Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Asagida ki dun yayinlanan video'da, Ghana Cumhurbaskani Akufo-Addo'nun Fransa Cumhurbaskani Macron ile yaptigi basin toplantisinda ki konusmasi var. Cok motive edici bir konusma, sizinde ilginizi cekecegini dusundum. Ben Afrikali bir liderin buyuk batili bir liderin onunde boyle konustuguna ilk kez sahit oluyorum. Ghana Cumhurbaskani butun Afrika icin konusarak ozetle; Afrika, Dunya'nin en bereketli topraklarina ve en genc nufusuna sahip. Biz genclerimizin Afrika'da kalmasini ve kendi ulkelerini kalkindirmasini istiyoruz Avrupa'yi degil. Onlara ihtiyaclari olan firsatlari burada saglayabilmemiz lazim. Dinamiklerimiz goz onunde bulunduruldugunda bizim kimsenin yardimina ihtiyacimiz olmamali, bizim baskalarina yardim etmemiz gerekir. 60 yil once bagimsizlik kazanmamiza ragmen hala Avrupa'ya finansal bagimliliktan kurtulamadik. Bu boyle devam edemez... diyor.

    Gerci Ghana Fransiz somurgesi degildi (Ingiliz somurgesiydi) ama Macron onunde niye boyle konustugu hakkinda kisa bir bilgi vereyim. Fransa'nin Afrika'da 14 somurgesi vardi (Cezayir, Mali, Cad, Senegal, Fildisi Sahilleri, vs...). II. Dunya savasindan sonra Afrika'da ki kolonilere -Ingilizlerinki de dahil- bagimsizliklari verildi. Ingilizler, kolonilerini eski adiyla Ingiliz Milletler Cemiyeti (Commonwealth) adi altinda topladi ve hem finans hemde siyasi olarak hepsini serbest birakti. Fransizlar ise kendi somurgelerine guya bagimsizlik verdi ve Fransizca konusan ulkeler Francophonie (OIF) adi altinda topladi ama bu Afrika ulkelerine finansal ozgurluk vermedi. Bu 14 Afrika ulkesinin ulusal gelirlerinin %85'i halen Fransa tarafindan kontrol ediliyor. Bu ulkeler hala Fransa'ya colonial tax adi altinda bir vergi oduyorlar. Doviz birikimlerinin %50'si Fransa Merkez Bankasinda tutuluyor ve bu paranin her sene sadece %15'ini kullanabiliyorlar. Yani davul Afrikalilarin boynunda ama tokmak Fransa'nin elinde. Afrika ulkeleri bu boyunduruktan kurtulmak istiyor. Benim bu konusmadan anladigim bu sefer cok bilincliler ve kararlilar. Herkes yeni guc olarak Cin ve Hindistan'i konusuyor ama bir butun olarak Afrika kitasi da yeni bir guc merkezi olarak yukselecek gibi gorunuyor.


  • "not look a gift horse in the mouth" un ilk defa kullanımını gördüm konuşmasında. Süperdi.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

122
Çevrimiçi

40.6k
Kullanıcı

4.4k
Konu

423.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum