Amerikada Net Maas Hesaplama
-
Tır soförlüğü yapıldığında yaşadığın eyalet ve çalıştığın firmanın bulunduğu eyalet farklı olabiliyor. Tax state hangisinin eyaletine göre hesaplanır?
-
@eire üstad süper bir çalışma olmuş tabi orda yaşamayınca anlamak zor oluyor , siz turbotaxgibi birşey vardı onunlamı ödeme yapıyorsunuz ? bir sorum daha olucak ; abd ye geldim ve çalışmaya başladım diyelim , sağlık sigortamı kendimmi ödüyorum özel bir şirkette çalışsam dahi ? ilintili soru 401 K onu da biz mi yapıyoruz şirketmi yapıyor ? teşekkürler
-
@Sadullah-Baçin tesekkurler. Evet karisik gorunuyor isin icine girmeyince ama benim fikrimce maasli calisan birisi icin vergi olayi cok cok kolay sadece vergi dilimleri vs goz korkutuyor. Sadece temek matematik inanin. Ama tabi bu konulari bilmenize hic ama hic gerek de yok, sabit maasli calisan birisi icin zaten vergi iadesi olayi duz.
Sorulariniza madde madde cevap vereyim;
- Turbotax (ya da diger uygulamalar ile) evet vergi iadesini yapiyorum. Sistem zaten sizi yonlendiriyor. Sirketiniz size sene sonunda maas ve vergi ozetinizi (W-2 Formu) gonderdiginde size kalan sadece bu bilgileri sisteme girmek o kadar.
Ama odeme turbotax uzeriden degil. Turbotax sadece vergi bildirimi yapmak icin bir program. Bu bildirimi yaptiginizda uc secenek var. Ya vergi borcunuz cikar odemeniz gereken, ya sifira sifirsinizdir ne alacak ne verecek var, ya da vergi iadesi cikar devletin size geri vermesi gereken. Ben sadece bir kere yaptim suana kadar ve devlet bana borcluydu yani ben odeme yapmadim onlar bana yaptilar. Direk banka hesabiniza yatiriyorlar basit.
- Saglik sigortasi: genelde calistiginiz sirketin bir saglik sigortasi paketi olur. Sirketten sirkete degisir. Bazisi size hic birsey odetmez, bazisi maasinizdan belli bir miktar keser, bazisi saglik sigortasi vermez hic (nadir, cok cok kucuk bir isletme degilse). Saglik sigortalari hep ozel sigorta sirketlerinden yapildigi icin sizin calisacaginiz firmanin hangi sigorta sirketi ile calistigina vs gore sigortanin kapsami, odemeniz gereken tutar falan hep degisken, sabit bir cevap vermek zor. Ornegin ben ayda 317 dolar oduyorum bu sene iki kisilik bir aile icin calistigim sirketin genel plani uzerinden. Sanirim sirket de benim adima bir 1000 dolar falan oduyor aylik tam emin degilim.
yok eger olur da calisacaginiz sirket saglik sigortasi temin etmiyorsa, evet siz kisisel olarak saglik sigortasi almalisiniz (yani yasal zorunluluk icin demiyorum, yoksa size kalmis, sigortasiz da yasayabilirsiniz)
- 401k - bu da sizin calistiginiz sirketiniz ile olan bir durum. siz tek basiniza 401k yapamazsiniz. Calistiginiz sirketin anlasmasi oldugu bir yatirim sirketi oluyor. Sirketten sirkete degisir ama kaba taslak soyle birsey siz yillik brut maasinizin %5'ini koyuyorsunuz bu hesaba ornegin, sirket de sizin koydugunuz kadar koyuyor. Bu para cesitli yatirim enstrumanlari ile isletiliyor hesap yasi boyunca. 65-67 yasinda geldiginizde de parayi cesitli sekillerde cekebiliyorsunuz.
Ozet olarak; vergi iadesi turbotax ya da benzeri programlar ile ucretsiz bir sekilde dolduruluyor. Saglik sigortasi cok cok buyuk ihtimal sizin calistiginiz sirket uzerinden olacaktir, siz de bir miktar aylik odeme yapacaksiniz. 401k ise direkt calistiginiz sirket uzerinden yapiliyor.
Sistemin icine girince bunlar cok kolay bir sekilde halolunuyor, ise basladiginizda basit bir sekilde yapilan seyler hic gozunuzu korkutmasin. vergi iadesi de oyle, aslinda is parayi ver cokomeli al'dan daha karmasik degil. Ben yukaridaki tabloyu verirken eger isin detayina meraki olan varsa diye verdim. O tabloyu hic bilmeseniz de bir eksisi olmaz emin olun.
Hayirli olsun cekilisiniz bu arada. Umarim hersey yolunda gider ve yeni hayatiniza kisa surede baslarsiniz.
-
@eire peki 401k vb. Emeklilik planını kendi şirketimiz varken nasıl yapıyoruz?
-
@Emrah-Borazan duz maasli bir isci olarak o konuda bir bilgim yok acikcasi.
-
Teşekkürler
-
@eire üstad baştacısın , hayatınızda mutluluk ve başarı diliyorum işleriniz kolay ve bereketli olsun sağlıcakla kalın
-
-
@MySea sayfa açılmıyor ama yine de teşekkürler
-
Ben deneyince hemen aciliyor ama bilemedim simdi baska bir sinirlama veya bloke durumu mu var acaba..
-
Hem telefonda hem bilgisayarda denedim açılmıyor. Dediğin gibi bloke durumu olabilir
-
@Emrah-Borazan @MySea bu sayfa Türkiye den açılmaz sadece VPN gerekiyor. Ben demiyorum sitenin kendisi diyor.
The owner of this website (www.paychex.com) has banned the country or region your IP address is in (TR) from accessing this website.
-
@ayvalik10 tamam teşekkür ederim dikkat etmemişim
-
@whiskeydoctor Ortalama yillik $80k
-
@ayvalik10 Tesekkurler bilgi icin!
-
@eire Muazzam bir paylaşım. Vergilendirme sistemi tamamen oturdu kafamda sayenizde. Bir kaç kaynakta standart deduction ve effective tax rate olayından bahsetmeyip direkt olarak ham halini vermişler yüzde olarak. O zamanda da vergi oranı korktucu artıyor diğer kesintiler ile birlikte. İçim sayenizde rahattır. :)
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
40
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.9k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum