australya hukumeti yabanci talebelere kolaylik gosteriyor,dil ogrenmek isteyenler icinde problem cikacagini zannetmiyorum.tabiki dil ogrenmek icin gitmek istediginizi kanitlamak lazimdir,normal bir fabrika iscisi ben australyaya dil ogrenmeye gidiyorum derse red alir.
-
..solohart devam.
....Adnan ben boyle isler yapmiyorum ama bir kac arkadasim var deyip arkadaslarini aramaya basladi,bilgi aldi,,,,,amcaaa eeeee,,,,, yeni kazan ve paneller koymanin maliyeti size 6400 dolar,700 dolarda devlet yardim ediyormus,yok devenin gozu, 11 yilda panelmi gider, gitti iste,,,ne yapalim ne yapalim derken, en iyisi elektrikli su kazani koymaya karar verdik maliyet 3000 dolar filan,,,,,Oglum sucu tesisatci arkadasini aradi, tamam sali gunu gelip kazani koyariz dedi,300 litrenin ustunde kazan off peak calisir yani bazi saatlerde elektrik gelir ve su isitmasi daha ucuza gelir.
.....Sali gunu iki eleman geldi evin yan tarafina mutfakdan borular cikardilar 10 veya 12 milimlik bakir borular,bir araba geldi kazani getirdi, kazanyerine kondu altina kucuk saglam beton block kondu,biraz zaman gecti bir araba daha geldi, iki kisi bunlarda elektrikciymisler, elektrik saati ve sigortalar kutusu yakindaydi ordan elektrik alip kazana bagladilar,...
..Sali ogleden sonra sicak suyumuz oldu.....Gun persembe, iki gun sonra evde bes kisi var iki kisi odalarinda evden calisiyor, torun odasinda uni dersleri calisiyor, ben alt katta tv izliyorum, hatun ust katta tv izliyor,ogle saatleri tak diye ceyran kesildi, herkes odasindan cikiyor baba elektrik kesildi diyecekler,torun odasinin kapisini aciyor, yukardan asagi sular akiyor,eyvah evi su basiyor,suyun aktigi yerde klima kontrol kutusu var,gomme dolap icinde su buraya gelince,kutunun icine girmis,elektrik ve su beraber oluyor, evi aldigim zaman emniyet switch koydurmustum en ufak tehlikede elektigi kesiyor,cok faydasi oldu, sokaga cikip ana musluktan suyu kapattim. tavandanbir hayli su akiyor,allah allah,kizim kazan koyan yapan adami aradi, tamam yarim saate kadar elemanimi gonderiyorum dedi,yerde hali var bayagi islanmis,havlular bezler islakliklari temizledik.
.....bir bakir boru asagidan yukari sicak su paneline cikiyor,su tanki panellerden daha yuksekde,isinan su da su tankina gidiyor, su tankindanda bir bakir boru asagiya iniyor ve su kullanilan bolgelere dagiliyor,,,,,kazan koymak sucular gelinde butun musluklari actik, ve catida kazanda hic su kalmadi, adam panellere giden boruyu kesmis ve uclarini ezdikten sonra lehimlemis,,kazandan asagi gelen boruyuda kesmis alt kismini ezip lehimlemis,kazandan asagi gelene bir sey yapmamis,bir yerde hakli kazanda su yok ve kazana suda gitmiyor......kazani koyan adam geldi merdivenle tavan arasina cikti borulara bakiyor, kizimda yolda ana muslugun basinda telefonla konusuyorlar,kizim yavas yavas muslugu aciyor su filan gelmiyor. neyse adam ucu acik borunun ucunu ezip lehimledi, her sey okay dedi.....elektrik supurgem var su da cekiyor alip tavan arasinda kalmis sulari temizledim, haliyi baya emdirdim....
..olmiyacak sey oluyor, her halde panellerde bir miktar su kalmis,panel asagida oldugu icin bosaltma imkani yok,sicak bir gundu her halde gunes enerjisiyle panelde kalan su isiniyor ve kazana gidiyor kazandanda tavan arasina akiyor,hic akla gelmiyecek bir sey,sucu gelmeden evvel tavan arasina cikip bakmistim ucu acik olan borudan sicak su damliyordu.
.kalin saglicakla
-
...NESA.....NSW EDUCATION STANDART AUTHORITY........Bizim nsw eyaletinde yabanci ogretmenlerin buraya gelip ogretmenlik yapmalari icin bu kuruma basvurmalari lazimmis,,,,,, australia nesa diye siteye girebilirseniz tabi ingilizceniz yeterliyse cok bilgilere ulasabilirsdiniz....
-
Merhaba, 491 nolu vize için eş lerden de dil puanı isteniyor mu
-
australya hukumeti yabanci talebelere kolaylik gosteriyor,dil ogrenmek isteyenler icinde problem cikacagini zannetmiyorum.tabiki dil ogrenmek icin gitmek istediginizi kanitlamak lazimdir,normal bir fabrika iscisi ben australyaya dil ogrenmeye gidiyorum derse red alir.
-
teşekkür ederim.
-
Bu vize galiba yalan oldu bekleme süresi 1200 gün olmuş uzun süredir vize alan Türk yok.
Avustralya bilerek bu vize başvurularıyla ilgilenmiyor bakalım ne olacak ben hala başvurmadım artık başvursam mı eminde değilim. -
@Taurus bir bilgim yok o konuda
-
@sir-altan merhaba, aramıza tekrardan hoşgeldiniz.
deneyimlerinizi uygun başlıklarda aktarmasız bizler için de çok değerli.son dönemde cok fazla talep gören ülkelerin başında geliyor.
sizin yerleşme sureciniz nasil oldu acaba?
bu başlıkta aktarirsaniz cok memnun oluruz -
..derdinizi anlatacak ve karsinizdakini anliyacak kadar ingilizce bilmeniz yeterlidir,,,okul olarakda lise veya yuksek tahsil olabilir,tahsil disinda gecerli bir meslek sahibide olmaniz yeterlidir diye dusunuyorum,wat bir sefer verilir,zannedersem 30 yasini gecmis olmiyacak
-
-
Teşekkürler. İyi bayramlar
Avustralya'da bir ömür böyle geçti...
-
......bir kac yagmurlu gunden sonra yine sicaklar basladi.cok asiri sicak degil ama yinede bayagi terletiyor, bir hafta evvel northern territory bolgesinde bir yerde hava sicakligi 46,2 olmus,bu sabahda turk gazetelerine bakarken tr 'nin gole ilcesinde sogukluk eksi 36 filan olmus..
..Australyada hayat devam ediyor ayni hamam ayni tas diyelim.eski genclik gunlerimiz kalmadigi icin hareketli bir hayat yasiyamiyoruz,yinede her seye sukretmek lazim,,,benim birader hemen hemen 90 yasina girmek uzere 13, 14 yil evvel mide kanseri cikti, bir kac ay kimo tedavi gordu sonra ameliyat edilip midesinin %70 ini aldilar, 6 hafta filan hastanede kaldi, iyil;estiktyen sonra kendine bakmaya calisti yuruyus yapti, ama yillar gectikce dermanida kesildi, parkinson hastaligi belirdi, telefonda gorusuruz, bu gun ancak 300 metre yuruyebildim der, baska bir gun zar zor 600 metre yuruyebildim der.....hayat boyle iste bir zaman sonra genclik gecip gidiyor.iyi gunlerimize sukretmek lazimdir.
......bende bol bol yuruyus yaparim, bizim buralarda millet kaldirima cop cikarir yani cop bidonlarina atilamiyacak seyler, tabi daha onceden belediyeye telefon edip copleri olduklarini soylerler belediyede gelip alacaklari gunu bildirir, yilda iki defa boyle cop atma hakkimiz oluyor...bir gun yine yuruyus yapiyorum birisi cop cikarmis, cantalar torbalar filan var,bazen iyi saglam bir sey olursa alip hayir kurumuna veririm, cocuklar cabuk buyudugu icin en cok atilanda cocuk ayakkabilari olur cogu yeni gibidir,,,, neyse cantalardan birine bakarken elime cep telefonu gibi bir sey geldi aldim pek telefona benzemiyor, tablet gibi bir sey eve geldim iyicene sildim,temizledim ne oldugunu anlamadim, hmmmm elektrikli cihazlari sokmeye cok merakliyimdir en kucuk vidalari bile sokmeye calisirim. arka kapinin yaninda bir raf yapmistim, cihazi oraya koydum vaktim olunca dagitirim dedim, aksam uzeri buyuk kizim isden geldi arkaya cikinca cihazi gordu , aldi iceriye goturdu, ne oldugunu bilmiyorum dedim.derken kiz torun geldi , dede bu cihaz nintendo oyunu, benimki bozuldu yenisi 400 dolar filan dedi,bu arada ev renevasyonu yapiyorlar saga sola harciyacak paralari yok,torun cihazi sarja koyuyor cihaz charge oluyor, sonra kiz yanima geldi bak dede iste oyun koydum sahane calisiyor, babami 400 dolardan kurtardin dedi.ben almasam cihaz cope gidecekti,kiymetini bilmeyip boyle seyleri atanlar cok.
,,,,bir kac gun sonra netbank hesabimi kontrol ediyorum, kredi kartimdan 60 dolar filan harcanmis, neyse cabuk tedbir aldik bankaya bildirdik,,,, kartimi kullanan chineden nintendo oyunu almis,bende sakadan toruna kiz benim kartimi senmi kullandin diye takildim ,gecenlerde bankaya gitmistim bir memura durumu anlatip karti kimin kullandigini arastiriyormusunuz diye sordum, oda biz paramizi kurtariyoruz gerisi polislik is dedi.
... kalin saglicajkla.
-
..yeniden merhaba, iki gun evvel bir seyler yazdim,ama forumla baglantim koptu,yazdiklarim bosa gitti,insallah bu defa aynisi olmaz.
..iki hafta evvvel gold coast bolgesine gidip 7 gunluk tatil yaptik, hava sicakligi hep 25 derecenin uzerindeydi tatil iyi gecti.
...son 10 senedir hatunun sol dizinde problem var, malum romatizma arthritis, arasira agri kesici arasira fizik tedavisi,oyle idare etti ama bu yil agrilar cogaldi, fazla yuruyemiyor,bir hafta evvel uzman doktora gorunduk,soylece bir filme bakti, tecrubeli doktor,bakin diz kapaginda kemik kemige surter hale gelmis,bu ne igneyle ne de fizik tedavisiyle gecer, bundan kurtulmanin tek yolu var oda ameliyat dedi, sonra ornek plastik bir diz kapagini eline alip yapacagi seyi bize gosterdi, diz kapagini alacak altini temizliyecek ve madeni kapak takacak.......devlet hastanelerinde acil olmiyan ameliyatlar icin cok bekleniyor,devlet hastanesine muracaat icin bize forum verdi aile doktorunuzda doldursun ve en yakin hastaneye goturursunuz dedi, ikinci bir SIK ise eger kendi paranizla ameliyat olmak isterseniz 30 bin dolar kadar tutar,,kendimiz devlet sigortasi altindayiz,yani bedava tedavi goruyoruz,......Birde ozel saglik sigortalari var, bunlardan birine uye olacaksiniz 8 ay kadar bekledikten sonra bana geleceksiniz ben forum doldurup siraya koyacagim ve bir yil dolarken ozel hastanede ameliyat yapacagim sizden ameliyat parasi almiyacagim, ozel sigortaniz hastane masraflarini karsilayacak, tabi bu arada ozel sigorta sirketleri bir cok tedavileride kapsiyor, katarakt ameliyati haric.
..Eve geldik dusunmeye basladik, bir kac sigorta sirketini arastirdim, hemen hemen hepsinin fiatlari bir birine cok yakin,kimisi bir ay bedava diyor, asagi yukari tek kisilik ozel sigortanin aylik ucreti 350 australya dolari civarlarinda,bir sigorta sectim, oglum ozel hastanelerde bir kac kere ameliyat oldu,hangi sigortada oldugunu ogrendikten sonra bir karar vercegiz, kizim ve kocasida ozel sigortadalar ama devamli evleriyle ugrastiklari icin dogru durust oturup konusamiyoruz..
...belki gerlecek yil bu zamanlar esim icin dualariniz isteyebilirim, kalin saglicakla.
-
.son 3 yildir mart ayinda ayni bolgeye tatile gidiyoruz ve ayni oterde kaliyoruz,bu sene 27 inci katta kaldik..
.....gecen sene yine ayni bolgedeyiz, tramvayla gidilen buyuk bir alis veris merkezi var, ona gidelim deyip bindik tramvaya.ben tramvay diyorum diger adi light rail,,,bir iki durak gittik tramvay durdu, karsidaki durakta iri yari bir kadin var, karni burnunda dokuz aylik hamile gibi, ama uzerinde dunyanin en kucuk bikinisi var,allah allah bu kadin bu bolgede boyle bikini ile ne yapiyor,en azindan uzerine bir havlu filan alsaydi dedim.
...Aradan bir yil gecti yine ayni bolgeye gittik,tramvayla ayni alis veris merkezine gidiyoruz, bir iki durak sonra gecen sene gormus oldugum o iri yari kadin gelip yan karsi koltuga oturdu,bir elinde ayakkabilari diger elinde torba,yine uzerinde en kucuk bikini var, soyle yan gozle bir baktim,bikini sutyeni var ama meme gogus diye bir sey yok,biraz daha dikkat ettim ,kadin degil erkek yaw,kocaman gobegide var,millet bakiyor ama medeni memleket irkcilik olur diye kimse bir sey soyliyemiyor, kendi kendime sen turkiyede boyle dolassan hemen parcalarlar seni diye dusundum,neyse bir iki durak sonra adam indi, poposundada el kadar bikini,on tarafini gormedim....
......bir gun sonra deniz kenarina indik,up uzun bir plaj var, ara sokaklarda carsilar yiyecek yerleri kafeler filan,,,hatuna sen burda otur ben deniz kenarinda bir kac resim cekecegim deyip ayrildim resim cektim geri geldim, ya burdaki kadinlar adeta yokini ile denize giriyorlar dedim, hatunda sakadan dun gordugun adamin resminide cekseydin bari dedi, ooooo yaptim,yukari dogru baktim, derler ya iyi adam lafin uzerine gelir diye, bizim adam ayni sekilde asagi dogru geliyor,poposunu gormustum bakim on takimlari duruyormu diye baktim, duruyormus kucuk bir torba takmis, adamin psikolojik sorunlari olmali, gay olsa oyle gezmez,gay lerinde kendilerine gore kurallari vardi....kalin saglicakla
-
....2 nisan persembe sabahi..
..dun aksam saat 19.00 da basbakanimiz tum tv kanallarinda 2 dakika kadar konustu, orta dogu krizinden dolayi petrol fiatlarinda artis oluyor ve onliyemiyoruz,bu yuzdende 3 aylik olmak suretiyle petrol urunlerinden aldigimiz vergiden 26 cent dusuruyoruz,bu arada mecbur olmadikca araba kullanmayin ve devlet araclarini kullanin dedi.....sabahleyin kosedeki benzincinin tabelalarina baktim hemen 26 cent fiatlar dusmus.kizim ve damadim uzun yola tatile gidiyorlar, ne olur ne olmaz diye dun arabalarinin deposunu doldurdular birde bir cerekan doldurdular,bu sabahda benzin fiatlari dustu......western ve victoria eyaletleri var,onlarda petrol krizi yuzunden devlet toplu tasima araclarini bedava yaptilar,bizim eyalette toplu tasima araclari bir hayli pahali. queernsland eyaleti var,otobus tren tramvay ferry, indi bindi 50 cent sudan ucuz.
.....31 mart sali gunu benim dogum gunumdu, dile kolay 80 yasima girdim.coluk cocuk her kes calisiyor, telefonla kutladilar, evde olanlarla sarildik kucaklastik, eh dogum gunumde hatunla sydneye gidelim dedik, hatunla sehir icinde bir iki plaj bolgesine gittik deniz havasini cigerlerimize cektik, son bahardayiz ama havalar hala yaz havasi millet denize giriyor, surf yapiyor.Bende pantolonumun pacalarini yukari kivirip deniz kenarinda su icinde yurudum, yas gunumde ayaklarima deniz suyu degdi....sehir icine ve iki ayri plaj bolgesine gidip eve donene kadar 3 tane otobuse 4 tane trene 3 tane ferry e bindik,emekli oldugumuz icin 2,50 centlik biletle butun gun gezebiliyoruz.
....herkeslere mutlu gunler diliyorum,kalin saglicakla
.....
-
@sir-altan Daha nice mutlu yillara

-
@sir-altan nice yillara Bay Altan. Nice mutlu yillariniz olsun.
-
@sir-altan Dogum gununuz kutlu olsun, nicelerini sevdiklerinizle birlikte kutlayasiniz!
-
@sir-altan doğum gününüz kutlu olsun.
-
@sir-altan sağlıklı, nice seyahatli, güzel yaşlarınız olsun eşiniz ile

-
...Bir kac gun evvel yazi yazdim her halde biraz uzundu,forum hata verdi,yazdiklarim bosa gitti,saglik olsun hayat devam ediyor.
..gecen hafta 3 tane ISIS kadini suriyeden australyaya geldiler, tabi hukumet derhal onlari hapishaneye gonderdi, ikisi yezidi kadinlarina kolelik yaptirmislar, bir digeride terroristlik yapmis cocuklarida var,galiba suriye kamplarinda 2o tane filan daha kadin var.
......Bizim ailede bir kac tane yabanci gelin var, bir tanesi ispanyol kokenli 3 kiz kardesler,kadinlarin bir analari vardi cok neseli kadindi sarabi ve dansi seven hatun,bir kac defa gorusmustuk ama kadin australyaya 1969 yilinda gelmis,hic ingilizce konusmuyor, bir seferinde hal hatir sordum,kadin banada ispanyolca konusmaya basladi,kizina baktim kusura bakma amca o kimseyle ingilizce konusmaz demisti...
..kadin 96 yasina geldi bir kac ay evveline kadar durumu iyiydi.kadina benim yegenim ve esi bakiyor, diger kizlari biz bakamayiz, oglum istemiyor gibi bahanelerle yillardir kadina bakmadilar,,yegen esiyle ispanyaya tatile gitti kaynanayida bir muddet icin huzur evine yatirdilar,iki hafta evvel cuma gunu kadin vefat etti, yegen acele ispanyadan geldi, ve gecen cuma gunude cenaze kaldirildi,yegen sehrin guneyinde 1 saatlik uzaklliktaki mesafede oturur, cenaze yeri tam tersi mavi daglar deriz katoomba bolgesinde, bize 100 km filan uzaklikta neyse butun ailece gittik,kadin vasiyet etmis, ben olunce beni yaktirin demis,,,chapel e girince durumu anladim, cenazeyi organize eden bir hatun biraz konustu,sirayla kadinin diger iki kizi agliyarak konusma yaptilar, eulogy derler,yegenimin ogullari konusma yaptilar, 3 kiz kardes birbirleriyle konusmuyorlar,ama analari icin konusma yapinca,kendi kendime soylendim sagliginda kadina bakmadiniz oldukten sonra ah annem vah annem diyorsunuz,,,,,
......sirayla her kes tabutu elledi bende gidip elledim ve rest in peace buyuk mama dedim. perde kapandi cenaze atese gitti,yarim saat sonra en buyuk kizlari kulleri teslim aldilar ve her iki kizin ailesi bir anda cekip gittiler, yegenim yakindaki bir bowling kulubunde organize yapmis , oraya gittik ,ozel bir salonda masalar ayrilmis,kucuk yiyecekler getirdiler,bardan isteyen istedigi icecegi aliyor tabi parayi yegenim odiyecek.bir kac saat aile bir arada olup sohbet ettik, bir ara yahu yegen baldizlarin bacanaklarin niye burda yoklar dedim, sorma amca hepsi bir alem, hic biri birbiriyle konusmuyorlar.......Yegenimin kayin validesi hristiyan,ama hic birimiz boyle gunde onlari yalniz birakmadik.
.iste oyle bir hafta sonu gecirdik, cuma cenaze, cumartesi kizimin yas gunu ,pazar gunu anneler gunu
..kalin saglicakla
-
@sir-altan Abi basiniz sagolsun.
-
@sir-altan
Basiniz sagolsun. -
Sn @sir-altan
Bugunun ayri bir onemi var; bugun "Avustralya'da bir ömür böyle geçti..." adli eserinizin ilk sayfasini bizlerle paylasmanizin 5. yil donumu.
Nice senelerde daha nice sayfalar yazasiniz!
Iyi ki varsiniz.Saygi ve selamlarimla.
P.S. Kac zamandir sizin paylasimlarinizi bir kitap haline getirsek ne iyi olurdu diye dusunuyorum. Bir de hani vaktiniz olsa da anilarinizi dillendirdiginiz, arsivlik, kisa kisa youtube videolari paylasabilseniz.
-
@sir-altan başınız sağolsun...
-
..Yenge.-2-
..yukarlarda yengemden bahsetmistim abinin esi.
.....oturmus oldugu apartmasn dairesi cok agir koku icinde, yegenim bir an once temizlikci bulalim daireyi temizletelim, yatak atilsin hali yikansin diyor.Bir muddet icin biraderimi yanima almistim,birader ben bu kadini bilirim parasini zarflara koyup bir kosede saklar,muhakkak bir yerde parasi vardir, temizlikci gelmeden evi arayalim dedi.
..okey dedik, bende filitreli sanayi maskesi var onu yanima aldim, biraderede ince bir hemsire maskesi verdim,gittik daireye,birader on salonda aramaya basladi, daha az koku var,bende maskemi takip iki yatak odasini taramaya basladim, milim milim, santim santim her yeri her seyi aradim taradim, bir elbisenin cebinde 50 dolar buldum..
..Rahmetli kadin belki 20 senelik elektrik, su, belediye faturalarini cok kiymetli evrak gibi saklamis.....biraderde onlara bakarken zarf bulmus, 4-5 bin dolar filan,sonra cocuklarina verdi..para bulduk isimiz bitti eve geldik, uzerimizdeki giyecekler camasir makinesine bizde banyoya girdik......Ev temizlenecek ama evde cok luzumsuz esyalar var,birader hadi bu iside halledelim dedi, yine ayni sekilde daireye gittik,balkon var ama guvercinler gelmesin diye sineklik tel ile kapanmis, merdivenlerin oldugu yerde balkon gibi yer var cami aciliyor.Birader 40-50 litrelik siyah plastik torba poset almis,tabi maskeleri taktik, ne olur ne olmaz diye giderken garajimdan uzun bir halati arabama koymustum,ise yaramayan seyleri bir bir torbalara dolduruyoruz,gardoraptan bir kadin omuz cantasi buldum, baktim etiketi uzerinde hic kullanilmamis,attim torbaya,biraz sonra ayni canta karsima geldi, allah allah yahu ben bu cantayi torbaya atmadimmi diye tereddute girdim, torbayi actim cantayi cikardim ikiside ayni ikiz cantalar,ayni sekilde bir cift canta daha buldum, kadin bir canta beyenmis almis, sonra unutmus olmali ayni cantadan bir tane daha almis,boylece 7-8 tane hic kullanilmamis cantalari torbaya attim.Torbalar doldu.merdivenlerden asaiya in cik bizim gibi yaslilar icin zor olacak,biraderi asagiya gonderdim, ben torbalari iple asagiya gonderecegim sen cozup kenara koyacaksin dedim, oyle yaptik, bir bir torbalari iple asagi sarkittim,,,, bende kamyonet vardi, biraderinde kucuk station vagon arabasi, torbalari arabalarimiza doldurdk. bir kac km otede salvation army, hayir kurumu magazasi var, oraya goturduk,arka kapisindan boyle seyleri aliyorlar, hepsini buraya bagislayip geri eve geldik, ayni sekilde ustumuzdekiler, camasir makinesine kendimiz, banyoya....
...Kisa bir zaman sonra yegen eve temizlikci gonderiyor, yataklar atiliyor ev temizleniyor,hali yikaniyor, yegen para odemeden evvel bir bakim deyip daireye gidiyor, haliyi pek beyenmiyor, temizlikciyi bulup sikayet ediyor, temizlikci adam,ozel hali yikayicisi getirdim, 340 dolar para odedim diyor, yegende makbuzunu gosterirsen parasini oderim diyor,temizlikci hali yikama faturasini gosteremeyince yegende parasini odemiyor, adam mahkemeye vermis, yegen mahkemeye gidyor, ben parasini odemiyecegim demiyorum sadece hali yikama faturasini gormek istiyorum diyor, temizlikci fatura gosteremeyince hakim yegeni hakli buluyor....bir muddet sonra miras islemleri yapilip daire satildi 3 kardes parayi bolustuler..birader turk kanunlarina gore evliydi ama australya kanunlarina gore bosanmisti,kendisine soru soran olmadi, zaten mirasdan hak isteyecek karakterde biri degil.
..kalin saglicakla. -
..Gecen yil haziran ayinda 6 gunluk bir tatil yapmistim,kis mevsiminde yaz tatiliydi, gitmis oldugum yer north queensland eyaleti, ulkenin yukarlari,Cairns sehiri, sydneyde sicaklik 18-20 dereceyken yukarlarda 26 derece filan, gittigimiz yerde gunduzleri kisa kollu T-SHIRT ile dolasmistik,aradan bir yil gecti yine tatil yapmayi dusundum,5-6 hafta evvel north queensland cairns bolgesi icin ucak bilet fiatlarina bakmistim, iki kisi icin 600 dolar civarlarinda,bir yil evvel 507 dolara gitmisim, fena degilmis dedim, ama karar vermedim..Birde bize 1100 km otede baska bir tatil bolgesi var ordada ayni ayda gunduz sicakligi 20 derece, aksamlari serin oluyor,burayi bos verelim dedim..
.....2 gundur jetstar hava yollarindan bilet fiatlarina bakiyorum,hemen hemen gecen yil ki gibi ayni tarihlerde gidip gelecegiz,karsima cikan fiatlar cep yakan cinsinden oldular,gecen yil 507 dolara gidip gelmisiz,simdiyse 1088 dolar istiyorlar,bu biletde sadece 7 kilo yuk tasima hakkimiz var, carry-0n cantasi, koltuk secersek,check in valiz goturursek extra fiat odiyecegiz. guzel guzel heveslenirken hevesimiz kursagimizda kaldi.
..kalin saglicakla
-
..24 mayis pazar sabahi,disarsi oldukca serin,bir hafta sonra kis mevsimine girecegiz.
.Ausatralya haberlerine gore cok yakinda suriye multeci kamplarindan 7 kadin ve 14 cocuk australyaya getirilecekmis,malum ISIS terroristleri.
...Australyada soccer maclari hem puanla hemde finallerle oynaniyor, dun aksamda final oynandi, oynandi ama australyada oynanmadi,iki yil evvel yenizellandadan Auckland takimi australya ligine girdi, a-league diyoruz,ve yeni zellanda takimi grand final oynamayi kazanmis, sydney fc takimi ile auckland da final oynadilar auckland maci 1-0 kazandi ve lig kupasini yeni zellandaya goturdu, hani dagdan gelip bagdakini kovmus gibi oldu.
.....Bazi insanlarin dunyalari hapishanelerde gecer orayi yurt olarak belirlemislerdir, dis dunyada rahat edemezler,,bir ay kadar evvel 50 yaslarina yakin bir aborgine adam ceza evinden cikiyor, alice spring denen bolgede kamplari var oraya gidiyor ve bir kac gun sonra 5 yasindaki kiz cocugunu olduruyor rape varmi fazla aciklamadilar, adam yakalandi ve geri hapishaneye gonderildi,5 yasindaki yavruya yazik oldu,cocukda kendi insanlarindan,..
.....bu sabah erkenden bazi amerikan tv kanallarina baktim bir tanesinde petrol krizinin 2028 e kadar surecegini soyluyordu, anladigima gore fiatlarin cok dusmeyecegi,petrol uretenlerin trump a inanmadiklari filan...
...bu haziran ayi icinde gitmek istedigim bir tatil yeri vardi biletler cok pahallanmisti, dun sabah bilet fiatlari arastirirken virgin hava yollarinin sitesine girdim, gelecek sene ocak ve mart aylari icin deal yapmislar 14 saatlik bir satis,north queensland cairns sehri icin baktim iki kisi gidis donus 595 dolar, belirlenen bolgeden koltugumuzu sectik, 23 kiloda check in bagaj var,hemen kaptim bileti, simdi 10 ay beklemek var.
.kalin saglicakla. -
.....2013 senesinin son gunleri,2014 mayisinda turkiyeye tatile gidecegiz,ucuz bilet bulup 7 ay evvelinden almistim,tatil icin para biriktiriyoruz,bir gun hatun, ya adam ust katta buralardan gurultu geliyor dedi,yanyana iki banyo tuvalet var,allah allah dedim, catida gunes enerjisiyle isinan solohart su kazani ve panelleri var 30 yillik filanmislar,sabah disari ciktim evden yola gelen su borusu var catidan akan sular icin, baktim bayagi su akiyor,ama yagmur yok, biraz uzaklasip catiya baktim oohhooo acayip sekilde su akiyor,su kazani delinmis olmali,bir kac hafta epeyi su bosa gitmis,iki misli su faturasi odemistik,
...tam tatil zamani kucuk esnaf sahsi is yapanlar yani sanatkarlar filan tatile cikarlar,yeni tesis kuracak adam ariyoruz,neyse bu arada damat catiya cikti musluk varmis kapatti,zar zor su tesisatcisi bulduk geldiler ve kazan ve panellerini yenilediler,3800 dolar odedik, birazda devlet yardim ediyor...
aradan 11 yil gecti bu ara ev kalabalik 6 kisiyiz 5 kisi her gun banyo yapiyor,catidaki su fazla isinmiyor takviye olarak elektrik bagliyoruz, bir aksam uzeri kucuk kizim ya baba buralardan ses geliyor duyuyormusun dedi,isitme cihazi kullaniyorum, sabahleyin bakarim, su sesi degilse, tahta kurtlari termite evi kemiriyorlardir dedim, sabahleyin yol kenarina cikip biraz uzaktan catiya baktim,kiremitlerin bir bolumu piril piril parliyor,yani su akiyor,,,,, bu sistemler hemen hemen 30 yil garantili,bizimkini koyali 11 yil oldu.
.....oglumun suc isleri yapan arkadasi var onu ariyor, persembe gelirim cuma gelirim derken gelmiyor,yine oglumun adnan isimli arap cocukluk arkadasi var hem elektrikci hemde sucu,adnani ariyor, adnan pazar gunu gelirim,sucu cagirmayin kucuk bir sibob bozulmustur 100 dolarlik is sucu gelirse 500 dolar ister filan.,,pazar gunu adnan geldi elinde kurbacik anahtari ve parca cikti catiya,iki daika gecmeden asagiya indi, kotu haber panel patlamis,tum sistemin degismesi lazim dedi...bir hayli canimiz sikildi.
-
..solohart devam.
....Adnan ben boyle isler yapmiyorum ama bir kac arkadasim var deyip arkadaslarini aramaya basladi,bilgi aldi,,,,,amcaaa eeeee,,,,, yeni kazan ve paneller koymanin maliyeti size 6400 dolar,700 dolarda devlet yardim ediyormus,yok devenin gozu, 11 yilda panelmi gider, gitti iste,,,ne yapalim ne yapalim derken, en iyisi elektrikli su kazani koymaya karar verdik maliyet 3000 dolar filan,,,,,Oglum sucu tesisatci arkadasini aradi, tamam sali gunu gelip kazani koyariz dedi,300 litrenin ustunde kazan off peak calisir yani bazi saatlerde elektrik gelir ve su isitmasi daha ucuza gelir.
.....Sali gunu iki eleman geldi evin yan tarafina mutfakdan borular cikardilar 10 veya 12 milimlik bakir borular,bir araba geldi kazani getirdi, kazanyerine kondu altina kucuk saglam beton block kondu,biraz zaman gecti bir araba daha geldi, iki kisi bunlarda elektrikciymisler, elektrik saati ve sigortalar kutusu yakindaydi ordan elektrik alip kazana bagladilar,...
..Sali ogleden sonra sicak suyumuz oldu.....Gun persembe, iki gun sonra evde bes kisi var iki kisi odalarinda evden calisiyor, torun odasinda uni dersleri calisiyor, ben alt katta tv izliyorum, hatun ust katta tv izliyor,ogle saatleri tak diye ceyran kesildi, herkes odasindan cikiyor baba elektrik kesildi diyecekler,torun odasinin kapisini aciyor, yukardan asagi sular akiyor,eyvah evi su basiyor,suyun aktigi yerde klima kontrol kutusu var,gomme dolap icinde su buraya gelince,kutunun icine girmis,elektrik ve su beraber oluyor, evi aldigim zaman emniyet switch koydurmustum en ufak tehlikede elektigi kesiyor,cok faydasi oldu, sokaga cikip ana musluktan suyu kapattim. tavandanbir hayli su akiyor,allah allah,kizim kazan koyan yapan adami aradi, tamam yarim saate kadar elemanimi gonderiyorum dedi,yerde hali var bayagi islanmis,havlular bezler islakliklari temizledik.
.....bir bakir boru asagidan yukari sicak su paneline cikiyor,su tanki panellerden daha yuksekde,isinan su da su tankina gidiyor, su tankindanda bir bakir boru asagiya iniyor ve su kullanilan bolgelere dagiliyor,,,,,kazan koymak sucular gelinde butun musluklari actik, ve catida kazanda hic su kalmadi, adam panellere giden boruyu kesmis ve uclarini ezdikten sonra lehimlemis,,kazandan asagi gelen boruyuda kesmis alt kismini ezip lehimlemis,kazandan asagi gelene bir sey yapmamis,bir yerde hakli kazanda su yok ve kazana suda gitmiyor......kazani koyan adam geldi merdivenle tavan arasina cikti borulara bakiyor, kizimda yolda ana muslugun basinda telefonla konusuyorlar,kizim yavas yavas muslugu aciyor su filan gelmiyor. neyse adam ucu acik borunun ucunu ezip lehimledi, her sey okay dedi.....elektrik supurgem var su da cekiyor alip tavan arasinda kalmis sulari temizledim, haliyi baya emdirdim....
..olmiyacak sey oluyor, her halde panellerde bir miktar su kalmis,panel asagida oldugu icin bosaltma imkani yok,sicak bir gundu her halde gunes enerjisiyle panelde kalan su isiniyor ve kazana gidiyor kazandanda tavan arasina akiyor,hic akla gelmiyecek bir sey,sucu gelmeden evvel tavan arasina cikip bakmistim ucu acik olan borudan sicak su damliyordu.
.kalin saglicakla
Benzer Başlıklar
159
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.2k