@istanbuladami
Biraz chatgpt ile sureci analiz ettim bilmedigim seyler ogrendim. Program Trump zamaninda pandemi sebebiyle aksamis. Bunu hatirliyorum randevu alinamiyordu. Bu yuzden 20/21 talihlileri malesef haklarindan yararlanamadilar. Trump'in getirdigi bu yasak Biden tarafindan kaldirilmisti ama yine de kazanilmis haklarindan yararlanamadilar. Mahkeme aksi yonde karar verdi ve haklari yandi.
2025 Ekim ayinda acilmasi beklenen cekilis acilmadi, hukumet hicbir aciklama yapmadi. Bir anda aslinda cekilis durduruldu. Bundan 2 ay sonra suresiz durdurulduguna iliskin karar aciklandi. Trump GC Lottery sistemini begenmiyor. Aslinda gocmen istemiyorum demiyor, secici olmak gerektigini soyluyor. Bu biraz da sizin ne anladiginiza bagli. Soylemlerini soyle aktarayim:
"Diğer ülkeler bize en iyi insanlarını göndermiyorlar, en kötülerin en kötüsünü (the worst of the worst) bir torbaya koyup bize çekilişle yolluyorlar."
"yetersiz denetimle ülkeye girenler Amerikalılara zarar veriyor"
2026 yilinin basinda yaptigi konusma:
"Ülkemizi seven, çok çalışacak ve değerlerimize uyum sağlayacak kişilerin yasal yollardan gelmesine her zaman izin vereceğiz; ancak artık kim olduğunu bilmediğimiz kişilere piyangoyla vize dağıtma dönemi sona ermeli."
Trump bu cekilisi saniyorum kaldirmak istiyor, ama onunde ki engel yuksek mahkeme. Diversity Visa Programı'nı (Green Card Lottery) kaldırmak için Kongre'ye birden fazla yasa tasarısı sunuldu.
H.R. 1241 – SAFE for America Act of 2025
H.R. 3466 – SMART Act
Ama bunlar yasalasmadi. Yasanin cikartilmasi icin 7 farkli asama var. Bu yuzden hala kaldirilmadigini soyleyebiliriz. Ama net bir sekilde sunu anlamak ve kabul etmemiz gerekiyor ki Trump bu sistemi tamamen kaldirmak ve puan bazli (Kanada'da ki Express Entry) sistemine benzer bir secim sistemi getirmek istiyor. Yil sonunda (eylul 2026) yuksek mahkemenin karari da merak konusu. Ama Amerikan baskaninin da fantastik yetkileri var "(INA) 212(f)" gibi, bu yasa maddesi sunu soyluyor:
Eğer başkan, herhangi bir yabancı grubun ABD'ye girişinin ülke çıkarlarına zarar vereceğine inanırsa, bu kişilerin girişini istediği süre boyunca askıya alabilir.
Yani kaldiramaz ama suresiz olarak askiya alabilir. Aldi da... Trump tum yetkilerini zorluyor.
Yuksek mahkeme ve Trump iliskisiini inceledigimde ise yapay zeka soyle bir bilgi verdi:
Şu anki Yüksek Mahkeme, Trump'ın ilk döneminde atadığı üç yargıç sayesinde 6-3 muhafazakar çoğunluğa sahip. Bu durum, mahkemenin genellikle Trump'ın politikalarına (özellikle ulusal güvenlik ve yürütme yetkisi konularında) daha yakın bir çizgi izlemesini sağlıyor. Ancak bu, "her zaman onay verecekler" anlamına gelmiyor.
Daha once ters dustukleri konular olmus ama bu GC cekilisi icin ne olacagi ise tam bir muamma. Ama Trump'in hala 2 yildan uzun bir suresi var. Bu da oldukca uzun bir sure.
Tahminim su ki:
Trump bu sistemi kaldirmak icin orta yola basvuracak cunku yasayi kaldirma yetkisi yok. Ama bu uzlasmalar da kendi baskanliginin sonuna dek surecektir. Cunku amaci oyalayabildigi kadar oyalamak. Daha sonra bahsettigim gibi basta yuksek profilli insanlardan, puan sistemine gore bir cekilis sonra ise tamamen cekilisin kaldirildigi ve basvuruyla GC kazanma hakkinin dogdugu bir sistem
Aslinda cogunuz bunu sacma bulsa da bu bir cogunuz icin bence cok daha iyi bir sistem olurdu. Milyonlarca insanin basvurdugu ve %0.05'nin kazandigi ve daha azinin Amerika'ya ayak basabildigi bir sistem yerine, dil bilen, egitimi yuksek insanlarin one gecebildigi bir sistemde daha fazla sansiniz oldugunu soyleyebilirim. Tabi Trump'a guven olmaz orasi ayri.