Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Merhaba yeniden. Bu başlık altında başarısız mülakat (interview) tecrübelerini paylaşabiliriz. Ben henüz iş başvurusu mülakatlarına başlamadım. Bunun için biraz daha eksik gidermeye ve en azından Amerika'da olmaya ihtiyacım var. Ancak mülakatlara hazırlanmak için destek veren bir şirketin temel bilgi kontrolü için yaptığı bir görüşmeyi bile geçemedim. Oradan çıkarttığım notları sizinle paylaşmak istiyorum. Bununla başlayarak büyük olasılıkla ekleyeceğim pek çok başarısızlıktan da hareketle neleri yapmalı neleri yapmamalıyız onları ortaya koymuş olabiliriz. Umarım paylaşılan iyi-kötü tüm tecrübeler bizden sonrakilerin işine yarar ve işlerini kolaylaştırır.
    Söylemek istediğim bir ara not var. Yaşam tarzı değişikliğini göze alarak kıta-ülke değiştiren insanlara kimse toz pembe hayallerden bahsetmiyor. Ama ciddi bir umut kırıcılık gösterilebiliyor. Bazen gerçekleri olduğu gibi ortaya koymak, yolculuğa hazırlananların mücadelesini zayıflatabileceği için yanında pozitif motivasyonları da eklemeyi gerektirebilir. "Benim tecrübelerim materyalisttir, ne yapalım gerçekler acıysa" yaklaşımı cidden bir işe yaramıyor. Bu nedenle eğer hedeflerinizi zedeleyecek cümleler sarf edersem beni uyarmaktan çekinmeyin. Bu yazımı da refere edebilirseniz sevinirim.
    Ama genelde benim yazılarımla son derece açık sözle kendimi eleştirdiğimi ve hatalarımı özellikle açıkça yazdığımı göreceksiniz. Bu göç işi macera işi. Pantolonum ıslanmasın diyerek dere geçilmez. Kuru kuru geçebilenler de derenin ne olduğunu bildiğini iddia etse de bence dere ile hiç tanışmamışlardır. Sizin de tüm başarısızlık deneyimlerinizi bu başlığa beklerim.


