Merhaba,
Çalışma izni olmayan birinin adına yazılmış haftalık çekleri bozdurmasının bir yolu var mı?
İlerde GC'a başvururken vs. problem çıkar mı?
-
Eger mutfak alisverislerinizi genellikle costco'dan yapiyorsaniz Costco'dan basvurulan Citi Anywhere Costco kartini tavsiye ederim. Benim suan sahip oldugum iki karttan bir tanesi (digeri kala secured ilk kredi kartim ufak bir credit union'dan)
Costco'dan yaptiginiz alisverislerinize executive member'in verdigi %2 uzerine %2 daha cashback, benzin alisverislerinize ise %3 cashback veriyor. Bunun haricinde baska herehangi bir yerde yaptiginiz herhangi bir alisverise %1 cashback veriyor.
Ben ilk kredi skorum olustugu anda basvurdum, $5500 limitli verdiler esimle benim ortak kullanimimiz icin.
BoA, Chase gibi kredi kartlariniz varsa onlarin yaninda guzel bir cesitlilik olabilir, ozellikle Costco alisverislerinizde kullanmak icin.
-
USD hesabımdan muafiyet kaldırmak için TEB'i aradım, bu işlem için maksimum 1 senelik bir tanımlama yaptıklarından ABD'ye seyahat etmeden yapmakta fayda var. Muafiyet sonrası 1 sene banka kartı ile BOA atm'lerinden para çekilebiliyor.
Fakat görüştüğüm kişi günlük limit olarak 3000 TL gibi bir rakamdan bahsetti ki, ya konuya hakim değildi ya benim TEB hesabım aktif olmadığından TR'de günlük TL çekim limitim düşük ama 3000 TL 'nin $ karşılığı 200 $ dan az oluyor günlük o sebeple bir hata var diye düşünüyorum.
-
Kredi skorum ile ilgili gelisme oldugu icin buraya yazayim bilgi olarak merak eden arkadaslara bir arti bilgi olsun.
ABD'ye Agustos 2021'de tasindim. Esim polonyali oldugu icin burda ozellikle polonyalilara calisan bir credit union'da banka hesabimiz. Bu hesap uzerinden esim ve kendime her biri $500 limitli secured kredi karti cikarttik ve ilk ekstremizi Ekim 2021'de aldik. Yani kredi gecmisimiz Ekim 2021'de basladi.
Bu arada arabami yarisi pesin para geri kalani financed olarak aldim kasim ayinda. Toplam $21500 gibi bir ucret ile. $11500'unu financed ettim. Yillik %21.99 APR ile (yani kisacasi vampir tefeciden borc almaktan bir farki yok). Bu loan'in taksitleri 60 ay boyunca aylik $311. Tabi boyle yuksek bir APR ile 5 yil icinde bu borca odeyecegim faiz yaklasik $7000 olacakti eger her ay $311 odeseydim. Ben ilk ay $2000 odedim, sonra vergi iadesi ve calistigim isteki bonusum geldi falan elime ne gecerse odedim bu faiz miktarini dusurmek icin (Finance yapan firma erken odemelerde bir ceza uygulamiyor, yani borcu istediginiz zaman kapatabiliyorsunuz. Duyduguma gore bazi firmalarda erken odemede penalty'ler oluyormus). Neyse demem o ki yaklasik $11,500 olan borcumu su anda $1800'e indirdim erken odemelerle. Bu surecte $600 kusur faiz odedim tabi. Simdi faizim gunde $1.07. Artik bilerek ayda $320 oduyorum, borcun kapanmasini istemiyorum daha kredi skorumu etkilememesi icin cunku ekim ayinda kira sozlesmemi yenileyecegim.
Neyse durum bu. Iki adet her biri $500 limitli kredi karti ve $11500 araba kredisi ile gecen ay en sonunda kredi skorum olustu.
Benim ilk kredi skorum 710 esimin ise 750 olarak hesaplandi. Burda bir parantez acayim; ben kredi kartinda yaklasik %10 gibi bir bakiye birakiyordum hep hesap kesim tarihinde, esim ise %3 falan. Ayrica araba kredisi sadece benim adima.
Biz aslinda bu skorlarin baya altinda bekliyorduk ilk skorlarimizi, bence gayet guzel skorlar ilk skor icin. Tabi bu surecte faturalarimizi hep zamaninda odedik falan.
Kredi skorumuz olusunca ilk costco ziyaretimizde Citi Anywhere costco kredi kartina basvurduk supermarketin icinde. Ertesi gun haber geldi $5,500 limitli kartimizi onayladilar. Kartlar gecen hafta elimize gecti (bir tane benim bir tane esim adina ama her ikisi de ayni hesabi kullaniyor. Yani ayri ayri $5,500 limitli degiller. Ortak)
Su anda kredi skoruma yeniden bakmadim. Baktigim zaman hard inquiry mi oluyor bilmiyorum, gerek de yok henuz herhangi yeni bir borca girmeyecegim. Daha once burada 3-4 tane farkli bankadan kredi karti sahibi olmak yararli oluyor kredi skoru icin demislerdi sanirim, ilerleyen gunlerde ya da aylarca Chase, BoA gibi bankalarin da kredi kartina basvuracagim sanirim.
Bu Costco kredi kartini alirken maasin ne kadar etkisi oluyor bilmiyorum; maas soylemek ayiptir ama bilgi olsun diye yazayim kusura bakmayin - yillik $69,000. Esim ise calismiyor ve geliri yok henuz (New Jersey'de grafik tasarimci arayan varsa bana ulasabilir hehehehe).
Ozet olarak; bir secured kredi karti, bir yuksek faizli araba kredisi, duzgun odenmis faturalar ile 6 ay sonra ilk kredi skorumu ben 710 esim ise 750 olarak aldi. Bu kredi skoru ve gelirimiz ile Citi'nin $5,500 limitli costco anywhere kredi kartini alabildik simdilik.
ayri bir not acayim; Citi Anywhere costco kredi karti baya guzel. Biz zaten costco'dan baya alisveris yapiyoruz hatta koltuk takimimizi televizyonumuzu bile costco'dan aldik. Ayrica ben butun benzin alisverisimi costco'dan yapiyorum neredeyse ayda $150-200 kadar. Benzin alisverislerinde %4, Costco'dan yapilan alisverislerde executive uyeligin %2 bonusu uzerine %2 cashback ve diger her turlu harcamada, nereden oldugu onemli degil %1 cashback veriyor. Iyi yani bence.
-
@hasbelkader, içinde söyledi: Bankacılık Sistemi ve Banka Hesap Çeşitleri
@emreonline Coinbase deki hesabima login olup buradan banka hesabimi bagladim. Sanirim ACH dediginiz bu olmali.
Evet, ACH ile bakiye ekleyince 10 gün boyunca o parayı çekemiyorsunuz. ( kripto veya banka hesabına)
-
@Utopya Ben para transferi için Wise kullanıyorum. Bir defa Yapı Kredi ile swift yapmıştım. Paramızın çoğunu nakit olarak yanımızda getirmiştik zaten.
Evi satıp kazanç elde etme konusu para transferinden bağımsız bir durum. Bu parayı ABD'ye getirmeseniz de vergi beyanı yaparken bildirmek gerekebilir. Bunun da istisnaları var. Mesela evi aldıktan sonra beş yıldan uzun zaman geçmişse bu uygulanmıyorç. Ayrıca evi ABD'de vergi mükellefi olmadan önce almışsanız da vergiye tabi olmayabilir. Bu konuda fazla bilgim yok maalesef.
-
@knnrn tşk ederim
-
-
Merhaba,
Çalışma izni olmayan birinin adına yazılmış haftalık çekleri bozdurmasının bir yolu var mı?
İlerde GC'a başvururken vs. problem çıkar mı? -
@crazycells, içinde söyledi: Iflas etmek ve Kredi Karti borcu yapilandirilmasi
Basimdan gecen olaylar bu sekilde. Eger bilmek istediginiz herhangi bir durum var ise buradan sor
— Her ne kadar hayatin olagan akisinda bircok seyi kontrol edemesekte bu durumu ne yaparsak onlemis oluruz ? Yani defansif politika onerileriniz nedir ?
-
Burada bununla ilgili konu gormedigim icin aciyorum.
Mesela kanadalilar EIN/ITIN alip Amerikan bankalarini kullanarak remote churning yapiyorlar. Aktif olanlar bonuslardan offerlardan vs toplam $40K kazaniyorlar birkac yilda gordugum kadariyla
Ben girsem mi bilmiyorum cunku cok fazla detay var, bir de surekli takip edicen, bir suru ivir ziviri var. Onun yerine kendi isine yogunlasmak daha iyi gibi
Churning yapan kimse var mi? Bilgi degisimi yapmak iyi olabilir yine de
-
@smartcells @mikael Teşekkürler. Amacım yasa dışı transfer değil, sadece ilk girişte nakit para ile dolaşmamak.
-
@m-orhan Ben Upstart'tan kredi aldım, hatta geçen ay son taksidi ödeyip kapattım. Faiz oranı diğerlerine göre düşüktü. Bir sıkıntı yaşamadım.
-
@MySea, içinde söyledi: ABD’ye havalimanından nakit parayla giriş yapmak
@ayzek09, içinde söyledi: ABD’ye havalimanından nakit parayla giriş yapmak
ABD'ye girişte beyan ederiz diye eşimle birlikte toplam 20.000$'yanımıza aldık. Uçakta ve girişte forum verilmedi. Görevlilerde üzerimizde bulunan para konusunda sorun sormadılar. Sorunsuz giriş yaptık. Bu iyi mi, kötü mü bilmiyorum. Houston deneyimim bu şelide paylaşmak istedim.
Iyi birsey 🙂 Az once diger konuda okumustum, banka hesabi da acmissiniz. O halde, paranizi hesabiniza yatirin! Uzerinizde veya kaldiginiz yerde o kadar nakit para bulundurmak cok guvenli olmaz! 🙂
İlk işimiz parayı yatırmak oldu. O kadar para ile gece başkasının evinde yatmak germişti baya.
-
@Mihok o halde 3-4 ay sonra bir daha deneyebilirsiniz... 👍
-
-
@tiberius, içinde söyledi: Bank of America Telefon Numarasını US Dışında Değiştirme
Merhaba, Birleşik devletler dışındayım. Bank of america hesabıma kayıtlı bir prepaid numarası kart var fakat numaranın geçerlilik süresi dolalı baya bir süre oldu. Türkiyede debit card ı lock etmiştim ve bundan dolayı Abd dısında oldugumdan dolayı yeni telefon numarasıda alamıyorum debit card acmanın bir yolu var mı, e posta iletisimleri sanırım yok, numara var ve ingilizcem konuşacak kadar iyi değil. Bu durumda ne yapabilirim? Tesekkurler
kartin arkasinda international bir numaranin yer aliyor olmasi lazim, o numarayi arayip karti aktive etmeyi deneyebilirsiniz.
-
@borhan Hesabiniza online girip, once deposit bolumunde limit miktarini ogrenmeye calisin. Sonra da bankanin customer servisi ile temasa gecin. Belki ise yarar.
-
-
-
@yalta Incelemekte fayda var. Fakat ufak tefek miktarlarda sanirim sorun olmuyor.
Apple Card geliyor
-
Herkese selam,
Apple son yaptigi lansmanda yakinda piyasaya cikacak olan kredi kartini da tanitti. Herhangi bir bankaya bagli olmayip, Apple Pay sistemi ile entegre calisacak bu kartin bir cok avantaji var. Her alisverisinizden belirli bir oranda cashback odeyecek size. Bunu bankalara ait cashback kartlar gibi puan seklinde veya aylik odeme seklinde degil de gunluk odemeler olarak gercekleştirecek. Apple Pay’in gecerli oldugu her yerde telefonunuzu kullanarak odeme yapabileceksiniz. Simdi geldik bende en heyecan uyandiran kisma
Apple Pay’in kabul edilmedigi yerlerde, Apple’in MasterCard ile olan anlasmasindan dolayi kendi uretecegi titanyumdan yapilma, uzerinde yalnizca isminizin yer aldigi ve piyasadaki diger kartlara kiyasla gerek malzeme kalitesi, gerek guvenlik acisindan cok daha basarili olan Apple Card’i kullanabileceksiniz. Benim cok hosuma gitti. Uygulama arayuzu de oldukca basarili. Peki ya siz ne dusunuyorsunuz? Bu arada Apple Card’in tanitim videosunu asagiya ekliyorum.
-
Apple Card ise su sekilde gozukecek.
-
Vaayyy yine artistlik yapmışlar
ben kullanırım sanırım Apple pay le ödemek büyük rahatlık.
-
@damladav Kesinlikle. Oldukca basarili duruyor. Faydalarini da dusunursek kesinlikle kullanirim ben
-
Apple sunumlarına yoğun ilgi duyan biri olarak yine canlı olarak izledim ve güzeldi.
Fakat, Apple Pay anlaşmalı mağazalar listesi her geçen gün büyüyor olsada şu an için çok limitli. Çıkaracakları kart kulanımında ise Cash Back (para iadesi) imkanınıda %1 olarak belirlemişler. Bu oran rakiplerin biraz gerisinde kalıyor. Diğer yandan Cash Back yanlış hatırlamıyorsam sınırsız olacak, bu konu ise sanırım bir ilk ve gayet olumlu. Genellikle maksimum alabileceğiniz iade miktarı limitli oluyor.
Yinede bu servis başlatılınca kullanmayı düşünüyorum, özellikle güvenlik açısından çok daha ileri seviyede olacak.
-
@freeworld Kisitli Apple Pay agi sorununu MasterCard ile anlasarak cozmusler bence
-
Alan var mı?
https://9to5mac.com/2019/08/06/apple-card-launch/
-
@keysnambır, içinde söyledi: Apple Card geliyor
Alan var mı?
https://9to5mac.com/2019/08/06/apple-card-launch/
Yakın takipteyim ama davetiye gelmedi maalesef
-
Fakat gönül isterdi Visa olsaydı. Mastercard Costco’da kabul edilmiyor ve şahsen bizim %90 alışveriş Costco’dan.
-
@FreeWoRLD Bak bu ilginçmiş. Türkiye'de visa ve mastercardın beraber geçmediği bir yere hiç rastlamamıştım. Peki costcoda Apple Pay var mı?
-
@keysnambır maalesef yok. Sadece visa kredi kartları veya herhangi bir debit kart.
-
@FreeWoRLD Bak bu ilginçmiş. Türkiye'de visa ve mastercardın beraber geçmediği bir yere hiç rastlamamıştım. Peki costcoda Apple Pay var mı?
Bu, donemlik anlasmalara gore degisiyor aslinda. 3 yil oncesinde de Costco'nun Amex ile anlasmasi vardi, ya Amex kredi karti ya da debit card kabul ediliyordu. Sonra Amex ile olan anlasmalari bitti ve VISA'ya gectiler...
-
@crazycells Peki insanlar costcodan vazgeçmeyip kredi kartlarını mı değiştiriyorlar? İyice garip geldi
-
@crazycells Peki insanlar costcodan vazgeçmeyip kredi kartlarını mı değiştiriyorlar? İyice garip geldi
Evet, birden fazla kredi kartina sahip olmak bir problem degil
Benim de Amex - Costco kredi kartim vardi, American Express bu iliski bittiginden kredi kartinin kapanacagini eger istersem normal bir Amex kredi kartina gecebilecegimi soylemisti (mektup yoluyla), ben de kabul etmistim...Sonra da Costco, Citibank ile anlasip Visa kredi karti verdi. Hem Citibank'tan kredi kartim vardi, hem de baska bir Visa kredi kartim vardi, ama Costco'yu ben de siklikla kullandigim icin bu kredi kartini da aldim.
-
Ben Visa karta sahip değildim fakat 5 dk yakınımıza Costco açılınca sadece oradan alışveriş yapmak için Visa kart aldım. Yani, evet Costco’dan vazgeçmeyerek ekstra kredi kartı almış oldum.
Visa kredi kartı kuruluşu MasterCard’ın son zamanlarda biraz gerisinde kalmıştı. Costco anlaşması ile akıllı bir atak yaptı.
Amex şuan bir hayli geride kaldi sanki. Costco anlaşmasını kaybetmesinin bence büyük etkisi var.
İki haftada bir bana ve eşime ayrı ayrı Amex kartı pre-approved postası geliyor. Bilmem kaç $ hediyeli vs. Hiç gerek duymadık. -
@FreeWoRLD, içinde söyledi: Apple Card geliyor
@keysnambır maalesef yok. Sadece visa kredi kartları veya herhangi bir debit kart.
@keysnambır
Az önce Apple Card davetiyesi geldi ve bende başvurarak aldım. Fakat bir düzeltme yapmak istedim sorduğun soru için verdiğim cevaba @keysnambırAz önce farkettim Apple Pay sayfasında Costco geçerli yazıyor ve sitesinde kontrol ettiğimde Apple pay Costco marketlerde geçiyor diye belirtiliyor. Yanlış biliyormuşum meğer.
Yinede bir sonraki Costco alışverişimde deneyerek buradan yazarım.
Tekrar Düzeltme
Biraz araştırma sonrası Costco’da Apple Pay kullanılabildiğini fakat arka planda kullanılan kredi kartının yine Visa olması gerektiğini öğrendim. Yani yine en başa dönüyoruz; Costco sadece Visa kredi kartı kabul ediyor. Apple Card Master Card olduğu için dolayısı ile kabul olmuyor. -
İşte Apple Card
-
@FreeWoRLD hayırlı olsun
kullanımla ilgili deneyimlerini de bekliyoruz
-
@FreeWoRLD Vaaaav müthiş duruyor! Kartın hissiyatı nasıl peki?
-
@Edelweiss
Titanyum ve agir. Garip biraz. Ates edip ne kadar saglam acaba diye testlere baslamis bile insanlar
Benzer Başlıklar
156
21.3k
Users
4.0k
Topics
282.3k