@adamyolcu Merhaba,
Oğlunuzun eğitim süreciyle ilgili verdiğiniz bilgiler doğrultusunda, son senesini ABD’de tamamlaması ile Türkiye’de liseyi bitirip durumu gözlemlemesi arasında karar vermek elbette zor. Her iki seçeneğin avantaj ve dezavantajlarını aşağıda net şekilde özetledim. Bu sayede hem sizin hem de oğlunuzun daha sağlıklı karar vermeniz kolaylaşabilir.
- Amerika'da son seneyi tamamlamak (Green Card avantajıyla)
Artıları:
ABD üniversiteleri için adaptasyon kolaylaşır. Amerikan sistemiyle mezun olmak, başvuru dosyasını güçlü kılar.
Green Card sahibi olduğu için yerli öğrenci muamelesi görebilir, bazı eyaletlerde “in-state tuition” (indirimli harç) hakkı elde edebilir.
SAT, TOEFL gibi sınavlara erişimi kolay olur, dil gelişimi hızlanır.
Sosyal çevre ve özgüven açısından ciddi katkı sağlar.
Re-entry permit ile GC statüsü korunabilir (maksimum 2 yıl boyunca).
Eksileri:
Zorlanabileceği bir eğitim sistemine geçiş yapacak, akademik ve sosyal uyum zaman alabilir.
Lise diploması Türkiye’de YÖK denklik süreci gerektirir (eğer sonradan Türkiye’de üniversite düşünülürse).
Üniversiteye geçiş aşamasında sistem karmaşık olabilir (özellikle burs arayışında).
- Türkiye’de liseyi tamamlamak, YKS ile durumu görmek
Artıları:
Mevcut düzene alışık, okul ve sınav sistemine hâkim.
YKS ile başarılı olup Türkiye’de iyi bir üniversite kazanırsa hem kendine güveni artar hem de Amerika için daha bilinçli bir karar verebilir.
Türkiye’de mezun olması durumunda, ABD üniversitelerine uluslararası öğrenci olarak başvurabilir (Green Card avantajı daha sınırlı kalır ama yine de vize gerekmez).
Eksileri:
YKS başarısı garanti değilse hayal kırıklığına uğrayabilir.
ABD’ye geç gitmek, oradaki eğitim ve sosyal adaptasyon açısından zorlayıcı olabilir.
Green Card süresi içinde ülke dışı kalış uzun sürerse, statü kaybı olabilir (re-entry permit alınmazsa).
Ek Notlar:
Green Card’ı korumak istiyorsanız, ABD dışında uzun süre kalınacaksa mutlaka re-entry permit başvurusu yapılmalı.
Oğlunuz ABD’de yaşamak ve üniversiteye gitmek istiyorsa, en azından son seneyi orada geçirmek uzun vadede daha avantajlı olabilir.