  • Outco.io CEO'su Micheal ile "Fundamentals Check" başarısızlığı.
    Bu startup 2015 yılında işe girmek isteyen mühendislere yol göstermek ve onları mülakatlara hazırlamak için kurulmuş. On-Site sınıfları ve bu sınıflara on-line katılabileceğiniz bir yapısı var. Gerçek sınıflar ardışık açılıyor ve her dönem tek sınıf oluyor. Bu sınıflara katılabilmek için temel bilgi kontrolünden geçmeniz gerekiyor. İlk adımda doldurulan bir form ile sizin bu kontrole randevu alıp alamayacağınız belirleniyor sonra randevu alıyorsunuz. Bu randevuda kullanmak istediğiniz dili de seçiyorsunuz. Randevular kontrolü geçmeniz halinde sınıfın açıldığı tarihe yetişecek şekilde ayarlanıyor ama genelde bu bir sonraki ay için oluyor. Şu an Şubat sınıfına alım yapıyorlar.
    Zoom programı kullanılarak randevu tarihinde görüntüsüz sesli görüşme ile iletişime başlıyorsunuz. Son derece kibar ve pozitif yaklaşıyorlar. Yol gösterici önerilerde buluyorlar. Zaten görüşme sonunda da feedback veriyorlar. Rica ederseniz görüşme boyunca aldığı notları da sizinle eposta ile paylaşıyor.
    Görüşme 59 dk olarak ayarlanıyor ve zamanlamaya çok sadıklar.
    Görüşmenin ilk 10 dakikası tanışma ve sizin daha önceden yaptığınız proje, bildiğiniz diller, frameworkler, kullandığınız tool ve teknolojileri anlatmanızla geçiyor. Soru cevapla ilerliyorsunuz.
    Codeinterview.io adresinden pairprogramming (pair coding) yaparak nodejs ile çalışan bir ide üzerinden görüşmeyi gerçekleştirdik.
    İngilizcemin anlamaya gayet yeterli olduğunu (%95 anlatılanları anladım). Ama soruyu çözümlerken ve bir soru sorarken yetmediğini net bir biçimde gördüm (%5 başarı diyelim). Kısaca berbattım bu konuda.
    Background bilgisi sonrası hedeflerimi, hangi tür bir iş aradığımı, hangi tip şirketleri tercih etmek istediğimi sordu. Daha önce hiç profesyonel tecrübem olmadığından şirket tipi seçmeyeceğimi ama front-end tarafında olmak istediğimi belirttim. Background check sırasında php, mysql ve diğer hakim olduğum diller ile platformları ve vuejs framwork üzerinde ilerlediğimi vb. de söylemiştim.
    Daha önceki formda javascript ile soruları çözmek istediğimden teknik soru kısmına geçtiğimizde javascript sordu.
    2 soru sordu. Teorik olarak sorulara 20 dk ayırmamız gerekiyordu.
    Benim gibi açıkrenkli IDe teması kullananlara uyarı çoğu online ide simsiyah bir zemine sahip. Uzun süre dark temaları denesem de kırmızı ve turuncu ve yakın renkleri siyah üzerinde gözüm seçemediğinden beyaz zeminle devam ediyorum. Tüm IDE'lerim mümkün olduğunda açık renklidir. Bu büyük bir dezavantaj doğurdu. Büyük küçük karakter hatalarını göremedim, sentaks hatalarını kırmızıyla çizince ekranda tamamen karambol bir yapı oluştu benim için.
    İlk soruyu güç bela geçtim. İkinci soruda ise zaman azaldığından açıkça bu zamanda bitiremem dedim ve o da uygun gördü, kısa bir öneri sonrası süre bittiğinden feedback listemi sonra eposta ile gönderdi. Teşekkür edip görüşmeyi sonlandırdık. Son derece yapıcı yaklaştılar. Eczacı olduğumu mühendis kökenli olmadığımı söylememe rağmen bana asla meslek dışı geyiği yapmadılar. Genelleme yaparken de biz mühendisler diye bahsettiler (biz derken beni de kast ederek).
    Şimdi madde madde hatalarım:

    • İngilizce seviyemizi bence konuşabilmemiz belirliyor. Okumak ve yazmak interview için ikinci sırada. Konuşulanların %95'ini anlayıp. Anlatmak istediğimin ancak %5'ini anlatabilmem içler acısıydı. Konuşma pratiği nasıl yapılabiliyorsa yapıp edinmek gerek. Ben sıkışınca kod ile yazayım en iyisi dedim. Ama pseudo kodlara bakarak önce çözümümü ona anlatmamı istemişti.
    • Belirli bir IDE'ye aşırı bağlanmak interview sırasında pair programming mantığıyla soru çözerken karşınıza farklı bir ide çıktığında büyük sorun oluşturuyor. Hele fontlar da alışılmışın dışında oluyor ki fena. Online idelerle soru çözülen siteleri sık sık ziyaret etmeli. Otomatik tamamlama alışkanlığı da büyük sorun teşkil ediyor. Elimiz bir de kısa yollara alışmışsa fena. bahsi geçen pairprogramming sitesinde ctrl+ ile olan kısa yollar garipti. O yüzden çok zorlandım. Kodlar uçuverdi bazen ctrl+D çok fena alışmışım o mahvetti kodları arada. Neyse bu iki.
    • Görüşmede süre kısıtı olduğundan fikrinizi hızlı ifade etmeli (İngilizce) ve soruyu hızlı çözmelisiniz (pratik). Sorulardan en sonda teknik olarak bahsedeceğim ama on-site olmadığından basit sorulardı ve beklenen süresinden önce çözmekti. Bunu bana eleştiri olarak da söylediler. 2 saatte çözülen sorunun bir anlamı yok dedi. BST sorusu sormuyor sonuçta. Bolca alıştırma gerekiyor. Bunun için leetcode.com , hackerrank.com, codewars.com sitelerinde bolca soru çöz dedi. (Biliyoruz ama uygulamıyoruz değil mi?) Hatta 4 hafta içinde codewars'da 350 puanı topla yine gel dedi 🙂
    • Daha önce bir forumdaş yazmıştı https://www.pramp.com/dashboard#/ ile bolca interview denemesi yapmalı. Çünkü çok heyecanlandım. Ve İngilizcemde yetmeyince iyice tıkandım. Bunu aşmanın yolu da pratik. Bolca pratik yapmalı.
    • Çerez olabilecek soruları küçümseyip karmaşık algoritmaları denemek tam olarak doğru bir strateji değil. Dile de son derece hakim olmak gerekiyor. Framework öğrenmek yerine dil üzerine odaklanmak interview açısından çok daha önemli.

