Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Öncelikle yazıma 2 Kasım tarihinden başlamak isterim, Telegram üzerinden kazanan arkadaşlarla bir gece öncesi buluşma kararı aldık. Ankara’da olan kişilerle bir mekânda çok keyifli sohbet ettik tanıştık. Bir gece öncesi bu bulaşma öncelikle gergin bekleyişi biraz daha keyifli hale getirdi ve bol motivasyonlu mülakat sabahına uyandık.
    3 Kasım mülakat sabahı saat 07:00 de kaldığımız otelden konsolosluğa yola çıktık, mülakat saatimiz 08:00 idi. Konsolosluğun kapısında bir gece önce buluştuğumuz arkadaşlarla keyifli sohbet eşliğinde saat 07:30 a kadar bekledik ve 07:30 da pasaport kontrol sırasına, ardından x-ray cihazından geçerek konsolosluğa giriş yaptık. Ardından yan binaya ilerledik, konsolosluk çalışanları bizleri karşıladı ve ödeme yapmak için eşimin sıraya girmesini ben ve oğlumun bekleme koltuklarına geçmesi gerektiğini söyledi. Eşim her birimiz için 330 dolar olacak şeklinde kredi kartıyla ödeme yaptı (ücret dolar olarak çekim yapıldığı için bizim bankamız 19 TL olarak kur hesaplaması yaparak çekim yapmıştı) ardından ödeme sırasında verilen sıra numarası başka bir bankoda yandı ve tüm evrakları teslim ettik. Daha sonra aynı sıra numarası başka bir bankoda yandı ve mülakat açık bir ortamda yemin ederek başladı. (Mülakatı asıl talihli olan eşim gerçekleştirdi) Çok güler yüzlü bir Amerikalı konsolosla tercümansız, Türkçe konuşarak, keyifli bir sohbet eşliğinde mülakat gerçekleştirdik. Mülakat başlarken oğlumla karşılıklı güzel bir tanışma konuşması gerçekleştirdiler ve bize gülümseyerek maşallah çok tatlı dedi.
    İlk olarak konsolos, eşim ve benim parmak izini aldı oğlum küçük olduğu için eşimin parmak izini tekrar aldı ve nereye yerleşmek istediğimizi ve neden California’ya gitmek istediğimizi sordu. Eşim ikimizin de bilim insanı olduğumuz için, çalışma alanımızın o bölgede daha yaygın olduğunu belirtti. İngilizce seviyesini sordu İngilizce olarak, eşim de yeterince olduğunu İngilizce olarak cevapladı. Ardından Türkçe olarak, hiç yurtdışında yaşadınız mı diye sorduğunda, eşim turistlik amaçlı seyahatlerimiz olduğunu söyledi. Konsolos karşısındaki ekranı inceleyip bilgisayara 1-2 dakika bir şeyler yazdı, ardından tebrik ediyorum vizenizi onayladım bir hafta içinde pasaportlarınız elinize ulaşır dedi.
    Binadan dışarı çıktığınız an koca bir şaşkınlık hissediyorsunuz, günlerdir aklınızdan geçen farklı senaryolar, defalarca evrak kontrolleriniz, bir gece öncesi sabah uyanamam belki deyip kurduğunuz 10 tane alarm, aslında tüm gözünüzde büyüttüğünüz her şey bir anda son buluyor ve bu kadar kolay mıydı diyorsunuz.
    Bizim sürecimiz bu şekilde gerçekleşti ve mutlu sonuçlandı. Dilerim herkesin süreci bizim gibi keyifli ve mutlu biter. Yazımı yol yorgunu olarak yazdım bir an önce yaşadıklarımızı okuyun istedim. Bir yazım hatası olduysa affola, yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim…

  • ⭐⭐⭐

    @istanbull deneyiminiz için teşekkürler, yeni yaşamınızda bol şans


  • @ercoo merhabalar. Tebrik ederim. Askerlik kısmı ile sormak istiyorum. Askerlik yapmışmıydınız ya da tam olarak ne belgesi gösterdiniz. Çünkü ben de askerlik yapmadım yani asker kaçağıyım. Mülakata böyle gitmeyi düşünüyorum. En sıkıntı yaptığım kısım da bu. Cevaplandırırsanız minnettar olurum. Çok teşekkürler…

  • ⭐⭐⭐

    @BakeLf Tebrikler. Yeni hayatınızda mutluluklar. Şans sizinle olsun.

  • ⭐⭐⭐

    @Byz Tebrikler. Yeni hayatınızda mutluluklar. Şans sizinle olsun.

  • ⭐⭐⭐

    @ercoo Tebrikler. Yeni hayatınızda mutluluklar. Şans sizinle olsun.

  • ⭐⭐⭐

    @onrslnyrk Tebrikler. Yeni hayatınızda mutluluklar. Şans sizinle olsun.

    Önümüzdeki hafta alırsınız pasaportları. Rahat olun....


  • @esat90 teşekkürler askerlik yapmadım okuldan dolayı 2029 a kadar tecilli size önerim askerliğinizi tecil ettirmeniz


  • @Erkan-Gürsoy teşekkürler sağolun


  • @Emre-Kurtulmuş teşekkürler sağolun

  • ⭐⭐⭐

    @Koraycerah Tebrikler. Yeni hayatınızda mutluluklar. Şans sizinle olsun.

  • ⭐⭐⭐

    @istanbull Tebrikler. Yeni hayatınızda mutluluklar. Şans sizinle olsun.


  • @Emre-Kurtulmuş çok teşekkür ediyoruz ☺


  • Çok teşekkür ederiz en yakın zamanda darısı mülakat bekleyen arkadaşlara 🙏 @Erkan-Gürsoy

  • ⭐⭐

    @BakeLf @Byz @ercoo @onrslnyrk @Koraycerah @istanbull Tebrikler , yeni hayatınızda mutluluklar.


  • Çevremdeki arkadaşların başvurduğunu ve bu senede çıkmadı diye içlendiklerini senelerdir duyardım, ama hiçbir zaman başvurmak aklıma gelmezdi; ta ki 2021 kasım ayına kadar. Ağustos ayında dünyaya gelen kızım için başvurmaya karar verdik. Fotoğraflarımızı çektirip başvurumuzu yaptık ve beklemeye başladık. 7 Mayıs günü geldiğinde ilk önce kendi confirmation number’ımı girdim ve pek çok insanın gördüğü “HAS NOT BEEN SELECTED“ yazısı karşımıza çıktı. Sonra eşimin numarasını girdim ve karşımızı bu sefer farklı bir sayfa çıktı. Bir an kazandık diye heyecanlandık ancak bu sayfa yanlış numara girdiğimizi söylüyordu. Daha sonra numarayı hatasız bir şekilde girmeyi başardım, bu sefer de farklı bir sayfaya bakıyorduk, uzun bir yazı olduğu için kısa bir süre ne olduğunu idrak edemedik ve sonra o büyülü “You have been randomly selected“ yazısını fark ettik ve havalara uçtuk. Birkaç dakika sonra o ilk heyecan yerini endişeye bıraktı. Süreci nasıl yürüteceğiz, orada nerede yaşayacağız, ne iş yapacağız, bu yaştan sonra sıfırdan bir hayat kurabilecek miyiz gibi sorular kafamızı kurcalamaya başladı. Hemen araştırma yapmaya başladık ve karşımıza tabii ki Yeşilkart forum çıktı. Hemen üye oldum ve telegram grubuna katıldım. Yeşilkart forumun ve telegram grubunun gediklileri sayesinde sürecin nasıl işlediğini, case numarasını, formu erken doldurmanın önemini çok vakit kaybetmeden öğrenmiş olduk. Hepsine ne kadar teşekkür etsek azdır. Formumuzu çok vakit kaybetmeden doldurduk ve mülakat mailini beklemeye başladık ve sürecin en zor kısmının beklemek olduğunu bu sırada anladık. Biz çok beklemesek de zorluğunu hissettik, önümüzdeki sene Eylül ayına kadar mülakat bekleyecek arkadaşlara sabır diliyorum. Belirsizlikle baş etmek gerçekten kolay değil. Bana göre 7 Mayıs’tan sonraki ikinci önemli tarih olan 16 Eylül’de mülakat mailini aldık. Dananın kuyruğu 3 Kasım’da kopacaktı. Unganların sitesinde mülakat tarihinizi girdiğinizde hangi tarih aralığında randevu alabileceğinizi hesaplayan bir araç var. Ona göre randevunuzu alabilirsiniz. Mülakat mailini alır almaz Unganların sitesine girdim ve maaile 6 Ekim’e randevumuzu aldık.

    Unganlar Deneyimi
    Muayeneden bir gün önce Ankara’ya vardık. Eşim de ben de Ankara’da okuduğumuz için Unganlar’ı bulmakta pek zorlanmadık. Unganlar; Kuğulu parkın karşısındaki, Ankara’da yaşayan ve yaşamış olanların bilebileceği Kıtır’ın hemen yanındaki binada. Sabah 9:15 randevumuz için tam 9’da Unganlar’daydık. 4. Kata çıktık ve çalışanlardan biriyle dükkânı biz açtık diyebilirim. İçeride bir süre bekledikten sonra, pasaportlarımızı, confirmation sayfalarını, covid aşı kartlarımızı (eşim ve benim başka aşı kartımız yoktu), kızımızın aşı karnesini, e-devletten çıkarttığımız aşı programını ve özel aşılarını yaptırdığımız hastaneden, yapılan aşıları gösteren ıslak imzalı belgeyi teslim ettik; ardından fotoğraflarımız çekildi ve daha sonra kan tahlili için 5. Kattaki Düzen laboratuvarına yönlendirildik (sanırım 25 yaşın altındakilerden idrar tahlili de istiyorlar). Burada 47,5 x 2 = 95 dolara ödeme yaptıktan sonra eşim ve ben kan verdik ve röntgen için 3. Kata yönlendirildik. 3. Kat çok kalabalık ve içeride sadece vize için gelenler yoktu, başka hastalar da vardı. Burada Unganlar’daki görevli yanımıza gelip röntgende çok sıra olduğunu önce muayeneye girebileceğimizi söyledi. Biz de hemen 4. Kata çıktık. İlk önce ben muayeneye girdim. Asistan boyumu ve kilomu ölçtükten sonra meşhur siyah önlüğü giymemi söyledi ve Mehmet bey yanıma geldi ve sedyeye yatmamı söyledi ve bilindik sorularını sormaya başladı.

    • Hiç ameliyat oldun mu?
    • Sigara içiyor musun?
    • Kaç çocuğun var?
    • Amerika’da ne yapacaksın?
    • Vücudunda leke, şekil bozukluğu vs. var mı?

    Bu soruları sorarken göğsümü dinledi, elle muayene yaptı ve 5 tane aşı vurdu (Ben elinde 2 flakon ve 2 enjektör gördüm, karma/kokteyl aşı yaptı sanırım).
    Sonra eşim ve onun ardından kızım muayene oldu. Eşim 5, kızım ise 2 aşı oldu. Muayeneden sonra 3. Kata tekrar indik ve röntgenlerimizi çektirdik. Verilen dosyayı aşağıya teslim ettik ve muayene için 860 dolar ödedik (toplam 955 dolar). Akşam üstü 5’e kadar aramazsak sorun yoktur dediler. 7 Ekim’de saat 3’ten sonra kulağı kesik dosyalarımızı aldık ve Unganlar maceramız sona ermiş oldu.

    Mülakat Deneyimi
    2 Kasım gece Ankara’ya vardık. Ertesi gün sabah aracımızla elçilik binasının yanına park ettik. Araçla gelecekler için park sorunu yok diyebilirim. Her yer park yeri. Mülakatımız saat 9:45’teydi ancak biz 8:45’te sıraya girdik, ilk önce gişeden pasaportları alıyorlar sonra güvenlik görevlisi isimleri okuyarak X-Ray bölümüne çağırıyor. Araba anahtarı sorun olmuyor; arabayla gelenlerin emanetçi aramasına gerek yok. X-Ray’den sonra büyük bir avludan geçip vize hizmetlerinin verildiği bölüme vardık. İçerideki görevliler oldukça kibar bize okumamız için bir yazı verdiler (yazıda vize red nedenleri ve paranın iade edilmeyeceğine ilişkin bilgiler yer alıyor) ve vize ücretinin ödeneceği gişeye yönlendirdiler. 330 x 3 =990 dolar ödedikten sonra bize bir sıra numarası verdiler. Yarım saatlik bekleyişin ardından numaramız yandı ve gişedeki Türk görevliye belgelerimizi teslim ettik. İstedikleri belgeler:

    • Nüfus kayıt örnekleri (eşim ve benim için e-devletten alınan kare kodlu belgeler, kızım için nüfus işlerinden aldığım, adına hazırlanmış kırmızı mühürlü ıslak imzalı belge)
    • Evlilik cüzdanının aslı ve fotokopileri (her eş için birer fotokopi istiyorlar)
    • Arşivli adli sicil kayıtları
    • Benim askerlik durum belgem (e-devletten alınabiliyor)
    • Eşimin üniversite diploması ve fotokopisi (benden istemediler)
    • Banka hesap dökümü (2 imzalı ve kaşeli) ve imza sirkülerleri
    • 2’şer Fotoğraf
    • Bana ait evin tapusunun fotokopisi (orijinaline bakmadı)
    • Sağlık raporları

    Görevli belgeleri alırken, Amerika’ya daha önce gidip gitmediğimizi, daha önce yurtdışında yaşayıp yaşamadığımızı ve İngilizce bilip bilmediğimizi sordu. Eşim mülakatı Türkçe yapmak istediğini söyledi. Yanımızda aracın ruhsatı ve değerini gösteren çıktılar ve evin değerini gösteren rapor olmasına ve bunları da verebileceğimi söylememe rağmen istemedi. Gerek yok dedi. Sadece ev tapusunun fotokopisi varsa alabileceğini iletti.
    Belgeleri teslim ettikten 5 dakika sonra sıra numaramız tekrar yandı. Sarışın gözlüklü bir beyefendi kırık ama tatlı Türkçesi ile bize merhaba dedi ve yemin ettirdi. Sonra parmak izlerimizi aldı. Bir yandan belgeleri incelerken eşime sorularını yöneltmeye başladı:

    • Üniversitede hangi bölümü okudunuz?
      o Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
    • Amerika’da Aileniz var mı?
      o Hayır, kimse yok.
    • Burada ne iş yapıyorsunuz?
      o Muhasebeciyim
    • Amerika’da nereye gitmeyi düşünüyorsunuz?
      o New Jersey
    • Orada ne iş yapacaksınız?
      o Kendi mesleğimi yapmayı düşünüyorum; ama kariyerime uygun iş buluncaya kadar daha basit işlerde çalışabilirim.

    Son olarak bana dönüp ne iş yaptığımı sordu ve “Her şey iyi görünüyor. Vizenizi onaylıyorum. Postaya 5 gün içerisinde verilecektir. Amerika’da iyi şanslar“ dedi ve hesap dökümünü, diploma, aile cüzdanının aslını ve tapu fotokopisini iade etti. Böylece mülakatımız ağzımız kulaklarımızda sona erdi. Orda geçirdiğimiz süre en fazla 3-4 dakikadır bunun sadece 1 dakikası soru-cevap faslıydı. Sayın @gucarslan’ın dediği gibi sürecin gerçekten de en kolay kısmıydı.

    Başta Uğur Bey olmak üzere tüm Yeşilkart forum ailesine verdikleri tüm destekler için teşekkür ederiz. Umarım bu sene herkes çok istediği vizesine kavuşur ve arzu ettiği yerde düşlediği hayatı kurabilir.


  • 03.11.2022 tarihli mülakat deneyimim.
    Saat 9.45 teki mülakat randevum için 8.45 civarı konsolosluğa 1.2 km olan otel odamdan çıktım. 9 gibi kapıda bekleyen sıranın arasına katıldım ve teker teker pasaport kontrolümüz yapılarak içeri alındık. Uzun ince bir yoldan görüşmenin yapılacağı binaya doğru yürüdük. İçeriden çıkan insanların suratlarındaki gülümsemeyi gördükçe açıkçası içime bir mutluluk doğdu. İçeride pasaportumu alıp arkasına ismimin vs yazdığı bir kağıt yapıştırdılar ve üzerinde 330 dolarlık ücretin geri ödenmeyeceğine ve birkaç kuralın da olduğu bir kağıdı verip okumamızı istediler. Ondan sonra vize ücreti olan 330 doları ödedik(9.28 ödeme yaptığım saat)ve I ile başlayan sıra numaramızı verip salonda beklememizi söylediler. Yanımdaki arkadaşın kolunda saat vardı ve ondan öğrendiğim kadarıyla saat 10.15 civarı sıra numaram yandı ve 3 numaralı bankodan evrak teslimi yapmak üzere çağırıldım. Görevliye ısrarla Türkçe mülakat yapmak istediğimi söylememe rağmen arada sorduğu İngilizce biliyor musun sorusuna biraz bildiğimi söylediğim için İngilizce seçeneğini işaretledi. Evrakları teslim ettikten sonra tekrardan 10-15 dakika arası bekleme sonrasında yeniden sıra numaram yandı. Yanlış hatırlamıyorsam 11 numaralı bankoya gittim hiç Türkçe bilmeyen bir konsolosluk görevlisi vardı. Türkçe mülakat yapmaya istekli olduğum için ilk konuya ben girdim ve merhaba nasılsınız diye sordum görevliye o da kağıttaki İngilizce işaretlenmiş yazıyı gösterdi ve az Ingilizcemin olduğunu ve mülakatı Türkçe yapmak istediğimi söyledim. Konuşmayı yaparken zaten yanında tercüman vardı. Tercüman eşliğinde mülakata başladık. Önce sağ elimi kaldırttı ve söylediklerim doğru olduğuna dair yemin ettirdi. Ardından, parmak izlerimi aldı. Ve sözlü mülakata başladık. Sorduğun sorulara üzerine bir şey eklemeden kısa ve net cevaplar verdim. (Bunu söylememin nedeni nedense diğer insanların sorulmamış sorulara veya ekstra cevaplar verdiğine şahit oldum. Ve mülakatın gereksiz uzattığını düşünüyorum.) ilk olarak yüksek lisans yaptığım için hangi bölümde y.lisans yaptığımı sordu. Ardından, Amerika’da hangi şehirde yaşamak istediğimi sordu. Ardından ne iş yapmak istediğimi sordu o arada tüm evraklarımı kontrol edip evraklardan sorular sormaya devam etti. Yurt dışında hiç yaşandın mı? Diye sorduğunda 4,5 ay Yunanistanda Erasmus yaptığımı söyledim ama tercüman görevliye dönüp yaşamamış dedi sanırım 6 ay veya 1 sene altını yaşamış olarak saymıyorlar. Ardından banka hesap dökümlerini ve sağlık raporunu inceledi. Ve sonunda görevli Türkçe mi söyledi tam hatırlamıyorum bir sıkıntı gözükmüyor vizenizi onaylıyorum dedi derin bir nefesin ardından anın tadını yaşamaya çalışarak uzun ince bir yoldan konsolosluk binasını terkettim. Yazımı olay daha tazeyken yazmak istedim hatalar ve kusurlar için affola kısaca benim mülakat deneyimim böyleydi. Vizesini almış tüm arkadaşları tebrik ederim Ap sürecine kalmış veya mülakat almayı bekleyen arkadaşlarımada en kısa sürede mutlu haberlerini duymayı dört gözle beklediğimi söylemek isterim. Umarım her şey gönlünüzce olur. Hiçbir bedel beklemeden gece gündüz sorularımıza cevap veren tüm Yeşilkart forum ailesine çok teşekkür ederim. Herkese bol şans diliyorum.

    Not: 5 kasım Cumartesi günü yani mülakat tarihimden iki gün sonra PTT’den içinde vizemin bulunduğu pasaportumu teslim aldım.

  • ⭐⭐⭐

    @KALYENTE11 hayırlı olsun gördüğüm kadarı ile İngilizce mülakat yaparken tercüman olduğunda maddi durum irdeleniyor. Bol şans dilerim yeni hayatınızda

  • ⭐⭐

    @KALYENTE11 Tebrikler , yeni hayatınızda mutluluklar.

  • ⭐⭐⭐

    @KALYENTE11 Tebrikler. Yeni hayatınızda mutluluklar. Şans sizinle olsun.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

111
Çevrimiçi

40.9k
Kullanıcı

4.4k
Konu

425.6k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum