@Ping-PONG Ben dünyada henüz sıkı yönetim biçimine sahip olup, geride bir yangın bırakmadan gideni görmedim. Ama CB dün akşam itibari ile bana göre seçim ateşini de yaktı.
Bir kamu bankası yetkilisine dayandırılan haberlere göre sistem şöyle işleyecekmiş.
Paranı 6 aylığına vadeli TL'ye yatırırsan, vade geliri ve ayrıca o esnada dolar daha çok artmışsa aradaki farkın yarısını alacaksın.
1 yıllığına yatırırsan ise %100'ünü.
Örneğin 1 yıllığına 100.000 TL yatırdın diyelim. 1 yılın sonunda ise 10 bin lira vade geliri elde ettiğini düşünelim. Aynı zaman diliminde eğer dolar 20 bin lira kazandırmışsa, vadeden gelen 10 bin lirayı, + olarak da dövizde oluşan 10 bin liralık farkı alacaksın. Fark ödemelerini ise hazine karşılayacak.
Peki hazine bunu nasıl yapacak meçhul, çokça dile getirildiği üzere para basılması ve işin ucunun hiperenflasyona dayanması olası bir seçenek olarak gözüküyor. Çünkü para basma içi son 2.5 senedir zaten vardı , internette de zaten bununla alakalı zebil gibi konu var.
Çünkü asgari ücretliden vergiyi de kaldırdı. Asgari ücret üzerinde çalışanlardan ise asgari ücret üstünde ki kazanç farkından vergi alacak. Zaten biliyorsunuz ki ülkemizde maaşlı çalışanlar kurumlardan çok vergi ödüyor yıllardır. Dolayısı ile vergiler ile de bu farkın ödenemeyeceği açık.
Para basılması, yada dışarıdan çok ciddi miktarda ( öyle 10-15 milyar dolar ile de yürümez bu işler 3 hanelere kadar gitmesi lazım ) kaynak bulunması gerekiyor. Katar'lılara tüm gençliğimizi vereceksek bilemiyorum, ama aksi senaryoda para basılacağı çok net gözüküyor bence.