Merhaba,
Bugün saat 08:30’da Ankara ABD Büyükelçiliği’nde mülakatım vardı. Kendi deneyimimi paylaşmak istedim. Bugün diğer günlerden farklı olarak personellere de vize verildiği bir günmüş; bu nedenle pasaportlarımızı teslim edene kadar bir süre bekledik. Ankara’da hava bu günlerde oldukça soğuk, yakın tarihlerde gidecek kişilere hava durumunu kontrol ederek gerekirse atkı, şapka ve eldiven almalarını tavsiye edebilirim.
Ben dün Ankara’ya geldim ve Grand Mercure Ankara Hotel’de konakladım. Otel de güzeldi; kendi adıma tavsiye ederim. Sabah erken çıktığım için trafiksiz bir saatte yaklaşık 8 dakika içinde Büyükelçiliğe ulaştım. Sabah kendim arabayla Büyükelçiliğe gittim. Besa Kule Büyükelçiliğin hemen karşısında; otoparkı ücretli, 24 saat açık. Aracımı oraya park ettim. Yanımda annem olduğu için kişisel eşyalarımı ona verdim. Saat 07:15 gibi sıraya girdim.
Burayı okuyan kişilerin de benzer telaşları olduğunu gördüğümden hemen mülakat anını anlatmaya başlıyorum
Benim mülakatlarla ilgili en çok merak ettiğim konular, hangi soruların sorulacağı ve hangi belgelerin isteneceğiydi.
İçeri alındıktan sonra benden şu belgeler istendi:
• Evlilik cüzdanı
• Fotoğraf
• Adli sicil kaydı
• Nüfus kayıt örneği
Belgeleri teslim ettikten sonra “Numaranızı ekrandan takip edin” denildi. Sıram geldiğinde sol taraftaki bölümde mülakata alındım. İçeride oldukça yoğunluk vardı; Türk vatandaşlarının yanı sıra İran vatandaşları da bulunuyordu.
Mülakat sırasında önce yemin ettim, ardından sorular sorulmaya başlandı. Bana sorulan sorular şunlardı:
• Eşimin ismini söyleyerek “Eşiniz mi?” diye sordular.
• Daha önce evlendiniz mi?
• Eşiniz daha önce evlendi mi?
• Daha önce isminizi değiştirdiniz mi?
• Eşinizle nasıl tanıştınız?
• Eşiniz şu an nerede?
• Eşinizle toplamda kaç gün görüştünüz?
• Eşinizle en son ne zaman görüştünüz?
• Çocuğunuz var mı?
• Eşiniz nasıl ABD vatandaşı oldu?
• Birlikte çekilmiş fotoğraflarınız varsa verebilir misiniz?
Fotoğrafları verdim ancak fotoğraflar hakkında ayrıca bir soru sorulmadı. Ardından ABD’de göçmenlere sunulan yasal haklar hakkında bilgilendirici bir broşür verdiler ve “Vizeniz onaylandı, tebrikler” diyerek mülakatı sonlandırdılar.
Ek olarak belirtmek isterim ki; ben sadece USCIS aşamasındaki belgeleri değil, sürecin en başından itibaren (I-130 dâhil) bugüne kadar hazırlayıp yüklediğimiz tüm evrakların çıktılarıyla birlikte, ek kanıt olabilecek belgeleri de yanımda götürmüştüm. Bu belgelerin mülakat sırasında istenmemiş olması, her başvuru için aynı şekilde olacağı anlamına gelmeyebilir. Ben kendi adıma, sürecin en başından itibaren hazırladığımız tüm evrakları yanımda bulundurmanın bana psikolojik olarak rahatlık sağladığını söyleyebilirim.
Ayrıca belgeleri hazırlarken, Ankara ABD Konsolosluğu’nun resmi internet sitesinde yer alan (https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/Supplements/Supplements_by_Post/ANK-Ankara.html) Ankara’ya özel belge listesinde yazan tüm bilgileri birebir ve eksiksiz şekilde yerine getirdik. Bu sayfada sürecin hangi aşamasında hangi belgelerin gerektiği oldukça açık ve net şekilde anlatılıyor.
Son olarak şunu da eklemek isterim: Biz bu süreci avukat tutmadan, eşimle birlikte tüm başvuruları kendimiz yaparak yönettik. Elbette herkesin durumu farklı olabilir ancak dikkatli ve düzenli ilerlenirse avukat tutulmadan da sürecin yürütülebileceğini kendi deneyimimle paylaşmak istedim.
Beklemek gerçekten çok zor bir süreç; özellikle eşlerden biri Amerika’da, diğeri Türkiye’de olunca insan ister istemez belirsizlik hissine kapılabiliyor. Ben de bu süreçte zaman zaman umutsuzluğa kapıldım. Ancak kendi deneyimime dayanarak şunu söyleyebilirim ki; iyi niyetli, dürüst ve sakin olmak, sorulan sorulara net şekilde cevap vermek ve sorulmadıkça başka konulara girmemek, mülakatın sağlıklı ilerlemesine yardımcı oluyor diye düşünüyorum.
Umarım bekleyen herkes için faydalı olur. Henüz mülakat tarihi belli olmayan kişilere tavsiyem biraz daha sabretmek ve bu süreci fırsata çevirmek olur
Ben İngilizcemi geliştirerek bu süreci verimli hale getirmeye çalıştım. İlerleyen günlerde mülakata girecek herkese bol şans diliyorum