    Sorular:

    1. Verilen integer içeren dizilerdeki oluşan azalma dizilerinin en uzunu kaç element uzunluğundadır. Big O limiti yoktu
      Sayılardan oluşan diziler içinde ardışık sayılar arasında ya artma ya da azalma olur. Bir kez azalma başlayınca kaç element boyunca devam ediyorsa bu azalma dizisinin en uzunu hangisidir?
    2. Verilen aynı harf uzunluğundaki bir kaç string kümesi içerisinde ortak kaç harf vardır? Big O space+time linear olmalı şartı vardı.

    Birinciyi çözdüm ama ikincide iterasyonda sorun çıktı. Süreç uzayınca ben sonlandırmayı teklif ettim. Kimsenin vaktini boşa almamalı. Algoritm için de şu reçeteyi takip etmemi istediler.
    Neticede sınıfa almadılar, öneriler ve feedback aldım. 4 hafta sonra yeniden görüşeceğiz 🙂


  • Bu ileti silindi!
  • ⭐⭐

    Çok yararlı bir paylaşım... Elinize sağlık.

    Bol alıştırma ile bir sonraki mülakat çok daha iyi geçecek...

    İngilizce konuşma pratiği (ve sosyalleşmek) için ABD'ye gider gitmez bir Community College'de İngilizce kursuna yazılmak iyi bir fikir olabilir sanırım. İnternette gördüğüm kadarıyla temel seviye İngilizce programları ücretsiz...


  • @sash Mülakat Başarısızlık Deneyimleri içinde söyledi:

    Eğer senelik 100bin dolar altı çalışmak zorunda kalacaksam gitme yada orda yaşama eğiliminde değilim.

    harikasin @sash bravo :))))))


  • Bu ileti silindi!
  • ⭐⭐

    @caglaror Çağlar hocam paylaşımın için kendi adıma çok teşekkür ederim. Çok faydalı bir paylaşım ve bu konunun çok rağbet göreceğini düşünüyorum.
    İzniniz ve affınız olursa forumda sizin gibi Sn. @saulgoodman gibi değer verdiğim hayali yazılım geliştirme olan arkadaşlara nacizane tavsiyelerim olacak.
    Benim yazılım geliştirme alanında bu sene 21.nci yılım. Uzmanlığım boyunca hep Oracle tabanlı yazılımlar geliştirdim.
    Şu anda yönettiğim projelerde BPM tabanlı Java PrimeFaces framework ile yazılmış banka kredi modülü, Oracle Forms/Reports tabanlı muhasebe ve sigorta modülleri,
    SAP tabanlı ABAP diliyle yazılmış Hazine-Finansman modüller var. Yaklaşık 6 senedir de yönetici olduğum için kod yazmaktan çok proje yönetme durumundayım.

    İnanın bana sizin kadar cesaretli değilim:). O mülakatlardan çoğunda bende takılırım. Sırf bu yüzden de gidişimi 1 sene erteledim. Müdürlük görevlerim artık günümün kısa bir bölümünü alıyor. Bende arkadaşlarımla birlikte kod yazmaya tekrar döndüm ve 1 senenin yeterli olup olmayacağı konusunda çooook ciddi tereddütlerim var.

    Size nacizane tavsiyem, veri giriş, Office yazılımları (Excel makro), book keeping, inventory, accounting tarzı konularda ilk başlarda iş aramanız.
    O bahsettiğiniz, Node.js, Angular, Devops, microservices,PHP gibi konularda çok çabuk elenme durumunuz olur. Bu konular yeni mezun IT cilerin çok rahat bulabileceği işler. Alacakları parada asgari ücret olur. Ucuza adam bulmanın çok fazla olduğu konular.
    Ama sağlam bir iOS developer sanız tek başına bu bile yeter.
    Umarım mutlu olacağınız bir işi en kısa sürede bulursunuz.
    Saygılar,

    Not : Bu başlık bence çok önemli. Her türlü paylaşım çok değerli olacaktır.


  • Her deneyim sonrakilere yol gösterecek ipuçları içerse de son derece öznel. Bu nedenle her girişimin sonuçları farklı verimlilikte olabilir. Cesaret ve bilgi/tecrübe'nin yanı sıra "networking/sosyal bağlantılar" ve kabul edelim ya da etmeyelim "şans" faktörü de çok önemli.
    Ben doğrudan önce orada yaşamaya (oralı olmaya) sonra nihai olarak dünya insanı olmaya çalışacağım. Elbette çocuğumun da olası tüm avantajlardan faydalanmasının sonuçlardan birisi olmasını bekliyorum. Ama sadece bunun için gittiğimi söylersem yalan olur.
    Her ITcinin path'i aynı olmak zorunda değil, ben sadece bana benzer patikalardan gelip benzer hedefleri olana yol gösterebilir umuduyla tecrübelerimi paylaşıyorum. Olabildiğince fazla durum tespiti yapıyorum ki farklılıklar için ekstra detaya ihtiyaç duyarlarsa bunu araştırabilsinler.
    Gelecek hafta SF'dan başka gözlemleri eklerim ama akşam teknik background ve üzerinde çalıştığım konularla ilgili olabildiğince teknik detayıforumdaki IT altında ana bir konu açıp aktarayım. Detaya girmeyince olmayacak bu iş.
    Selamlar

  • ⭐⭐

    @caglaror Çağlar hocam umarım yanlış anlaşılmadım, ben veri giriş, Excel Makro derken bekleme sürecinde yine IT ile ilgili işler yapmış olmak adına yazdım. Sonuçta bir alışma dönemi, aile ile birlikte olma gerekliliği konular varken diğer olumsuzluklar moral bozabilir. Yoksa evvelAllah alıştıktan sonra iş beğenme pozisyonuna geçeriz hepimiz. Özellikle Hintli recruiter ların Hintlileri öne çıkarma isteği yüzünden çok mağdur olan arkadaşlarımı biliyorum. Kolay sorulardan başlayalım diyerek üniversitedeki hocaların dahi bilemeyeceği algoritmaları sorup elemeye çalışan tipler var.
    Ayrıca bahsettiğiniz bu açacağınız IT başlığı da iyi olur düşüncesindeyim. Burada tecrübelerimizi paylaşırız. Sonuçta yazılım geliştirmede tecrübeler çok önemli. Bir yazılım geliştirilirken kod yazma bazen sürecin en küçük parçası hale gelebiliyor. Analizinden kullanıcı kabulüne kadar giden çok zorlu bir yolculuk. Sizde bakanlıktan bilirsiniz bu süreçleri.
    Saygılar,


  • @caglaror Deneyimleriniz için çok teşekkürler. Çok faydalı bir konu olmuş sağ olun..

