Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Meksika’dan ABD’ye kaçak geçen Türk vatandaşlarının sayısında rekor artış yaşandı

• @MySea, içinde söyledi: Meksika’dan ABD’ye kaçak geçen Türk vatandaşlarının sayısında rekor artış yaşandı

@serkanist Hocam, 2019'dan bu yana cok fazla degisiklikler var. Bir kere enflasyon sonucu herseyde olmasa da bircok seyde fiyatlar yukseldi. Asgari ucret yukseldi. Ev fiyatlari ve kiralar yukseldi. Araba fiyatlari yukseldi.

Issizlik orani 4% civarlarinda olmasina ragmen, hissedilir derecede oldukca fazla kacak durumda olanlar var. Meksika uzeri gelenler, turist veya ogrenci olarak gelip geri donmeyenler gibi. Ve bu insanlar ne is bulurlarsa mecburen calistiklari icin, bazi islerdeki kazanclar dustu; ornegin delivery isleri, landscaping, construction isleri vb gibi.

O yuzden, yasal olarak geleceklerin bence birikimli gelmeleri kendi yararlarina olur. Yani birikim derken, hem maddi bakimdan birikim, hem is tecrubesi vs olarak donanim ve hemde Ingilizce olarak iyi bir seviye demek istiyorum.

Abi kesinlikle haklsın

yasal olacaksın
    dilin olacak
    paran olacak
    bir mesleğin olacak
    ve bir amacın olacak amarika bunu kaldırır artık

fiyatlar yükseldi bende bunu görüyorum 2019 da 50 dolarlık haftalık alışveriş yapıyordum tek kişi yetiyordu şimdi sanmam ...

hemde işler bitti şimdi herkes her işi yapıyor acayip meslek olanlar bile iş arıyor ... !!!

bilmiyorum ama bakalım ne olacak

ben kendi adıma

emeklilik sürem bekliyorum 4-5 yıl var ama yinede geleceğim vizem var yılın 3 ayını amerikada geçirmek istiyorum aklımda gelen bu yapacağım bunu ...

bu arada Green karta başvurmaya devam...

• Haber gerçekten doğru mu net bir bilgi varmı ?

• Halada devam ediyor ben yakından takip ediyorum gidenleri sürekli birileri geliyor ...

Bakalım göreceğiz.

Elinde çalışma vizesi olanda iş bulamıyorum

Fb gruplarındayım acayip iş aryan var ve ev oda bulmaya çalışıyorlar bakalım ne olacak.

• ⭐⭐

@serkanist Acaba Kaliforniya'da mı bu arkadaşlar yoksa genel olarak mı? Bence her turlu kaliforniya

• ⭐⭐

@celica Bilmiyorum Facebook sayfalarında yazıyor mu ama son 1 hafta içerisinde 3 Türk vatandaşının ölüm haberini gördüm, sebeplerini bilmemekle beraber hepsinin saatlik 5-6$ karşılığında çalıştığını duymuştum. Arkadaşlar burası Mevlana Dergahı değil, gelene de al sana bi Mustang hadi çık gez demiyorlar. Başlangıç için çok zor bir ülke. Sınırı aşıp gelmeyi düşünen tanıdığınız varsa uyarın lütfen.

• ⭐⭐

@EasternStar abdde kacak calisilsa bile t vizesi gibi bir secenek mevcut eger labor exploitation varsa.

• @EasternStar Orlando da yasayan bir arkadasim var. Oralarda son 1 yildir kacaklarin bir miktar azaldigini soyledi. Nedeni ise Florida'nin uyguladigi bazi kanunlardan dolayi dedi. Ornegin, artik eskisi gibi rahat is bulamiyorlar, sagliktan yararlanamiyorlar, ehliyet alamiyorlar dedi. Sanirim denetlemeler arttirilmis.

• ⭐⭐

@MySea Evet doğru, ehliyet kısmından payına düşeni alan turist vize sahibi arkadaşlar da var 🙂 Bazı oto kiralamacılar da geçici ehliyet sahibi olanlara pasaport göstermeden vize vermemeye başladılar. Tabii ki bunların hukuken karşılığı yok ama idari olarak sudan sebepler bulabiliyorlar.

• @celica büyük şehirlerde genelde eve- instagram YouTube dolu.

• ⭐⭐⭐⭐

Son bir aydir cok sayida eyalet gezdim ve bir cok isletmeyi yakindan gorme firsatim oldu. Bazi seyleri gordukten sonra ABD'nin neden Meksika sinirlarini acik tuttugunu ve bu sekilde kacak girislere musade ettigini, hatta tesvik edercesine uygulamalar yaptigini daha iyi anlamaya basladim. Bu bir zaafiyet degil, tam tersine devlet politikasi. Donemsel olarak yapilan bir uygulama.

New Jersey'de, Brooklyn'de bir kac uretim yerini fabrikayi gordum. Iceride calisanlarin %90'i kacak giris yapmis insanlar. Agirlikli dil Isapnyolca. Saatlik 10-13 dolara calisan isciler. Beyaz Amerikali hic yok gibi, olan da white trash diyebileceginiz ot ya da meth parasini, oda kirasini ve McDonaldas'tan alacagi hamburgerin parasini cikarmaya calisan, gunluk yasayan, yarina dair hic bir plani olmayan alt duzey.

Pandemi'den sonra ABD yeni bir politika gelistirdi ve uygulamaya basladi. Dis ulkelere, ozellikle Cin'e cok bagimli hale geldiklerini farkettiler ve bunun artik bir ulusal guvenlik sorunu haline gelmeye basladigini gorduler. Ozellikle elektronik malzeme, cip uretimi gibi seyleri disa bagimliliktan kurtarmak istiyorlar. Cok buyuk tesviklerle uretimi yeniden ABD'ye geri cekmek veya burada yeniden uretim bantlarini kurmak istiyorlar. Cip ureticisi Micron'un New York Eyaletine 100 milyar dolar ile ulke tarihinin en buyuk yatirim karari alip baslmasi da bu paralelde. Yine Arizona da TMSC de cok buyuk bir cip uretim tesisi kururuyor. Sadece elektronik degil bir cok alanda uretim girisimi var. Ozellikle sanayi ve tarim alanindaki uretimde cok ucuz is gucune ihtiyac var.

Amerikalilar bu tesislerde, alt duzey islerde calismak istemiyor. Delivery islerinde calismak istemiyorlar. Mecbur kalan, caresiz ufak bir Amerikali kesim disinda burada calisanlar hep yeni gelen gocmenler, kacaklar. Depolarda, kargo sirketlerinde kutulari tiralara tasiyacak, yollarda elinde kurekle, dubayla tasreon sirketlerde calisacak ve daha bir cok sayisiz alt duzey iste calisacak milyonlarca vasifsiz isciye ihtiyac var. Bu isleede Amerikalilar calismiyor veya calismak istemiyor. Yasal gocmenlikle kapatilacak bir acik degil bu. Yasal gelenler ilk firsatta beyaz yaka ya da girimsci islere kayiyorlar. Fast food zincirleri bile calistiracak adam bulamiyor, normalde 11-12 dolara calistirabilecegi islere 15-20 dolar ucret vermeye basliyorlar adam bulabilmek icin. Alt duzey islerdeki bu ucret yukselmesi nihai fiyatlara yansidigi icin, yani isletmecilerin maliyetini arttirdigi icin enflasyona sebep oluyor.

Uretim maliyetini ve dolaysiyla enflasyonun dusmesine neden olacak cok ucuz is gucune ihtitac var. Ozellikle pandemi ve sonrasi bunu daha da ateslemis durumda. Kimse calistiracak birini bulamayinca restoranlar kapandi, saatine 20+ dolarlar teklif ederek isciler arandi. Sonucu da meydanda, ABD tarihinin en enflasyonist donemlerinden biri yasandi bir kac yildir. Her seyin fiyati yukseldi.

Kacaklara goz yumuluyor (hatta bir nevi tesvik ediliyor), bunlar iceriye girince cok ileri tarihlere, 2030-2035 gibi, en az 7-8 yil sonrasina mahkeme tarihi veriliyor ve o tarihe kadar kullanmasi amaciyla SSN ve calisma izni veriliyor. Bu kisilerin hepsi statusuz ama yasal olarak calisabilecek durumda. Ve bunlar, ki cogunun hic bir vasfi yok, ac kalmamak, gecimini saglamak icin bu alt duzey islere yoneliyor. Etraf ne is olsa yaparim abi diyen kacaklarla dolu. Bulasik yikayan bunlar, paket tasiyan bunlar, fabrikalarda, ciftliklerde, el emegi, kas gucu isteyen bu tur islerde cok ucuz ucretlere calisanlar bunlar.

Mahkeme zamani geldigi zaman, o zamana kadar aklini kullanarak GC veya baska bir statu almayi basaran %10 gibi kucuk bir azinlik disinda geri kalan hepsinin basvurusu red edilip deport ediliyorlar. Istatistikler ortada, ABD dunyanin en cok deport gerceklestiren ulkelerinden biri, her yil milyon insani deport ediyorlar. Gozden kacip deport edemediklerini de sorun etmiyorlar. Bu kisler kacak ve statusuz olarak alt duzey islerde carklarin ucuz olaerak donmesine yardim etmeye devam ediyor.

Ne zaman beyaz Amerikali is bulmamaktan sikayet edecek o zaman sinirlari kapatip kus ucurmayacaklar. O zamana kadar bu kacaklari istedikleri alanda suyunu, posasini cikarana kadar calistirip zamani gelince de deport edecekler. Hic kimseye burada kalici olma sozu vermeden, topluma entegre etme ihtiyaci duymadigi, bu yonde masraf etmeye bile ihtiyac duymadigi, gecici olarak somurecegi bol ve ucuz isgucu.

• @smartcells upstatede yasamaktan memnunmusunuz?? Ozellikle okullar okullarda ve cevrede spor imkani nasil cocujlar icin? Genelde cornell unisini kazaniyor cocuklar diyor orda yasayanlar.. ev fiyatlari ve vergileri nasil? Genelde upsatteden kacmislar bir sure durup okuduklarim. Teesekkurler

• ⭐⭐⭐⭐

@burakshop, içinde söyledi: Meksika’dan ABD’ye kaçak geçen Türk vatandaşlarının sayısında rekor artış yaşandı

@smartcells upstatede yasamaktan memnunmusunuz?? Ozellikle okullar okullarda ve cevrede spor imkani nasil cocujlar icin? Genelde cornell unisini kazaniyor cocuklar diyor orda yasayanlar.. ev fiyatlari ve vergileri nasil? Genelde upsatteden kacmislar bir sure durup okuduklarim. Teesekkurler

Evet, cok memnunuz.

Okullar ve kalitesi sehirden sehire hatta mahalleden mahalleye degisen bir kavram. bizim cevremizdeki okullar cok iyi. Cocugun spor aktiviteleri ve liseler arasi atletizm yarismalari nedeniyle cevredeki cok sayida liseyi gidip gorme imkanim oldu. Bu okullardaki spor tesisleri Turkiye'deki universitelerde bile yok.

Upstate buyuk bir yer, Turkiye'nin 5'te 1' kadar bir yer. Buradaki her sehrin farkli bir yapisi ve karakteri var. Bu yuzden sehir bazinda degerlendirmak gerekir. Ege bolgesinde Afyon da var, Kutahya da var, Mugla, Aydin da var, Izmir de. Ege bolgesi iyi midir kotu mudur, buralarda yasanir mi demeden once hangi sehir onu bilmek lazim. Buffalo ile Albany bir degil. Rome sehri farkli, Rochester farkli. Syracuse hepsinden farkli.

Bir sehri yasanabilir kilacak en onemli faktor yaptiginiz ya da yapacaginiz istir. Size iyi bir gelir getirecek ve severek yapacaginiz bir isiniz varsa her sehirde iyi kosullarda mutlu yasarsiniz.

Syracuse'le ilgili daha once sunlari yazmistim:
    https://yesilkartforum.com/forum/topic/309/amerika-da-yaşanacak-eyalet-ve-şehrin-seçimi/813

• ....desenize adamlari kapidan kovuyorlar,bacadan iceri giriyorlar, buyuk rakkamlarla deportlar yapilmis,bir zamanlar 11 milyon illegal gocmen var diye duymustum,her yil 100 bin atsalar kolay kolay temizliyemezler,eh koca amerikada bazi isleri yapacak elemanlarda lazim onuda kacaklar yapiyorlardir.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

150

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |