Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• Selamlar, bu gün Viyana'da Dr. Molnar kliniğinde sağlık randevumuz vardı. 09:30daki randevumuza 5 dakika önce orada olacak şekilde gittik. Içeride bizden başka muayene olacak kimse yoktu. Eşimin ve 2 çocuğumuzun resimlerini çekerken ben de formları doldurdum. Tr deki adresimiz için posta kodunu özellikle yazmam gerektiğini belirtti. Amerika'daki adresi de iki defa kontrol ederek yazın dedi. Aşı kartlarında ise benim ve eşimin aşı kartını aile hekimine elle doldurtmuştuk, hatta hekiminizin sisteme girmeyi unuttuğu bir aşı vardı onu da aşı kartına yazdı. Çocukların ise e nabizdan çıkan aşı kartı vardı onu da kase imza yaptırmıştık onu verdik. Hatta çocukların devletin aşı listesinde olmayan özel aşıları e nabiza ekli değildi. Onların takip defterine elle işlenmişti bu özel aşılar. O defterleri de ayrıca verdim (herhangi bir kaşe imza yoktu, sadece elle yazılmıştı) onları da kabul etti. Hiç birini İngilizce olarak vermedik. Ne olur ne olmaz diye birer kopyasina İngilizce elle aciklamalarini yazmıştım ama gerek kalmadi. Bunlara ek olarak kan testi e nabiz çıktısını da verdik. Aşıların ve testlerin hepsinin tam olduğunu söyledi. Eşimden ve benden kan aldi. Doktor muayenesine geçene kadar içeride 1 buçuk saat geçirdik. Doktor geldi (Molnar değildi, genç bir doktordu, adını unuttum) beni, eşimi ve cocuklari muayene etti. Bu işlem de yaklaşık yarım saat sürdü ve 11.45 itibariyle klinikten ayrıldık. iki yetişkin, iki çocuk + 2 kan testi için toplam 1410euro ödedik. Oradan 5a ile röntgen için kliniğe gittik. Içerisi çok kalabalıktı ama biz sıra alır almaz numaramız yandı ve belgeleri verdik. Yaklaşık 5 dk sonra rontgenlerimiz çekildi ve 10 dakika sonra da cdleri aldik. Molnardaki hemşireye sonuçların yarınki mülakata yetişip yetisemeyecegini sordum. Yetişebilir ama yetişmezse de sorun olmayacağını, zaten pause durumu olduğundan bahsetti. I dedi hope dedi the pause dedi ends dedi soon dedi. Yes dedim biz de onu bekliyoruz dedim.

Yarınki mulakatimizdan sonra da buraya yazabileceğim en mutlu postu yazmak için dua ediyorum.

• @tolga-ozfidan hayirli olsun. Umarim yarin guzel haberlerinizi aliriz.

• Merhaba,

Şimdi mülakattan çıktık.Hongkong mülakat deneyimlerinde okuduğunuz yazılar haricinde hiçbir fark yok.Yanımda aile birleşimi ile iki aile vizesini aldı basım için yarın gelin denildi.Bu pause durumu devam ediyor.Memur herşey okey sizi tanıdığıma memnun oldum ama biliyorsunuz durumu dedi.Maillerinizi kontrol edin dedi.221G kağıt verdi elinizde evrak olsun dedi.Allah'ın dediği olur sıkmayın canınızı.
    @Serapp Hanımın evrak listesini aynısını yaptık.Fazla bile geldi.Bize hayal kurdurmadılar hep bir kaos ama hayırlısı....

• Arkadaşlar, biz de az önce mülakattan çıktık. Hepimize 221(g) verdiler. Eşime ve ilk evliliğinden olan kızına 'pause' durumundan dolayı, bana ise Özbekistan vatandaşı olduğum için (75 ülke yasağı) verdiler, hatta kağıda not olarak 'Özbekistan' yazdılar. Detayları daha sonra aktaracağım.

• 29 Nisan Çarşamba Ankara mulakat deneyimim

Ungalar da ki raporumu almak için mulakat gününden 4 gün öncesinde gitmiştim bir sorun olursa vaktim olsun diye zaten ankarada yaşadığım için sorun yoktu yerini biliyordum daha önceden önünden defalarca geçip acaba buraya neden geliyorlar diye soruyordum kendime iceri girdikten sonra benden istenilen evrak
    Pasaport
    Asi kagidim sadece tetanoz asım vardı hepsini e nabiz çıktısı aldım
    45 dolar gibi bir ücret verdim
    Başka bir belge istenmedi asilarimi olup röntgen çekilip kan verdim idrar tahlili olmadı toplam da 20bin tl gibi bir ücret çıktı tek kişi için ertesi gün sonuçlarımı aldım bir sorun yoktu

29 NISAN CARSAMBA MULAKAT GUNU
    Evet bugün mulakat günüm de randevum 8.30 idi saat 8 de içeriye alındık gerekli on asamalardan sonra sıramı bekledim benden önce belgelerinde arşiv kayıtlı adlı sicil belgesi alamayan bir çift vardı umarım tekrar halletmislerdir buna dikkat edin bir de tarihleri güncel olsun bir kişinin aldığı belgelerin tarihi 1 yıl geriden gidiyordu orada cikti alabilirsiniz e devletten ama iki asamali dogrulama varsa olmuyor telefonunz yaninzda olmadigi icin neyse sıra bana geldigin de benden istenilen belgeler

Pasaport (ds 260 formun da pasaportumu eklememe rağmen orada çıkmadı kalacağım adresi de yazmıştım o da yoktu oysaki dosyami açtırıp onları eklemiştim bir soru. Yoktu completed yazısı vardı hatta çıktısını aldığım tüm sayfalarda hepsi yazıyordu pasaportum ve kalacağım adres neyse ki orada kendisi ekledi ve bir sorun olmadı)

Fotoğraf 2 adet 5×5
    Arşiv kayıtlı adlı sicil
    Askerlik belgesi (bu belgeyi isterken bana neden gitmedin gibi sert bir soru geldi nasıl tecil aldin diyerek bir kez erteleme hakkım olduğunu söyledim masayı terk edip başkalarına sordu ama bir şey demedi sonrasında sordum bir sorun mu var diye sorun olmadığını söyledi )
    Vukuatli nufus kayit örneği
    Banka hesap dökümü sadece doviz hesabımı verdim sirküleri almadı
    Diploma ve kopyası
    Ustraveldocs belgesi
    Başka bir belge istemedi sonra konsolos ile görüşmek için tekrar sırada bekledim
    Sıra bana geldiğinde Türkçesi iyi olan bir hanımefendi ile görüştüm yemin ettikten parmak okuttuktsn sonra bana hong kongda mi yaşıyorsunuz çifte vatandaşlığını var mı diye sordu hayır dosyami taşımıstim tekrar ankaraya transfer ettiğimi söyledi nerede kalacağımı ve ne is yapacağımı sordu ingizlizce biliyormusunz dedi biraz konuştuktan sonra bugün için vize veremiyorum 221g kağıdını verdi pause kalkınca mail ile bize ulaşın dedi mail de ne yazacağım diye sorunca çevirmen geldi ona söyledi o da bana söyledi teşekkür edip ayrıldım çıktığım da saat 10 olmuş stresten zamanı tahmin edememiştim bu süreci de atlattık umarım herkes en kısa zaman da vizesine kavuşur
    Not dv dışında öğrenci ya da turist vizelerin çoğuna Red veriyorlardı

• Bizde bugün mülakattaydık. Herşey yolunda bir sıkıntı çıkmadı.

• Bu ileti silindi!

• 28 NİSAN VİYANA MÜLAKAT DENEYİMİM
    Merhabalar...
    12xxxx case number ile katıldığımız mülakatımızı sonlandırmış olmamız bu süreçteki yükümüzü büyük ölçüde hafifletmiş olsun isterdim ama daha önümüzde bugün mü yarın mı öbür ay mı yoksa son zamanlarda mı kalkacak diye hepimizin düşündüğü duraklatma engelinin farkındalığıyla , stresli bekleyişin devam edeceğine de hazır olarak en azından mülakat kısmında yaşadıklarımızı kısaca özet geçeceğim...
    MOLNAR SAĞLIK KONTROLÜ
    Biz randevumuzu 23 Nisana alabildik dolayısıyla yaklaşık bir hafta Viyana'da kalmak durumunda kaldık .Viyana'da sıkılmak mümkün değil, gezilecek görülecek çok yer olduğu gibi sayısız müze var.Özellikle bizim gibi iki çocuklu bir aile iseniz Doğa Tarihi Müzesini özellikle tavsiye ederim...
    Viyana'da ulaşım ağı neredeyse kusursuz işliyor.Metro ile her yere beklemeden (çok sık sefer var )ulaşmak mümkün..Biz bir haftalık hem bana hem eşime Viyana City kart aldık.(kişi başı yaklaşık 40 Euro) Böylece şehir içi tüm ulaşım araçlarından sınırsız faydalanabildik ayrıca iki çocuğumuzda ücretsiz ulaşım hakkı kazanmış oldu...Hava alanından merkeze gidiş ve dönüşlerde bu kart geçerli değil ona ekstra bilet almalısınız..(Kişi başı 5.5 Euro diye hatırlıyorum.)
    Sağlık muayenesinde her deneyimde okuduğumuz rutin işlemler yapıldı
    1-Önce form dolduruyorsunuz, çok uzun değil yarısına kadar olan bölümü doldurmanız isteniyor.TR de oturduğunuz adresin posta kodunu özellikle yazmamızı belirttiler.
    2-Asıl talihliden başlanarak (eşim) tüm ailenin fotoğrafını çekiyorlar
    3-Hemşire hanim (çok kibar ve tatlı biriydi) önce beni ve eşimi bir odaya aldı masanın karşısına oturduk bir takım sorular sorup notlar aldı.Klasik sorulardı, süregelen bir hastalığınız var mı, ilaç kullanıyor musunuz vs gibi
    4-Sonra 12 yaşındaki ikiz çocuklarımı aldı o esnada biz de yanlarındaydık.Eğlenceli kısa bir sohbet havasındaydı, boy ve kilo ölçümlerini yaptı..
    5-Ardından genç bir doktor geldi hepimizi fiziksel olarak muayene etti..(refleks kontrolü vs )
    6-Tüm işlemler bitince röntgen için yönlendirdiler kısa bir açıklamadan sonra adresin ve nasıl gidileceğinin tarif edildiği bir kağıt verdiler ona göre kolaylıkla gidebiliyorsunuz.Kliniğin karşısındaki duraktan 5A otobüsleri direkt önünde indiriyor..Röntgen oldukça kısa sürdü yaklaşık 15 dk sonra cd lerimizi verdiler ve ertesi günü saat 14:00 gibi Molnar'dan gelen "sonuçlarınız konsolosluğa iletilmiştir" mailini aldıktan sonra işin sağlık kısmını bitirdik diyebildik...( Bu arada eşimle bana Polio aşısı yapıldı, çocukların aşıları tamdı , toplam 4 kişi için 1490 Euro ödeme yaptık.TR de olduğumuz aşıları ve antikor testi sonuçlarını da dikkate alarak işlem yaptılar )
    MÜLAKAT GÜNÜ
    Saat 13:00 da olan mülakatımız için yaklaşık 1 saat öncesinden konsolosluğun önündeydik..Sağlık muayenesi sırasında kısa bir sohbet etme imkanı bulduğumuz sevgili @emrewhite ve eşini de orada beklerken görünce gerçekten mutlu olduk...Mülakatı beklerken tabi ki ana konumuz Dv 2026 süreciydi ve o bir saat nasıl geçti hiç anlamadık..Heyecanımız da oldukça azalmıştı..Saat 13:00 a dakikalar kala 4.kata çıktık.Güvenlik görevlisi içeri gireken polise teslim etmemiz gerekenler konusunda açıklama yaptı.(elektronik gereçler, akıllı saatler vb şeyler) Sonunda içeri girebildik, oldukça tenhaydı...Bizle birlikte DV süreci için gelen 4 türk aile vardı, selamlaştık...
    Gişe benzeri yerler var camın arkasında görevli var soyadınızla anons edilerek çağırılıyorsunuz ve çağırıldık...Biz 4 kişilik aile olarak hepimizin dosyalarını ayrı hazırlayarak evrakları şeffaf dosyalara koyup üzerine ne olduğunu da etiket yapıştırarak yazmıştık ...Böylece bulması kolay oldu..Bizden aynı mailde istedikleri evrakları sırasıyla istediler ve verdik, ekstra hiçbirşey istenmedi oysa elimizde kalın 4 dosya vardı ne olur ne olmaz diye herşeyi koymuştuk.Görevli hanım arada Türkçe konuşunca hemen Alize hanım olduğunu anladım ve onunla tanıştığıma da memnun oldum çünkü hakkında çok şey okumuştum..Anlattıkları kadar sempatik birisiydi...Evrak tesliminden sonra ödeme kısmına yönlendirildik kişi başı 330 dolar da ödeme yaptık.
    Yaklaşık 5 ya da 10 dk sonra tekrar anons edildik bu sefer mülakatı gerçekleştireceğimiz (sanırım 6 nolu gişeydi) bölüme geçmiş olduk.Önce İngilizce bilip bilmediğimizi sordu.Yani(!) der gibi olduk derken İngilizce mülakat başlamıştı bile :))
    1-Daha önce başka bir ülkede yaşadınız mı?
    2-Başka evlilik yaptınız mı, başka çocuğunuz var mı?
    3-TR de ne iş yapıyorsunuz? Amerikada ne iş yapmayı düşünüyorsunuz?
    Sorularını sordu yanıtladık ve finalde "şu an vizenizi basamıyorum ama karar değişirse (ya da değiştiğinde) mail bekleyin bizden " diyeceğini biliyordum çünkü böyle bir son bekliyordum ve bir kağıt uzatarak görüşmeyi bitirdi...Güleryüzlü bir konsolosluk görevlisiydi diye de ekleyeyim...
    " Mutlu son " demek isterdim ama malum konu bizi bir süre daha bekletecek gibi görünse de her zaman umutluydum hala öyleyim umarım en kısa sürede bu yola emek ve gönül vermiş herkes vizesine kavuşur...
    Bizlere her daim rehberlik eden Yeşil Kart Forum 'un değerli yöneticilerine ve deneyimlerini paylaşarak sürece hazırlanmamıza katkı sağlayan herkese de teşekkür ederiz...

• Merhabalar. Viyana sağlık muayenesi ve mülakat deneyimimizden bahsetmek istiyorum.
    Sağlık Muayenesi:
    Biz bu yıl süreçte büyük belirsizlikler olduğu için 4'lü karma aşının tüm dozlarını mülakat öncesi tamamlatmaya karar verdik. Bulunduğumuz ildeki eğitim araştırma hastanesinde antikor testimizi yaptırıp ağustos ayında aşılarımıza başladık. Aşı kartımıza işlenen aşılar: Bivalan OPA (1 doz damla), DaBT-İPA (3 doz). Ancak forumdaki çoğu kişinin Viyana için mülakata yakın bir tarihte tek doz aşı yaptırarak sorunsuz bir şekilde süreci tamamladığını da hatırlatmak isterim.
    Sağlık muayenesi gününde teslim ettiğimiz belgeler:
    • Antikor testimizin barkodlu çıktısı
    • Aşılarımızın e-Nabız çıktısı (e-Nabız'da dili İngilizceye çevirip “Vaccinations” başlığı altında çıkan aşı listesinin çıktısını aile hekimimize kaşeletip imzalattık).
    • Bu yıl olduğumuz aşılar ile oluşturduğumuz aşı kartımız (aynı şekilde aile hekiminin kaşe ve imzasıyla).
    Kliniğe girişte pasaportlarımız ve dosya (case) numaramız ile belgelerimizi teslim ettikten sonra fotoğrafımız çekildi ve ilk olarak hemşire odasına alındık. Çalışan herkes çok yardımseverdi. Hemşire kısaca süreci anlatıp kronik hastalığımız olup olmadığını, düzenli kullandığımız ilaç olup olmadığını, daha önce ameliyat geçirip geçirmediğimizi, gözlük kullanıp kullanmadığımızı ve göz numaralarımızı, boy ve kilolarımızı sordu ve tansiyonumuzu ölçtü. Daha önce el bileğimden geçirdiğim ameliyat için epikriz raporu almıştım, raporu ve belgeleri önemsemedi sadece platin olduğunu not aldı .
    Sonrasında kan verdik ve doktoru beklememiz söylendi. Doktor muayenesi de oldukça basit; temel refleks hareketlerine vs. bakılıp sırtımız dinlendi. Doktor muayenesinin ardından muayene ücretini ödeyip buradaki işimizi bitirdik. İki kişi muayene için toplam 790 Euro verdik. Ödemeyi nakit istiyorlar. Akciğer filmi için ise röntgen merkezine nasıl gideceğimize dair adres ve kroki bilgisi olan bir kağıt veriyorlar ancak tavsiye edilen otobüs yerine kliniğin önünden geçen tramvayı kullanarak Google Maps tarifiyle merkezi kolayca bulduk. Bu merkez biraz kalabalık ancak sıra hızlıca geliyor ve sonuçlarınızı CD ile teslim ediyorlar. Sağlık muayenesi genel olarak hızlı ve sorunsuz geçti.
    Mülakat:
    Mülakata randevumuzdan 1 saat önce gittik. Beklerken sağlık muayenesinde tanıştığımız sevgili @winter-is-coming ve ailesi ile buluştuk ve muhabbet sohbet derken sayelerinde 1 saatin nasıl geçtiğini anlamadık. Yanınızda sizinle aynı süreçten geçen insanların olması ve desteklerini hissetmeniz tüm mülakat stresinizi azaltıyor. Kendi mülakatları erken bitmesine rağmen bizimle mülakatımızın bitmesini beklediler. Kıymetli destekleri ve dostlukları için buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.
    Girişte gerekli eşyalarımızı yanımıza almamızı söyleyip sırt çantalarımızı (akıllı saat, laptop vs.) aldılar. Sonra belge teslimi için adımızın okunmasını bekledik. İlk bankoda görevli İngilizce bilip bilmediğimizi sordu, biz İngilizce devam edebiliriz dedik ama sanırım görevli Alize Hanım'dı ve Türkçe olarak da yardımcı oluyordu.
    Asıl talihli olan eşimden; pasaport, 2 adet fotoğraf, üniversite diploması aslı ve fotokopisi, Formül A, Formül B, banka hesap dökümü (TL hesap hareketi son 6 aylık ve çoklu sayfa olduğu için sadece ilk sayfası alındı, imza sirküleri alınmadı. Bunun dışında Euro, TL, USD, altın vs. tüm yatırım hesaplarını kabul edip aldılar) ve adli sicil kaydı alındı. Bizim geçmişte Almanya’da 10 ay kalma durumumuz olduğu için Almanya’dan alınan adli sicil kaydını da teslim ettik.
    Benim için de pasaport, 2 adet fotoğraf, Formül A, Formül B ve adli sicil kaydı istendi.
    Almanya’dan adli sicil kaydı almak gerçekten çok uzun sürüyor, buna ilişkin deneyimimizi "Türkiye Dışındaki Ülkelerden Adli Sicil Kaydı Almak" başlığında anlatmıştım. ( https://yesilkartforum.com/forum/topic/150/türkiye-dışındaki-ülkelerden-adli-sicil-kaydı-almak/1208?_=1777581228967 ) Sizin de Almanya’dan bu belgeyi almanız gerekiyorsa elinizi çabuk tutmanızı öneriyorum. Bu arada pasaportlarımızda bulunan Amerika turist vizelerimize şu anda süreç belirsiz olduğu için herhangi bir işlem yapılmayacağını söylediler.
    Belge tesliminin ardından başka bir bankoya ücret ödemesi için geçtik. İki kişi için toplam 660 USD ödeme yaptık. Ancak ödeme yaparken kullandığımız ilk kredi kartı mail order'a kapalı olduğu için başka bir kartımızı kullandık. (Ben tüm yurt içi ve yurt dışı alışverişlerimde bu kartımı kullanıyordum, mail order'ın kapalı olmasına ve ödemede sorun çıkmasına şaşırdım). Gitmeden önce bu hususa özellikle dikkat edin.
    Ödemenin ardından mülakat için 3. bir bankoya çağrıldık. Burada:
    • Ne iş yapıyorsunuz?
    • Nereye yerleşmeyi ve ne iş yapmayı düşünüyorsunuz?
    • Daha önce evlendiniz mi?
    • Daha önce Amerika’da ikamet ettiniz mi? şeklinde sorular soruldu.
    Bu soruların ardından "pause" durumundan bahsedilip şu anda vize basılamadığını ve politikanın değişmesi durumunda bizimle iletişime geçip vizeyi basabileceklerini belirterek 221(g) belgesini verdiler.
    Genel olarak konsolosluk çalışanları da güler yüzlüydü ve yardımcı oldular. Umarım bu pause durumu kalkar ve vizelerimizi alırız. Viyana için sormak istediğiniz konularda yazabilirsiniz. Hepimize iyi şanslar.

• Ankarada sağlık muayenesi ve mülakat deneyimimizi paylaşmak istiyorum. Ama ilk önce yeşilkart forum kurucusuna ve ailesine teşekkürlerimi iletmek istiyorum.. İlk başta kurucusu olan @crazycells sonra değerli bilgilerinden faydalandığım @Serapp , @gucarslan , @ATS16 @ayşegül, @merve-güven @Joseph universe ve birçok arkadaşıma çok teşekkür ederim.
    Sağlık Muayenesi hakkında şöyle söyleyeyim farklı bir durum yaşamadık. 45+ olduğumuzdan sadece kan vermedik. Sigara içmemden ötürü ciğer filminden biraz korkmuştum, stres yaptım. Öyle ki film çekilirken nefes al tut olayını bile yapamadım iki kez çekim yapıldı😊biz önceden hiç aşı yaptırmadı. Sağlık Muayenesi masrafımız 50.000tl.
    Mülakatımıza gelince , biz ustraveldocs kaydını yapamadan girdik. Çünkü ilk dosyamız Hongkok taydı sonra Ankaraya alınca maalesef yeni kayıt oluşturamadık (çok komik mülakatın ertesi günü eşimin Türkiye olmuş hala benim olmadı ) Bir de banka istenildiği şekilde belgeyi vermedi. Şöyle, altın hesabımız vardı bizim Banka dolar olarak karşığı şudur diye yazı vermedi tüm ısrarlara rağmen . Neyse eşim kendisi el yazısıyla yazdı onu verdik.
    MÜLAKAT:
    Bizim randevumuz 8.30 daydı. Evrak tesliminde ustraveldocs kaydı soruldu. Ben olan biteni anlatmaya başladım.sonra görevli beyefendi sistemsel hatalar olduğunu ve bizim hiçbirşey yapmamıza gerek olmadığını söyledi. Hatta iki kere sordum. Evraklarımızı verdik bitti. Sonra mülakata girdik. Farklı birşey yaşamadık o yüzden yazmak istemedim. Neyse sonra bize durdurma kararından ötürü vize basamadığını söyledi , evraklarımızın tam olduğunu, herşey olumlu dedi. Ve beyaz kağıdımı aldık bitti.
    Bu en son verilen Evrak gördüğüm kadarıyla herkese farklı veriliyor nedenini anlamadım. Bize beyaz kağıt ve üzerinde hiç kutucuk falan olmayan düz yazı şeklinde verildi.
    Bu arada Sağlık ve mülakat ta @Aslan-3 bey ve ailesiyle birlikteydik. Tanıdığımıza çok memnun olduk😊
    Bizim Ankarada kaldığımız otel Gordion du. Memnun kaldık. Unganlar ve konsolosluğun ortasında gibiydi.
    Artık bundan sonra bekleyip göreceğiz. Hakkımızda hayırlısı olsun. Biz elimizden geleni yaptık. Hayat devam ediyor 😊

• ANKARA MÜLAKAT DENEYİMİ

Unganlar Sağlık Kontrolü

Unganlar'ın yeri Kuğulu Park'ın hemen yanında. Kuğulu Park'ın hemen yanında " Viromed Laboratuvarları " tabelası olan binada. Bunu belirtiyorum çünkü binanın dışında Unganlar'a ait bir tabela yok ( varsada ben göremedim ). Binanın yan tarafından içeriye, pasaja giriş var oradan giriş yapıp 4. kata cıkıyorsunuz. Randevunuzdan 10 dk önce orada olsanız yeterlidir.
    Unganlar'ın getirmenizi istediği belgeler arasında DS-260 falan gibi belgeler var fakat benden sadece pasaportumu istediler, DS formuma bakmadılar.
    İlk önce kan alınıyor, sonra röntgen ve en son aşılar yapılıyor. Bu kısımda zaten hemşireler ve görevliler sizi açık ve net şekilde yönlendiriyorlar. Unganlara 440 dolar ödeme yaptım. 11.00 da binadaydım ve ögle arasına girmeden bütün yapılacaklar yapılmıstı. Sadece bazen röntgen kısmında sorun cıkabiliyormus o yüzden öğlen 3 e kadar beklemem istendi, eger sorun olsaydı tekrar bir röntgen durumu olacaktı fakat gerek olmadı ikinciye. Ertesi gün ( cumartesi ) 11.00-12.00 arası gelip sonucları almamı soyledıler. Cuma 11.00 da olan randevumun sonuclarını cumartesi 11.30 gibi aldım.

MÜLAKAT GÜNÜ

7.30 da olan randevum için 6.45 gibi oradaydım. Elçilik binasının hemen yanında kafelerin başladığı binada -1 kotuna inen yürüyen merdivenler vardı , oradan inerek emanet bölümüne telefon gibi şeyleri bıraktıktan sonra binanın dışında sıraya girdim. 7.30 da olan mülakatım için 7.25-30 civarı içeri almaya başladılar. ( gecikme mi oldu yoksa hep mi bu şekilde alıyorlar bilemiyorum, tavsiyem en geç 6.50 gibi sıraya girmiş olmanız ). Güvenlik kontrol binasından geçtikten sonra asıl mülakatın olacağı binaya gidiyorsunuz. Bu noktada size görevliler yolu gösteriyor zaten.

Mülakat binasına girince sizi bir görevli karşılıyor ve size sıra numarası veriyor sonrasında sol tarafa yönlendiriliyorsunuz. Burada ilk basta ödeme yapmanız isteniyor fakat size verilen sıra numarası bu ödeme kısmı ıcın gecerlı değil o yuzden direk sıraya girip ödeme yapabilirsiniz. Ben tek kişi 330 dolar nakit bir ödeme yaptım. Sonrasında DİĞER TARAFTAKİ gişelere yönlendiriliyorsunuz. Burada sıranızı bekleyip , sıra numaranız ekranda yanınca , ekranda gösterilen gişeye gidip evrak teslimi yapıyorsunuz. Buradaki vize memuru tek tek belgeleri istedi ve en son ingilizce biliyor musun diye sordu , ben evet deyince belge üzerinde ingilizce kısmını işaretledi. Sonrasında ilk başta ödeme yaptıgım taraftaki gişelere tekrar yönlendirildim ve tekrar sıra numaramın yanmasını bekledim. Bu noktaya kadar toplamda 2 kere sıra bekleniyor, ilki belge teslimi için, ikincisi sözlü mülakat için. Sıra numaram ekranda yanınca gişeye gidip sözlü mülakatı gerceklestirdik. Mülakatı hangi dilde istediğim sorulmadı ( sadece belge tesliminde ingilizce bilip bilmediğim soruldu ben bildiğimi belirttim) ve mülakatım türkçe yapıldı.

-Amerika'da nereye yerleşmeyi düşünüyorsunuz?
    -Do you speak english ?
    -Ne iş yapmayı düşünüyorsunuz?
    -En yüksek dereceniz lisans mı ?
    -Daha önce ABD ye girdiniz mi ve ne kadar kaldınız ? (2016 da girmiştim)

Sonrasında pause durumunu belirtti ve pause kalktığında kendilerine mail atmamı söyleyip , üstünde 221g notu yazan beyaz kâğıdı verdi.

7.30 gibi içeri almaya başladılar, yaklaşık 8.40 gibi cıktım.

Genel bakıldığında Sağlık + Mülakat olayları , insanı geren olaylar gibi görünüyor fakat hem klinikte hem de elçilikte zaten görevliler size ne yapmanız, nereye gitmeniz, nerede ve neyi beklemeniz gerektiğini söyleyip yardımcı oluyorlar bu nedenle süreç genel olarak gergin/zor görünse bile aslında kolay bir süreç.

Umarım herkes için güzel ve sorunsuz bir süreç olur.

• @Sibel-Apaydın

Biz de çok memnun olduk sizi tanıdığımıza, kısa bir sohbet etme fırsatımız oldu, malum hepimiz telaşlı ve heyecan içindeyiz, inşallah vizelerimizi alırsak keyifle uzun bir kahve sohbeti yapabiliriz, kıymetli eşiniize de selamlar.

• 28 Nisan 2026 Viyana Mülakat Deneyimi.

Öncelikle bu forumu kuran, geliştiren, katkıda bulunan herkese teşekkür etmek istiyorum. Herhangi bir beklentisi olmadan birilerine yardım etme güdüsüyle emek harcayan her arkadaşımın hakkını ne yapsam ödeyemem. Olay sadece para değil, ücretini verir sözüm ona “profesyonel” bir danışmanlık hizmeti alırsın ancak bu seviyede bir başucu kitabını hiçbir yerde bulamazsın.
    Sevgili eşimin isteğiyle 2. başvurumuzda kazandığımızı öğrendikten sonra bu forumu bulduk ve ilk sayfalarına girişi yaptık. 2024’ü okuduk, 2025’i okuduk sıra geldi 2026’ya ait sayfalara. Deneyimleri okuduk, aşamaları inceledik, evraklarımızı hazır ettik. Süre bize doğru yaklaştıkça umudu, hayal kırıklığı, sevinci, kızgınlığı, şaşkınlığı kısacası her bir duygusu artarak, ağırlaşarak ve daha da karmaşıklaşarak mülakat günümüze geldik. Artık bundan sonra yavaş yavaş forumun diğer sayfalarında yaşamaya başlamak gerek ve bir gün vatandaşlık başvuru süreci sayfasına dalmak nasip olur diye umut etmekteyim.
    Dosyamızı 28 ağustos kararından önce Viyana’ya taşımak için KCC’ye mail atmıştık. Sonrasında Ankara’nın mükemmel hızı bir ara kafamızı bulandırdı. Özellikle 2 küçük çocuğumuz olması ulaşım, konaklama gibi zorluklar yaratabileceğinden neredeyse dosyayı geri taşıyacaktık, kaldı ki o sırada Viyana’dan mülakat tarihi alıp da çok rahat geri taşıyan arkadaşların postlarını okuyunca kafa karışıklığımız arttı. Eşimi ısrarla kararımızdan dönmeyelim, bunu bir fırsata çevirip ailecek bir tatilmiş gibi düşünelim diyerek ikna ettim. İyi ki de Viyana kararında kalmışız.

Sağlık Mülakatı

Mülakatımızın 28 Nisan 13.00’a verildiğini öğrendikten sonra Molnar ile iletişime geçip randevu talebinde bulundum. İlk başta pause kararı olduğunu ve konsolosluk tarafından sağlık mülakatı alımına ilişkin olarak herhangi bir güncelleme gelmediğini söyleyerek mülakat vermediler. Sonra forumdan bir arkadaşın konsolosluktan aldığı sağlık mülakatı alıp almamak sizin kararınıza kalmış durumundan bahsederek tekrar mail attım, yine vermedi. Daha sonra konsolosluğa sağlık mülakatıyla alakalı mail attım ve forumdaki o arkadaşa verdikleri cevabı bana da verdiler. Bu sefer konsolosluktan gelen maili eke ekleyip tekrar sağlık randevusu talep ettim. Başta 23 Nisan’a randevu verdi, daha sonrasında çocuğun bayram kutlamasını ileri sürerek 27 Nisan’a randevu talebinde bulundum ve 27 Nisan 09.30’a randevu almış oldum. Sonuçların ertesi günkü görüşmeme yetişip yetişmeyeceğini sorduğumda yetişebileceğini zaten pause kararı olduğunu, daha sonrasında da iletildiğinde bizim açımızdan bir sorun olmayacağından bahsetti.
    Antikor testlerimizi, aşı kartlarımızı alıp görüşmeye gittik.
    • Antikor Testleri: 2025 Ekim ayında eşim ile birlikte test yaptırmıştık. Mülakatta da 6 aydan eski olmasına rağmen bu testleri verdik. Tarihe bakmadılar hiç.
    • Aşı Kartları: Çocukların aşı kartları tamdı. Aile hekimine e nabız çıktısını kaşe imza yaptırttık. Özel aşılar ise e-nabıza eklenmediği için çıkmıyordu. Bu özel aşılar özelden takip ettirdiğimiz hastane tarafından kendi takip defterlerinde vardı. Onları da üzerinde herhangi bir kaşe imza olmamasına rağmen sunduk ve kabul etti. Eşimle bana ise bildiğimiz karton formda aşı kartına aile hekimi e-nabıza eklediği aşıları elle yazdı, hatta birini sisteme girmeyi unutmuş onu da elle yazdı ve kaşe imzalı bir şekilde verdi, onu da kabul ettiler.

