@pulcet yazdıklarınız doğru değil demedim, abdde tek doğru yoktur dedim.
herkesin tecrübesi farklı amerikada. Bazısı ssn ve güzel kredi skoru olmadan ev kiralayamazsınız der, öbürü 6 aylık kirayi peşin verdim, evi kiraladım der.
AVM lease agreementlari çok basit aslında. Kira pazarlığı yaparsınız ve üstüne bazı fee'ler eklenir. Genelde senelik olarak fiyatlar söylenir, siz aylık olarak hesaplarsınız.
Mesela Phoenix'teki chandler fashion center adlı avmden aldığım lease agreementtaki fiyat şöyle;
1.6 Minimum Guaranteed License Fee: $48,960.00
1.7 Percentage Fees: Licensee shall pay to Licensor, as"Percentage Fees," an amount equal to 15% of the excess of all gross sales and revenues (as hereinafter defined) made at the Licensed Area during the month over base sales of $26,666.67. Percentage Fees shall be due and payable for the month on or before the 15 day of the following calendar month during the Term (and within 15 days after the end of the Term) and delivered to Licensor.
Yaklaşık 4080 dolara anlaştım. Ekstra ücretler;
-Insurance gerekiyor 1 milyon dolarlık cover edecek(bu standart)
-ilk ay ve son ayın kirasını aliyorlar. Bu konuda hatalı konuşmuşum şimdi baktım. Lakin arkadaşım avmde yeni yer açtığında(georgia) tek kira ile açıyor. Kendisinin 6 tane yeri var mesela, ona göre pazarlık yapiyor.
-Base fees = 4.000 usd, electric = 100 usd, rental tax = 82 usd. Rental tax eyalete göre değişir.
Ben direk VP of leasing ile konuştum. Kendisi ilk olarak 4250 usd önerdi, ben 3500 önerdim, 4000te anlaştık. Kendisini birkaç kez aradım tabi ki.
Diğer avm, arrowhead towne centera senelik 55.000 usd istedi. Pazarlık yapmadım, e2'den çekildim çünkü.
Genel tecrübem çok pazarlık yapilamayacağı şeklinde(eğer franchise falan almiyorsanız). ABD'deki avm sektörü küçülüyor ve çok ölü avm var ihtiyaç fazlası olduğu için. Bundan dolayı mesela phoenix gibi bir şehirde yaklaşık 4 avm aktif, diğerleri ölü. Böyle olunca avmlerde doluluk artiyor, herkes trafiğin bol olduğu avmlerde yer açmak istiyor, bundan dolayı çok pazarlık yapamiyorsunuz.
ABDnin en büyük avmlerden birisi olan tysons corner center ile de konuştum mesela, bana kiosk için 11.000 dolardan başladı, ben o kadar veremem diyince kafandaki fiyat ne diye pazarlığa girdik direk. Dümdüz çingene pazarlığı yani. 7000e kadar düştüğünü hatırlıyorum.
Texastaki avmlerden geri dönüş alamadım(dallastaki 2 tanesi hariç) çünkü açacağım kioskun benzerini yurdum insanı daha önce texasta açıp batırmış. Kira geç verilmiş, iyi yönetilememiş vs. Ağızları yandığı için bu avmlerin leasing managerlariyla konuşup business plan vermek zorunda kaldım mesela. Adam marketing plandir, vıdı vıdıdır herşeyi sordu emin olmak için.
E2 için konuşursam kesinlikle birkaç avukata sorun(özellikle yabancı olanlar). E2 üzerinde uzmanlaşan çok fazla avukat var. Hatta torontadaki elçilikte e2 analyzer olarak çalışmış birisi şu an emekli oldu ve kendi yerini açtı kanadada, e2 danışmanlığı veriyor. Ödüllü bir kişidir.
Facebooktaki e2 gruplarını takip edin.
Avukatların e2 ile alakalı youtube videolarını vs. hatim edin.
Hatta bazı avukatlar var e2 ile gelmiş avukatlık bürosu açmış, danışmanlık veriyor. En tanınanı Kate Alonzidir.
Türkiye için düşünürsek ada strategies hakkında çok iyi şeyler duydum.
Visa franchise var, e2 uzmanlık alanları. Franchise önerileri oluyor, şirket alacaksanız yardımcı da oluyorlar. Youtube'da inanılmaz aktiftir bu şirket.
Olivier Sahabji var, Las vegas merkezli. Eski vize supervisoru. Kendisi butik çalışıyor.
E2 için her elçilik aynı değil. Bazı elçilikler kaç kişiyi işe alacağınıza daha önem verirken, bazıları yatırım miktarına daha çok bakıyor. Bazı elçilikler 100bin altına direk red verirken, bazısı 75k civarina da onay veriyor. Bazı elçilikler çok organize çalışırken, öbürleri daha relax.
Mesela Torontodaki elçilik dünya birincisidir e2 konusunda. Kendi e2 takımları vardir, sistemli çalışır, düşük miktarlara da onay verirler. Mexico city'de benzermiş diye duydum.
Ama pakistandaki elçilik adam gibi onay vermiyor.
Her elçilik farklı. Türkiyeden yapacaksanız Ada strategies en iyisidir çünkü trdeki elçiliği tanıyorlar.
Yargı dağıtmadım, siz çok kişisel algılamışsınız. Bu kadar duygusal olmak ABD'de iyi değildir. AVM yöneticileri köpekbalığıdır. Duygusuzdur, acımaz hiçbiri. Hatta genel olarak konuşursak ABD'de duygu falan yoktur iş hayatında. Benim avmde kiosk işleten vatandaş olan arkadaşımın bana davranışıyla avm müdürüne olan davranışı çok farklı. Ne kadar çok atar gider yaparsa o kadar çok saygı görüyor avmden. Avm leasing manager buna mail atiyor xyzyi satamazsın diye, adam atar yapip kiosku kapatiyor 3 gün, leasing manager tekrar mail atiyor tamam satabilirsin.
Sebebi ise belli, leasing manager'in targeti var. Avm'deki yerleri %100e yakın doldurmak zorunda.
Bu arada 100bin altı yoksa hiç girmeyin bu işe, özellikle perakende falan yapacaksanız. Franchise ile girmek en iyi seçeneklerden bir tanesi. ABD çakal doludur,özellikle hali hazırda bir işyeri alacaksanız.
Tatmin olduğunuzu umuyorum.