  • ⭐⭐

    @arnblt Mülakat Başarısızlık Deneyimleri içinde söyledi:

    @caglaror Çağlar hocam paylaşımın için kendi adıma çok teşekkür ederim. Çok faydalı bir paylaşım ve bu konunun çok rağbet göreceğini düşünüyorum.
    İzniniz ve affınız olursa forumda sizin gibi Sn. @saulgoodman gibi değer verdiğim hayali yazılım geliştirme olan arkadaşlara nacizane tavsiyelerim olacak.
    Benim yazılım geliştirme alanında bu sene 21.nci yılım. Uzmanlığım boyunca hep Oracle tabanlı yazılımlar geliştirdim.
    Şu anda yönettiğim projelerde BPM tabanlı Java PrimeFaces framework ile yazılmış banka kredi modülü, Oracle Forms/Reports tabanlı muhasebe ve sigorta modülleri,
    SAP tabanlı ABAP diliyle yazılmış Hazine-Finansman modüller var. Yaklaşık 6 senedir de yönetici olduğum için kod yazmaktan çok proje yönetme durumundayım.

    İnanın bana sizin kadar cesaretli değilim:). O mülakatlardan çoğunda bende takılırım. Sırf bu yüzden de gidişimi 1 sene erteledim. Müdürlük görevlerim artık günümün kısa bir bölümünü alıyor. Bende arkadaşlarımla birlikte kod yazmaya tekrar döndüm ve 1 senenin yeterli olup olmayacağı konusunda çooook ciddi tereddütlerim var.

    Size nacizane tavsiyem, veri giriş, Office yazılımları (Excel makro), book keeping, inventory, accounting tarzı konularda ilk başlarda iş aramanız.
    O bahsettiğiniz, Node.js, Angular, Devops, microservices,PHP gibi konularda çok çabuk elenme durumunuz olur. Bu konular yeni mezun IT cilerin çok rahat bulabileceği işler. Alacakları parada asgari ücret olur. Ucuza adam bulmanın çok fazla olduğu konular.
    Ama sağlam bir iOS developer sanız tek başına bu bile yeter.
    Umarım mutlu olacağınız bir işi en kısa sürede bulursunuz.
    Saygılar,

    Not : Bu başlık bence çok önemli. Her türlü paylaşım çok değerli olacaktır.

    Değerli tavsiyeleriniz için çok teşekkürler... Ben de kendi adıma bu konuda gerçekçi olmaktan yanayım. Üstelik bir ailenin sorumluluğuyla gidiyorum ben de pek çoğumuz gibi, maddi imkanlarım da sınırlı, bu nedenle böyle olmak bir zorunluluk benim için...

    Önceliğim tutunmak olacak... İlk dönemde veri girişi, tercüme gibi işlerde memnuniyetle çalışabilirim. Lisan, yazılım ve teknolojiye yatkınlık, hızlı klavye kullanımı gibi becerilerimden yararlanmayı deneyebilirim. Yazılım geliştirme konusunda gönüllü çalışma ve stajyerlik gibi pozisyonları da düşünebilirim. Bütçeyi rahatlatmak için Lyft, Amazon Flex gibi işleri de part time olarak yapabilirim. Kim bilir belki de bir hukuk ofisinde bir iş bulurum. Belki de uzun bir süre iş bulamam. Her şey mümkün. Ne yaparsam yapayım kendimi yetiştirmeye ve geliştirmeye zaman ayırmak, başladığım noktada kalmamak arzusu taşıyorum.

    Bu arada ben de bu ay sonu artık gidiyorum. Düşündüm taşındım, dereye atlamadan karşıya geçmenin mümkün olmayacağına karar verdim. Macera başlasın bakalım... 🙂


  • Sayın @saulgoodman Mutlaka başarısız denemeler olacak insan hayatında birde yanınızda aileniz olunca insan her şeyi yaparım artık noktasına geliyor. Size sonuna kadar katılıyorum. Umarım düşündüğünüzden daha güzel bir hayatınız olur. Güzel haberlerinizi ve deneyimlerinizi bekliyor olacağız.. Sizin adınıza çok sevindiğimi bilmenizi isterim şimdiden iyi yolculuklar.