Sağlık görüşmesinde sadece eşimden ve benden kan testi aldı. Klinikte bizden başka hiç kimse olmamasına rağmen beklediğimden uzun süre, yaklaşık 2 saat içeride kaldık. Daha sonrasında röntgen için gerekli tarifleri aldık ve Molnar’dan ayrıldık. Röntgen için gittiğimizde içerisi çok kalabalıktı ancak numaramız hemen yandı, evrakları verdik 5 dakika sonra röntgenler çekildi 10 dk içerisinde de CDleri aldık ve işimiz bitti.

Mülakat

28 Nisan sabahı 09.15’te kaldığımız yerden tramvay ile otelin bulunduğu adrese geçtik ve 25 geçe binanın önüne vardık. Bina önünde sevgili @winter-is-coming ve @emrewhite aileleriyle birlikte bekliyorlardı. Süre az kaldığı için yanlarına uğrayamadan, içeride de görüşürüz düşüncesiyle içeri girdik. 4. Kata çıktık. Merdivenlere oturmuş 2 insan azmanı güvenlik ve kapı girişinde bekleyen bir güvenlik bizi karşıladı. Mülakat için geldiğimizi söyledik. Çantada çocuklar için ekstradan su olduğunu söyledim ve bir yudum içmem halinde içeri alabileceğini söyledi. Biz güven vermek adına ailecek birer yudum içtik:) Çantayı x-ray cihazına koyduk ve kapıdan girdik. Hatta montumun cebinde silgi unutmuşum, onu çantanın gözüne koyduğumu görünce çantayı tekrar cihazdan geçirmemi istedi. Telefon harici elektronik cihaz yoktu üzerimizde, telefonu da kapamama gerektiğinde bir şey söylemediler, hatta içeride telefonu kullandım.
    İçeri girdiğimizde içeridekilerin çocukların yapacağı gürültüden minimum düzeyde etkilenmeleri için en dipteki masaya geçtik. Hemen yan masada iki genç, Türk çift vardı. (isimlerini bahşettiler ama kusura bakmayın lütfen isim ve sayı hafızam en kötü olduğum alan) kendileriyle süreç ve ilerisi hakkında konuşma şansına eriştir. Onların da yan masasında yabancı bir aile vardı. Sanıyorum onlar aile birleşimi için gelmişlerdi çünkü onların mülakatı yarım saatten fazla sürdü.
    İlk okunan bizim ismimizdi. 5 numaralı bankodan evrak teslimi için çağrıldık. O zamana kadar heyecanlanmamıştım ancak kalbim çarpmaya başladı. Evrakları teslim etmeden önce kendimi güvence altına almak için Alize Hanım'ın burada olup olmadığını sordum ve bu zarif hanımefendinin bizzat kendisi olduğu cevabını alınca derin bir oh çektim. Kendisine Türkiye’de ne kadar meşhur olduğundan bahsettim. İngilizce bildiğimi ancak heyecandan elim ayağıma dolaşacağını bildiğimden mülakat esnasında bize yardım etmesini rica ettim. Parmak izlerimiz alındıktan sonra:

Asıl talihli benden:
    • Pasaport
    • 2 resim
    • Formul-A +1 fotokopi
    • Formul-B + 1 fotokopi
    • Mali kanıt ( altın hesabı dökümü – ki sadece şubat ayında hesap açıp yatırdığımız kayıt mevcuttu, başka hareket yoktu – ve bankanın yazdığı İngilizce teyit yazısı ( garanti bankası) aldı. İmza sirküsü, diğer banka hesap dökümlerine ait evrakları almadı. Meblağ yeterli dedi.)
    • Adli sicil dökümü ( e-devletten İngilizce olarak arşiv kayıtlı aldığım)
    • En yüksek mezuniyetimi gösteren diplomam + Fotokopisi ( 3 tane üniversite diplomam olduğunu hepsini mi yoksa en sonuncusunu mu istediğini sordum, fark etmez istediğin bir tanesi olur dedi)
    Bunlar harici olarak hiçbir şey istemedi. Askerlik belgesini sordum, ona gerek yok dedi. Diplomam çift dilli olduğu için hiçbir belgeye çeviri yaptırmadım.
    Eşimden:
    • Pasaport
    • 2 resim
    • Formul A + 1 fotokopi
    • Formul B + 1 fotokopi
    • Adli Sicil dökümü
    Çocuklardan:
    • Pasaport
    • 2 resim
    • Formul A + 1 er fotokopi.

Evrakları aldıktan sonra ödeme için diğer bankoya yönlendirdi. Ödemeleri yaptık ve mülakat için ismimizin çağrılmasını bekledik. @winter-is-coming ve @emrewhite aileleriyle birlikte ortadaki oyun alanının olduğu bölümde bekliyorlardı. Yanlarına gidip konuşmayı çok istedik ancak çocukların oyun alanını görünce çıldıracağından korkarak gidemedik. ( pause kalkınca bu sefer çocuksuz geleceğiz, o zaman telafi ederiz inşallah). Yaklaşık 5-10 dk bekledikten sonra 6 numaralı bankodan mülakat için çağrıldık. Güler yüzlü bir hanımefendi bizi karşıladı. Öncelikle çeviriye ihtiyacımız olup olmadığını sordu. Aslında İngilizcemin olduğunu ancak heyecanlanma ihtimaline karşı olursa iyi olacağını söyledim. Bunu söylerken sanki Alize Hanım hemen gelecekmiş gibi algıladım ancak görevli o zaman Alize Hanım’ın işinin bitmesini bekleyin, tekrardan çağıracağız dedi. Tekrar yerimize geçtik. Bu arada diğer arkadaşlarımızı çağırdı. Biraz bekledikten sonra bu sefer 7 numaralı bankodan çağrıldık. Burada ise 6 numaraya göre görece daha ciddi görünümlü bir hanımefendi vardı. Önce yemin için ellerimizin kaldırılması gerektiğini söyledi, bunu çocuklara tercüme ettikten sonra Alize Hanım Türkçesini söyleyince keşke ilk baştan mülakatı yapsaydık diye içimden geçirdim. Sanırım ilk görevli bu görevliye göre daha sempatik gözüktüğü için böyle düşündüm, ama bu hanımefendi de gayet iyiydi, hatta mülakat sonunda bana beyaz kağıdı verdikten sonra küçük çocuğuma da üstüne gülen surat çizip bir beyaz kağıt daha verdi. Yeminden sonra – küçük oğlum görüşme boyunca eli havada durdu – ilk evliliğiniz mi? Daha önce yurt dışında yaşadınız mı? Türkiye’de ne iş yapıyorsunuz, Amerika’da ne iş yapmayı planlıyorsunuz diye sordu. Buraya kadar yine herhangi bir Türkçe konuşma geçmedi. Sağlık mülakatına gittiğimi, raporumun gönderilip gönderilmediğini sordum, sorun yok, göndereceklerdir dedi. Sonra durumdan bahsetti, eğer açılması halinde bizimle irtibata geçeceklerini söyledi. O zaman çocukların gelmesine gerek var mı diye sordum. Hayır, sadece siz gelseniz de olur dedi ve mülakatı bitirdi.
    Evraklarımızı alıp, diğer arkadaşlarla ayaküstü konuşup binadan ayrıldık. Her ne kadar içimiz buruk ayrılsak da üzerimizden büyük bir yük kalktı ve en güzeli dönüşümüze daha 4 gün vardı. Sadece Viyana içiyle sınırlı kalmayıp çevre yerleri de içeren bir tatil yapıp seyahatimizi sonlandırdık. Hep inandığım üzere önemli olan yolda olmaktır, yoksa durakların işi orada durup bizi beklemek.

• 29 Nisan Ankara Mülakat Deneyimimiz

Merhaba arkadaşlar. DV2026 Ankara sürecimizi ve mülakat detaylarımızı sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle bizlere hiçbir karşılık beklemeden rehberlik eden forum adminlerine ve yardımcı olan tüm kullanıcı arkadaşlara gönülden teşekkür ederim. Biraz uzun bir yazı olacak ama yaşadığımız bu heyecanı tüm detaylarıyla sizinle paylaşmak istedim.
    Asıl talihli eşim, kendisi T.C. vatandaşı. Ben ise Özbekistan vatandaşı olarak tam 18 yıldır aralıksız Green Card başvurusu yapıyordum ve her yıl "Has not been selected" yazısını görmeye alışmıştım. Türkiye’ye okumaya geldiğimde eşimle tanıştım ve ona bu süreçten bahsettim. Kendisi daha önce hiç başvurmamıştı. DV2026 başvuruların kapanmasına bir hafta kala ikimizin formunu da doldurdum. Bu süreçte eşimin ilk evliliğinden olan kızını da başvurumuza dahil ettik.
    Nisan ayında evlendik, Mayıs ayında sonuçlar açıklandığında ise yoğunluktan kontrol etmeyi unutmuşum. Sosyal medyada haberleri görünce eşimin telefonundaki Confirmation Number’leri kontrol ettim. Kendi sonucum yine olumsuzdu ama eşimin bilgilerini girdiğimde karşıma o meşhur ekran çıktı! O anki kalp çarpıntımı anlatamam; eşim başta inanmadı, ekran görüntüsünü atınca ikimiz de büyük bir şok ve mutluluk yaşadık. İlk başvurusunda kazanmıştı.
    Sürece dair hiçbir bilgim yoktu, araştırmalarım sonucu YouTube daki "Aksaçlar Ailesi" kanalına ve ardından bu değerli forumla tanıştım. Case Number’ımız 118xx civarındaydı. Ankara’nın önceki yıl 8 binlerde kalmasını dikkate alarak dosyamızı Haziran ayında Bangkok’a transfer ettik. Ancak ardından gelen "pause" kararı, 75 ülkeye getirilen kısıtlamalar ve kendi ülkem Özbekistan’ın da bu listeye girmesiyle işler zorlaştı.
    Tayland’a gidip vize alamadan dönmeyi cazip bulmadık ve hayatımızı akışına bırakmaya karar verip dosyamızı Ocak ayında Ankara’ya çektik. Bülten açıklandığında current olduk. Bu sırada ben de Özbekistan’a giderek pasaportumu yeniledim ve eşimin soyadını aldım.
    Sağlık Muayenesi ve Mülakat Günü
    Mülakat tarihimiz belli olunca Ankara ile iletişime geçip soyadımı değiştirdiğim için gerekli düzeltmeleri yaptık. Ayşegül Hanım’ın paylaştığı yol haritasına göre USTravelDocs kaydını ve ardından sağlık randevularımızı oluşturduk.
    Sağlık muayenesi için Unganlar’a sadece pasaportlarımızla gittik. Ödemelerimizi o günkü kur üzerinden 2 yetişkin ve 11 yaşındaki çocuk için toplam 54.000 TL olarak kredi kartıyla yaptık. Muayene sırasında hekim ameliyat izlerimi görünce hangi aneliyat olduğumu sordu, epikrizlerim vardı ama bakmadı, kısa bilgi vermem yeterli oldu. Antikor testi sonuçlarımız vardı eşimle, onlara bakmadı, aşı kartınız varsa kabul ederiz dedi.
    • Benim ve eşimin aşı kartı olmadığı için her ikimize de 3’er adet aşı yapıldı, röntgen çekildi ve kan tahlillerimiz alındı.
    • Kızımızın aşı kartı yanımızdaydı, eksik olan 2 aşı varmış onlar vuruldu; kan tahlili ve film çekilmedi.
    13 Nisan’da gerçekleşen muayenemizin ardından, 29 Nisan’daki mülakatımızdan bir gün önce Ankara’ya gidip kapalı zarflarımızı teslim aldık.
    Mülakat Günü
    29 Nisan sabahı saat 09:00’daki mülakatımız için 08:15 içeri alındık. Kişi başı 330 USD olan vize ücretini ödedikten, 20 dakika evrak teslimi için bekledik. Evrakları teslim ettikten sonra 20 dakika mülakat için bekledik. Sıramız geldiğinde sağ elimizi kaldırıp yemin ettik ve parmak izi alındı. Bizden istenen belgeler şunlardı:
    Asıl Talihli (Eşim) İçin:
    • Pasaport
    • 2 adet fotoğraf
    • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
    • Arşivli adli sicil kaydı
    • Askerlik durum belgesi
    • Aile Cüzdanı
    • İkinci evliliği olduğu için ilk evliliğine ait boşanma mahkeme kararı
    • Finansal kanıt olarak benim ve eşimin adıma kayıtlı olan Enpara hesabımızdan online aldığımız varlık belgesi (2 gün önce alındı)
    • Unganlardan aldığımız kapalı zarf
    Benden istenilen evraklar:
    • Pasaport
    • 2 adet fotoğraf
    • Doğum Belgesi: Özbekistan vatandaşı olduğum için eski tip (kaşeli) doğum belgem vardı. Ben ne olur ne olmaz diyerek bu belgeyi apostil yaptırıp İngilizceye Özbekistan’da yeminli tercüme ettirmiştim. (Not: Sadece kaşeli/eski tip belgelerimi apostil yaptırdım, karekodlu olanları ise sadece tercüme ettirmiştim, sorun olmadı)
    • Aile Cüzdanı
    • Önceki evliliğime dair boşanma belgesi
    • Arşivli adli sicil kaydı (Türkiye ve Özbekistan’dan aldım)
    Eşimin çocuğu için istenilen belgeler:
    • Pasaport
    • 2 adet fotoğraf
    • Eşimin e-devletinden aldığımız Vukuatlı nüfus kayıt örneği
    Asıl Talihli Eşime Sorulan Sorular:
    • Daha önce Amerika’ya gittiniz mi?
    • Amerika’da nereye gideceksiniz, neden orası, tanıdığınız var mı?
    • Orada ne iş yapmayı planlıyorsunuz?
    • Şu anki mesleğiniz nedir?
    • Daha önce bir evlilik yapmış miydiniz? (Boşanma durumunu teyit etti).

Bana Sorulan Sorular:
    • Türkiye dışında başka bir yerde yaşadınız mı? O anki heyecanla "Hayır" dedim, aslında Özbekistan vatandaşı olduğum için bu pasaportumdan belliydi ama sanırım heyecandan aklımdan kaçtı.
    • Ne zaman Türkiye’ye geldin? 2022 yılında geldiğimi belirttim.
    • Özbekistan’da mı doğdun ve orada mı yaşadın? Orada doğup büyüdüğümü söyledim.
    • Farsça biliyor musun? Bu soru beni başta biraz endişelendirdi ancak sonra nedenini anladım. Doğum belgemde annemin milliyeti (nationality) "İranlı" olarak görünüyor. Kendisi Özbekistan doğumlu olsa da kökenleri nedeniyle belgede öyle yazıyor. Görevliye; "Tacik dilini biliyorum, Farsçaya çok yakın ve benzer bir dildir" diye cevap verdim.
    • Daha önce evlenmiş miydin?
    • T.C. vatandaşı olmayı düşünüyor musun? "Evet, iki yıl sonra başvuracağım" dedim.
    Mülakatın sonunda görevli, dosyalarımızda herhangi bir sorun olmadığını belirtti. Ancak mevcut "pause" durumu ve ek olarak 75 ülkeye getirilen ek kısıtlamalar, Özbekistan’ın bu listede olması nedeniyle vizelerimizi basamayacaklarını söyledi ve 221g verdi. 30 Eylül’e kadar bu kısıtlamalar kalkarsa vizelerinizi basacağız dedi.

• 06.05.2026 tarihindeki mülakat deneyimimizi anlatıyorum;

Sabah 7:30 daki mülakat için bütün belgelerimizle kapının önünde sıraya girdik kapının önünde pasaportlarımızı camlı yerden memura uzattık sonra içeriye girdik dv mülakatı için 18 numaralı bankoya gidip 660$ kredi kartımızdan ödedik ne olur ne olmaz yanımızda nakitte vardı ama kartlarımız yurt dışı ve online ödemelere açık olduğundan sorun yaşamadık. Daha sonra evrak teslimi için sıraya girdik gerekli büyün evrakları ve sağlık raporunu teslim ettik sonra tekrar mülakat için sıraya girdik mülakatımızı yapan memur Türkçe bilen aksanlı konuşan genç bir beyfendi idi. Bizden önce birisine vizeniz onaylanmadı Şuan pause var demişti… benim mesleğimi şuan çalışıp çalışmadığı daha önce evlenip evlenmediğimi sordu eşime de yine aynı soruları sordu Amerika’ya daha önce gittiniz mi dedi benim turistik vizem var olmasına rağmen daha önce gidecek vaktim olmadı dedim daha önce yurt dışında yaşadınız mı dedi hayır dedik ben Çek Cumhuriyeti’nde Erasmus yapmıştık tamam dedi sonra bilgisayara dönüp birşeyler yazdı. En son bize beyaz kağıt verip( 221 g yazıyordu ) şuanki durumdan dolayı vize basamıyoruz dedi ben pause kalkınca mail mi atmalıyız diye sordum şuan yanlış birşey söylemek istemiyorum karar yüzünden vize basamıyorum dedi ve çıktık. En azından üzerimizden büyük bir yük kalktı şimdi sadece Pause un kalkmasını bekliyoruz 4 ay içinde kalkarsa vizelerimizin basılma ihtimali çok yüksek herkese hayrlı günler dilerim hakkımızda hayırlısı olsun.

• @Parvina-Rafikovna biraz zorlasa da görüşmeniz sorunsuz geçtiği için tebrikler umarım vizenizi de sorunsuz alırsınız, hepimiz için bol şans.

• Merhabalar,

Biraz geç olacak ama ben de mülakat deneyimimi yazmak isterim.

Öncelikle biz mevcut durumdan dolayı sağlık raporunu almadık. Raporsuz katılım gerçekleştirdik.

Mülakatımız 09.00'daydı biz hem yanlış yollara sapma hem de trafikten dolayı 8.30'da elçiliğin önündeydik ve sıraya girmiştik. (Elimizde belgelerimizi koyduğumuz Gratis poşetiyle biraz ayrık kaçtık ortama 🙂 ) Öncelikle ilk girilen sıradan pasaportlar teslim ediliyor sonra hemen yan tarafta beklemeye geçiyorsunuz. Bi kaç dakika içerisinde isminizle X-Ray'den geçmek üzere içeri çağrılıyorsunuz. Burada pasaportlarınız geri veriliyor. Kontrolden geçtikten sonra ana bina girşinde yani ağır kapıların olduğu yerden binaya giriş yapıp numara alıyorsunuz. GreenCard için gelen var mı diye soruyorlar biz o esnada elimizi kaldırınca bizi direkt ödeme yapılacak sıraya aldılar. Pasaportlarımızı verdik ve sonrasın kredi kartı ile ödememizi gerçekleştirdik. Kişi başı ödeme alıyorlar. Yani biz 2 kişiydik 2 sefer 330$'lık ödeme çekiyorlar.

Sonrasında ödeme fişlerimizi pasaportların içerisine koyup bize geri verdiler. Akabininde evrak teslimi için bekleme alanına geçtik. Burada evrak teslimi yapan 2 banko vardı. Bi tanesi çok gergin hanımefendi diğeri ise beyefendiydi. Hanımefendinin hal ve hareketlerini gördükten sonra inşallah bu bankoya düşmem derken beyefendi numaramızı yakıp bizi çağırdı.

Kendisine istenilen belgeleri birer birer kendi saydığı sırada teslim ettim. Sağlık raporumuzun olmadığını söyledim herhangi bi yorumda bulunmadı ve elindeki evrak listesine işaret attı. Kendi adıma sağlık raporunun haricinde eksik olan tek şey , evlilik cüzdanımızın ikinci fotokopisiydi. Her iki dosyaya da konulması gerekiyormuş, sağolsun beyefendi yardımcı olup kendisi ikinci kopyayı çekti ve dosyamıza ekledi.

Sonrasında aynı numaramızla mülakatın yapılacağı alana geçip numaramızın yanmasını bekledik. Sarışın Amerikalı hanımefendiyle mülakatımızı gerçekleştirmek üzere en son biz çağrıldık.

Bankoya geçtikten sonra İngilizce bilip bilmediğimizi sordu. Kendimin bildiğini ama eşimin zorlanabileceğini söyledim. Eğer izin verirse tercümanlık yapabileceğimi söylerken eğer eşiniz izin verirse siz tercüme eder misiniz dedi. Önce eşime sordum (maksat adet yerini bulsun 🙂 ) sonrasında da sorun olmayacağını söylediğini ilettim ve mülakatımıza başladık. Öncelikle sağ ellerimizi kaldırıp yemin etmemizi istedi. Sonrasında parmak izlerimizi aldı. Ne iş yaptığımı sordu. Bilgisayar mühendisi olarak mezun olduğumu kıdemli sistem mühendisi olarak da uluslararası bir firmada çalıştığımı söyledim. Eşime de sordu. Tercümesini yaparak yanıtını ilettim. Nerede yaşamayı düşündüğümüzü sordu ve New York City olduğunu söyledim. Akraba veya arkadaşların mı var neden orası diye sordu. Hem arkadaşım olduğunu hem de çalıştığım firmanın ofisi olduğunu söyledim. Gayet güzel dedi. Ne kadardır evli olduğumuzu ve ilk evliliğimiz olup olmadığını sordu ve ona da gerekli yanıtı ilettim. Sağlık raporu almadınız mı dediğinde de mevcut durumdan dolayı almadığımı söyledim. Tamamdır dedi. Sonrasında da mülakatın sorunsuz olduğunu ancak mevcut durumdan dolayı vizenin basılamadığını içeren klasik bilgilendirmesini yaptı ve beyaz kağıdı verdi. Eğer açılırsa mail atın ve sağlık raporunuzu alın dedi. Teşekkür ederek bankodan ayrıldık.

Çıkışımızı yaparken güvenlik görevlisi bey tarafından da bi ufak şakaya uğradık. Eşim önden geçerken ben de bi yandan belgelerimi poşete yerleştirmeye çalışıyordum. O esnada görevli beyefendi eşimi aniden durdurdu. Bi sorun mu oldu derken kapıyı bana tutturup sonrasında eşimi geçirdi. Normalde bu tip şeylere çok dikkat eden biri olmama rağmen o anki stres boşalması ve evrak düzenleme çabasından aksiyon almayı unutmuşum ve bu vesileyle de tatlı bi anı yaşadık.

• Bu ileti silindi!

• Mülakatımı dün sabah sorunsuz! bir şekilde tamamladım. Standart deneyimlerin dışında olan bir kaç durumu paylaşmak istiyorum, daha sonrası için faydalı olabilir. Konsolosluğun önündeki sıranın durumunu iletmek için fotoğraf çekmek istedim ve 5 dakika içinde bir polis yanıma gelip bilgilerimi istedi, içeriye adımı soyadımı ve mülakat saatimi iletip durumu izah etti. Bir problem olmadığını söyledi. Yüz tanıma sistemi ile otomatik kayıt oluşturulmuş. Bunu sildirdiğini söyledi. Benzer bir durumu yanımdaki bir hanımefendi de yapmış ve aynı durumu ona da anlatıp aynı uygulamayı kendisine de yaptı. Polise fotoğrafı silebileceğimi söyledim ama gerek olmadığını ve bir problem olmayacağını söyledi. Çok rahatlatıcı sakin bir tavrı olmasına rağmen mülakatı gerçekleştirene kadar bir sürü soru işareti ve stres dolu dakikalar yaşadım. Kimseye tavsiye etmiyorum 🙂 Mülakat sırasında özellikle sordum ve dosyamla ilgili bir sorun olmadığı, durdurma kararından dolayı vizemi basamayacaklarını net bir şekilde kendilerinden duyarak konsolosluk binasından ayrıldım. Binadan çıktıktan sonra o polis memuruyla uzunca bir sohbet gerçekleştirdik. Renkli gözlü bir beyefendi. Kendisine, sakin yaklaşımı anlayışlı ve rahatlatıcı tavrı ve beden dili için teşekkür ettim. Sohbet sırasında meslektaş olduğumuzu öğrendim. O da önceden matematik öğretmeniymiş. Ülkenin durumu ve geldiğimiz bu son nokta üzerine sitem içeren samimi bir sohbet oldu 🙂 Kapıdaki simit satan adamın üç tane evi olduğunu da bu vesile ile kendisinden öğrenmiş oldum 🙂 Eğer okursa diye simit satan abiye de not düşmek istiyorum. Emeğinle çalışıp almışsın, mevzu bahis senin evlerin değil bizim olmayan, olamayan evlerimiz. Lütfen kişisel algılama 🙂
    Evraklarla ilgili de bir kaç bilgi paylaşayım. Özbekistan'da tam 183 gün kaldığım için oradan da polis belgesi aldım, oldukça maliyetli bir kağıt. 210 dolar artı Ankara'ya iki kere gidip gelme artı pasaportun tercümesi ve son olarak Dışişleri bakanlığında onaylatılması ile birlikte toplam maliyeti 15.000 tl ye yakın. Mülakatta Özbekistan'da kaç gün kaldığımı sordular, 183 gün dedim, tamam sorun değil dedi. Polis raporunu aldığımı isterlerse verebileceğimi söyledim. Tamam aldıysanız verebilirsiniz dedi. Zorla verdim yani. Bir diğer konu mahkemeden aldığım boşanma belgesi ile ilgili. Çevirisini de alıp gittim hangisini istediklerini sordum orjinali lütfen diye cevap verdi. İsterlerse çevirisini de aldığımı bunu da verebileceğimi söyledim ve aynı şekilde yanıtladı. Aldıysanız verebilirsiniz. Bunu da zorla vermiş oldum. Bu belgeler sonrasında talep edilir miydi bilmiyorum. Ama ilk etapta istenmedi.
    Bu süreçte destek veren, sorularımıza yanıt veren ve bu platformu oluşturan herkese teşekkür ederim. Süreçlerinizde kolaylıklar dilerim. Şuan olmadı belki ama umarım durdurma kararından geri adım atılır ve her şey normale döner, biz de vizelerimize kavuşuruz.
    Edit: Benden mülakat sırasında adres istenmedi. Benden başka yaşayan var mıdır acaba?

• Merhabalar. Mülakat sürecimizle ilgili bilgiler vermek isterim. Birçok detay artık neredeyse herkesçe bilinse de kendimce farklı olabilecek şeylerden bahsetmeye çalışayım.
    4 Mayıs 2026 Pazartesi günü saat 09:45-50 şeklinde Unganlar'da randevumuz vardı.
    Pasaport haricinde herhangi bir belge istemediler. Artık kendi sistemleri mi var sözlü beyan yeterli mi bilemiyorum.
    Eşim ve benden aşı kartı istemediler sormadılar, bana 3 eşime 2 aşı yaptılar (yaşlarımız 34-33) bebeğimize ise herhangi bir aşı yapmadılar ama aşı kartını özellikle sordular elimizde yoktu ve İstanbul’daki aile sağlığı merkezinden özellikle teyit için evrak istediler. Onun haricinde bizden kan aldılar yine kızımızdan almadılar. Sadece sağlık geçmişi ve hastalığı olup olmadığını sordular.
    2 yetişkin ve yeni doğan iki aylık bebeğimizle yaklaşık 40.000TL civarı bir ödeme yaptık (dolar karşılığını söyledi de şimdi hatırlayamadım.)
    İşimiz saat 12.30 gibi bitmişti sanıyorum. Ertesi gün saat 16.00-17.00 arasında sonuçları alabileceğimizi söylediler. Ama bence daha erkenden hazırdı gittiğimizde kimse beklemiyordu dosyalar hazırda bekliyordu.
    6 Mayıs 2026 Çarşamba günü saat 07.30’daki randevumuza biraz erken gittik 07.00’den önce oradaydık ama 07:30’dan önce kapılar açılmadığı için çok da bir anlamı olmadı erken gitmenin. Zaten bebekli ve küçük çocuklu aileleri en önden alıyorlar. Girişten çıkışa kadar sistemli ilerliyor her şey bilinçli de olsanız bu işlerin cahili de olsanız fark etmez mutlaka her aşamada sizi yönlendirecek veya bilmediğiniz bir detaya cevap verecek bir görevli mutlaka oluyor çevrenizde.
    İlk başta bir süre bekledikten sonra ödeme bankosuna geçtik. Ben nakit 1000$ verdim para üstü olmasaydı beni yine dışarı gönderip para bozmak için göndereceklerdi belki de ama adam sonradan 10 dolar var tamamdır dedi hallettik. Bu konuda bence hazırlıklı gidin, ciddi bir mesele değil ama basit bir şey yüzünden dışarıda döviz bürosu aramayın derim. Kartla da ödeme alıyolar ama ben nakit odaklı gittim.
    Daha sonra evrak teslimi için 14 no’lu bankoya yönlendirdiler. Yaklaşık 5 dakika bizim dosyayı aradılar. Durduk yere hiçbir eksiklik yokken gerildik, Allah’tan çabuk buldular da rahatladık.
    Oradaki Türk beyefendi gerekli belgeleri asıl talihli başta olmak üzere tek tek istiyor. Yeter ki düzgün olsun diye acele ettirmiyor kesinlikle. Her evrakımı düzenli nizami hazırlamış olmama rağmen sadece bebeğimizin doğum belgesini çıktı almamışım. Görevli sorun etmedi ve burada internete bağlanan bir bilgisayardan işlerimi halledebileceğimi ya da elimizin altında hazırda dijitali varsa dışarı çıkabileceğimi söyledi ve belli bir süre izin verdiğini belirten küçük bir kart ve pasaportumla dışarı gönderdi ve hemen eşimle whatsapp yazışmalarımdan 10 dakika içinde dışarıdan çıktı alıp geldim. Elçiliğin yakınında emanet, çıktı vs. işlerini halledebileceğiniz bir büfe mevcut önceki tecrübeleri aktaranlardan bilirsiniz.
    bu hemen ulaşabileceğiniz bir evraksa sorun yok yardımcı oluyorlar ancak yine Unganlarda tanıştığım bir aile eksik evrak nedeniyle görüşmeye devam edememişler. Eşi başka bir ülke uyruklu olduğu için kendi ülkesinden bir evrak almaları gerekiyormuş. O yüzden son gün bile olsa mutlaka evraklarınızı tekrar tekrar kontrol edin derim. Benimki basit ve çözülebilir bir eksiklikti ancak o arkadaş adına üzüldüm açıkçası. Umarım işlerini halledebilirler.
    Bir diğer dikkat çekici detay ise asıl talihli olan eşimin diplomasını istedi ancak benimkini sormadı bile ne mezunu olduğum pek de önemli değilmiş demek ki. Evrak teslim işleri bittikten sonra artık mülakat için beklemeye başladık.
    19-20-21 no’lu bankolar asıl mülakat yapılan yerlerdi. Şahsi fikrim 19’daki gözlüklü sarışın hanımefendi ve bizim girdiğimiz 21 no’lu bankodaki diğer gözlüklü hanımefendi daha sıcakkanlı ve ılımlı idi. 20 numaradaki genç beyefendi dışarıdan gördüğüm kadarıyla biraz daha sorgulayıcı ve detayları irdeleyen birisiydi. ABD’de tırcılık yapmak istediğini söyleyen bir beyefendiye burada tır ehliyetin var mı meslek tecrüben var mı gibi fazla detaylı sorular sordu.
    Bizim sıramız geldiğinde ise sağ elimizi kaldırıp yemin ettik, parmak izi verdik. Sonrasında da;
    İlk evliliğiniz mi, daha önce evlenip boşandınız mı, Amerika’da nereye gitmeyi düşünüyorsunuz, tanıdığınız var mı, ne iş yapmayı düşünüyorsunuz, daha önce Amerika’ya gittiniz mi, başka bir ülkede yaşadınız mı gibi sorular. Banka hesabı ile ilgili herhangi bir soru veya yorum hiç geçmedi. Kucağımızdaki kızımızın sürekli uyuması ve arkadaki başka bir görevli hanımefendinin evrak tesliminden beri kızımıza ilgi göstermesi mülakat esnasında da sıcak bir hava kattı. Görüşme ile ilgili herhangi bir sorun olmadığını ancak vize basımı ile ilgili durdurma kararını belirterek 221(g) kağıdını verdi. Mülakat toplamda 5 dk sürmemiştir. Tahminimizden daha rahat geçti.
    Umarım herkesin gönlünden geçenler haklarında hayırlı olur ve gerçek olur.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

134

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |