Yeni üye olup her "Kanada" başlığına "Kanada kaka" yorumu yapan arkadaşlar, muhtemelen hepiniz aynı kişisiniz. Neden bunu yaptığınızı gerçekten anlamıyorum. Forumdaki tüm "Kanada" başlıklarına sürekli aynı şeyleri yazıyorsunuz.
1 yıl önce TS2023 programı ile Vancouver’a geldim. İlk 1,5-2 ay Doordash ve Uber yaparak geçimimi sağladım, ardından teknisyen olarak bir işe girdim. Üç kişi olarak geldik ve Kanada’da dört kişi olduk. Eşim şu anda çalışmıyor, çünkü yeni bir bebeğimiz var. Tek çalışan benim ve haftanın 6 günü, günde ortalama 10-12 saat çalışıyorum. Şubat 2024 - Aralık 2024 dönemi arasında, vergi öncesi toplam kazancım yaklaşık 100.000 CAD oldu.
Kiram 2.725 CAD idi ve Nisan 2025 itibarıyla 2.800 CAD olarak güncellenecek. Tüm harcamaları çıkarınca 2024 yılında yaklaşık 20.000 CAD birikim yapabildim. Mayıs 2025’te ailecek Türkiye’ye tatile gitmeyi planlıyoruz.
Kanada’yı övmek gibi bir niyetim yok. Bu ülkenin de, tıpkı her ülke gibi, kendi sorunları var. TS2023 programı ile gelenlerin kafasında binbir soru işareti olduğunu anlıyorum. Ancak durduk yere "Kanada kaka" muamelesi yapılmasını da anlamıyorum.
Kanada’ya zaten kalıcı bir göçmen olarak gelmedim. Amerika sürecini beklerken, Türkiye’de geçireceğim yılları burada geçirmek bana daha mantıklı geldi ve şimdi diyorum ki: İyi ki gelmişim.
Kanada’nın benim için birçok faydası oldu:
4 yaşındaki kızım okul öncesi eğitime giderek 6 ayda B1 seviyesinde İngilizce öğrendi.
Yeni doğan çocuğum Kanada vatandaşı oldu.
Kuzey Amerika kültürünü öğrenmeye başladım ve bu, Amerika’da bana kolaylık sağlayacak.
Tabii ki buraya gelmeden önce iyice düşünmelisiniz. Kanada’da "3. dünya ülkesi" olarak adlandırılan birçok ülkeden insan var. Ayrıca, Amerika’daki gibi çok fazla eyalet seçeneği de yok. 40 milyon nüfuslu bir ülkede, yaklaşık 20 milyon kişi Ontario ve British Columbia’da yaşıyor. Kanada sizi buraya getiriyor, ama çabuk kabullenmiyor. İş ararken bunu özellikle hissediyorsunuz; ilk duyduğunuz cümle genelde "Do you have Canadian experience?" oluyor. Göçmenliği bir süreç olarak görmek gerekiyor. Arkadaşlar, göçmenlik hiçbir ülkede kolay değil. Bu sürece psikolojik ve mental olarak hazır olmadan bulunduğunuz yerden ayrılmayın.
Ben, Türkiye’de uluslararası bir şirkette yönetici olarak çalışıyordum. Ancak buraya geldim ve teknisyenlik yapıyorum. Bundan mutluyum çünkü bu değişime psikolojik olarak hazırdım. Her gün farklı kültürlerden insanların evlerine girmek zorunda kalıyorum ve bu düşündüğünüzden daha zor. Özellikle hijyen konularında ve evlerdeki yemek pişirme alışkanlıklarında zorlandığım anlar oluyor. 
Şimdi lütfen:
"Kanada bitmiş,"
"Artık kimseye PR yok,"
"TS2023’le gidenlerin %90’ı geri döndü,"
gibi yorumlarınızı kendinize saklayın. İnsanlara nasihat yerine kendi tecrübelerinizi aktarın ki onlar da kendileri için doğru olan kararı verebilsinler.
Son olarak: Kanada’da çalışan, emeğinin karşılığını alır. Amerika’da ise çalışan, emeğinden fazlasını alır.