Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Merhaba Türkiyeden ortalama bir üniversiteden mühendislik fakültelerinden mezun birisinin denklik kabulü nasıl oluyor ABD de ?

    Örnek olarak Sakarya Elektrik-Elektronik Müh. Mezun birinin Abd de çalışması nasıl olur. Youtube da bazı videolar da özel yerlerde çalışabilirsiniz diyor. Bazıları ise sadece derslerinizin bir kısmını saydırabilir. Fakat üniv. diplomanızın geçerli olmadığını lise mezunu sayıldığınızı ve yeniden Üniv. okumanız gerektiğini söylüyor. Bununla ilgili ne gibi bilgiler bize gereklidir?

    Türkiyeden notere tasdikli onaylı çevittirdiğimiz ingilizce apostilli diploma ve transkript ve iş tecrübelerimizle ne yapabiliriz.

    Master MBA ve Mühendisliğe kabul şartları nedir ne değildir?

    ABD de tutunabilmenin kilit anahtarı düzgün ve stabil bir iştir.

    Bilgi paylaşımı yapan arkadaşlara şimdiden teşekkürler . . .

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Sayin @1877ru , muhendislik ABD'de bir otorite tarafindan regulasyonu yapilan mesleklerden biri degil. O nedenle sizin sorunuzun net bir cevabi yok maalesef.

    Eger doktorluk, veterinerlik, dis hekimligi vs. gibi regulasyonu yapilan mesleklerden birini yapacak olsaydiniz, calismaniz icin lisansa ihtiyac duyacaktiniz ve bu nedenle denklik sinavlarina girmeniz gerekecekti. Fakat muhendislerin calismak icin genel olarak bir lisansa ihtiyaclari yok.

    Akreditasyon, sizin okudugunuz programin belli standartlarda bir egitim verdigi anlamina gelir. Fakat size neyin yetip neyin yetmeyecegine sizi ise alacak kurum(ya da is yeri) karar verecek.

    Egitim Bakanliginin Sayfasinda soyle yaziyor:

    https://www2.ed.gov/about/offices/list/ous/international/usnei/us/edlite-visitus-forrecog.html

    Recognition of Foreign Qualifications

    NOTE: THE U.S. DEPARTMENT OF EDUCATION AND USNEI DO NOT EVALUATE FOREIGN DEGREES OR QUALIFICATIONS. PLEASE DO NOT SUBMIT REQUESTS FOR SUCH EVALUATIONS TO US OR SUBMIT DIPLOMAS OR OTHER RECORDS FOR REVIEW. REFER TO THE LINKS BELOW.

    There is no single authority in the United States for the recognition of foreign degrees and other qualifications. International agreements and the practice in the U.S. education system and labor market recognize the existence of three competent authorities for recognition matters:

    \

    • The admitting school or higher education institution, for students who seek to study in the United States and who are presenting credits or qualifications earned abroad;
    • The hiring employer, for individuals seeking work and who are presenting degrees or other qualifications earned abroad; and
    • State or territorial licensing boards, for individuals seeking to practice regulated professions in a jurisdiction of the United States and who are presenting degrees or other qualifications earned abroad.

    Yani kisaca diyorlar ki, Egitim Bakanligi yabanci ulkelerde alinan dereceleri ya da yeterlilikleri degerlendirmemektedir ve ABD'de bu degerlendirmeyi yapan bir otorite de yoktur.

    • Eger bir ogrenciyseniz diplomalarinizin ya da derslerinizin akredite olup olmadigina basvurdugunuz universite ya da enstitu karar verecek.
    • Eger bir is icin basvuracaksaniz, buna sizi ise alacak kurum ya da is yeri karar verecek.
    • Eger regulasyonu yapilan bir iste calisacaksaniz (yukarida bahsettigim gibi meslekler), eyaletlerin ilgili ruhsat (lisans) kuruluna basvurmaniz gerekmekte.

    Ayrica sevgili @sofi 'nin hazirladigi su konudaki linklere bakabilirsiniz:
    https://yesilkartforum.com/forum/topic/206/amerikan-üniversiteleri-akreditasyonu

    Yani su an sizin yapabileceginiz en mantikli sey su olurdu... ABD'de hangi iste calismayi dusunuyorsaniz, o kurumun Insan Kaynaklari'yla iletisime gecip, bu sorunuzu sorun. Is yerleri kendileri de sizin durumunuzu degerlendirmek isteyebilirler yahut sizi bir "credential evaluation service"e yonlendirebilirler.

    Eger sizi yonlendirirlerse ya da onerdikleri servisler olursa, bu servisleri kullanip sizi degerlendirmelerini isteyebilirsiniz. Eger sizi yonlendirmezlerse degerlendirme servisini siz de secebilirsiniz. Ama bu degerlendirmenin bedava olmadigini unutmayin lutfen. Ayrica bazi degerlendirme servisleri diploma ya da transcriptlerinizin tercumesini ya da noter onayini da isteyebilirler. O nedenle bunu bilincsizce yapmak yerine bir amaca yonelik yapmaniz daha mantikli olur.

    Ornek olmasi acisindan, misal NCEES muhendislik konusunda da degerlendirme yapan bir servis:

    Yine ayni sekilde ABD'de egitimde yerlestirme de Turkiye'deki gibi merkezi yapilmamaktadir. Eger universite okumak ya da master programina kayit yapmak istiyorsaniz, bunu ilgilendiginiz universitenin web sitesinden ogrenmelisiniz. Basvuru sartlari universiteden universiteye degisebilir... Foruma, bu temel egitim basamaklariyla ilgili genel olan bilgileri yavas yavas ekleyecegiz.Bilginize.


  • Çok güzel bir başlık ve çok güzel bilgiler @crazycells teşekkürler !


  • Önemli bir konu, bilgilendirme için teşekkürler.


  • Şu mühendisleri ne kıskanıyorum bir bilseniz 🙂 ".... Mühendisi" titri benim tüm titrlerimi döver. Yetmez gibi bir de yabancı ülkelerde de geçerli 🙂
    Hele bir gidebilirsek, SF'de boyumun ölçüsünü alayım ben.


  • Merhaba,

    İTÜ Çevre Mühendisliği’nden 1995’te mezun oldum. 2016’dan beri USA’dayım.

    Teorik olarak iş ararken sadece ‘accredited’ bir bölümden mezun olmanızı beklediklerini görüyorsunuz. http://www.abet.org/ Sitesinden okulunuzu bulamıyorsanız, ya da akreditasyon tarihinden evel mezun olduysanız akredite bir bölümden mezun değildiniz.

    Kişilerin mesleki tecrübeleri ve iş bitirmelerine bakarak hiç bunlara takılmayan firmalar olduğu gibi, imza ve mühendislik yetkisi arayanlar da var. Örneğin benim kendi alanımda, devlet onayları, ruhsat ve imza yetkileri sözkonusu olduğundan ‘mühendislik şirketi’ adını taşıyanlar ‘EIT’;( Engineer in Training) veya ‘PE’( Professional Engineer’ çalıştırmak istiyorlar. Ünvanı Construction ile sınırlı olup, ‘Engineering’ ya da ‘Consulting’ gibi terimler ihtiva etmeyenler belge aramayabiliyor.

    Bu ünvanları almak kolay değil. Ancak, belge sahibi olmaya değer çünkü büyük bir iş bulma üstünlüğü ve yüksek gelir getiriyor.

    Gelelim EIT Belgesine. Bu belge için NCEES tarafından düzenlenen FE Fundamentals of Engineering sınavını alıp geçmeniz gerekiyor.

    İlk sınavdan sonra EIT olarak işe girip bir PE altında 4 yıl çalıştığınızı belgeleyip bu defa PE Professional Engineer sınavına girip oluyorsunuz ki artık aysğınıza taş değmez 😀😀😀

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @beyza-levi bilgilendirme icin tesekkurler.


  • Merhabalar benim de bir sorum olacaktı. Akredite olmayan üniversiteler için Ncees'ye belge göndermek gerekiyor ama bu belgelerin okul tarafından gönderilmesi isteniyor. Belge olarak transkript, diploma ve ders içeriklerini istiyorlar. Bunu okula nasıl iletmek gerekiyor, ders içerikleri ingilizce değilse çevirisini nasıl yaptırdınız? Daha önce bu aşamaları yaşamış biri yardım ederse sevinirim.


  • @civil_engineer merhaba sayın meslektaşım. Ben biraz araştırdığım kadarıyla bilgi vermek isterim. https://ncees.org/ sitesine girip bir kayıt açın eğer imgilizce seviyeniz yeterli ise orada herşey yazıyor. Benim çok yeterli değil o yüzden arkadaşlarımdan yardım alarak yukarıda linkini verdiğim kuruluşa mail atmıştım. Özetle Türkiyeden mezun olduğun okul; diplomayı,transkripti ve ders içeriklerini ncees kurumuna posta yoluyla gönderecek. Ders içerilkeri ve transkirpiti okulunuz çık büyük ihtimalle ingilizce halinde verecektir. Eğer veremezlerse malesef bir çevirtmene ücreti mukabilinde çevirtmeniz lazım(Burayı hiç deneyimlemedim) Okulu arayıp bu konu hakkında tabiki bilgilendirmaniz gerekiyor. Sonuçta bu işleri yapacak okuldaki bir memur, yani süreci sizin takip etmeniz gerekiyor, okul sadece belgelerinizi postalayacak. Sonrasında ncees kurumu sizin derslerinizi bir nevi puanlayacak. Ders eksikliği olabilir onların tamamlanması istenebilir.


  • Bu sürece ben de gireceğim ama bu denklik noktasının çözümünün en kestirme yolu sanırım orada yüksek lisans yapmak olacak. Yapıalacak yüksek lisansın oradaki firmalar açısından önemli olabileceğini düşünüyorum. Yüksek lisans sonrası fe sınavına girip o belge alınmalı. Akabinde pe belgeli birinin yanında 4 sene çalıştıktan sonra pe sınavına girip alacağını pe belgesi müthiş bir gelecek sunar bize.


  • @civilengineer_83 çok teşekkürler. dün okula mail attım ncees'nin verdiği belge istek formu ile beraber istenilen belgeleri aşağıdaki adrese postalayın diye ama daha benimle iletişime geçen olmadı beklemedeyim. Master yaptıktan sonra FE sınavına giriliyor mu ben o konuda emin olamadım aslında. Çünkü akredite olmuş üniversitenin 4 yıllık lisans bölümünü istiyorlar diye biliyorum, araştırdım ama bu konuda tam net bir sonuca ulaşamadım.


  • Muhendislik konusunda bende ogrendigim bir bilgiyi paylasayim, Transfer ogrenci olarak university of colorado ya basvurumu yaptim. benden istedikleri belge sadece turkiyede ki okulumdan transcriptim oldu. Okuluma mail attim mail yolu ile buradaki okula transcriptimi yolladilar sanirim 1 hafta icinde belli olur durumum. Dedigim gibi transfer ogrenci olarak lisans derecesinde bir bolume basvurdum. Ayrica turkiye`den jeoloji muhendisligi diplomam var.


  • Arkadaşlar merhaba. Bende makine mühendisliği mezunuyum. Anladığım kadarıyla bizim diplomalar ABD ' de geçmiyor. Formda bize orada hangi mesleği istiyorsunuz diye sorduklarında hangi şıkkı işaretlememiz gerekiyor. Birden fazla şık var.

  • ⭐⭐⭐⭐

    Özellikle internet üzerindeki İş başvurularında diploma, transcript ve lisanslı kurs diplomalarını ekleyerek gönderiyorum. Başvurduğum iş yerinin /danışmanlık firmasının incelemesine göre uygun olup olmadığımı geri dönüş mektuplarına göre bildiriyorlar. Kötü haber şuana kadar 2. aşamaya-görüşme kısmına geçemedim.
    Uluslararası olarak geçerli yetki belgesi ve sertifikalarım bulunmasına rağmen kendi sistemlerine ait belge akreditleri istiyorlar . Örneğin ben Uluslararası IRCA kayıtlı baş denetçi olmama rağmen onlarda mevcut DOT sistemine göre belgemi kullanamıyorum. CPS denen bir belgeyi şart tutuyorlar . Bu belge olamadığı için iş başvurusunu geçemiyorum.
    Bakalım bu yokuşu nasıl aşacağız.


  • Selamlar,
    Linkedin, Glassdoor , Indeed vb. sitelere hesap açıp özgeçmişimi yükledim ve ara ara ilanları kontrol ediyorum. Skype'tan 3 aylık yaklaşık 100 tl ye Amerika numarası da aldım.
    Türkiye faaliyet gösteren uluslararası şirketlerde 15 yıllık tecrübem var. Başvurularımda kimyager ve çevre mühendisliği ile ilgili ilanlara bakıyorum.
    Benim sorum ; kalifiye iş bakarken başvuruları ne zaman yapmamız uygun olur. Şimdiden başvuru yaparsam erken mi olur. Ben mülakata iş teklifi alarak girmek istiyorum. Amerika'da arkadaş veya akrabam olmadığı için ilk işe başlayacağım önemli değil.

  • ⭐⭐⭐⭐

    @israfil ABD'de Denklik ve Diploma Kabulü (Mühendislik) içinde söyledi:

    Selamlar,
    Linkedin, Glassdoor , Indeed vb. sitelere hesap açıp özgeçmişimi yükledim ve ara ara ilanları kontrol ediyorum. Skype'tan 3 aylık yaklaşık 100 tl ye Amerika numarası da aldım.
    Türkiye faaliyet gösteren uluslararası şirketlerde 15 yıllık tecrübem var. Başvurularımda kimyager ve çevre mühendisliği ile ilgili ilanlara bakıyorum.
    Benim sorum ; kalifiye iş bakarken başvuruları ne zaman yapmamız uygun olur. Şimdiden başvuru yaparsam erken mi olur. Ben mülakata iş teklifi alarak girmek istiyorum. Amerika'da arkadaş veya akrabam olmadığı için ilk işe başlayacağım önemli değil.

    @israfil Senin iş tecrübene göre bayağı iş olanakları var. Bence denemelere başla . En erken işe başlama durumunu Kasım /Aralık 2018 gibi verebilirsin. Telefon işini halletmişsin. ABD tanıdığının birinin evini yazman lazım.
    Ayrıca internette linkedin indeed gibi yerelere yeni adresi update etmen de fayda var. Security clearance ve US citizenship olan işlere başvuru işi yaş, diğer alanlara denemelere başla . Şimdiden iyi şanslar.


  • @redsat2000 ABD'de Denklik ve Diploma Kabulü (Mühendislik) içinde söyledi:

    rance ve US citizens

    Security clearence için ne gibi zorluklar oluyor. Green card sahibi olup clearence alan yok mudur ki ? Daha önce de benzer birşeyler söylenmişti gene forumda. Ne clearencemiş yahu 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐

    @filth_grinder US Government işler , Askeri işler, Devlet ihalelerinde çalışılacak işler ,IT (Bilgi işlem) işler ve US jobs internet sitesindeki birçok iş security clearance istiyor. Yada US Citizenship durumu var .
    Genellikle bu grup zorluk durumu az, çalışma olarak prestijli ve maaş olarak da yıllık 100.000 usd üzeri işler .
    Security clerance US Ordu mensubu , Security grubu ,Limanlar veya Devlet tarafından hassas olan iş gruplarında önceden çalıştıkları için araştırmaları tamamlanmış oluyor. Bu kısımlar özellikle greencard olan bizler için güvenlik olarak riskli olduğumuzdan bu prestijli işlere US citizen olana kadar ulaşmamız ne yazık ki şuan zor.


  • @civil_engineer ABD'de Denklik ve Diploma Kabulü (Mühendislik) içinde söyledi:

    @civilengineer_83 çok teşekkürler. dün okula mail attım ncees'nin verdiği belge istek formu ile beraber istenilen belgeleri aşağıdaki adrese postalayın diye ama daha benimle iletişime geçen olmadı beklemedeyim. Master yaptıktan sonra FE sınavına giriliyor mu ben o konuda emin olamadım aslında. Çünkü akredite olmuş üniversitenin 4 yıllık lisans bölümünü istiyorlar diye biliyorum, araştırdım ama bu konuda tam net bir sonuca ulaşamadım.

    merhaba, gazi üniversitesinden mezun olmuş ve yüksek lisansını amerikada yapmış bir arkadaşımın tanıdığı fe belgesini sınava girerek almış. Yani böyle bir durum var


  • @joejoe merhabalar bende Jeoloji̇ mühendisiyim amerikada bir senedir bulunuyorum ve ayni sizin gibi transkriptimi okula gönderdim. Siz hangi eyalettesiniz acaba? Bu donem başlıyor musunuz ve kaç kredi sayıldı?


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

44
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum