Selamlar arkadaslar, gecikmeli de olsa ABD'ye giris ve ilk iki hafta konulu feedbacki paylasmak isterim.
16 Nisan'da Viyana'da vize basili pasaportumu aldiktan sonra daha onceden biletini aldigim Viyana-Paris aktarmali San Francisco ucagiyla 19 Nisanda ABD'ye giris yaptim.
USCIS fee odemesini vizeyi aldigim gun gerceklestirmistim zaten. Viyana cikis ve Paris aktarmada zamanlama birazcik sikistirmis olsa da sorun yasamadim. 1h50m normalde yeter lakin Paris CDG'de ucagimiz yolcu indirecek yer bulamadigindan bekleme yapti 25 dk falan ufak capli bir kriz yasandi.
SFO'da pasaport kontrolundeki gorevli pasaporta giris damgasini vurduktan sonra sari zarfi ve pasaportu baska bir gorevliye verdi ve onu takip etmemi soyledi. 50m mesafedeki baska bir odaya gittik ve orada adimla cagirilmayi bekledim.
Cagirildigimda gorevli kisi SSN ve green cardin basilip tarafima gonderilecegini bu esnada yurtdisina cikarsam belirli zaman termini oldugunu soyledi, net hatirlamiyorum ama zaten cikmayacagim icin oralari dinlemedim. Siz dinleyin ne olur ne olmaz, anlamadiysaniz tekrar sorun. Ozetle forumda daha once siklikla bahsedilen 6 aylik vize mevzusu.
Giris yaptiktan sonra airbnb ile tuttugum adrese gittim 2 hafta orada kaldim. Sonrasinda sparerooms.com'dan buldugum asil kalacagim yere gectim.
Girisimi cumartesi yapmistim, pazartesi gunu BofA'dan hesap actim, BofA cumartesi de acikmis bu arada. Enpara'dan para gonderdim. Debit card birkac gune ulasti elime.
Vodafone'dan 1 GB yurtdisi internet paketi almistim TR'den cikarken, Viyana+SF da abartarak kullanmama ragmen bitmedi, en son dun paketin suresi doldu. Sanirim saymiyordu ama herkes benim kadar sansli olmayabilir.
SF'da BestBuy'dan Mint mobil baslangic simcard'i aldim, fiyatini hatirlamiyorum 2$ falan olabilir. Gecici bir numara ve 250mb internet falan var denemek icin. Eger begenirseniz paket alabiliyorsunuz 3 aylik unlimited vs, gecici numara kaliciya donuyor.
Telefonumda eSIM olsaydi USMobile e bakardim. Ayrica frekans uyumluluguna da kontrol edebilirsiniz https://www.kimovil.com/en/frequency-checker adresinden.
ABD'ye girisimin 7. is gununde SSN elime ulasti. Hemen ezberledim. Dun SSN i ve daimi adresimi bankaya bildirip kredi karti istedim, onaylandi ayni dakikada(2k limit). Kredi kartini hala bekliyorum.
Bugun itibariyle Green cardin basima gectigini ogrendim egov.uscis.gov adresinden. Buradaki receipt number IOE ile baslayan bir numara, sari zarfin uzerindeki kagitta da yaziyor.
Onemli birkac numara var zaten. Bu(IOExxxxx) ve alien registeration number(A-xxxx).
Yeni adresim icin informed delivery'ye kaydoldum. O gun gelecek mailleri(USPS) onceden gorebiliyorum. Surec soyle oluyor. USPS'de hesap acip informed delivery icin basvuruyorsunuz, onlar posta ile bir kod gonderiyor ve bunu kullanarak kaydolabiliyorsunuz. Ayni numarayla evde yasayan baskalari da kaydolabiliyor.
Ehliyet icin henuz bir girisimde bulunmadim ama yazili sinavi online olabiliyoruz. SF'da arabasiz yasanabiliyor toplu tasima yeterli, simdilik buna tutunuyorum ama bir noktada almak zorundayim.
Saglik sigortasi icin BenefitsCal e basvurdum, cikmasi 45 gunu bulabiliyormus. Oradan bir agent 2-3 kere aradi birkac belge istedi, sisteme yukledim. Posta gelir bi ara dedi. 1 hafta oldu henuz bekliyorum.
Sehir guzel, biraz ruzgarli, soguk esiyor okyanus tarafindan ama dayaniyoruz. Canakkale soguguna benziyor. Biraz pahali, is bulmadan gelmek cilginlikmis.
Merkezi bolgelerde evsiz cok fazla. Diger yerlerde de var tabi. Sehirde esrar serbest, sehrin dogal kokusu bu resmen.
Insanlar gayet saygili, herkes birbirine tesekkur ediyor. Anlasmak kolay ama sohbetler pek yuzeysel.
Fonksiyonel bir yabanci isim secmek faydali olabilir. Ornegin starbucks da siparis verdiniz ama TR adinizi soylediginizde karsidaki muhtemelen yanlis anlayacak ve muhtemelen sizi daha yanlis bir adla cagiracak(genelde teslimati farkli kisi yapiyor). Adiniz Recep degil de Donald olsa bir anligina mesela isiniz daha rahat gorulur. Kendi adinizi secme imkaninizi degelendirin derim.
Simdilik memnunum. Tum yeni gocmen arkadaslara bol sanslar dilerim, saglicakla.