  • ⭐⭐

    @rüzgar Mülakat Başarısızlık Deneyimleri içinde söyledi:

    Sayın @saulgoodman Mutlaka başarısız denemeler olacak insan hayatında birde yanınızda aileniz olunca insan her şeyi yaparım artık noktasına geliyor. Size sonuna kadar katılıyorum. Umarım düşündüğünüzden daha güzel bir hayatınız olur. Güzel haberlerinizi ve deneyimlerinizi bekliyor olacağız.. Sizin adınıza çok sevindiğimi bilmenizi isterim şimdiden iyi yolculuklar.

    Çok teşekkür ederim Sayın @Rüzgar ... Evet, aile de olunca zorlukları daha kolay göze alabiliyorsunuz. Zaten benim gitmekteki başlıca sebeplerimden biri çocuklarımın geleceği... Deneyimlerimi memnuniyetle paylaşırım. Aynı güzel dilekleri ben de sizin için diliyorum... Darısı başınıza...


  • @saulgoodman çok teşekkür ederim 🙂


  • Herkese merhaba,

    Öncelikle çok gerekli bir başlık açılmış, @caglaror çok teşekkürler 🙂

    Şimdilik yazılımcı ve mühendis arkadaşlar tecrübelerini paylaşmış. Umarım diğer alanlardan arkadaşlar da tecrübelerini paylaşıp benim gibilere yardımcı olurlar.


  • @caglaror @loki-boi 'nin şu linkteki gönderisi durumu özetleyen harika bir gönderi. Konuyla paralel okunmalı diye düşünüyorum.


  • Bu ileti silindi!

  • @caglaror Merhaba, Austin konusundaki son mesajınızda 2 mülakattan geçemediğinizi söylemişsiniz. Zamanında tam da o durum için bu konuyu açmışsınız, mülakat deneyimlerinizi bizlere yol göstermesi için paylaşabilir misiniz?


  • Bunu hatirmatma icon yaziyorum. Sakin kafayla detay vereyim. Teknik telefon taramasi gecemedigim. Detaylari sonra vereyim...


  • @caglaror
    Recruiter ile 2-3 telefon gorusmesi yaptim, sonuncusu bir recruiter ne kadar teknik detay bilebilirse (bazi terimleri biliyorlar) o kadar detaya indi. Front-end ile neleri yaptigimdan hangi kutuphaneleri bildigime kadar sordular. Onceki dogrudan firma HR yetkilisiydi (Oracle). Bu KForce firmasiydi. Son asamadan onceki bir asamada technical phone screening asamasinda javascript bilen birisi (kforce da calisiyormus) bnei teste tabi tuttu. Temel kavramlardan kod tamamlamaya bir iki soru sordu. Gecmis projelerimde kullandigim teknikleri ve neden kullandigimi sordu. Oracle'daki sadece isimlerle yetinirken bu teknik detaya indi.

    Cikarilacak dersleri soyle siralayabilirim.
    Uykusuz ve hazirliksiz teknik seviye ile bildigim en temel kavramlarda bile cevap veremedigim oldu. Bazen gunluk kullanimdaki bir kelimeyi hatirlayamadim (Ingilizce yeterli gelmedi). Kabaca o gun gunumde hic degildim. Oracle ile gorusmemde de evin esyalarini tasimadan hemen onceydi sanirim ve kafam baska yerlerdeydi. Gorusme icin size gun soruluyorsa verebileceginiz en uzak uygun oldugunuz tarihi verin.
    Uykusuz kesinlikle girmeyin, mumkun degilse ertelemeye calisin.

    Temel kavramlar ve pratikte kullanilan teknikleri rahatca kodlayip yarim kodlari tamamlayacak yetkinlikte olun.

    Gecmis projelerinizde hangi teknolojileri ve teknikleri neden kullandiginizi ifade edecek kadar hakim olun.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

75
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum