australya hukumeti yabanci talebelere kolaylik gosteriyor,dil ogrenmek isteyenler icinde problem cikacagini zannetmiyorum.tabiki dil ogrenmek icin gitmek istediginizi kanitlamak lazimdir,normal bir fabrika iscisi ben australyaya dil ogrenmeye gidiyorum derse red alir.
-
..solohart devam.
....Adnan ben boyle isler yapmiyorum ama bir kac arkadasim var deyip arkadaslarini aramaya basladi,bilgi aldi,,,,,amcaaa eeeee,,,,, yeni kazan ve paneller koymanin maliyeti size 6400 dolar,700 dolarda devlet yardim ediyormus,yok devenin gozu, 11 yilda panelmi gider, gitti iste,,,ne yapalim ne yapalim derken, en iyisi elektrikli su kazani koymaya karar verdik maliyet 3000 dolar filan,,,,,Oglum sucu tesisatci arkadasini aradi, tamam sali gunu gelip kazani koyariz dedi,300 litrenin ustunde kazan off peak calisir yani bazi saatlerde elektrik gelir ve su isitmasi daha ucuza gelir.
.....Sali gunu iki eleman geldi evin yan tarafina mutfakdan borular cikardilar 10 veya 12 milimlik bakir borular,bir araba geldi kazani getirdi, kazanyerine kondu altina kucuk saglam beton block kondu,biraz zaman gecti bir araba daha geldi, iki kisi bunlarda elektrikciymisler, elektrik saati ve sigortalar kutusu yakindaydi ordan elektrik alip kazana bagladilar,...
..Sali ogleden sonra sicak suyumuz oldu.....Gun persembe, iki gun sonra evde bes kisi var iki kisi odalarinda evden calisiyor, torun odasinda uni dersleri calisiyor, ben alt katta tv izliyorum, hatun ust katta tv izliyor,ogle saatleri tak diye ceyran kesildi, herkes odasindan cikiyor baba elektrik kesildi diyecekler,torun odasinin kapisini aciyor, yukardan asagi sular akiyor,eyvah evi su basiyor,suyun aktigi yerde klima kontrol kutusu var,gomme dolap icinde su buraya gelince,kutunun icine girmis,elektrik ve su beraber oluyor, evi aldigim zaman emniyet switch koydurmustum en ufak tehlikede elektigi kesiyor,cok faydasi oldu, sokaga cikip ana musluktan suyu kapattim. tavandanbir hayli su akiyor,allah allah,kizim kazan koyan yapan adami aradi, tamam yarim saate kadar elemanimi gonderiyorum dedi,yerde hali var bayagi islanmis,havlular bezler islakliklari temizledik.
.....bir bakir boru asagidan yukari sicak su paneline cikiyor,su tanki panellerden daha yuksekde,isinan su da su tankina gidiyor, su tankindanda bir bakir boru asagiya iniyor ve su kullanilan bolgelere dagiliyor,,,,,kazan koymak sucular gelinde butun musluklari actik, ve catida kazanda hic su kalmadi, adam panellere giden boruyu kesmis ve uclarini ezdikten sonra lehimlemis,,kazandan asagi gelen boruyuda kesmis alt kismini ezip lehimlemis,kazandan asagi gelene bir sey yapmamis,bir yerde hakli kazanda su yok ve kazana suda gitmiyor......kazani koyan adam geldi merdivenle tavan arasina cikti borulara bakiyor, kizimda yolda ana muslugun basinda telefonla konusuyorlar,kizim yavas yavas muslugu aciyor su filan gelmiyor. neyse adam ucu acik borunun ucunu ezip lehimledi, her sey okay dedi.....elektrik supurgem var su da cekiyor alip tavan arasinda kalmis sulari temizledim, haliyi baya emdirdim....
..olmiyacak sey oluyor, her halde panellerde bir miktar su kalmis,panel asagida oldugu icin bosaltma imkani yok,sicak bir gundu her halde gunes enerjisiyle panelde kalan su isiniyor ve kazana gidiyor kazandanda tavan arasina akiyor,hic akla gelmiyecek bir sey,sucu gelmeden evvel tavan arasina cikip bakmistim ucu acik olan borudan sicak su damliyordu.
.kalin saglicakla
-
...NESA.....NSW EDUCATION STANDART AUTHORITY........Bizim nsw eyaletinde yabanci ogretmenlerin buraya gelip ogretmenlik yapmalari icin bu kuruma basvurmalari lazimmis,,,,,, australia nesa diye siteye girebilirseniz tabi ingilizceniz yeterliyse cok bilgilere ulasabilirsdiniz....
-
Merhaba, 491 nolu vize için eş lerden de dil puanı isteniyor mu
-
australya hukumeti yabanci talebelere kolaylik gosteriyor,dil ogrenmek isteyenler icinde problem cikacagini zannetmiyorum.tabiki dil ogrenmek icin gitmek istediginizi kanitlamak lazimdir,normal bir fabrika iscisi ben australyaya dil ogrenmeye gidiyorum derse red alir.
-
teşekkür ederim.
-
Bu vize galiba yalan oldu bekleme süresi 1200 gün olmuş uzun süredir vize alan Türk yok.
Avustralya bilerek bu vize başvurularıyla ilgilenmiyor bakalım ne olacak ben hala başvurmadım artık başvursam mı eminde değilim. -
@Taurus bir bilgim yok o konuda
-
@sir-altan merhaba, aramıza tekrardan hoşgeldiniz.
deneyimlerinizi uygun başlıklarda aktarmasız bizler için de çok değerli.son dönemde cok fazla talep gören ülkelerin başında geliyor.
sizin yerleşme sureciniz nasil oldu acaba?
bu başlıkta aktarirsaniz cok memnun oluruz -
..derdinizi anlatacak ve karsinizdakini anliyacak kadar ingilizce bilmeniz yeterlidir,,,okul olarakda lise veya yuksek tahsil olabilir,tahsil disinda gecerli bir meslek sahibide olmaniz yeterlidir diye dusunuyorum,wat bir sefer verilir,zannedersem 30 yasini gecmis olmiyacak
-
-
Teşekkürler. İyi bayramlar
Avustralya'da bir ömür böyle geçti...
-
......gecen sene turk hava yollari melbourne sehrine seferler baslatti,orda yasiyanlar icin iyi haberdi,en azindan vatandaslarimiz kendi ulkelerinin ucaklari ile turkiyeye giderler,,,hava yollarinda buyuk yarisma vardir,qatar hava yollari diger sirketlere gore daha ucuza yolcu tasiyor.turk hava yollarina bol sanslar.
....gecen aksam hatunla konusuyorduk,buyuk kizim cuma aksami sydney e gidecekmis,,,, hmmm niye gidecek, efendim turk hava yollari sydney sehrine de seferler yapacakmis,sehrin gobeginde buyuk bir otelde acilis merasimi yapilacakmis..... buyuk kizim guzel minyatur resim yapar,ayni zamanda EBRU sanatcisidir, ebru nun ne oldugunu bende bilmiyordum kizimdan ogrendim, ebru yapti, bir kac sefer sergi acti,sergi trt turk kanalina cikmisti,tabi burda ki yabancilar pek ebrunun ne oldugunu bilmiyorlar.....
.....cumhuryet bayramlari yaklasinca turk konsoloslugu balo gibi bir sey yapiyor her seferinde kizim ve esinide davet ediyor,balo dan ziyade kucuk bir parti.....THY Sydneyde acilis yapacak ,nerden bulmuslarsa kizimida buluiyorlar gel davetlilerin onunde ebru yap diyorlar,o da dun aksam gitti ve ebru yapiyor digerleri nasil yapildigini goruyor,sanat var ama para yok,bizim evin her duvarinda bir ebru tablosu vardir..
-
...eh iste geldik senenin sonuna,gecen bir yil icinde neler yaxdim neler yazmadim pek hatirlamiyorum,bu gunde senenin son yazisini yazayim diyorum.
...29 aralik pazar sabahi hava fena degil,iki gun evvel 38 derece olmustu.tatil sezonuna girdik x mas dan bir kac gun evvel trafik cezalarini 1 ocak gunune kadar iki misline cikardilar,
....bu yilin son tatilini bu ayin basinda tasmanya adasina giderek yaptik 6 gunluk bir tatil,zaten fazlasi butceyi sarsar orta halli bir otel icin odalarin geceligi 200-300 dolar arasi,.. 4 aralik gunum ucagimiz 12,30 ogleden sonra kalkacakti,hava alanina goturecek kimse yok. kiz torun var dede ben gotururum dedi, 2 yillik sofer iyide araba kullaniyor ama hic onun yolcu koltuguna oturmadim,bos ver biz basimizin cartesine bakariz dedik, 4 saat evvelden evden ciktik.8-10 km otedeki bir istasyondan trenler hem hava alanlarina gidiyor hemde domestic hava alaninin yakindaki bir istasyona ugruyor,,,bir iki sokak oteden gecen otobus padstow tiren istasyonuna ugruyor o otobusu 8,10 da yakaladik masallah 50 dakikada padstow istasyonuna geldi,indik cok beklemeden tirende geldi, her istasyonda duran tren 30 dakikada filan mascot istasyonuna geldi,, international ve domestik hava alanlarina tiren ugruyor,sanki toprak basti parasi gibi 17 dolar istiyorlar iki kisi 34 dolar,ne luzum var bir sonraki istasyonda inip hava alanina giden otobus var ona bindik,emekli oldugumuz icin butun gun vasitalara binerek dolassak 2,50 $
...domestic hava alaninin jetstar bolgesi cok kalabalikdi,bilhassa valiz verme siralari aralik ayinda bazi bazi ozel okullar erken tatil yapiyorlar,bazi ailelerde cocuklarini bir kac gun evvelden alip tatile cikilyorlar,bizim check in cantamiz yok,bir kiosk makinesine gidip ucus numaramizi yazdim bar kod numarasini yazdim,bir iki soruyu yanittladiktan sonra boarding biletimizi makine print yapip cikardi,guvenlikden gectik, adam geri git kayisini cikar dedi.tabi daha evvel uzerimizde ne varsa plastik tepsilere koyuyoruz,hatunun ince bir bel cantasi vardi elbisenin altinda ne olur ne olmaz diyer paramizi bolusuyoruz, cantayi cikarmayi unutmus, rontgenden geri cevirdiler, detektorle aradilar ama cantayi yine park etmediler..
........bizi goturecek ucak geldi yolcu bosaltti ama bir turlu yolcu almiyorlar, velhasil bir saatlik gecikme ile ucak kalkti,havada kaptan pilot biraz gazlayip kayip zamani yariya indirdi.......tasmanya buyuk bir ada ne varki nufusu 570 bin kadar biz hobart sehrine gidiyoruz eyaletin bas sehiri hobart,hava alanindan cikarken skybus ofisi var adam kapida yolculari yonlendiriyor, daha evvel evdeyken arastirma yapmistim,hobarta gidis donus dedim iki kisi 70 dolar odedik,adam koseyi donun otobus orda dedi,gittik bir sofer birde gorevli var, otobusde ozel raflar yapmislar valizleri ve cantalari koymak icin,hava alani sehir disinda kucuk bir hava alani.sehire gelirken soferde rehberlik yapip tasmanyayi hobarti anlatiyor, otobusun 6 duragi var.besinci durak tam bizim kalacagimiz otelin karsisindaymis.,elimizde buyuk canta yok , yuk haddi yedi kilo olan cantalar 7 kilodan fazla tasirsak fazla ucrtet odememiz lazim.
..sydneyde boardin yerinde beklerken iki bayan gorevli yanlarindaki terazi ile butun cantalari tartip sari etiket yapistirdilar,,yedi kilodan fazla olanlar icin ek ucret aldilar.bende bizede gelecek diye bekliyordum kadin bir goz kirkip bizi pas gecti..
.hobart da otele geldik bilgimizi verdik,kredi karti istediler debit kard olmazmi dedim hayir kredi karti dediler verdik kopyalayip geri verdiler ve oda anahtar kartlarini verdiler numara 6017 yani altinci katin 17 numarali odasi.iki pencere var biraz deniz goruyor,bunlarda kitchenette derler, microwave, ,su isitacagi tost makinesi cay kahve bulunur,ama yemek pisirmek icin ocak yoktur.odamiz fena degildi yalniz camin biri ancak 5-6 santim kadar aciliyordu,yani fazla hava almiyan bir yer,oda kapisini acsakda fazla hava gelmez.
.......yerlestikten sonra sokaga cikip woolworth super marketi bulduk ve yiyecek bir seyler aldik, sehir merkezindeyiz ama etrafta pek fazla kalabalik yok yani cok canlilik yok.
.......bir gun sonra deniz kenarina indik 0tele 5-6 dakika mesafede burasi biraz kalabalikdi. buyuk bir turist yolcu gemisi gelmis millet iniyordu....aksam sabah carsida sokaklari dolasip bol bol yuruyus yaptik,dedigim gibi fazla bir canlilik yok,ahim sahim buyuk magazalar yok.hobart sehrine yuz km kadar uzaklikta tarihi bir kasaba olan port arthur var,lobide bir brosur alip inceledim sonra gorevli kiza bana bu port arthur turunu ayarlarmisin dedim seve seve yapti ve elime bir kagit verdi,sizi nerden alacaklarini bildirecekler dedi, iki kisi 324 dolar,,oteli kizim ayarlamisti onun telefon numarasi varmis,onu arayip bu saatte burdan alacagiz diyorlar kizimda beni arayip mesaj gonderdi , sokagin kosesinde koca bir kilise var sabah 8,15 ordan alacaklarmis,
...suyumuzu yiyecegimizi alip sabahleyin sokagin kosesine geldik, birazdan tur otobusu geldi bizle beraber 3 kisi daha otobuse bindi,otobus deniz kenarina gidip biraz bekledi bir kac yolcu daha gelecekmis ve 8,45 de hareket etti,koca otobus tek sofer otobus hareket ettiktern sonra sofer rehberlikde yapmaya basladi...port arthur denen yerin meshur olmasi ,ingilterenin gondermis oldugu mahkumlarin kocaman bir hapishanesi,tabi bazi yerler yikilmis harap olmus....yol uzerinde kucuk tarihi bir
koyde durduk, 250 yillik gecmisi olan bir devletin ne kadar tarihi olabilirki,
......port arthur a geldik, sofer bana ve baska bir kari kocaya once bilet verdi sonra digerlerine,giselerden gecip iceri girdik,once tekne gezisi varmis,tabi yine elimizde rehber kucuk bir kitapcik var,,bende iki kagit bilet var birinde ISLE OF THE DEAD yaziyor, iskeleye gittik grup tekneye bindi tabi baska gruplarda var bir nevi korfez,teknedeki kaptanda hep eski mahkumlardan bahsediyor teknede kahve cay alkol var tabi parayla,karsilarda kucuk bir ada var,teknenin ucuna cikip bir iki resim cekmek istedim ama cok ruzgar vardi iceri kactim,bu ara bizim sofer omuzuma dokunup karsidaki kucucuk adayi isaret etti,hmmm dedim, tekne ada iskelesine yanasti,iki kisi indi bizim sofer hadi sende iniyorsun dedi, allah allah okay dedim ciktim 10 metre kadar yuruduk acayip ruzgar var hemen tekne ayrilmadan geri donduk,,,otelde turu ayarlayan hatun kucuk adayida hesaba katmis galiba bizden extra para alinmis, kucucuk bir ada fazla bir sey yok sadece 1100 tane mahkum mezari varmis...
......ben biraz eski binalari dolastim resimler cektim hatunun pili bitik ben burda oturuyorum dedi, 2,45 de dis kapida olduk sofer otobusle geldi, bazi yolcular eksik, adam tek tek saydi ve yola devam,10-15 dakika kadar gittik, magaraya gidiyoruz acayip bir deniz kenarina geldik yuksek yamaclar var,merdivenle magaranin oldugu yere iniliyormus galiba deniz icinda magara tam 120 basamakmis, yok bu bana gelmez deyip inmedik, inis kolay oluyorda yukari cikmak dizlerimde derman birakmiyor, 15-20 dakika oyalandik, hadi geriye porta gittik, magaraya gelmek istemeyen yolcular varmis,onlarida alip donus yoluna ciktik,yine yol uzerinde turistik bir look out deniz kayalari delip kemer kopru yapmis devil ark diye geciyor burda resim cektik,son olarak yol uzerinde bir cikolata fabrikasi var,orda durduk kapida herkese kucuk birer cikolata verdiler,iceri girenler kendilerine gore cikolata aldilar kimileri dondurmaya yedi,son duraktan sonra tam gaz sehire donus, sabahleyin sehirden cikarken bir koprunun altindan gecmistik kopruyu yapmislar cok pahaliya maal olmus ama 10 santimlik bir mimartlik hatasi varmis bu hatayi duzeltmerk icin bir kopru parasi daha harcamislar,,,, eh iste gormek istedigim bir sehirede ayagimiz degmis oldu, sirada perth ve darwin sehirleri var kismet olurda onlarida gorursem australyanin baslica sehirlerinde bulunmus olacagim. mayis haziran ve temmuz bizde kis aylaridir,kismet olursa bende kis mevsiminde darwin sehrine gitmek istiyorum cunku kisin orada hava sicakligi 32 derece.....hobart sehri eyaletin bas sehiri ama eyalet hukumeti fakir, buyuk bir musabaka yapilacak buyuk bir futbol maci oynanacak stadyumlari dahi yok.
......cumartesi gunleri hobartin meshiur salamance pazari var cok meshurmus,eh hadi bizde bu pazari gorelim dedim,hava raporuna baktim yagmurlu iyi yagmur var ama saat 11.00 de hava acilacak diyor, okay saat 11.00 e dogru yurumeye basladik yagmur az az cilesiyor, biz marketin pazar oldugu yere geldik saganak bosanmaya basladi kocaman agaclar var altina sigindik ama yine islaniyoruz karsida bir dukkan kapisi vardi biraz korumali hemen altina kostuk tam yarim saat cakildik kaldik,yagmur azalinca biraz islak sekilde otele donduk,meshur pazarida dolasamadik.
..kalin saglicakla.
-
Mutlu seneler olsun
-
...acele yazdigim icin tasmanya konusu biraz yavan oldu gibime geliyor,,,,,,biraz daha devam etmek istiyorum.
..tura giderken soferimiz devamli anlatmaya basladi,tabi ana konu eski zamanda ingiltereden getirilen mahkumlar convict,,,,port arthura geldik duruyoruz, sofere yaklasip sen her gunmu bu seferi yapiyorsun diye sordum, adamda yok sadece haftada 3 gun dedi,masallah ses tellerin iyi bogazin iyi dedim,cunku adam hic susmadan devamli anlatti,.
..bu turla giderken hep karadeniz turu gezisi aklima geldi,burdada her taraf bayir ve agaclik,biraz duzluk bulunmussa bir kac ev yapilmis kucuk ciftlik,iste inek ve koyunlar,turun son duragindan evvel devil ark denen bolgeye geldik,belediye tuvaletler koymus,eh otobuse binmeden bir ziyaret edelim dedim,is bitti, tuvalet suyuna basacagim ama oyle bir buton yok, biraz otede elektrik salteri gibi bir sey var, himmm bu flash yapiyormus diye salteri cektim flush oldu........donusumuzde sabah 6,20 de hava alanina giden otobus otelin karsisindaki duraga geldi bizle beraber bir kac yolcu bindi,hava alaninda indik,oteldeyken telefonumdan check in yaptim,koltuk numarasi verdiler,, hava alanina gidince jet star bolumune gidip ben check in yaptim bir sey lazimmi dedim, kadin huviyet ver dedi,cantalari teraziye koy dedi, daha evvel cantami tartmistim su sisemle beraber 7,10 gram geliyordu siseyi alinca 7 kilodan asagi oldu, kadin print yapip board kartlarini verdi,tabi yine guvenlikten gectik,yolcu salonu kucuk bir yer, baktim dis hatlar yok, sadece yenizellanda icin varmis,,bir ucak bekliyor bu bizimdir dedim,melbourne sehrine gidiyormus saat geldi ama bizim ucak yok, bir kosede baska ucak bekliyor ondada hareket yok, biraz sonra baska ucak indi,yarim saat icinde temizlik yapildi yakit alindi ve yolcu almaya basladilar,,benim koltuk 26 numara 15 numaraya kadar onden aliyorlar gerisi disarda merdivenden,gerci burda sydney gibi koruklu kapilar yok ucak biraz acikta duruyor herkes merdivenlerden ucaga cikiyor, merdivenler tabi kamyon uzerlerinde,bazilarinida iterek goturuyorlar.,gelen ucak buyuktu,bir cok koltuklar bostu,bizim yanimizada kimse gelmedi, rahat rahat ayaklarimizi uzattik ve sydneye geldik.
[img]https://i.imgur.com/dRC4dKW.jpeg[/img]
[img]https://i.imgur.com/QEeqvJz.jpeg[/img] -
...21 ocak sali sabahi,yeniden merhaba.
21 ocak 2000 yilinda oturdugumuz eve tasinmistik,baba ocagindan sonraki en uzun muddet ikamet ettigimiz ev,bundan gayride baska bir yere gitme imkanimiz yok gibi,biraz daha gencken sahil kenarlarinda bir yerlere gitmek vardi ama biz tireni kacirdik.
.....dun eve bir kac mektup geldi,bir tanesi bir devlet kurumundan geliyor,her bir kac yilda bir gonderiyorlar zannediyorum,oturmus oldugum evin yeni arsa degerini yaziyor,arsam 554 metrekare, yeni value yani arsa degeri 864,000 australya dolari olmus,soyle bir hesap yaptim,metrekaresi 1560 dolara filan geliyor.bu arsa degeri uzerinden de belediyeler hizmet vergilerini alirlar,daha evvelki arsa degeri rateable value 828,000$ mis, belediyede senelik olarak 1475,79 dolar vergi almis,belediye vergisini 4 taksitde odiyebiliyoruz,,, eh arsamizin degeri artmis,belediyede hizmetleri icin biraz daha zam yapabilir.
...hayat devam ediyor,kizim ve damadim evlerin i sattilar biraz uzak mesafede baska bir ev aldilar evde 30 yildir kiraci varmis ev sahibide pek ilgilenmemis,evin bastan asagi yenilenmesi lazim,bu yuzdende bir muddet icin kizimi, damadimi torunumu misafir ediyorum 6 ay veya bir yil kalabilirler,iki bos odamiz vardi verdim,tabi garajim ve evin icinde bazi bolumler esya ile doldu,buyuk esyalar kiralik depoya gitti,bazi ulkelerde insanlar bir tek seyi zar zor alabilirlar,burdada luzumlu veya luzumsuz bir cok sey kolayca alinabiliniyor.
...bir kac gun evvel iyi yagmur ve firtina oldu koca koca asirlik agaclar devrildiler,bazi agaclar evlerin uzerine bazi agaclar arabalarin uzerlerine dustuler.,boyle bir iklimki cumartesi yanar terleriz,pazar gunu sel, ruzgar gelir.
..kalin saglicakla -
...pek hatirlamiyorum kac yil oldu belki 4 veya bes , land line telefon hatlari degisti, kablolar degisti,sistem degisti, optus adli sirket her seyi yonetiyor,galiba bir yil evvel hackerler bu sirketi hackleyip milyonlarca kullanicilarin hesaplarini bilgilerini caldilar.....bu yeni sistem gelince ev telefonuna gelen her numara private olarak gozukuyor.pek kafaya takmadim,tabi telefon dolandiricilarida ariyorlar bazen kimin aradigi mechul oluyor, 3-4 hafta evvel optus sirketini aradim,problem boyle ben incoming numaralari gormek istiyorum dedim,adam mesaj kutuna kod numarasi attim onu yaz dedi. benim mesaj kutumda boyle bir sey yok,isim filan soyledim hmmm hesap senin degil dedi,yaw fatura benim uzerime,neyse hesap kizimin uzerineymis kiz evden calisiyor, cagirdim asagiya,al gulum ver gulum yarim saat cene yapildi,birde bekleme yaptiriyorlar beklerken kulaklari tirmalayan bir muzik, ve sonunda karsidaki adam tamam isinizi hallettim bundan sonra gelen numaralar gorunecek dedi,hindistan kokenli teknik elemanlar.....bir kac dakika sonra cep telefonlarindan ev telefonunu aradik yine private number gorunuyor,damat 24 saat gecsin hemen olmuyor dedi..tabi degisen bir sey yok.
......bu optus sirketinin sagladigi fetchbox adli bir kutu var app ler yukleyip tv ye baglaniyor, ayrica kendi kanallari filan var,gecen hafta kutuyu calistiramiyorum baktim problem remote kontrolda,,,,,optusu aradim boyle boyle hem kutu hemde private aramalar filan,,,karsidaki sahis aksanindan belli indian asilli,yine kod gonderme meselesi cikti,yine ust kata cikip kizimi asagi indirdim, oylemi efendim boylemi efendim,tamam en kisa zamanda remote gonderecegiz dedi, peki ikinci issue private numaralar, adam ugrasti ugrasti olmuyor, durun sizi baska birine bagliyacagim o halleder diyor, baska bir teknisyen geliyor,ugrasiyor ugrasiyor,tabi yarim saat filan gecti,ev telefonundan cikip mobille baglandik,,ikinci teknisyende himmm bu is beni asar sizi supervisoruma bagliyacagim diyor,vakit oldu 45 dakika,super sef sorular soruyor filan,ondan sonra simdi telefonuzu arayacagim deyip ariyor hmmm baktik adamin numarasi gorundu, bir daha aradi yine numara gorundu,thank you is halloldu,,, durun ama isinizi yaptik diye telefondan form doldurmaniz lazim, kizimi yine asagi cagirdi, cep telefonuyla oraya tikla buraya tikla ve is bitti,bir gun sonrada eve remote geldi......
.gelen numaralarin gorunmesine sevindim en azindan telefion dolandiricilari ariyor,onlari yasaklarim, yada kanvas yapanlar,dun yine telefon caldi,adam banta kayit almis onu konusturuyor, banka hesabimdam 900 dolar transfer edilmis bitcoine bir seyler olmus sonunda 1 numaraya bas diyor.
..26 ocak pazar gunu resmi tatil pazara rastgeldigi icin pazartersi gunude resmi tatil,(australya day) tatili 1770 yilinda ingilizlerin australya topragina ayak bastiklari gun,aborgine toplumununda sevmedikleri bir gun isgasl gunu diyorlar. kalin saglicakla
-
...konu basligi australyada bir omur gecti,evet gecti ve geciyor, bu gun 29 ocak 2025 carsamba,australya ulkesinde yeni bir yasama basladigimizin yil donumu,29 ocak 1974 sali sabahi sydneye inmistik,bu gunde 29 ocak 2025 carsamba sabahi,bazen icimden ( nasil gecti habersiz o guzelim yillarim )sarkisini mirildanmak istiyorum,evet hayat cok hizli geciyor zaman ayni seri sekilde akip gidiyor zamani durdurma imkanimiz yok,buna karsida gunlerimizi ,imkanlarimizi en iyi sekilde degerlindermeliyiz,,
....eskisi kadar cok seyler yazamiyorum,tabiki forum yasadikca bendede kafa bir yerlere gitmedikce yazmaya devam edecegim,,,,bir kac aydir normal televizyon kanallarina baktigim yok,daha cok you tube den enteresan sayilacak bir seyler izliyorum,misal olarak amerika polisinin araba kovalamasi chase,kacan araba bir yerde duruyor veya durduruluyor diyelimki kovalamaya 6 polis arabasi katilmis,arabalarindan her cikan polis hemen silahina sariliyor....gercekten you tube de enteresan ve bilgi alinacak seyler var,tabiki uydurmna programlarda cok....
.....benim hatun ayda bir doktora gidip kan verir kanin kalinligi veya inceligi icin,, 6 hafta evvel gidip kan vermisti,kan sulandirici kullaniyor ve hayat boyu devam edecek,bir gun sonra doktor telefon etti, aman aman kan cok incelmis,hapi 3 mg den 2 mg ye indirin dedi,okay deyip tesekkur ettik, 2 hafta evvel yine vakit geldi,yine hatun kan verdi, bir gun sonra doktor yine telefon etti,,,,eyvah eyvah bu defa kan cok katilasmis,hemen 3 mg hap al ve bir hafta sonra bir test daha yapalim dedi.eyvallah sag olasin doktor.bir hafta gecti araya bir seyler girdi gidemedik, pazartesi resmi tatil, sali gunu 37 derece sicak oyleyse bu sabah gidelim dedik, sabahleyin 8,30 muayenehane aciliyor,yer yuruyerek 8-10 dakikalik mesafede,hatunla yuruduk,doktorlarimiz kari koca vietnam kokenliler,iyi doktorlar.......
..gittik saat 8,30 araba parki bos,camlar kapilar kapali,yan kapiya not yazmislar efendim lunar yiliymis onun icin bu gun calismiyacaklarmis,yani chinlilerin yilbasisi,onlarin her yilbasisi bir hayvana denk gelir, eve gelince netten baktim bu sene yilan yiliymis.donduk geldik eve yarin sabah yine gideriz diyorum, kalin saglicakla
-
..8-10 gun evvelinde computerim yeter artik calismiyorum deyip bana veda etti,tam 10 yildir kullaniyormusum iyi dayanmis,henuz yenisini almadim onun icinde emanet computerden giris yaptim,bu aralar cok SIK SIK foruma girecegimi tahmin etmiyorum..
......10 gun evvel gold coast bolgesinde 6 gecelik tatil yapmak icin ucak bileti aldim 19 martta gidecegiz, ama henuz otel odasi ayirmadim,surfers paradise denilen bolge miami gibi upuzun plaji var,surf yapacaklar icinde devamli dalga var... o bolgeler queensland eyaletindedir bir cok zamanlar firtinalara sellere maruz kalirlar,iste 3-4 gundur de bir telas basladi,bizim saatimizle persembe gecesinden itibaren cyclone -alfred 2 inci catagoride geliyor 125 ile 170 km hizinda ruzgar,yagmur ruzgar sel hepsi beraber geliyor,,200 km lik sahil seridinde gunlerdir panik var,belediyeler kamyonlarla kum ve kum torbalari getiriyor millet torbalari doldurup evlerine is yerlerine barikat yapiyorlar,,umud ederim cok buyuk zarar ve ziyan olmaz,buyuk zarar olursa benim tatilde suya duser..
..bizde hayat devam ediyor ev biraz kalabaliklasti 3 araba ve bir karavan geldi,kizim ve damadim evlerini duzene sokana kadar bizle beraber yasiyacaklar,,,her iki haftada bir esimle sehir icine gidiyoruz bir iki plaj geziyoruz ekmegimizi yiyip kahvemizi ictikten sonra geri donuyoruz,en azindan deniz havasini cigerlerimize cekiyoruz.
..gecen cuma gunu subat ayinin son gunuydu,ayni zamanda yaz mevsimi bitmis oluyor ve sonbahara giriyoruz,biz yine hatunla sehire indik gezdik dolastik, deniz kenarlarinda oturduk,sonunda otobusden evimize yakin yerde indik aneeeyyyy disarsi yaniyor,deniz kenarlari serin serin esiyordu,megerse yazin son gunu 36 derece sicak olmus......yasam sartlarina gore devlet baba mart ayinda emekli maaslarimiza biraz daha zam yapti,gerci her 6 ayda bir zam yapiyorlar,allah razi olsun.
..kalin saglicakla
-
@sir-altan Abi benim de eskisi kirilmisti, gecenlerde yeni bir laptop aldim. HP marka. Amazon'da indirimdeydi, $270 aldim. Ama bu sirada eskisini tamir ettirdim ve yenisine ihtiyac kalmadi. Geri iade edeyim dedim, $50 stocking fee ve $20 shipping fee istediler. Oyle olunca iadeden vazgectim.
-
...1974 yilinda australyaya geldim,iki hafta biraderin evinde kaldiktan sonra sydneyin auburn bolgesinde bir turk ailesinin evinin bolunmus bir kesmina tasindik,auburn semtinde 4 yil filan oturdum,o zamanlar bir baskaydi 3 tane super market vardi bir iki beyaz esya bir iki nalburiye,bir kac pub,bir kac banka,muhit turklerin gettosuydu,ana caddede yururken kolunu sallasan muhakkak bir turk vatandasina carpardi,bankalarda turklere yardim olsun diye turk elemanlar calisir turk musterilere tercumanlik yaparlardi...australyalilarin isletmekte olduklari shoplar vardi,etraf duzenli ve temizdi,3 banka ve iki pub hala durur....
..bir ay kadar evvel sehire inmistik donuste parramatta uzerinden eve otobusle gidelim diye auburn semtinden trenle gectik tren istasyonda durdu tabi, tirenden inenlere binenlere bakliyorum allah allah ben yabanci bir memleketemi geldim diyorum.
.....gecen sali gunu yine sehire gittik deniz cok dalgaliydi son olarak manly bolgesine vapurla gittik, baktim deniz cok dalgali hadi hatun biraz evvel iskeleye gidelim dedim gittik, ferry geldi,yan taraftada ozel fast ferry var,bizimkinden yolcu bosaldi gorevlilerden biri bu ferry iptal yandakine gidin dedi kostuk fast feriye bindik,deniz cok dalgali bogaz kismina gelince ferry bayagi saga sola yatti,neyse sag salim isleye geldik bizden sonrada ferry seferleri iptal olmus,sansliymisiz yoksa otobusle 2 saate yakin bir yolculuk yapmamiz gerekecekti.
...bu defa Yine parramatta uzerinden eve gidecegiz, hatun auburn da inelimde turk marketinden tatli sucuk alalim dedi , okay dedik trenden indik market uzak degil otobusede 20 dakika var sucuk aldik geri duraga donduk otobus kalkmis gidiyor dakika farkiyla otobusu kacirdik,bir sonraki otobus bir saat sonra, eh hadi oyleyse auburn ana caddesini bastan asagi dolasalm dedik.....hmmmmm 3 tane turk donercisi duruyor bankalar yerinde,ana caddede yuruyorum, hmmm afgan lokantalari afgan halicisi afgan zuacciye, afgan manavi,bir kac tane irakli kuyumcu,turk donercilerinin yerine afgan yiyecek shoplari olmus hepsinin vitrinlerinde yemek resimleri kimisi halal yaziyor,cogunda biryani diyor galiba onlarin meshur yemegi,auburn north kisminda bizim buyuk camimiz ve huzur evi dayanisma evi filan ,, carsinin istasyon karsisi 100 metrelik bir serit diyelim burasinida vietnamlilar kaplamislar vietnam kasabi vietnam marketi vietnam balikcisi, vietnam emlakcisi tayland masajcisi,vietnam firini,eh auburnda birde turk firini var menzil...
..velhasil eskiden auburn turklerin kalesi sayilirdi doktorumuz discimiz bankacimiz emlakcimiz, tercumanimiz velhasil her sey vardi,yurudum ama sadece bir iki turke rast geldim,afganlilar pakistanlilar auburn bolgesini isgal etmisler, afganli aile yuruyor yanlarinda 5-6 yaslarinda erkek cocuk, cocugun ayaginda beyaz salvar gibi pantolon uzerinde entari gibi bir sey onun uzerinde yelek veya ceket basinda takke,kendi kendime dusunuyorum bu cocuk bu kiyafetle buyurse ilerde buna kimse is vermez diyorum,afganlilarin kadinlari ve erkekleri maalesef giyim kiyafet bakimindan gunun sartlarina uyamiyorlar uzerlerinde hep geleneksel kiyafetleri...
otobus geldi binerken kendi kendime vay anam vay ne hale gelmis bizim meshur auburn dedim... kalin saglicakla
-
.....ingilizce konusulan ulkelerde hindistan vatandasi coktur,kendi iclerinde cok degisik kultur ve lisanlar olmalarina ragmen birbirlerine baglidirlar,bazi hindistan kokenli kadinlarda geleneksel giysilerini kusanirlar, bazilari boyundan asagi sari denen shal salar bazilarinin biraz gobeklerinden yukarsi aciktir,cogu kadin alinlarina amerika bir cent i buyuklugunde kirmizi yuvarlak boya yapar,kimisi burununa halka takar,shih erkekleri kafalarina turban takarlar,baslarinda turban varsa sac ve sakal biyikda ona gore uzundur.....
......mart ayinda gold coast bolgesinde 6 gunluk tatil yaptik, her aksam uzeri hatunla sahil kenarinda yuruyus yapiyoruz,burdada chinli ve hindistanli cok var,onlarda bizim gibi yuruyus yapiyorlar,,ben biraz onden yuruyorum hatun yavas yurur,ne hikmetse hatuna bir turlu ayak uyduramiyorum,hizli yurume hastaligim var. arkama dondum, baktim hatun bir kadinla konusuyor kenarda bir iki erkek ve kadin bar belli hepsi indian yani hindistan kokenli,,,hatun belki anlamamistir diye yanlarina gittim,ne istiyor dedim, hatunda nereli oldugumu soruyor dedi,turkish dedim anlamadi diyor, bende kadina turkish turkish dedim,kadin hindistan kokenli malum geleneksel kiyafeti alninin ortasinda kirmiz muhur gibi damga,kadin benide anlamadi o zaman istanbul istanbul dedim,hhhhaaaaaa dedi anladi,ondan sonra elini gogsu uzerine koyup I am indian...I am indian dedi,nerdeyse gulmekten yerlere yatacaktim kadina ayip olmasin diye kendimi zor tuttum,100 metre oteden baksan indian oldugunu anlarsin..... 5 nisan cumartesi gecesi,erken pazar sabahi saatlerimizi bir saat geriye aldik,yani kis tarifesine girdik,calisanlar bir saat daha fazla uyuyacaklar.
.sydneyden selamlar kalin saglicakla -
....australyada hayat devam ediyor,3 mayisda federal hukumet secimi var,hangi parti kazanir belli olmaz,bir yerde parti liderleri adam kitliginda lider olmus kisiler gibi,her iki parti lideride musluman toplumunun oylarini kaybetmis durumda gibiler.,basbakan gazzelileri getirelim dedi, muhalefet partisi baskani isyan etti onlar multeci degil getiremezsiniz gibi.yahudi toplumu basbakana kizgin bize arka cikmiyorsunuz diye,musluman toplumu basbakana kizgin,israili elestirmiyorsun diye.
....rey kullanmak mecburi,bu defa kendimde oyumu adi sani duyulmamis bir parti icin kullanmayi dusunuyorum,belki yesiller partisine veririm.....nisan ayi bitmek uzere havalar hala cok guzel 20-25 derece arasi gidiyor.yarin 25 nisan cuma burda anzak gunu bayrami resmi tatil,yani anzaklarin geliboluya cikarma yaptiklari gunun yil donumu,her belediye kendine gore toren tertip eder, buyuk resmigecit sehir merkezinde olur.
...australyaya bol bol kacak tutun geliyor,malum getirenler araplar,sen getireceksin ben getireecegim diye birbirlerini vuruyorlar, dukkanlarini yakiyorlar...evime yakin yerde spor tesisleri var bir kac saha ve atletik kucuk stad gibi, persembe gunu o bolgede yuruyus yapiyordum, of -of of baktim satis tezgahlari kuruluyor, sahne kuruluyor cadirlar kuruluyor bir suru seyyar tuvalet filan bir suru sarikli hindistanli,bir tanesine ne oluyor burda diye sordum,cuma cumartesi ve pazar gunu hindu shih toplumunun kultur festivali olacak dedi, bu uc gunde easter tatili vardi,,cumartesi gunu yine o tarafa dogru yurudum her taraf hindistanli kayniyor,yollar bos araziler parklar araba dolmus,galiba eyalette ne kadar shih varsa gelmis,bir tezgahta pembe renkli bir icecek dagitiyorlardi bedava tabi pembe renkli bir icecek bir bardakda ben alip ictim, ictim ama ne ictigimi kendimde bilmiyorum.muge anli reklam yapti bende bu arada firsatta bunlari yaziyorum,burda simdi aksam saat18,00 filan kalin saglicakla.
-
..dun federal hukumet secim gunuydu,bizim bolgede secim sandiklari yuruyerek 10 dakika uzaklikta ,lisenin spor salonunu kullaniyorlar.Hadi hatun gidip oyumuzu atalim dedim, hatunun dizi kotu yuruyecek hali yok,oy atmazsak cezasi var,neyse ben kendim gittim biraz sira kuyrugu vardi,bizim secim bolgeleri devamli degisiyor,kapiya koca bir harita koymuslar,benim oturdugum muhit wilsonmu watsonu ismi tam aklimda kalmadi o bolgeye giriyormus,masalardan birine gittim ehliyeti gosterdim,adamin onunde koca liste var bakti bakti benim adim yok yani bizim aile yok.kapida yarim saate kadar beklemistim iyi oyleyse oy atmadan giderim dedim,,,,neyse masadaki gorevli baska bir gorevliyi cagirdi chinli bir hatun, sokagin ismini soyledim elindeki kalin bir kitaba beraberce baktik,hmmmmm siz blaxland bolgesindesiniz karsi masaya gidin dedi,karsida iki masa var,yine kuyruga girdim ama bu sirada fazla kisi yoktu,masaya gittik adimi aileyi buldular, burdaki gorevliye yahu benim hatun yuruyemiyor gelemedi, tekerlekli sandalye olsaydi getirirdim dedim, adama oy vermis gibi onun ismine bir cizik atamazmisin dedim, oy atanlarin ismi uzerlerine cizik atiyorlar,yok olmaz oyle sey dedi,o zaman bana iki oy pusulasi ver de hatunum icin ben oy kullanayim dedim, soylediklerimin sacma olduklarini biliyorum ama bir sansimi denemek istedim.adam acayip acayip bana bakip kanunsuz olur dedi, sonra baska bir gorevli kadini cagirdi buda lebanez hatun turbanli,ayri bir masaya gittik derdimi anlattim,neyse bir forum cikardi doldurduk imzaladik.hatunu ceza yemekten kurtardik.
iki tane oy pusulasi var biri senato digeri kabine filan,her iki partiyede filistin davasindan kizgindim,hic adi sani duyulmamis partilere rey verdim yani isimleri numaraladik.
....bu sanah erkenden uyaninca secim sonuclari ne oldu diye ilk isim tv basina gitmek ,,,,halen basta olan labor isci partisi,diger iki partiden olusan coalition partisine buyuk buyuk fark atmis ve secimi cogunlukla kazanmis,kaybeden partinin baskan adayi kendi secim bolgesinde koltugunu diger partiye kaptirmis,durumu ogrenince tv karsisina cikip hadi bana eyvallah benim politik hayatim burda bitti deyip politikadan cekildigini beyan ediyor... australyanin en cok sevdigim tarafida budur,bir parti lideri basarisiz olursa kenara cekilip baskalarina sans veriyor.
.....mayis ayi basladi,malum son baharin son ayi bir iki gundur sabahlari sanki kar ayazi var gibi..kalin saglicakla
-
.....bizim eyalette sali,carsamba ve persembe, bu gun cuma ogle saatlerine kadar dinmeyen bir yagmur vardi torrential rain deniyor,eyaletin bazi bolgelerini seller basti galiba bir iki kisi hayatlarini kaybetti....sel olur yangin olur, evlerinizi terkedin cabuk buralardan uzaklasiniz denir,ama hani mal canin yongasi derler bir cok insanlarda son dakikalara kadar yerlerinde kalmak isterler ve nihayetinde canlarindan olurlar.
.......son isimi biraktigim tarih uzerinden hemen hemen 20 yila yakin zaman gecti,is yerinde calisirken devamli arkadaslarla konusur,ingilizcemiz fazla gerilemezdi,dun aksam dusundum ya ben simdi kimlerle ingilizce konusuyorum,markete gideriz her sey otomatik,tezgahtar poset isteyip istemdigimizi sorar,yes or no,parayi soyler c ash veya karttan odeyip tesekkur ederiz,yani bir kac kelime ingilizce,,,bakkal manav,kasap gazeteci hep ayni seyler bir kac kelime konusma, bazen markette bir seyin yerini bilmiyorsak onu sorarim..yani soyle karsilikli oturup ingilizce sohbet edecek bir ortam yok,haftada bir iki sefer bir iki defa bir kac cumle ingilizce konusmak,ne diyelim onada sukur.
....cairns diye bir sehir var sicak bolgelerde deniz kenari ve aborgineleri bol olan bir yer,gelecek ay oraya gitmek icin ucak bileti aldim, gidip 6 gece kalacagiz, bir saat uzaginda port douglas diye kucuk bir tatil yeri var,3 gun orda 3 gun cairns de kalmayi dusunuyorum,fazla attractions yok, portdouglas kucuk bir yer zenginlerin kafa dinlemeye geldikleri bir yer, buyuk resort oteller var onlara kapagi atip tatillerini otel icinde geciriyorlar,...bu bolgede yagmur ormanlari var doga guzellikleri var,gunluk degisik turlar var,tabi en ucuzu 200 dolardan basliyor........turkiyede 1000 liraya 10 gun tur yapmistik otel gezi, aksam yemegi, sabah kahvaltisi filan buranin tur fiatlarina gore beles beles, kalin saglicakla.
-
holiday at winter
.......gecen hafta bir hafftalik tatile gittik ve geri donduk,simdi evdeyim burnum genzim tikali bogazim yaniyor,yani kotu bir grip oldum.....kis tatili icin portdouglas bolgesini sectim,kizim tek odali apartman ayarladi,kendisi cok seyahat ettigi icin book yaptigi site bir gunde bedava kalma sansi vermis yani 6 gecelik yere 5 gecelik fiat odedik,kucuk bir apartmasn dairesi gecekligi 250 aud.
...6-7 km uzakliklta tren istasyonu bar padstow,ordan hava alanlarina tren gidiyor,domestic hava alanindan sonra mascot istasyonu var burdanda otobus hava alanina gidiyor,ayriaca tren hem international hemde domestic hava alanina ugruyor......kizim yarin ben sizi istasyona birakirim dedi, erken hazirlanirken hatun gel biz kendimiz gidelim kiz evden calisiyor birde bizle ugrasmasin dedi. olurdu olmazdi, sabahleyin hava isisi 7-8 derece yani kis mevsimindeyiz, cabucak ikiser dilim tost yaptik, cantalarimizi kapip ilerdeki bir otobus duragina yuruduk,sadece limiti 7 kg olan carry-on cantalarimiZ var otobus geldi saat 6,45 bu bolgeden her 15 dakikada bir otobus var,sabah erken oldugu icin fazla trafige takilmadam 35 dakikada istasyonda olduk, bizim eyalette cebinde opal karti yoksa hic bir yere gidemeyiz yani public transport, otobus,tren vapur tramvay,hic biri nakit para almaz,bizler gibi emekliler icin butun gun bu kartla dolassak iki dolar 5o cente maal oluyor,niyetim mascot istasyonunda inip oitobusle domestic alana gitmek,,,,, sansliymisiz bir kac dakika sonra tiren geldi tabelada limited stop yaziyor,dorduncu istasyonca inecegiz,bindik trene,ikinci istasyon int hava alani durdu valizli yolcular indiler yolcular bindiler,bir sonraki domestic airport istasyonu,tren burdada durdu, baktim yine valizli insanlar inip biniyor ataa asagi hatun dedim indik, platformdan yukari ciktik kartimiz turnikede tap yaptik makine birden 17 dolarimizi aldi, yukari baktim terminal 2 bu taraf termial 3 butaraf filan yaziyor,tuh be yalnis yerde inmisiz dedim bosu bosuna 34 dolarimiZ gitti. -
holiday at winter.......
....hava alaninda indik jetstar bolumunu bulduk,bir kac yerde teraziler var,ne olur ne olmaz diye cantalarimiz tarttik hepsi 11 kilo geldi.daha evvel check in yapmistim evde pirinterde koca kagida cikartmistim, burdada yine makineden check -in yapip boarding paslari aldik ve guvenlikden gecip yolcu salonuna geldik, tostlarimizi yedik, ucak 10,30 da kalkacak 200 kisilikk ucak koltugumuzda 26 inci sira sondan dorduncu..cairns sehrine gidiyoruz sydneyden 2700 km uzaklikta 2 saat 55 dakika suruyor,,..
..oyle boyle 13,35 de cairns hava alanina indik,uzun mesafe ucuslarina alisik oldugumuz icin 3 saat pek SIKICI gecmedi. iki gun evvel bir shuttle yani munubus sirketine book yapmistim, saat 2 de hava alanindan cikamayiz diye saat 3 de alin demistim cok guzel bir firmaymis. port douglas cairns sehrinden 60 km uzaklikta, shuttle gorevlisi bizi valiz alma yerinden alacak,,,,, gittik valiz alma yerine uniformali bir kadin gordum boyle boyle anlattim ismimi soyledim galiba ayni sirketin elemaniymis, bu tarafdan diasri cikin bekleyin sizi ordan alirlar, daha erken isterseniz ilerde cafe var gidin kahve filan iciniz,.. ucak icinda arkamdaki koluklarda geveze hatunlar vardi port douglasdan bahsediyorlard, baktim disarda ayni sirketin minubusu bekliyor hatunlar gelip minubuse bindiler bende sofere yaklasip eger bos yer varsa bizide aliniz dedim kagidimi gosterdim adam biz oraya gitmiyoruz sehire gidiyoruz dedi, gidip kanapeye oturdum hatuna donup mecburen 1 saat burda bekliyecegiz dedim,iki dakika gecmedi bir minibus geldi dazlak kafali bir sofer elinde ismim yazili kagit, tamam tamam burdayim dedim,arabanin arkasinda kapali romork var valizleri koyuyorlar adam romorka gitti yok yok valizimiz yok dedim, adim pol dedi atladik minubuse aracta bizden baska kimse yok, her halde baska yerden yolcu alacak diye dusundum biraz duz yollarda gittikten sonras virazli yollara girdik ne viraj,yol tek gidis-tek gelis,yani araba bozulsa veya lastik patlasa kenara cekecek yer yok,bir tarafi deniz ucurum diger tarafi sarp yamac, bir yerde yol tamiri var,tek banttan gidis gelis veriyorlar 40 kim kadar cok virazli yollarda gittik bazen 40 km bazen 60 km bazen 80 km, ve sonunda adam bizi otelin onune getirdi,iki kisi icin gidi donus ucreti olarak 218 dolar odemitim..ayrilirken sofere tesekkur ettim ve sali gunu gorusuruz dedim
.....geldik macrossan house a apartmanin adi, ofisi biraz icerde gittik, cam acik ama kimse yok,zil vardi bastim, adam geldi, eee ismim bu 6 gunluk book yapmistik, allah allah biz bu gun iki kisi bekliyorduk onlar daha evvel gelip check in yaptilar,yok sizin book yaptiginiza dair bir bilgi yok, adam komputerini karistiriyor,benide sinir basiyor,cantamda book yapilan kagit vardi cikardim verdim,adam bakti bakti ve gulerek hmmmm evet book yapilmis ama siz bir sene erken gelmisiniz dedi,megerse kizim book yaparken 2025 yerine 2026 yazmis, adam neseli sekilde, dur sitrese girme yerimiz var , kizin bunu iptal eder ve yeniden book yapar dedi, bizi alt katta tek odali aprtmana goturdu giris cikis yollarini gosterdi havuz var oda anahtari havuz kapisi acar filan dedi,yerlestik odaya sonra kizimi arayip isi duzeltmesi soyledim.
arkasi var. -
..cuma gunu biraz daha yazdim ama ne hikmetse forum hata verdi,yazdiklarim kayda gecmedi......emanet komputerden yaziyorum,ya key board beni sevmedi yada parmaklarim iki harfe birden basiyort,yani cok harf hatasi oluyor, duzeltiyorum ama yine gozden kaciyor okuyanlar mazur gorsunler.
....Sydney ile melbourne sehiri arasinda, sydneye 500 km uzaklikta karli daglar vardir snowy derler,iste bu aylarda cok insan o taraflara kis sporlari yapmaya giderler,daglarin en yuksek tepesi 2200 metre filandir.b izim guneyimiz olur bende aksine kis ayinda kuzey tarafina tam tersine gittim,yukarlara ciktikca adeta yaz mevsimine giriliyor, darwin ve broom sehirleri tamamen yaz mevsimi yasarlar yani kis ortasinda bile sicaklik 20 dereceden asagi dusmeZ.
......Turkiye tatillerimde bir kac defa ege akdeniz turu yapmistim,bodrumu gecip fethiye taraflarina giderken yollar acayiptir,sahilden tabi, bir tarafi deniz ucurum diger tarafi yuksek tepelerle dolu ve yol cok virajlidir, cairns sehrinden port douglas a giderkende ,tamam ya ege akdenizdeyim diye dusundum ayni,tabiki yamaclar hep aGAclik ne varki burda bunlara orman yerine bush diyorlar yangin oluncada bush fire diyorlar, kullanilmak icin hic bir ise yaramayan agaclar, ancak sobada yakmaya yararlar,bazi bolgelerde hala odun sobasi kullananlar var..
....otelimize yerlestikden sonra yiyecek almamiz lazimdi iki bina otede coles supermarketi var ciktik,benim uzerimde uzun kollu kislik gomlek onun uzerinde kalin motgomer tipi ceket,sokaga ciktik millet yari ciplak ,kimileri sanki bu adam nerden gelmis diye bakiyor,otel bir nevi apartman dairesi oldugu icin otellerdeki gibi gunluk cay kahve sut vermiyorlar temizlik servisi yok,mecburi cay kahve seker aldik sut aldik recel, peynir zeytin aldik,yani kendin pisir kendin ye.apartmanin birde kucuk balkonu var ama onu sanki yagmur ormanlari gibi agac dolu daracik bir yere agac doldurmuslar bir tanesinde yesil yesil muzlar vardi, bir de iki kisilik masa koymuslar yemegimizi kahvaltimizi burda Yaptik, kahvalti saatinde bir kus geliyordu acayip gri renkli bir gagasi var,arasira ekmek filan attik o da sebeblendi.
-
.....port douglas ana merkez 200 veya 300 Metre uzunlugunda cadde uzerine adida macrossa caddesi,bolge kucuk bir yarim ada gibi bir ucu korfez kismina geliyor burda park ve marina var, diger ucu geri cairns sehrine donen yola gidiyor donmeden gidilince 4 mile plaj var,dalgali deniz,cadde uzerinde bir suru resturantlar var cogu pub tarzi hem ye hem ic,malum oziler biracidirlar,bir kac elbise dukkani bir iki hediyelik ,hatiralik esya dukkani, bir kac tane tur satan dukkan.....sabah ,ogle,aksam hep bu caddeyi turladik,ben sabahlari plaja gidip kumlar uzerinde ciplak ayakla yurudum,yarim ada gibi dedigim yerin bir ucu bir hayli yuksek ve tepede bir ki bina var,asagida deniz kenarinda park var cocuk salincaklari barbekuler filan millet gelip cimenlere oturup biralarini yudumliyabiliyorlar,kosede direkte bir tabela var,harita koymuslar yarim adanin yurume yolunu cizmisler ortdan baslayip plaja cikiyor,okey bir sabah burdan yururum dedim..
,....buraya gelince bir iki tur yapmayi dusunuyordum gerci turlar pahali ama dunyaya bir defa geldik,tam gun yagmur ormanlarina giden tur var bir kac yere daha ugruyor, galiba kisi basi 230 dolar filaN hatunla anlastik tur agentasinin kapisina geldik hatun ben kendime guvenemiyorum sen istersen git diye su koyverdi,dizleri pek iyi degil kalbi pek iyi degil cabuk yoruluyor,bende riske girmiyelim diye vaz gectim,yani bir yeri gormeden kucuk bir kasabada 6 gun gecirdik.....Ana cadde uzerinde bir kac otel var,,,,,carsidan biraz disarlara cikinca buyuk resort oteller var meshur isimlerden ama buyuk sehirlerdeki gibi gokdelenler degil duz araziye yayilmis bir veya iki katli yerler iclerinde her sey var buraya gelen zenginler bunlardan birine yerlesip kafa dinliyorlar. -
..kis mevsiminde yaz tatili yapalim diye sicak bolgeye gittik tatil yaptik geri geldik,ama grip beni oyle bir carptiki kac gundur kendimi toparliyamiyorum,vucudum dayaniklidir ,mayis ayindada grip asisi olmustum,neyse bu gun daha iyiyim..
..tatiller guzeldirler ama onlarda cabucak gelip gecerler bizim 6 gunluk tatilde oyle oldu,port douglas da pub sitili lokantalar coktur,kucuk bir yer ama pub cok, her bolgede bir irish pub bulunur burdada vardi padinin irlanda pub,burda sanayi filan yok cok is yeri yok millet dinlenmeye geliyor,ogle ve aksam saatleri bu yiyecek yerleri dolu bizim oziler hem yiyortar hem iciyorlar kadinli erkekli gulup sakalasiyorlar,icmelerine ragmen tatsizlik cikarmiyorlar,bir gun marina kismina gittim epeyi pahali yatlar vardi,pazar gumude sabah 8 den 1,30 kadar pazar varmis,carsinin sonunda buyuk park icinde, kahvaltidan sonra gittik alacagimiz bir sey yok ya, vakit gecsin iste,tezgahlara bakiyorum, bir masanin ortusunun alt kisminda jack murat yaziyor uste kucuk cuval gibi bir sey var ne satiyorlar dikkat etmedim,tezgahin basinda ince sakalli bir delikanli,adama selam verdim ve ya bu murat ismi nerden geliyor merak ettim dedim delikanlida benim patronumun dedeleri arnavutlukdan gelmisler isim ordan geliyor dedi, evet bir zamanlar ottomanlarda ordaydi dedim, biliyorum biliyorum dedi, iyi isler deyip ayrildim, yine yuruyoruz tezgahlara bakiyoruz, bir yerden bir kadin sesi turkce ben ne bileyim hangileri kucuk diye soylendi, yana dondum 50 yaslari uzerine bir turk kadini kocasida tezgahi yerlestiriyor, birazda suratsiz tipe benziyordu,bos ver selam vermeden gectim allah allah burasi cehennemin dibi bu insanlar nerden burya gelmisler diye dusundum,meyva sebze satiyorlar.
......evde cok T-SHIRT lerim var,bir magazani onunden geciyorum baktim guzel t shirtleri 10 dolara koymuslar normal fiatlari 40 dolar filan bir kac tane kaldigi icin ucuza koymuslar baktim benim bedenime uygunlar iki tane aldim,birde evde giymek icin short onlarida 5 dolara koymuslar onu da aldim.
.gittigimiz yertlerde hep kendin pisir kendin ye usulumuz var,turkiyeden elektirikli bir cezve almistim yarim litrelik filan, sabahlari yumurta hasliyor, hatuna noodol pisiriyor,cezve nereye gidersek bizle geliyor.
..pazartesi son gunum kahvaltidan sonra su sisemi alip yuruyuse ciktim dogru pilaja,kenarde yarim adayi dolasan yol basliyor,ben alcak kenardan gider diye dusunuordum, baktim beton merdivenler var,merdivenlere dizlerim dayanmiyor,hava sicak degil eee yavas yavas cikarim dedim 15-20 metre kadar ciktim balkon yapmislar look-out,burdan denize ve plaja bakiliyor,biraz baktim bir iki resim cektim ha biraz daha gayret biraz toprak yol bazi yerlerde beton basamaklar yavas yavas bir hayli ciktim, gercekte tepenin yuksekligi yuz metreyi gecmez ama cok dik,keci yolu patika ne varki agaclarin icinde fazla gunes isigi vurup terletmiyor toprak yol icinde taslar var ama ayaga batmayan topraga gomulmus usteleri kaymak gibi olmus taslar,bir kac kisiyle selamlastik, bir tepeye geldim burda yasli birt kari koca var,selamlastik, onde bir asfalt yol bar, private yaziyor, ya ben parka gidecegim nerden gideyim dedim, toprak yolu takip et dediler,,biraz yurudum bayir asagi gitmeye basladim, yasasin bayir kismi bitti dedim kendi kendime, biraz daha yurudum aha onumde koca bir tepe tabi beton basamaklar var ahliya ufliya yavas yavas bunlarida tirmandim,oyle bir yer ki bir tarafi deniz ucurm diger tarafi yamac orman gibi agaclar ,her seye ragmen sahane manzara,ine cika ine cika bayir asagi inmeye basladim ve sonunda parka geldim, yurume yolu 1300 metreymis toplam olarak 2 km filan yurudum..gezmeye gitmeden gunler evvel liste yaparim ve neler gotureceklerimi yazarim, kucuk fermarli bir cantaya elektrikli tras makinemi , tarak dismacun u, dis fircasi, tirnak makasi koymustum, otele gelince catami bosalttim bakiyorum benim kucuk canta yok,back pack de bir kac goz var aradim benim canta yok,hayret kolay kolay unutmam ama unutmusum iste, napalim 6 gun tras olmam, dislerimi parmaklarimla fircaladim saclarimi avuclarimla duzelttim tirnaklara dokunmadim.
..pazartesi aksami cantami yerlestirecegim, camasirlari koymadan evvel bir daha goz attim aha benim kucuk canta bir kenardan cikti,hayret bir kac kere baKIP BULAmamistim, seytan isi dedim,elektrikliyle sakal trasi oldum.
....sabah saat 7,00 de shuttle gelip bizi otelin onunden alacak, 6,45 de kapida olduk otel ofisi gec Aciliyor, erken gidenler icin bir kutu yapmislar anahtartlari oraya attik,..kapi onunde gelecek minibusu bekliyorum bir tane ayni sirketin arabasi gerdi biraz ilerde yolcu indirip geri dondu, heyecanlanmisim elimi kaldirip nereye gidiyorsun ya dedim, bir iki baska araba gelip gecti hemen hemen dakikasi dakikasina bizi alacak minibus geldi, baktim bizi oraya getirenn ayni sofer, hello pol dedim icerde 6 kisi filan vardi.... biraz duz yol birqaz virajli yol sonunda sehire yaklastik,bu defa sehir trafigina takildik arabalar ampon tampona gidiyorlar,bir saat 25 dakikada hava alaninda olduk.
sydneyden bu tarafa gelirken ucak icindeki koltuk numaramiz 26 siradaydi ucak 200 kisilik bizden sonra bes sira filan vardi, bu defa yine net uzerinden check-in yapmistim baktim koltuk numarasi 33 eyvah hatun dedim bize en son koltugu verdiler yani kuyruk dayiz.,,,bu ucak 240 kisilik ucakmis neyse pek kuyruga kalmadik, saat 10,15 ucak kalkacak burda kimse el cantalarimizi tartmadi,fazla kilo icin para aliyorlar...her halde ucagin motorlari daha buyuktu normalde 13,10 da sydneye inecekti 12,40 da indik..tatile giderken sabah 6,30 da evden cikip 15,30 da otele gelmistik donustede 6,45 de kapiya ciktik 14 ,45 de eve geldik,bir tatil daha boyle bitti okuyanlara tesekkurler gelecek tatil yaz aylarinda kasim veya aralik ayinda olabilir, kalin saglicakla. -
@sir-altan geçmiş olsun

Benzer Başlıklar
141
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.2k