Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @knnrn tşk ederim


  • Merhaba değerli forum üyeleri,

    Colorado bölgesinde proje yöneticisi pozisyonunda kimyager maaşları hakkında bilgisi/duyumu olanlardan öneri almayı çok isterim.

    İyi forumlar diliyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @whiskeydoctor aşağıdaki sitelerden maaşları öğrenebilirsin. Sonuçta herkesin tecrübesi aynı değildir.
    www.linkedin.com
    www.glassdoor.com
    www.salary.com


  • Herkesin bildigi gibi ABD'de maas konusulurken brut maas uzerinden konusulur. Ise girerken isvereniniz size brut maasinizi bildirir. Arkadaslarinizla ailenizle konusurken brut maasi soylersiniz. Brut maas da yillik olarak konusulur. Atiyorum; senede 80 bin yapiyorum gibi.

    Her ay ya da her paycheck doneminde sizin elinize net ne kadar para gececegi ise bir cok parametreye bagli; Hangi eyalette yasadiginiz, Brut maasiniz, Evli misiniz, Cocugunuz var mi, saglik sigortasina ne kadar oduyorsunuz, bonus aliyor musunuz vs. Boyle olunca insanlarin gozu korkuyor ve durum cok karisik geliyor. Hatta isin icine sizin calistiginiz sirketin ne kadar tax withholding ettigi, bu withholdingi hesaplama teknigi de isin icine girince, dogrudur kimse size "sen brut 80bin yapiyorsun aylik, iki haftada bir eline 2100 dolar gecer" gibi cok acik bir cevap veremez. O yuzden guzel forumumuzda maasinin %25'i kesilir, %40 vergi odersin gibi yuzeysel cevaplar goreceksiniz cunku genelde o uyelerimiz "kendi ozel durumlari" sebebi ile oyle deneyimliyorlar.

    Ben size bu vergi durumlarini detayli aciklamak istiyorum. Once terimlerden baslayalim;

    1. Brut Maas (Gross Salary); Yukarda soyledigim gibi, gunluk hayatta sizin maasiniz budur. Isvereniniz ile bu brut maas uzerinden anlasirsiniz. Brut maas sizin yillik, bonus vs dahil edilmemis gelirinizdir.

    2. Standart Indirim (Standard deduction); Ozellikle ABD'ye yeni gelmis ve sabit maasli ise girmis kisiler icin kullanilacak indirim %99 Standard deduction olacaktir. SD en kisa tabiri ile sizin o yilki gelirinizden devletin vergi almayacagi tutardir. SD sizin evlilik durumunuza ve evli ciftler icin vegi beyaninizi nasil yapacaginiza gore degisir.

    Ornegin bekar bir birey iseniz; devlet 2022 yili gelirlerinizin ilk 12,950 dolarindan vergi almayacaktir. Eger evli iseniz ve vergi formunuzu esinizle birlikte dolduruyorsaniz, esinizle birlikte elde ettiginiz 2022 gelirinin ise ilk 25,900 dolarindan vergi almayacaktir.

    Bu ne demek oluyor. Bekar uzerinden devam edelim. Diyelim ki calismaya basladiniz. 2022 yili icerisinde eger maasiniz 12950 dolari gecmezse totalde federal vergi odemezsiniz. Maasiniz 12950 dolari gectigi anda, 12950 dolarin uzerindeki meblag icin vergi odemeye baslarsiniz. Peki ne kadar vergi odersiniz? Bu da gelirinize gore degisen bir durum.

    1. Vergi baremleri; Dedigim gibi ilk 12950 dolarinizdan devlet hic ama hic vergi almayacak. Bunun ustundeki kazanclarinizdan ise vergi, maasiniz arttikca belli bir oranda artacak.

    image.png

    Burada gorebileceginiz gibi, ilk 12950 dolar kazancinizdan sonraki 10275 dolara kadar olan kazancinizda %10 vergi odeyeceksiniz.

    Ornegin; O sene 20,000 dolar kazandiniz diyelim. ilk 12950 dolar icin vergi vermiyorsunuz. Geriye kaldi 7150 dolar. Bunun da %10'u 715 dolar eder. Yani 20,000 dolar yillik brut kazanc icin 715 dolar federal vergi verirsiniz. Maasiniz arttikca verginiz artar. Her barem (bracket) gecisinizde de vergi oraniniz artar (Unutmayin, vergi orani butun maasiniz uzerinden degil, sadece bracket icindeki maasiniz uzerindendir. Ornegin $41775 uzerindeki maaslar %22lik vergi dilimine girer. Bu demek degil ki sizin tum maasiniz %22 vergilendirilecek. Ilk once 12950 dolar hic vergilendirilmeyecek. Bunun ustundeki tutarin %10luk dilime giren kismi %10 vergilendirilecek. O baremin ustunde kalan kismi %12 vergilendirilecek vs.)

    Yani kisaca; ilk 12950 dolariniz vergilendirilmiyor. Ondan sonraki kisimda hangi tutar hangi vergi dilimine giriyorsa o kadar vergilendiriliyor.

    Simdi bu durum sunu mumkun kiliyor; Amerika'da iki kisi, hangi isi yapiyor, hangi eyalette calisiyor olursa olsun; ayni maasi kazaniyorsa ve evlilik durumu, cocuk durumu ve vergi oncesi odedigi saglik sigortasi gibi giderler ayni ise, yil sonunda Federal vergide ayni tutari oderler. Bu kadar basit.

    Peki Maasin vergi dilimini nasil degistirdigini anladik. Daha yuksek maas daha yuksek vergi dilimine girmek demek. Evlilik durumunun vergiyi nasil degistirdigini anladik. Bekarsaniz farkli evli iseniz farkli standard deduction'lar var. Peki cocuk?

    1. Vergi Kredileri (Tax Credit); Her vergilendirme sezonu sonunda sizin odemeniz gereken vergi ortaya cikar. Ve bu vergi ustte saydigim parametrelere gore hesaplanir. Sizin maasiniz, sdandard deduction, vergi dilimleri sonunda gayet acik bir vergi yukumlulugunuz olur. Bu yukumluluk hesaplandiktan sonra devlet size cocuk basina vergi kesintisi uygular (benim cocuk yok henuz tam tutari bilmiyorum acikcasi). Ama mantigi sudur; Senin sene sonunda ornegin 3,000 dolar vergi vermen gerekti. Bir tane de cocugun var. Devlet sana cocuk basina 500? dolar kredi verir. Senin vergi yukun 2500 dolara iner vs.

    Ara ozet; Federal devlete (yani ABD'ye) odeyeceginiz vergi bu. Cok gizli ve karmasik bir formulu yok. Maasinizi alin. Medeni durumunuza gore olan standard deduction'i bu maasinizdan cikartin. Geriye kalan tutari kendi vergi dilimlerine gore ayirin. Toplam tutardan cocuk kredisi ve diger kredileri cikartin. Bu o sene icin odenemiz gereken federal vergi.

    1. FICA; fica vergileri, vegiler icinde en kolay olani. Yillik brut kazancinizin %7.65'ini sosyal sigortaya oduyorsunuz. Bildiginiz emeklilik fonu, bagkur, ssk, sgk her ne ise. Baska hic bir formulu yok. Yillik maasinizin %7.65'i. Bunun %6.25'i sosyal sigortaya yani emekliliginize %1.4'u de medicare yani 65 yasinizdan sonra alacaginiz bedava saglik sigortasina gidiyor. Calistiginiz surece emekli olana kadar bunu odeyeceksiniz. Hatta abd vatandasi olduktan sonra mesela Turkiye'ye donup Turkiye'de calissaniz da odeyeceksiniz maasiniz uzerinden. Ornek maasiniz 70bin dolar mi? Yilda 5355 dolar FICA odersiniz. Her ABD vatandasi icin aynidir. CEO'da olsaniz %7.65, Walmart'ta calissaniz da %7.65.

    2. Eyalet vergileri; Ilk maddede saydigim vergiler federal vergiler yani direkt ABDye odediginiz vergiler. Bunun yaninda yasadiginiz/calistiginiz eyalet icin de vergi odemeniz gerekiyor eger texas gibi eyalet vergisi almayan bir eyalette yasamiyorsaniz. Bu vergi de ayni federal vergi gibi vergi dilimleri ile hesaplaniyor. Eyaletlerin eyalet vergi hesaplarken kendi standard deductionlari oluyor ya da hic olmuyor (New jersey'de yok bildigim kadari ile). Hatta yasadiginiz sehire gore Local tax bile odemeniz gerekebilir. Burada 50 eyaletin vergi sistemini yazamayacagim icin en ideal yok, google'a "State adi tax brackets" yazip kendinizin bulmasi.

    3. Tax Withholding; Peki ben butun teorik vergileri hesapladim. Yillik x brut kazanirsam, y federal vergiye odeyecegim, x0.0765 FICA odeyecegim, z eyalet vergisi odeyecegim. x-y-x0.0765-z = net maas. Bu mudur? Yok degil. Burda isin isine tax withholding giriyor. Kisacasi sene icinde sirketiniz yukarida hesapladiginiz teorik vergiye yakin bir meblagi her paycheckinizde kesecek ve kenariya atacak. Ornek verelim;

    Yilda 70bin kazaniyorsunuz. Butun vergilerinizi hesapladiniz; 12600 dolar cikti. Maasinizi 2 haftada bir aliyorsunuz yani yilda 26 paycheck. Teoride her iki haftada bir 70000-12600/26 = 2208 dolar paycheck almaniz gerekir. Ama genelde sirketlerin bir tax withholding teknigi vardir. Genelde de sizin aslinda odemeniz gereken vergiden biraz daha fazla keserler. Muhasebeci arkadaslar daha iyi bilirler ama benim sirkette en azindan boyle.

    Bu tax withholdingler sene sonunda size W-2 formu ile size sonraki senenin ilk aylarinda bildirilir. Soyle ki;

    1. W-2 ve Tax return; Sirket size ornegin 2022 yilindaki tum kazanclariniz icin 2023 yilinin ilk aylarinda W-2 diye bir form gonderir. Bu formun icinde sizin o sene kazandiginiz tum ucretler (maas ve bonuslar hersey toplam), sizden ne kadar federal vergi withhold edildigi, ne kadar eyalet vergisi withhold edildigi vs yazar.

    Siz de bu formu kullanarak vergi iadesi (Tax return) doldurursunuz. Tax return doldurduktan sonra eger sirket sizden fazla vergi withhold etti ise, devlet/eyalet size borclanir ve bir iki ay icerinse fazla odediginiz vergiyi size geri oder. Yok teoriden daha az vergi withhold edildi ise siz borclu cikarsiniz ve bir iki ay icinde bu eksi tutari devlete odemeniz gerekir.

    Buyuk ozet; Yani sirket sizden ne keserse kessin, sizin bir yil surecteki tum gelirleriniz icin odeyeceginiz vergi sabittir. Evlilik durumunuza, cocuk sahibi olup olmamaniza, vergi oncesi harcamalariniza, maasinizin buyuklugune gore hesaplanan verginiz bellidir ve hesaplamasi cok da zor degildir. Her paycheckte elinize ne kadar gececegi ise bu hesaplanan verginin yani sira sizin sirketinizin tax withholding politikasina da baglidir. En nihayetinde yil sonunda eger fazla vergi withhold edildiyse o parayi geri alirsiniz.

    Eger her ay elinize ne kadar para gececek, ince ince hesaplamak istiyorsaniz su asagidaki maddeleri aratip hesaplamanizi yapabilirsiniz. Ama unutmayin, sirketinizin tax withholding'i tam da sizin hesapladiginiz gibi olmaya bilir;

    A) Federal vergi; Standard deduction'inizi bulun. Vergi dilimlerini bulun. Maasinizdan standard deduction'i cikartin ve geri kalan meblagi vergi dilimlerine gore paylastirin. Her dilimde ne kadar vergi odeyeceginiz bulup toplayin. Eger cocugunuz varsa "Child credit" tutarini bulun ve bu tutardan cikartin.

    😎 FICA; Brut maasinizi %7.65 ile carpin. Bu kadar.

    C) Eyalet vergisi; Yasadiginiz eyaletin standard deduction'ini (varsa) ve vergi dilimlerini bulun. Federal vergideki gibi hesaplayin.

    1. Pre-tax; bazi harcamalariniz (saglik sigortasi gibi) pretax'tir. Yani bu harcamalarinizin uzerinden vergi odemezsiniz (daha dogrusu vergilendirilebilir kazancinizi dusurur). Standard deduction gibi dusunun bunu. Ornegin yil icinde saglik sigortasina 2500 dolar odediyseniz ayni standard deduction gibi bunu da brut maasinizdan cikartin ve vergi dilime giren kazancinizi oyle bulun.

  • @eire Paylasim icin tesekkurler 🙂 Cok aydinlatici olmus.


  • Yukarida yazdigim girdi teorik olarak (ve biraz karmasik olarak) ABD'deki vergi kesintilerini acikliyor ama haklisiniz acikcasi buyuk bir laf salatasi. O yuzden kendi gelirim uzerinden bir ornekle daha anlasilir yapayim;

    Brut maas $73,000. Evli ve es calismiyor. Cocuk yok. Eyalet New Jersey.

    Evli oldugum ve vergi bildirimlerimizi esimle birlikte (Married filling jointly) yaptigimiz icin Federal vergide bize tanimlanmis Sdandard deduction $25,900. Yani $73,000 olan maasin ilk $25,900'undan hic federal vergi kesilmiyor.

    image.png

    Geriye vergilendirilebilir $73,000-$25,900 = $47,100 kaldi. Bu tutar uzerinden federal vergi odemeye baslayacagim (vergilendirilebilir kazanc).

    Evli ciftler icin vergilendirilebilir kazancin (VK) ilk $20,550'i %10'luk vergi diliminde. Benim VK su anda bu tutarin uzerinde. Yani bu tutarin tamamina %10 vergi odeyecegim. $2,055 yapar. Bu cepte.

    $47,100-$20,550 = %26,550 kaldi ust bareme gecen. IRS diyor ki, %20,550 ile $83,550 arasi %12 vergilendirilir. Yani $20,550 uzerindeki $60,000'a kadar olan kisim. Ama benim sedece $26,550 kaldi vergilendirilmesi gereken yani %12 bareminde kaliyorum ve bir ust bareme gecmiyorum (%22 baremi brut $120,500 dolar gelirden sonra basliyor farkettiyseniz). Yani %12'lik baremde $26,550 carpi 0.12 = $3,186 odemem gerekiyor.

    Toplamda $2,055+$3,186 = $5,241 federal vergi odemem gerekiyor benim. Burada iki terim var bilseniz iyi olur. Nominal vergi ve marjinal vergi. Nominal vergiye gore %12 vergi odedim cunku vergiyi odedigim en son barem bu %12. Marjinal vergi ise $5,241/$73,000 = %7.18. Ikisi de ayni seyi ifade ediyor ($5,241 eyalet vergisi), ne taraftan baktiginiza gore ismi degisiyor sadece.

    Yani ozet olarak $73,000 gelirle, evli ve filing jointly, herhangi bir pre-tax deduction gostermeden odemem gereken federal vergi $5,241.

    FICA ise $73,000 carpi 0.0765 = $5,584

    New Jersey Eyalet vergisinde kisi basi $1000 dolar kredi veriyor. Yani iki kisilik bir aile icin $2000. Bunu brut maastan cikartiyorsunuz vergilendirilebilir kazanc $71,000 oluyor ve vergi bunun uzerinden odeniyor. New Jersey'de dilimler cok fazla. O yuzden asagidaki gorseli koyuyorum direkt;

    image.png

    Benim gelirimde nominal vergide %3.5'luk dilimde kaliyorum, sirasi ile %1.4, %1,75 ve %2.45lik dilimlerden gecerek. Toplamda odemem gereken New Jersey Eyalet vergisi: $1,330. Nominal orani %3.5, marjinal orani ise %1.82.

    Ayrica New Jersey'e ozel bazi sigortalar var (Issizlik sigortasi, malulluk sigortasi, is gelistirme katilim payi falan toplam 4 kalem). Bunlarin toplaminin orani %0.7. Brut maasinizin %0.7si bunlara kesiliyor. O da yilda $511 yapiyor. (Saglik sigortasi degil bu karistirmayalim)

    Kisacasi $73,000 brut yillik maas ile marjinal oran olarak bakarsan

    %7.18 Federal +%7.65 FICA + %1.82 Eyalet + %0.7 Sigortalar = %17.35 marjinal bir vergi yukum oluyor.

    Bu vergiden sonraki kalan butun para benim net param. Ne yapar?

    $73,000 brut maas - $5,241 Federal Vergi - $5,585 FICA - $1,330 Eyalet vergisi - $551 eyalet sigortalari = $60,333 net maasim.

    Ben maasimi her iki haftada bir aliyorum, yani yilda toplam 26 paycheck. Her iki haftada bir hesabima yatmasi gereken;

    $60,333/26 = $2320.

    Ama benim elime bundan daha az geciyor (Yaklasik $2,110).

    Yani her paycheck'te sirketim benim adima yaklasik $200 kadar fazla tax withholding ediyor. Senede ~$5,000 eder. Bu tutar 2023'un basinda vergi iadesi (Tax Return) doldurdugumda bana geri iade edilecek bir kismi Federal yonetimden (IRS) bir kismi da New Jersey tarafindan.

    Not: Hesap kismina pre-tax saglik sigortasi'ni katmadim. Aslinda benim vergi yukum bu saglik sigortasi sebebi ile az biraz daha dusuk cunku senede $2,750 kadar bir saglik sigortasi odemem var ve bu tutar benim vergilendirilebilir kazancimdan dusuruluyor. Yani federal vergi hesabi yaparken aslinda Brut maas - Standard deduction - Saglik sigortasi tutari yani; $73,000 - $25,900 - $2750 = $44,350 olmasi lazim ama daha fazla karisiklik yapmak istemedim. Siz daha detayli hesaplamak isterseniz kullanabilirsiniz. Bu pre-tax deduction odemeniz gereken federal vergiyi az biraz daha dusurecektir.

    Genel Ozet: Eger ayda $73,000 kazanan evli ve cocuksuz, NJ'de yasayan biriyseniz, yaklasik toplamda %17-17.5 vergi odersiniz. Daha az kazanirsaniz vergi oraniniz duser, daha cok kazanirsaniz vergi oraniniz artar. $73,000 maasla elinize yillik asagi yukari $60,000 gecer yillik, aylik $5000. Gercekte ise aylik $4750 gibi bir tutar gecer, geri kalanini ertesi sene vergi iadesinde alirsiniz.

    Umarim biraz aciklayici olmustur.


  • https://goodcalculators.com/us-salary-tax-calculator/

    Bu siteden kabaca çok kolay hesaplanabiliyor.
    Sizin verdiğiniz rakamlarla uyuşuyor. Fica ve federal vergi aynı, sadece yerel ek kesinti ve muafiyetler girilmediği için eyalet vergisi farklı çıkıyor.


  • @DonTurcos Dogru ustat, verdiginiz link suana kadar gordugum en guzel ve sade hesaplayaniymis gercekten.


  • Tır soförlüğü yapıldığında yaşadığın eyalet ve çalıştığın firmanın bulunduğu eyalet farklı olabiliyor. Tax state hangisinin eyaletine göre hesaplanır?


  • @eire üstad süper bir çalışma olmuş tabi orda yaşamayınca anlamak zor oluyor , siz turbotaxgibi birşey vardı onunlamı ödeme yapıyorsunuz ? bir sorum daha olucak ; abd ye geldim ve çalışmaya başladım diyelim , sağlık sigortamı kendimmi ödüyorum özel bir şirkette çalışsam dahi ? ilintili soru 401 K onu da biz mi yapıyoruz şirketmi yapıyor ? teşekkürler


  • @Sadullah-Baçin tesekkurler. Evet karisik gorunuyor isin icine girmeyince ama benim fikrimce maasli calisan birisi icin vergi olayi cok cok kolay sadece vergi dilimleri vs goz korkutuyor. Sadece temek matematik inanin. Ama tabi bu konulari bilmenize hic ama hic gerek de yok, sabit maasli calisan birisi icin zaten vergi iadesi olayi duz.

    Sorulariniza madde madde cevap vereyim;

    1. Turbotax (ya da diger uygulamalar ile) evet vergi iadesini yapiyorum. Sistem zaten sizi yonlendiriyor. Sirketiniz size sene sonunda maas ve vergi ozetinizi (W-2 Formu) gonderdiginde size kalan sadece bu bilgileri sisteme girmek o kadar.

    Ama odeme turbotax uzeriden degil. Turbotax sadece vergi bildirimi yapmak icin bir program. Bu bildirimi yaptiginizda uc secenek var. Ya vergi borcunuz cikar odemeniz gereken, ya sifira sifirsinizdir ne alacak ne verecek var, ya da vergi iadesi cikar devletin size geri vermesi gereken. Ben sadece bir kere yaptim suana kadar ve devlet bana borcluydu yani ben odeme yapmadim onlar bana yaptilar. Direk banka hesabiniza yatiriyorlar basit.

    1. Saglik sigortasi: genelde calistiginiz sirketin bir saglik sigortasi paketi olur. Sirketten sirkete degisir. Bazisi size hic birsey odetmez, bazisi maasinizdan belli bir miktar keser, bazisi saglik sigortasi vermez hic (nadir, cok cok kucuk bir isletme degilse). Saglik sigortalari hep ozel sigorta sirketlerinden yapildigi icin sizin calisacaginiz firmanin hangi sigorta sirketi ile calistigina vs gore sigortanin kapsami, odemeniz gereken tutar falan hep degisken, sabit bir cevap vermek zor. Ornegin ben ayda 317 dolar oduyorum bu sene iki kisilik bir aile icin calistigim sirketin genel plani uzerinden. Sanirim sirket de benim adima bir 1000 dolar falan oduyor aylik tam emin degilim.

    yok eger olur da calisacaginiz sirket saglik sigortasi temin etmiyorsa, evet siz kisisel olarak saglik sigortasi almalisiniz (yani yasal zorunluluk icin demiyorum, yoksa size kalmis, sigortasiz da yasayabilirsiniz)

    1. 401k - bu da sizin calistiginiz sirketiniz ile olan bir durum. siz tek basiniza 401k yapamazsiniz. Calistiginiz sirketin anlasmasi oldugu bir yatirim sirketi oluyor. Sirketten sirkete degisir ama kaba taslak soyle birsey siz yillik brut maasinizin %5'ini koyuyorsunuz bu hesaba ornegin, sirket de sizin koydugunuz kadar koyuyor. Bu para cesitli yatirim enstrumanlari ile isletiliyor hesap yasi boyunca. 65-67 yasinda geldiginizde de parayi cesitli sekillerde cekebiliyorsunuz.

    Ozet olarak; vergi iadesi turbotax ya da benzeri programlar ile ucretsiz bir sekilde dolduruluyor. Saglik sigortasi cok cok buyuk ihtimal sizin calistiginiz sirket uzerinden olacaktir, siz de bir miktar aylik odeme yapacaksiniz. 401k ise direkt calistiginiz sirket uzerinden yapiliyor.

    Sistemin icine girince bunlar cok kolay bir sekilde halolunuyor, ise basladiginizda basit bir sekilde yapilan seyler hic gozunuzu korkutmasin. vergi iadesi de oyle, aslinda is parayi ver cokomeli al'dan daha karmasik degil. Ben yukaridaki tabloyu verirken eger isin detayina meraki olan varsa diye verdim. O tabloyu hic bilmeseniz de bir eksisi olmaz emin olun.

    Hayirli olsun cekilisiniz bu arada. Umarim hersey yolunda gider ve yeni hayatiniza kisa surede baslarsiniz.

  • ⭐⭐

    @eire peki 401k vb. Emeklilik planını kendi şirketimiz varken nasıl yapıyoruz?


  • @Emrah-Borazan duz maasli bir isci olarak o konuda bir bilgim yok acikcasi.

  • ⭐⭐

    Teşekkürler


  • @eire üstad baştacısın , hayatınızda mutluluk ve başarı diliyorum işleriniz kolay ve bereketli olsun sağlıcakla kalın


  • ⭐⭐

    @MySea sayfa açılmıyor ama yine de teşekkürler


  • Ben deneyince hemen aciliyor ama bilemedim simdi baska bir sinirlama veya bloke durumu mu var acaba..

  • ⭐⭐

    Hem telefonda hem bilgisayarda denedim açılmıyor. Dediğin gibi bloke durumu olabilir

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Emrah-Borazan @MySea bu sayfa Türkiye den açılmaz sadece VPN gerekiyor. Ben demiyorum sitenin kendisi diyor.

    The owner of this website (www.paychex.com) has banned the country or region your IP address is in (TR) from accessing this website.


Benzer Başlıklar

  • 185
  • 16
  • 3
  • 1539
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

96
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum