@brucewayne merhaba bostona giriş yaptınız mı acaba
-
@minnesota hocam bir sorum vardı. Minneapolis de iş fırsatları nasıl acaba? Şehirin toplu taşıma ağı nasıl? Genel olarak önerir misiniz bu eyaleti?
-
Herkese cevapları için teşekkür ederim tek tek. Çok teşekkürler, iyi ki varsınız.
@ayvalik10 @ATS16 @cleo @arnblt -
@orangegreen sayfanın en üstünde sağda dünya işareti var işte oraya tıklarsan tüm üyelerin nerede yaşadığını görebilirsin.
-
-
@brucewayne merhaba bostona giriş yaptınız mı acaba
-
Kasim 2022'den beri Des Moineste yasamaktayiz. Green card ile Turkiyen tasinirken ilk duragimiz Des Moines oldu. Yasam maliyetlerinin ve kiralarin ucuzlugu, guvenli olmasi ve sigorta-bankacilik sektorunde is imkanlarinin genis olmasi baslamak olarak dogru yer oldugunu dusundurdu. On arastirmalarimiz dogru cikti. Hesaba katmadigimiz/bilmedigimiz sey ise Iowalilarin 'Iowa Nice' lakabiyla yani misafirperverligi ve kibarliklariyla un salmalari oldu. Bir de tabi en buyuk gocmen grup yaklasik 20 bin civariyla Bosnaklar olunca sosyal ve kulturel olarak cok iyi karsilandik. Turkiyede esim de ben de Istanbulda bir bankanin genel merkezinde calisiyorduk dolayisiyla bankada is bulana kadar gecici birkac is yaptik derken kisa surede Iowanin yerel bankalarinin birinde ikimiz de ise basladik. Ben once basladim ardindan esime de referans oldum. Simdi ikimiz de yoneticilige terfi ettik. Iowalilar insanlar Iowa'ya gelsin yerlessin sevsinler ve kalsinlar istiyorlar. Hemen bizi aralarina aldilar. Turkiyeye karsi cok meraklilar. Turk oldugum icin Turkiyede bu kadar pohpohlandigimi hatirlamiyorum. Sosyal gonulluluk faaliyetlerine de katiliyoruz. Dar gelirlilere yardim ve agac dikme etkinliklerine katilip iyice kaynasiyoruz. Kis cok sert geciyor ama alistik. Kapali garaj ve remote starterli bir arac ile kis kosullari hafifliyor. Geri kalan mevsimlerde harika bir yer. Surekli disarida yerel festivaller konserler yarislar etkinlikler oluyor. Iowa state fair cok kalabalik ve eglenceli. Gece hayati cok canli degil biz de zaten ona daha Turkiyedeyken doymustuk. Tam isine gucune bakmalik aile yeri. Parklar goller nehirler ormanlar tam bir outdoor takilmayi sevenler icin harika. Bisiklet kulturu cok yaygin. Des Moines in her yerinde bisikletlerin ayri yollari var ve Rugbrai ABD capinda meshur bir bisiklet yarisi. ABD nin genel bir handikapi arabaya bagimli bir sekilde yasanmasi. Des Moines de kucuk bir Midwest metropolu olarak toplu tasimanin zayif oldugu bir yer. O yuzden downtownda 3 sene yasadik hem ise de yakinligi hem de yurunebilir olmasindan oturu. Simdi 2 ay once sehrin kuzeyine Ankeny'e tasindik. Suburb diye tarif edebileceginiz bir bolge fakat tasindigimiz bolge yuruyerek her isinizi halledebileceginiz sosyal olarak da canli bir ilce hayati vadediyor. 2 sene kalir buyuk bir eyalete tasiniriz derken simdi ailemizi burada buyutup sonra da ev almayi da planlar olduk. Kisacasi Iowa'ya geldik, sevdik, Iowa'li olduk.
-
Chicago eyaletini görünce aklıma ilk gelen Al Capone ve ondan korkmayan tek rakibi Hymie (Earl) Weiss geliyor. Her ne kadar Capone dan korkmayan tek gangster olsa da sonu bazilikanın önünde otomatik silahlarla taranarak öldürülmek oldu. İkisi de aynı mezarlıkta (Katolik) yatıyor. Paylaşamadıkları bölgelere şimdi başkaları hükmediyor... Nerden aklıma geldi şimdi bunlar? -He pardon Chicago eyaletini görünce...
-
-
-
@mustapha evet hocam onuda ogrendik ama ehliyet almak kesin çözüm gibi geldi ve aldım. Sizde pa damısınız ben delawere county deyim.
-
@gucarslan, içinde söyledi: Kansas
@Nihan, içinde söyledi: Kansas
Merhaba 🙂
Ozellikle GreenCard suercinde forumdan o kadar fazla faydalandik ki, bizim nasil katkimiz olabilir diye dusunurken simdilik en azindan bu sayfada fayda sunabilecegimizi farkettik 🙂
Ben isim geregi bir kac kez Kansas'da bulundum. Esim yaklasik on yildir orada yasiyor. Biz Kansas'i Turkiye'nin Ic Anadolu bolgesinde bulunan sehirlere benzetiyoruz. Malum denizi yok, sosyal aktivitelerin ve gece hayatinin da cok hareketli oldugu soylenemez. Ancak is - ev - okul arasinda duzenli, guvenli ve kuralli bir hayat isteyenler icin ozellikle diger eyaletlerle maliyet karsilastirmasi yapildiginda avantaj saglamakta. Benim isim Missouri, Kansas,ta idi ve esim Lenexa ve Overland Park, Kansas civarlarinda yasamini surdurdu. Diger pek cok eyalette oldugu gibi alisilmis Turk komsulugu, misafirperlik ve girisimcilik olmasa da size uygun yasam bolgesini sectiginizde sabah aksam gorduklerinize selam vererek girip ciktiginiz evinizde huzurla yasayabilirsiniz. Turk menseili urunler bazi Arap marketlerinde satiliyor ancak bu marketlerin sayilari fazla degil.
Tek basina bir evde yasamak isteyenler icin kiralar genelde $1000 uzerinde, dolayisiyla apartmanlarda ev arkadasligi sistemi daha mantikli olabiliyor (sozlesme imzalamaniz gerekmekte). 3-5 kisilik bir ailenin de mustakil ev kirasi ortalama bir muhit ve okul kalitesine gore $1200 - $2500 dolar arasinda olabiliyor. Trafik sikintisi yasamayacaginiz bir eyalet, yani onlarin trafik dedikleri sey sadece bir sure yavaslayarak giden arac toplulugu!
Insanlar burada nasil eglenir, nasil zaman gecirir diye dusundugumde aklima gelen iki sey, 1. Plaza'da ve AVM'lerde alisveris ve kahve ile gecen zaman, 2. Casinolar'da sinirsiz yiyecek icecek opsiyonlariyla gecen zaman (evet bu konuda dikkatli olmakta fayda var :)) Pek tabi ki baskaca faaliyetler de vardir, onlari (umuyorum ki) bir kac ay sonra tam anlamiyla yerlestigimizde yazabilirim.
Orada yasayan Turkler'in kurmus oldugu grup ve dernekler var, FB uzerinden arastirabilirisniz. Kucuk gruplar kendi aralarinda bazi etkinlikler duzenliyor.
Ben oradaki mevsimleri Ankara'ya benzetiyorum, esim dah soguk ve sicak hissedildigini soyluyor Kansas'da. Insanlari da bana gore mesafeli hatta temkinli. Ilk gidisimde buradan goturdugum minik hediyeleri kabul etmekte tereddut eden ofis arkadaslarim, sonraki gunlerde masama kucuk hediye ve notlar birakmisti. Genel bir "Bu ne simdi, neden bana iyilik yapiyor, hediye veriyor" gibi bir yaklasimlari var 🙂
Merak edilen diger soru / konula icin buralardayiz!
Sevgileriletiniz üzerinden 1 yildan fazla zaman geçmiş 🙂 suan ki durumunuzu, özellikle covid sonrası hayatı ve iş olanaklarini merak ediyorum açıkcasi.
umarım mutlu hayatınız devam ediyordur. sevgiler..
Merhabalar. Akademik alanda ilerlemek için imkanlar var. Özellikle havacılık alanında Wichita çok gelişmiş. Büyük uçak fabrikaları var. Bu tarz yerlere kabul için en azından Greencard sahibi olma şartı var. Genellikle tecrübe şartı aranmıyor. İşe kabulden sonra eğitimler veriliyor. Ara eleman veya mühendis olabilir. Mühendislik için kabul daha kolay olabiliyor.
Ulaşım için otobüs var. Otobüs durakları var. Uygulama üzerinden takip edilebiliyor. Fakat hiç kullanmadım. Bir kaç kere uber kullandım. Uber fiyatı uygun. Fakat sürekli kullanım için ekonomik olmaz. Ortalama 5000$ lık bir araba iş görür. İkinci el olduğu için sigortası da düşük olur.
Yaşam tarzı, yaşanılan yere göre değişiyor. Bizim yaşadığımız yer gayet sakin, huzurlu. Yukarıda da söylenildiği gibi trafik sorunu yok. Şehir içinde arabayla ortalama 10 dakikalık mesafelerde market, yürüyüş parkı, cafeler, kıyafet dükkanları mevcut.
Aslına bakılırsa market konusunda illaki Türk marketine ihtiyaç olmuyor. Normal bir yaşam için diğer marketler yetiyor. Zeytin, peynir, turşu, çay desen Walmart'ta, Target'ta, Costco'da, Sam's Club'da var.
Ekmek çeşidi çok fazla. Biz Costco'nun İtalyan ekmeğini tercih ediyoruz. Genel olarak İtalyan üretimleri Türk tarzına uygun oluyor.
Mesela güllaç, bulgur, Türk çayı-kahvesi, pekmez, tarhana gibi spesifik Türk ürünleri için güvenilir, online Türk marketlerini kullanıyoruz. Şuan baktım ve 99$ üzeri alışverişte ücretsiz kargo.
Eğlence konusunda beklentiye göre değişir. Eğlenceden kasıt bar, gece kulübü ise her yerde var. Aile mekanlarında bile istediğin alkollü içeceği sipariş edebilirsin.
Aileyle, çocuklarla zaman geçirmek için parklar, büyük göller, ırmak kenarları, ağaçlık yürüyüş parkları, çocuklar için kapalı oyun alanları var. Göller ücretli olsa da ücret arabaya ödeniyor. Yani arabada 10 kişi olsa bile sadece 1 giriş ücreti ödeniyor ki o da 10$'dan az. Çoğu yer ücretsiz. Kapalı çocuk oyun alanları üyelik sistemine göre oluyor ki ücreti aylık olarak gayet makul. Çünkü sabah açılıştan akşam kapanışa kadar orada zaman geçirilebilir.
Ev kiraları 1500$ civarında. Yine yaşanılan yere göre değişir. Çok daha ucuza da kiralık evler bulunabilir. Apartmanlarda kirada oturmak uygun olabilir.
Aklıma gelenler genel olarak böyle. -
Herkese merhaba, eşimle birlikte yaklaşık 1 senedir West Virginia'da, Virginia ve Maryland sınırlarına yakın bir kasabasında yaşıyoruz.
Genel olarak yaşam bilgisi vermek isterim. Burada yerleşik bir yaşam yok. Genel olarak birbirinden uzak evler (aralarda bahçeler, ormanlar vb), ya da sitesel görünen town houselardan oluşan ama penceresinden bile kimsenin bakmadığı yaşam var mı yok mu diye merak ettiren evler, şehir merkezi yok, varsa da tek bir cadde ve kahvecisinden restorantına en geç 8-9 (aslında 5-6 da bakmayın bir iki tanesi belki) gibi kapanan yerler; bir tane Mexican rest 10'da kapanıyor hakkını yememek lazım.
Burada pek hayat yok, genelde VA ya da MD'ye gitmeniz lazım. İş nedeniyle geliyorsanız (etrafta birkaç fabrika vb var) diyecek bir şeyim yok ama seçimle gelmek için baya insan sevmiyor olmanız gerekiyor gibi bir şey 🙂
Yaşayan varsa selamlar. -
Maine eyaletinin en büyük şehri Portland fakat başkent Augusta. Bir doktor tanıdığım başkent Augusta'da bir hastaneden teklif aldı. Kentin ortasından Kennebec nehri geçiyor. Çok güzel bir şehre benziyor. Nehir kenarında bahçeli villa tipi evlerin kirası 2500 civarı imiş. Çok kuzeyde soğuk bir yer ama yüksek maaşla bir kaç sene çalışıp para biriktirmek çok mantıklı duruyor.
-
Delaware
-
@MySea vay be savas cikti diye litresi 20 oldu burada da. biz hep 50 liralik aldigimiz icin bize dokunmuyor aslina bakarsaniz, amerikalilar dert yansin azicikta...
-
@celica Benzin 2008 ekonomik krizinde de $4 olmustu ve sadece iki ay falan o duzeyde kalmisti, sonra tekrar dusmustu. Bu defa bakalim nasil olacak?
-
@MySea nasip olursa bizde düşünüyoruz mangalı bu ara
-
amerika kendi petrolunu ureten bir ulke petrol kaynaklari cok,belki yer alti kaynaklarini kurutmamak icin disardan petrol aliyordur ve dunya piyasasina uyup vatandasina ayni baz uzerinden petrol satiyor olabilir.....benim arabanin deposundada 140 km yol yapacak kadar petrol var,yol daki benzincilerin tabelalarina her gun bakiyorum fiat duserse gidip dolduracagim,bu gunlerde pek araba kullanmamiza ihtiyacimiz olmuyor,arabayla is yerlerine gidenler mecburi ucuz pahali benzinlerini aliyorlar.
-
@MySea umarız bu seferde düşüşe geçer abi. green cart çıkarsa satıp bankaya yatırırız dediğim bi arabam vardı. bu fiyatlar devam ettiği sürece arabaların da değeri düşecek, dolar da artmaya devam ediyor. napacağız bakalım..
-
Delaware eyaleti, yukselen benzin fiyatlari nedeni ile, residentlerin hepsine $300 gas money (benzin parasi) gondermeyi planliyor.
-
Delaware yeni bir hizmet baslatiyor: Gezici DMV servisi

-
Delaware eyaleti 2021 yilinda yaklasik $1 milyar beklenmeyen butce fazlasi elde etti. O yuzden, eyalet meclisi, 2020 tax return yapan tum Delaware residents icin kisi basi $300 benzin yardimini kapsayan yasayi onayladi, vali de imzaladi. Haziran sonuna kadar paralar gonderilecek. Yaklasik 600 bin residents + 150 bin senior residents bu yardimi alacak.
-
Dun saglik randevu gunumuzdu

Ilk once sabah ben hastaneye kan tahlili icin gittim. Lab da benim kani alan kadin Turk cikti. Hem lab teknisyeniymis hemde okuyormus.
Sonra oglumun kulak doktoru randevusu vardi. Duyma testini yapan audiologist kadinin kocasi Turk cikti. Hatta bizim Turk oldugumuzu ogrenince kadin benimle Turkce konusmaya calisti bazi seyleri.
Daha sonra esimin kan tahlili icin bir LabCorp randevusu vardi. Orada da esimin kanini alan kadin Turk'mus. Bir sure tanisip, sohbet etmisler.
-
@MySea, içinde söyledi: Delaware
Delaware eyaleti 2021 yilinda yaklasik $1 milyar beklenmeyen butce fazlasi elde etti. O yuzden, eyalet meclisi, 2020 tax return yapan tum Delaware residents icin kisi basi $300 benzin yardimini kapsayan yasayi onayladi, vali de imzaladi. Haziran sonuna kadar paralar gonderilecek. Yaklasik 600 bin residents + 150 bin senior residents bu yardimi alacak.
Bizim Delaware eyaletinden benzin cekleri bu hafta geldi. Kisi basi $300

-
@MySea senin adina mutlu oldum abi bu torpraklar goremedigimiz seyler

-
@MySea Yakit destek olayi iyimis. Sanirim Delaware'a yol gorundu
listenin basina aldim 
-
Delaware cost of living uzerine bir yazi:
-
@MySea peki yazı sizce ne kadar gerçeği yansıtıyor, oranın artık bir yerlisi diyebilecek kadar deneyimi olan sizden dinleyelim?

-
@gucarslan Oncelikle yazi Temmuz 2022 tarihli oldugu icin guncel bir icerige sahip. Fakat, yasam masraflari icin verilen rakamlar her bir baslik icin ortalama rakamlar. Yani bu verilen rakamlarin biraz altinda veya ustunde bir realite ile karsilasmak da cok mumkun.
Bu yazida genel olarak kuzey Delaware (Wilmington ve Newark cevresi) ile guney Delaware (Dover ve daha guneyi) karsilastirilmis. Demek istedigim, fiyatlar bazi yerlerde semtine ve hatta sokagina gore degisebiliyor.
Genel olarak bence dogru rakamlar verilmis. Son bir yildir, ev fiyatlari 50%'e varan oranlarda yukseldi. Buna parallel olarak kira fiyatlari da yukseldi. Eskiden alicilarin/kiracilarin hukum surdugu bir piyasa vardi; fakat simdi artik saticilarin hukum devri basladi. Ayni sey araba piyasalari icin de gecerli. Genelleme yaparsak, orta ve guney Delaware'de (plajlar haric) ev fiyatlari kuzeydekilere gore biraz daha ucuzdur. Aynisi kiralara da dogru orantili sekilde yansiyor.
Gida ve diger mutfak/temizlik urunlerinde durum biraz farkli. Benim gozlemlerime gore bazi urunlerin fiyatlari yukseldi ama hala ayni fiyattan satilan urunler de mevcut. Hatta bazen indirimlere ugrayan urunler de var. Mesela, bizim aldigimiz grass-fed organic bir sut vardi, fiyati hep $6 idi, bugunlerde $11 olmus. Ama bu artis peynir ve yumurtalarda yok, onlarin fiyatlari ya ayni yada .20-.30 cents artmislar.
Covid bircok seyi degistirdi veya etkiledi. Turkiye'den bizim biraz bagisikligimiz var ama Amerikalilar enflasyon denen canavar ile henuz daha yeni tanisiyorlar! Ve en cok konustuklari sey ise benzin fiyatlari. O yuzden, bunun sonuclari nasil olacak hep birlikte gorecegiz...
-
@MySea hocam merhaba size mesaj yazdım bakma imkanınız varmı
-
@cem9081 Merhaba, cevap yazdim.
-
Delaware gaziler (veterans) icin driver's license ve/veya ID kartlarda yeni duzenleme uygulamaya basladi. Driver's license/ID kartlarin sag alt kosesinde 'veteran' yazacak.
-
Bizim eve 5 dakikalik mesafede yeni yapilan apartment complex ve floor plan ile fiyatlari.
Konum olarak cok harika bir yerdeler. Downtown, University of Delaware ve diger aliveris merkezlerine yurume mesafesinde.
3 odali daireler aylik $3k den basliyor. -
@MySea Çok güzel yapmışlar. Yeni de olunca çok ferah ve güzel görünüyorlar. Ama hayalimde hep bana ait bir ev ve bana ait bir bahçe var. Apartman hayatından hoşlanmıyorum. Sevemedim bir türlü. Ama kurtulamıyoruz da

Benzer Başlıklar
151
Çevrimiçi
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.2k
İleti
Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum

Delaware DMV on the Go trailer now providing accessibility
Cost of Living in Delaware: Average Rent, Groceries, Utilities, and More