Evet merhabalar herkese kısa bir aranın ardından selamlar biz geçen gün evlendik artık evliyiz. Bildiğiniz üzere Türkiye'de amerikalı eşim için ikamet izni hakkında sorularım olmuştu ve cevap almıştım. Bugün başvurumu tamamladım ve tüm süreci bir kılavuz şeklinde buraya yazmak istiyorum. Böylelikle ilerleyen dönemde bu konuda sorusu olan veya detaylı bir rehber arayan kişiler burdan bilgi alabilir.
- Tüm Bu Anlatıcaklarım İlk Kez Başvuranlar İçindir.
1 - Öncelikle E-İkamet sitesi üzerinden eşiniz için bir Aile ikamet izni başvurusu yapıyorsunuz ve randevu tarihi alıp formun çıktısını alıyorsunuz başvuruyu internetten nasıl yapıcağınıza dair detaylı videoları YouTube üzerinden bulabilirsiniz.
2 - Ardından evrak toplamaya geçiyoruz aşağıdaki evrakların hepsini tek tek toplamalısınız bu evraklar %90-95 aynı olsada forumlarda okuduklarımız ve il göç idaresinin biraz koordinasyonsuz çalışması nedeniyle bazı belgeler değişiklik gösterebiliyor fakat ben genel olarak toplanması gereken belgeleri yazıyorum teyit amaçlı mutlaka randevu aldığınız göç idaresinden bilginizi alın;
- Pasaport Ve Türkiyeye Giriş Damgasının Olduğu Sayfanın Fotokopisi
- Evlenme Cüzdanı Fotokopisi İlk 6 Sayfa
- Eğer Eşiniz Sizin SGK'nıza Kayıtlıysa Provizyon Belgesi Değilse Yabancılar İçin Sağlık Sigortası İkametin Süresine Göre Yaptırmalısınız Biz 2 Yıllık İkamet İstedik O Yüzden 2 Yıllık Sigorta Yaptırdık. Özel Sağlık sigortası değil Yabancılar için sağlık sigortası yaptırmalısınız fiyatları genelde bir kaç bin TL.
- Vukuatli Şekilde Nüfus Aile Kayıt Örneği
- Formül B Evlilik Belgesi (Bu Sorulmuyor Ama Karekodlu Belge Olduğu İçin Ben Eklemiştim Görevli Aldı.)
- TC Vatandaşı Eşin Kimlik Fotokopisi
- TC Vatandaşı Eşin İkametgah Belgesi
- TC Vatandaşı Eşin Adli Sicil Kaydı
- TC Vatandaşı Eşin SGK Provizyon Belgesi
- TC Vatandaşı Eşin Adına Düzenlenmiş İkametgah Adresi İle Aynı Adrese Sahip Bir Fatura (Internet,Su,Elektrik,Sabit Telefon Gibi Eve Bağlatılmış Sabit Bir Hizmet Faturası.)
- 6 Ay Hesap Dökümü (İmza Sirküleri Kaşe Ve İmza İle Birlikte Eğer Barkodlu Belge İse Sadece İmza Sirküleri Yeterli Oluyor.)
- Yabancı Eşe Ait 4 Adet Biyometrik Fotoğraf
- Türk Vatandaşı Eşe Ait 4 Adet Biyometrik Fotoğraf
- Gelir Beyannamesi (Orda Onlar Size Veriyorlar Sadece Dolduruyorsunuz)
2 - Sonra harcı ödemek için sizi vergi dairesine yönlendiricekler evet internetten harç ödeniyor. Fakat sadece ikamet harcı ödeniyor Tek Giriş Vize Harcı ödenmiyor. bu harç sadece vergi dairelerinden ödeniyor. Bu noktada her türlü vergi dairesine gidiceksiniz o yüzden hiçbir ödeme yapmayın ve hepsini vergi dairesinde ödeyin. Çünkü Tek giriş vize harcını vergi dairesi sizden alıyor.
3 - Ödeme yaptığınıza dair makbuzları teslim ediyorsunuz ve başvurunuz tamamlanıyor başvurunuzun takibi için E-İkamet başvuru yaptığınız siteden kontrol edebiliyorsunuz ve ordan başvurular kontrol ediliyor.
Tüm İkamet başvuru süreci bu şekilde dediğim gibi İl göç ve İlçe göç idarelerinin koordineli çalışan kurumlar olmadığını düşünüyorum çünkü telefonda aldığınız bilgi ile oraya gittiğinzde gördüğünüz şey farklı olabiliyor bu noktada bu genel rehberi sadece bir kılavuz olarak kabul edebilirsiniz. Eksik ve sorunlarınız çıkması durumunda başvurunuzu vericeğiniz randevunuz olan yeri arayarak ek bilgi almanız en iyisidir. Tekrardan herkese teşekkürler çok şükür kurtulduk İkamet muhabbetinden :FF
Edit : Bu arada ikamet başvurusunu yaptıktan sonra onaylanması kartı almanız genelde 1 ay falan sürüyor Ek olarak kartı aldıktan sonra 2-3 ay içinde polis bekleyebilirsiniz. Kapınıza gelip evinizi ziyaret ediyorlar Evlilik kontrolümü vs göçmenlik kontrolü için geliniyor