Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐

    Merhaba,

    Eğer Apple kullanıcısıysanız, Türkiye'den ABD'ye göç ettikten sonra önünüzde önemli bir problem bulunmakta: Apple ID'nizin bağlı olduğu bölgenin değiştirilmesi ya da değiştirilmemesi. Apple ile yaptığım birkaç görüşme sonrasında bu problemin nasıl ele alınması gerektiği hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.

    Apple dünyasında Apple ID diye bildiğimiz bir kimlik bulunuyor. Bu kimlik size Apple ekosistemindeki iCloud'dan tutun Apple Store'a kadar tüm hareketlerinizi yönetmenize imkan veriyor. Hem sözleşme yönetimi hem de ödemelerin yönetimi açısından bu kimlikler bir bölgeye bağlı oluyor. Haliyle bölgenin doğru seçimi hem ödemelerinizin düzgün ilerlemesi hem de sözleşme yönetimi açısından kritik.

    Diğer yandan bir cihazda birden fazla Apple ID kullanımı söz konusu olabilir. Aslında bu durum yeni kullanıcılardan ziyade çok daha eski kullanıcıları ilgilendiriyor. Çünkü Apple bu kadar devasa bir firma olmadan önce Apple'ın .Mac ya da MobileMe servisleri Apple kullanıcıları arasında yaygın şekilde kullanılıyordu. Ama problem şu ki, örneğin .Mac üzerinden alınan bir Apple kimliği, sonra MobileMe'ye, ya da ardından iCloud'a dönüştürülmediği gibi Apple da bu kullanıcılara hesapları birleştirme imkanı sunamadığı için özellikle eski kullanıcılar aynı cihazda birden fazla Apple ID kullanmak zorunda kalıyordu.

    Kendi deneyim itibariyle özetleyecek olursam iCloud üyeliklerimi (1) olarak ifade edebileceğim Apple ID'den yönetirken; önce iTunes satın alımlarım için, sonra da AppStore satın alımlarım için (2) olarak ifade edeceğim Apple ID'm üzerinden yönetiyordum. Apple Store tarafındaki alışverişler de Apple'ın sistemi gereği (2) numaralı Apple ID'm üzerinden ilerliyordu. Bu iki hesabımın da bölgesi Türkiye'ydi.

    Apple ekosistemi içerisinde yer alan bir kullanıcı için böyle bir durumda izlemesi gereken 2 farklı yöntem bulunuyor. Bu yöntemleri ve kısaca avantaj - dezavantajlarından bahsedeceğim:

    1- Türkiye'de satın alımların da gerçekleştiği (2) numaralı hesabın bölgesini ABD olarak güncellemek.

    İlk akla gelen yöntem bu. Ancak bu yöntemi gerçekleştirebilmeniz için bazı kısıtlar bulunuyor. Bunlardan ilki aboneliklerinin pasif hale gelmesi gerektiği. Eğer bu hesabınızla - örneğin 1 yıllık aboneliğiniz olduğu bir servis kullanıyorsanız, bu aboneliğinizin yenilenmesini iptal etseniz de aboneliğiniz aktif kalacağı, son geçerlilik tarihine kadar beklemeniz gerekiyor. Eğer böyle bir bekleme süreniz olmayacaksa hesabınızın bölgesini değiştirebilirsiniz. Bu durumda Türkiye'deyken satın aldığınız tüm öğelerden, ABD içerisinde olanlara sorunsuz şekilde ulaşabilirsiniz.

    Bölge değişimi yaptıktan sonra hesabınıza bölgenize uygun bir ödeme yöntemi de eklemeniz gerekiyor elbette. Onu da unutmadan ekleyeyim.

    Bölge değişikliği yapmak için tüm aboneliklerinizin pasif olduğundan emin olup, bölgeniz için uygun bir ödeme yönteminizi hazır bulundurduktan sonra sırasıyla (iOS'li bir cihazdan):

    Ayarlar > Adınız > Ortamlar ve Satın Almalar > Hesabı Görüntüle > Ülke / Bölge Seçimi > Ülkeyi veya Bölgeyi Değiştir yolunu izleyip, yeni ülke veya bölgenizi seçip, Hüküm ve Koşullar'ı inceleyip onay vermeniz yeterli.

    2- Türkiye'de satın alım amacıyla kullanmadığı (1) numaralı hesabın bölgesini ABD'ye çevirmek.

    Bu durum daha çok eski Apple kullanıcılarının karşılaşabileceği, birden fazla Apple ID kullanımı esnasında yaşanan problemi ortadan kaldıracak en hızlı ve basit yöntem. Bu yöntemden ilerleyip, Türkiye'de satın alım yapmadığınız Apple ID'nizin bölgesini ABD olarak güncellerseniz, cihazınıza sıfırdan uygulamaların çoğunu indirmeniz gerekecek. Bunu aslında ABD'ye gelip yeni bir banka hesabı açıp, Türkiye'dekileri Türkiye'de bırakıp, ABD'de yeni bir finansal hayat oluşturmaya benzetebiliriz. Elbette bu durumda iTunes döneminden satın aldığınız filmler ya da müziklere ulaşamayacaksınız ancak günümüzde artık streaming popülerliğinden ötürü eski offline içeriklerinize ulaşmasanız da çok problem olmaz diye düşünüyorum.

    Bu yöntemle ilerlediğiniz durumda, ayrıca, elinizde Türkiye'de kullanıma hazır bir Apple ID özgün şekilde bulunuyor olacak. Yani ABD'deki hayatınız için bir Apple ID, TR'deki hayatınız için de farklı bir Apple ID demek bu. Eğer Türkiye'ye gittiğinizde herhangi bir satın alım yapmayacaksanız, zaten cihazınızdan da Apple ID değiştirmenize gerek kalmayacak. Diğer yandan örneğin Apple Online Store Türkiye'den bir şey almak istediğinizde de TR bölgeli hesabınızı sorunsuzca kullanabilecekseniz.

    Bu şekildeki bir hesabınız için bölge değişikliği yapmak isterseniz de Mac'inizden Music uygulamasına bölgesini değiştirmek istediğiniz hesabınızla giriş yapıp sırasıyla aşağıdakileri yapmalısınız: (Aşağıdakiler Apple'dan alıntıdır)

    Ekranın veya iTunes penceresinin üst kısmındaki menü çubuğunda Hesap'ı, ardından Hesabımı Görüntüle'yi tıklayın.
    Apple Kimliğinizle giriş yapın.
    Hesap Bilgileri sayfasında Ülkeyi veya Bölgeyi Değiştir seçeneğini tıklayın.
    Yeni ülkenizi veya bölgenizi seçin.
    Hüküm ve Koşullar'ı inceleyip Kabul Et'i tıklayın. Onaylamak için tekrar Kabul Et'i tıklayın.
    Yeni ödeme bilgilerinizi
    ve fatura adresinizi girip Sürdür'ü tıklayın.*

    Özetle, Apple ile yaptığımız görüşmede de destek elemanlar genelde bölge değişimini önerdiklerini ama aslında sağlıklı ve sürdürülebilir olanın her bölge için farklı Apple ID'ler olduğunu belirttiler. Eğer mümkünse siz de ABD'ye geldikten sonra Apple satın alımları için yeni bir sayfa açmak için yeni Apple ID ile ilerleyebilirsiniz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Sono elinize saglik sayin @Sono


  • @Sono Hocam ayrıntılı anlatımınız için çok Teşekkürler...


  • Benim merak ettiğim konulardan biriydi. Apple'da aktif kullandığım ve ücret ödediğim bir servis yok. Ancak Youtube, Spotify gibi hesaplarımı güncellemem gerekecek diye düşünüyorum. Burada aile hesaplarına sahibim, muhtemelen ABD'de daha farklı fiyatlar üzerinden kullanmam ve aile hesaplarımdan çıkmam gerekecek.

    Detaylı anlatım için teşekkürler, ben ilk madde ile çözerim diye anladım.

  • ⭐⭐⭐

    @Stiff Ben de aile hesabi kullanıyordum Türkiye’de. Normalde aile hesabı kullanıcılarının aynı bölgede olmasi lazim Apple’ın açıklamasına göre. Ama nedense dün bölge değiştirdikten sonra aile hesabım yenilendi, herhangi bir problem yaşamadım. İlerleyen gunlerde yasar miyim göreceğiz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    sn. @Sono elinize sağlık.


  • Merhaba. Sn. @Sono , bilgiler için çok teşekkürler.

    5 Mart 2023 'te sonlanacak olan bir üyeliğim var ve bu nedenle mevcut Apple ID 'min bölgesini değiştiremiyor olacağım.
    Bölgeyi US seçerek yeni bir Apple ID oluşturduğumda TR'de kullandığım mevcut banka uygulamalarını da yeniden yüklemem gerekecek ( TR 'de kullandığım telefonu kullanacağım ) ve bu uygulamalara giriş yapmak istediğimde, yeni bir Apple ID olacağından uygulamaya gelecek olan "doğrulama kodu" bir problem yaratır mı, bunu deneme fırsatınız oldu mu ?


  • Sn. @kronos, Bank of America uygulamasini indirebilmek icin Apple ID bolge ayarlarimi ABD olarak degistirmem gerekti, ancak abonelikleri iptal etsem de hala sureleri devam ettigi icin bu degisiklik mumkun olmadi. Yeni bir gmail hesabi acip yeni bir Apple ID ile bolgemi degistirip Bank of America uygulamasini yukleyebildim ve telefonumda hala bu yeni ID ile devam ediyorum. Yeni ID kullanmaya basladiktan sonra telefonda yuklu olan Yapi Kredi, Garanti, EnPara, HSBC, Halkbank uygulamalarinin hicbiri bu degisiklikten etkilenmedi ve hala aktif olarak kullanilabiliyorlar. Bu arada iOS guncellemesi de yaptim, ancak hic sorun olmadi.

    Bir de dip not vereyim, hattim Turkcell idi, ABD’ye gelmeden once hazir karta gectim. Burada herhangi bir wi-fi agina baglaninca (eger ag uzerinde bir kisitlama yapilmamissa ve telefon modeliniz uygunsa) hattiniz Turkcell Wi-Fi olarak aktif olarak kullanilabiliyor, her turlu konusma ve SMS tipki Turkiye’de gibi sorunsuz kullaniliyor.

    Telefon hatti icin Mint e-sim alarak telefona kurdum, data hattim Mint ve wi-fi bagli degilken Turkcell hattim konusma yaptirmasa da SMS bildirimlerini almaya devam edebiliyor, bankacilik icin SMS kullananlar bundan da fayda gorebilir.


  • @AcerVulus, içinde söyledi: ABD'ye Göç Sonrasında Apple ID Bölge Ayarlamaları Hakkında

    Sn. @kronos, Bank of America uygulamasini indirebilmek icin Apple ID bolge ayarlarimi ABD olarak degistirmem gerekti, ancak abonelikleri iptal etsem de hala sureleri devam ettigi icin bu degisiklik mumkun olmadi. Yeni bir gmail hesabi acip yeni bir Apple ID ile bolgemi degistirip Bank of America uygulamasini yukleyebildim ve telefonumda hala bu yeni ID ile devam ediyorum. Yeni ID kullanmaya basladiktan sonra telefonda yuklu olan Yapi Kredi, Garanti, EnPara, HSBC, Halkbank uygulamalarinin hicbiri bu degisiklikten etkilenmedi ve hala aktif olarak kullanilabiliyorlar. Bu arada iOS guncellemesi de yaptim, ancak hic sorun olmadi.

    Bir de dip not vereyim, hattim Turkcell idi, ABD’ye gelmeden once hazir karta gectim. Burada herhangi bir wi-fi agina baglaninca (eger ag uzerinde bir kisitlama yapilmamissa ve telefon modeliniz uygunsa) hattiniz Turkcell Wi-Fi olarak aktif olarak kullanilabiliyor, her turlu konusma ve SMS tipki Turkiye’de gibi sorunsuz kullaniliyor.

    Telefon hatti icin Mint e-sim alarak telefona kurdum, data hattim Mint ve wi-fi bagli degilken Turkcell hattim konusma yaptirmasa da SMS bildirimlerini almaya devam edebiliyor, bankacilik icin SMS kullananlar bundan da fayda gorebilir.

    Sn. @AcerVulus verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim; kafamdaki birçok soruya cevap verdiniz 👍🏻

    Forumda bir arkadaş yazmıştı; T-Mobile 3 Aylık Ücretsiz deneme kampanyası varmış, sanırım biz de ABD’ye giriş yapmadan telefonlara kuracağız.

    Bu arada Apple ID US hesabı açarken başlangıçta ödeme yöntemi olarak Türkiye kredi kartlarını kabul ediyor mu, bilginiz var mı?

    linkinde “çoğu kredi kartı ya da banka kartı” olarak belirtmiş.


  • Sn. @kronos, ben US hesabi acarken odeme bilgisi sormadi diye hatirliyorum, ancak ucretli bir app almak gerektiginde Turkiye kartlari gecerli olacaktir diye dusunuyorum. Apple magazalarinda, diger tum fiziksel satin almalarda ve online her turlu alisveriste Turkiye'den aldigim tum kartlari kullanabiliyorum.


  • @AcerVulus Tekrardan yardımlarınız için çok teşekkürler.

  • Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   ayvalik10 ayvalik10 

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

89
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum