Evet başlıkta belirttiğim gibi sorum bu. Ben şirket kurup EIN numarası alarak banka hesabı vs. açabiliyorum yani bi nevi amerikaya vergi verecek hale geliyorum. Peki SSN nasıl alabiliriz ?
-
Ben de ilk defa extension yaptım bu sene. Yeni bir muhasebeci bulmam lazım şirket için, eskisi iyi iş yapmamış.
-
herkesin bilerek ve isteyerek girdigi bir gemi bu . yaslilar her filimde once oluyor maalesef , gozlukluler ile aralarinda milim fark var 🙂 . latifemi iyi manalarsiniz insallah 🙂
-
@emresurmeli Onceki yil gelir olmamasina ragmen, bircok eyalette "no activity" beyani yapmaniz gerekir. Bunu bir muhasebeci yardimi ile geriye donuk yapabilirsiniz.
Bu yilki vergi beyanina baslamadan once, tavsiyem, oncellikle gecen yilki no activity beyanini yapmaniz.
ABD'de LLC sirketlerdeki giderlerin genel kurallari:
1- Giderlerin isle ilgili olmasi gerekir.
2- Belgelendirme sarti vardir, yani fatura, makbuz veya sozlesme vb gibi. Bu belgeler sirket adina duzenlenmis olmalidir. Eger belge yoksa, kanunen gider sayilmaz.
3- Tasarlanan veya planlanan harcamalari o vergi yili icin gider gosteremezsiniz. Fiilen gerceklesmis olmasi gerekir.
4- Giderler piyasa kurallarina uygun olmalidir. Kurallara uymayan giderler icin yapilan odemeler ortulu kazanc sayilir ve gider olarak kabul edilmezler. Vergi mevzuatina uygun kaydedilmeli.
Asagidakiler genel giderlerdir:
Personel maaslari, ofis masraflari (kira, elektrik, telefon, internet vb), arac ve ulasim giderleri, demirbas ve amortisman giderleri, reklam ve pazarlama giderleri, danismanlik hizmetleri, sigorta ve finansal giderler (sigortalar, bankacilik masraflari vb), is ile ilgili vergiler.
-
@hukukveonline bu durum bizim basimiza da geldi. Esimin ki 4ncu benimki 3 ncu seferde geldi. Her seferinde yenileme basvurusu yaptik. Eger izin veriyorsa online SSA hesabi acip oradan yapin.
-
ITIN ile bu problem çözülmez mi
-
Merhaba arkadaşlar,
2025 yazında J1 Summer Work and Travel programı ile New Hampshire (Salem), Canobie Lake Park bünyesinde çalıştım. Şu an Sprintax üzerinden vergi beyannamemi hazırlıyorum ancak bir noktada takıldım ve tecrübelerinize danışmak istedim.
W-2 formumdaki bilgiler şu şekilde:
Gross Pay (Box 1): 8,540.70 $
Federal Tax Withheld (Box 2): 554.91 $
Sprintax verilerimi girdiğimde, toplam vergi yükümlülüğümün (Tax Liability) 853 olduğunu ancak maaşımdan sadece 555 kesildiğini söylüyor. Sonuç olarak 298 $ federal vergi borcu (Amount you owe) çıkarıyor.
Asıl sorum şu: Sprintax doldururken "About Your College" kısmını atlıyor ve Türkiye-ABD arasındaki Vergi Anlaşması'nı (Article 20 - Tax Treaty) uygulamıyor.WAT öğrencileri için bu vergi anlaşması (5000 $ muafiyet) geçerli değil mi?
Aranızda bu yıl benzer bir borç durumuyla karşılaşan var mı? İşverenin az vergi kesmiş olması normal bir durum mu?
Sistem mi bir hata yapıyor yoksa SWT öğrencisi olduğum için bu %10'luk vergi dilimine girip aradaki farkı ödemem mi gerekiyor?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
-
Bana da her sene mail geliyor. TR'de bir gelirim yok. Vergi beyanında da aynı şekilde gösteriyorum, gelirim olursa da zaten belirtirim. Kendi verilerini koruyamayan bir şirkete değil SSN pabucumu vermem. İşin ilginç yanı kartı veya app kullanmama rağmen özel bir banka benim burada yaşadığının bilgisine nasıl ne hakla ulaşıyor? Devlet bankası olsa anlarım, legal ve etik olmasa bile kurumlar arası veri paylaşımı olabilir. Kaldı ki burada çoğu devlet kurumu birbirine veri vermeyi reddederken... TR'ye gidince üşenmezsem ne var ne yok kartları ve hesabı kapatacağım.
-
-
$ cinsinden, once evin maliyetini 2018'deki satin aldiginiz degerden hesaplayin. Eger bazi iyilestirmeler yaptiysaniz, bunlari da ekleyebilirsiniz maliyet olarak. Sonra satiginiz miktardan maliyeti cikartarak capital gain miktarini hesaplayin. Bunun uzerinden vergi odeyeceksiniz.
Bazi istisnai durumlar var:
Eger evi satmadan once son 5 yilda en az 2 yil evde yasadiysaniz, home sale exclusion var. Bu durumda bekarlar icin $250k, evliler icin $500k'e kadar vergiden muaf olabilir.
Foreign tax credit: Turkiye'deki ev satisindan Turkiye'ye vergi oderseniz, bunu ABD'deki ev satisindan dolayi odeyeceginiz vergiden dusebilirsiniz.
Ev satışını form 1040 ile bildirmeniz gerekir.
Evin satış detaylarını (alış/satış tarihleri, alış/satış fiyatları, masraflar) $ cinsinden form 8949 da bildirin. Kazanç veya zarar bu formda hesaplanır.
Form 8949'dan gelen toplam kazanç veya zarar, uzun vadeli (bir yıldan fazla elde tutulmuşsa, sizin durumunuzda 2018'den beri olduğu için uzun vadeli olacaktır) sermaye kazancı olarak bu forma aktarılır. Uzun vadeli sermaye kazançları, normal gelire göre daha düşük vergi oranlarıyla vergilendirilir.Home Sale Exclusion dan faydalanıyorsanız, bu indirimi Form 8949'da belirtmeniz gerekir.
Türkiye'de vergi ödediyseniz, Form 1116'yı doldurarak bu vergiyi ABD vergi yükümlülüğünüzden düşebilirsiniz.
Belirli limitleri aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bunları IRS'e bildirmeniz gerekir.
FBAR (FinCEN Form 114): Yıl içinde herhangi bir zamanda yabancı finansal hesaplarınızın (banka, aracı kurum vb.) toplam değeri $10.000'ı aşarsa, bu formun doldurulması gerekir. (Bu form Hazine Bakanlığı'na (FinCEN) gönderilir, IRS'e değil).
Form 8938 (FATCA): Belirli limitleri (ikamet durumunuza göre $50.000 - $400.000 arası) aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bu formun beyannamenizle birlikte doldurulması gerekir. -
Yok mu hiç tecrübe eden
-
@sisi_yd tubotx pro kullandik bizim icin doldurdu formu
-
ABD disindaki hesaplarinizin toplam bakiyesi 10bin dolar uzerine cikarsa , ABD disindadki tum banka hesap bilgilerini FINCEN ile bildiriyorsunuz. Bunu daha cok kara para aklamayi onlemek icin ABD istiyor. Biz 2019 senesinden beri hesaplarimiz bildiriyoruz bir sekilde 10bin dolari geciyor TRdeki bir hesap, o nedenle hesaplarin hepsini bildiriyoruz. Bu konuda yaptigimiz en onemli sey TRdeki hesap sayisini iki bankaya indirip oradan calismak, kullanilmayan kartlari ve hesaplari kapatmak oldu.
-
Arkadaşlar SSN numaram geldi bir de work permit diye bir şey duyuyorum grenncardlı olarak gelen biri ssn gelince work permite başvurmalı mı ya da bu ikisi aynı şey mi teşekkürler
-
Merhabalar arkadaşlar geçen yaz work and travela gitmiştim ve işverenlerimin bana W2 formalarımı gönderilmesiyle vergi iadesine başvurmaya karar verdim. Bunun için TurboTax'ı kullanmak istedim ve gerekli bilgileri doldurdum ancak gözden kaçırdığım bir yerde yanlışlıkla eyalet bilgileri için resident girdim ama nonresident'ım. Ben bu dosyayı e-file şeklinde gönderdim ve hiçbir şekilde geri alamıyorum veya duzenleyemiyorum. Bunu nasıl çözebilirim? Bilgisi olan varsa teşekkürler.
-
-
You Merhaba, 2016 da DC'ye taşındım, 2017 Kasım'da da DC ehliyeti aldım.2018'in ilk/ikinci ayında da DC'den New Yorka'a taşındım, sonra iş için oradan da Chicago'ya taşındım.
Bu arada elimde New York ve Chicago için imzaladığım ev leaseleri, New York adresimin üstünde olan paystublar ve hatta o zaman proofof income için aldığım "New York ofisinde çalışıyor" belirten yazı var. Bu iki eyaletin de vergisini ödedim TurboTax üzerinden ve elimde de belge var. Fakat Washigton DC "ehliyetin benim üzerimdendi ,full residemtinsin" diyor .Ve bir background check yapıyor şu an, 2018 için bana elimizdeki bilgi doğru mu diye. Ona göre benden vergi isteyecek.
Bu durumu çözecek muhasebe uzmanı ya da yönlendireceğiniz Hukukçu var mı ?
Tüm bilgiler bana yardımcı olabilir.
Teşekkür ederim. -
bu soruların cevaplanmış olduğu ilgili başlık surada:
https://yesilkartforum.com/forum/topic/286/türkiye-den-gelen-gelir-için-vergi
-
Ben de SSN alamayacagimiz kizim icin ITIN basvuru surecimden bahsedeyim. Biz ailecek J1 ile buradayiz. Ben universiteden maas aliyorum ve SSN'im var, esimin EAD'si ve dolayisi ile SSN'i var, fakat kizimiz icin SSN alamiyoruz calisma izni olmadigi icin. Boyle olunca da onu dependant gosterebilmek adina ITIN'e ihtiyacimiz var.
Oncelikle IRS'in sitesindeki agencylerden yakin olan birini arayip randevu aldim. Yanimizda doldurulmus tax return, guncel DS-2019'larimiz, pasaportlarimiz, kizimizin okulundan alinmis onun ogrenci oldugunu gosteren durum belgesi goturduk. Ben tax return'de Child Tax Credit'i isaretlemistim fakat ilk sayfada da yazdigi uzere sadece Dependant olarak $500 vergi indirimi alinabiliyormus onu degistirdi agency'deki kisi. Fotokopileri cekti ve W7 formunu tax returnle beraber gonderdi. Soyledigine gore state tax return, ITIN basvurusu ile beraber yapilmis olacakmis. Bizim bir daha state tax return yapmamiz gerekmeyecekmis, fakat ITIN gelince federali kendimiz yapacagiz. Agency, iki kere randevumuzu degistirmek zorunda kaldigi icin bizden bu islemler icin para almadi, bu yuzden normalde ne kadar tutuyor bilmiyorum. ITIN gelince burayi guncellerim.
Social Security Number (SSN) ve Basvurusu
-
@arkben, içinde söyledi: Social Security Number (SSN) ve Basvurusu
@Muhtaradana yanlış yönlendirmiş olmayayım, posta işi teyit edilmiş bir yol değil...birebir telefonla konuştuğumuzda hiç de "belgeleri postayla gönderin hallederiz" demediler
en doğru yol randevu alıp talep yapmak sanki...Birebir gorusmelere yakin zamanda basladilar, oncesinde sadece posta ile kabul ediyorlardi; dolayisiyla merak etmeyin yanlis bir yol degil

-
Merhaba,
@crazycells @knnrn @arkben
Ds260’ta SSN başlıklı bölümdeki 3 sorudan 2. si sorulmadı. (Do you want the Social Security Administration to issue a Social Security number and a card? )
Tesekkurler
-
@wyomingist, içinde söyledi: Social Security Number (SSN) ve Basvurusu
Merhaba,
@crazycells @knnrn @arkben
Ds260’ta SSN başlıklı bölümdeki 3 sorudan 2. si sorulmadı. (Do you want the Social Security Administration to issue a Social Security number and a card? )
Tesekkurler
Ilk soruda once "Yes"e tiklayin, sonra "No"ya bir daha tiklayin, o zaman soru gorunuyor...
-
@crazycells Çok teseekür ederim.Aynen dediğiniz gbi oldu,herseye hakimsiniz:)
no,yes,yes olarak cevapladım. -
@wyomingist doğru vallahi, ben daha sizin ne demek istediğinizi anlamaya çalışıyordum :)))
-
Bugun ssn icin telefonla arayarak randevu almayı denedim. Sadece acil talepler icin randevu verdiklerini söylediler. Bana da 30 gün dolduktan sonra göçmenlik ofisini arayın durumunuzu söyleyin ve bize talep maili göndersinler dedi. Böyle birseyi ilk kez duydum.
Bu konuda yorumlarınız nedir? @crazycells -
@Erkangeziyor hangi ssa ofisi aradınız. Neden randevu vermiyorlar ki, bundan acil ne olabilir , Tekrar arasanız belki başka biri farklı bir yaklaşımla randevu verebilir ?
-
@arkben Hocam maalesef öyle kolay randevu vermiyorlar... Daha dün başıma gelen olayı anlatayım. 9 Temmuzda giriş yaptım New Yorktan, hala NYdeyim. 1 aydır gelen giden bir şey olmayınca ofisleri aramaya karar verdim. İlk konuştuğum ofis bir ayı doldurmamı, ondan sonra tekrar iletişime geçip randevu ayarlayacaklarını söylediler. Bir ay dolunca tekrar aradım. Randevuyu sadece işe davet mektubu getirirsem vereceklerini söylediler. 2.aradığım ofiste aynı şeyleri söyledi. En son aradığım 3.ofis en ilgili kişi çıktı. İlk defa bir görevli A Numberımı sordu ve sistemden kontrol etti. Bir kaç dakika sonra bana "Sizin adınıza tanımlanmış bir numara yok" dedi. Yani 1 aydır, DS-260ta belirtmeme rağmen başvuru gitmemiş benim adıma. "Bu durumda ne yapabilirim" diye sorduğumda. "İki seçeneğin var. Ya ofislerin açılmasını bekleyeceksin yada iş davet mektubu getireceksin" dedi...
-
@CacaoChan bilgilendirme icin tesekkurler.
Farkli SSA ofisleri arayip randevu almaya calisin... Sayin @CacaoChan 'un aktardigi bilgilere gore soyle bir sey de deneyebilirsiniz... Is basvurusu yaparken SSN'niz olmadigi icin is bulamadiginiza kendilerini ikna ederseniz, randevu vereceklerdir diye dusunuyorum. Bol sanslar.
-
@crazycells, içinde söyledi: Social Security Number (SSN) ve Basvurusu
@CacaoChan bilgilendirme icin tesekkurler.
Farkli SSA ofisleri arayip randevu almaya calisin... Sayin @CacaoChan 'un aktardigi bilgilere gore soyle bir sey de deneyebilirsiniz... Is basvurusu yaparken SSN'niz olmadigi icin is bulamadiginiza kendilerini ikna ederseniz, randevu vereceklerdir diye dusunuyorum. Bol sanslar.
acil ise girmem gerekiyor,ayrica ehliyet almam da gerekiyor dedim. Cevap olarak uzgunuz sizin durumunuz acil degil demislerdi
baska ofisleri aramayi deneyecegim. Birde istemedikleri halde istemisler gibi Ss 5 formu ve pasaportun fotokopisini gondericem,belki ise yarar diye. -
@CacaoChan doğrudur... ofislerin açılması pek mümkün gözükmüyor sanki , işe davet mektubu da tam bir engel... ilişkimiz olan bir firmadan " xxxx isimli şahıs firmamıza iş başvurusunda bulunmuştur , başvurusunun değerlendirilebilmesi için SSN sahibiolması gerekmektedir " şeklinde bir yazı ile deneme yapacağız, bu iş belli ki bir şekillde tutturabilme işi.. yılmak yok

-
@arkben Hocam bende sizin yöntem ile bir mektup yazdırdım. Fax gönderdik mektubu SSN ofisine. 2 gün sonra mektup üzerindeki numaramdan beni aradılar. En erken 14 Ekime randevu verebileceklerini söylediler...
-
@CacaoChan amanin boo...hangi ofis?
-
@arkben New York City/Queens/Jamaica Card Center dan randevu aldım. Yukarıda yazdığım gibi ilk defa bu ofisi aradığımda A number'ımı sormuşlardı. Öncesinde New Jersey/Hackensack ve New York/Queens/Mineola ofislerini aramıştım
-
@CacaoChan anladım, oralar daha yoğun sanırım, ben walnut creek CA ofisi aradım, isim soyisim , doğum tarihi falan kontrol etti, randevu almak isteriz deyince önce randevu alma izin almalısınız dedi
bir manager ile yüzyüze görüşüp ikna etmeliyiz yani , o kısmı kolay , birisine ulaşabilsek keşke. Sonrasında vergi beyanı yapamadık bu yüzden deyince , SSN e ne gerek var , ITIN almamı önerdiler, sonra St Louis MO downtown ofisi aradım , IN PERSON bir işlem yapılmadığını belirtti karşılama mesajı , sadece extensionunu bildiğiniz kişilere ulaşabiliyorsunuz , orası kapalı yani...Daha sonra San Fransisco SSA yı aradınm, orada da farklı şekilde Covid dolayısıyla çalışma saatleri değişti dedi , ancak menünün ilerlyen bölümlerinde SSN aplication deyince supportive belgelerle şahsen başvurulmalı dedi...Yani anlaşıldı ki uzaktan olmuyor , gidince elimizde belgeler bizi içeri alacak bir ofis arayıp duracağız, oldu oldu , olmadı bir IRS ofise gidip derdimizi anlatmaya çalışacağız... "ben vergisini veren Amerikan vatandaşıyım " diyemiyeceğiz belki ama "biz vergisini vermeye çalışan bir yasal göçmeniz" dyebileceğiz
Forumdaki tüm arkadaşların işleri rastgelsin...Tüm süreçlerde başarılar. -
Merhaba, geçtiğimiz hafta ss 5 formu ve pasaport ön yüzü ve vize bölümlerinin fotokopilerini gönderdim. Ancak dün geri dönüş yapıp fotokopi göndermişsiniz ama daha önceden Ssn niz var. ( 2015 work and travel) bize formu ve pasaportun kendisini gönderin diye haber verdiler. Özellikle belirttiler. Ss 5 forumuna da özellikle not olarak yeni ssn istiyorum eskisini hatırlamıyorum diye not yazın dedi. Bugün fedex ile tekrar gönderdim. Yarın sabah ofise ulaşır dedi görevli. Bu durumu yaşayan var mı daha önceden merak ediyorum.
-
@Hüseyin-Gürgah Ss5 formu nedir acaba bizim greencardımız var yine de o formu göndermemiz gerekir mi
-
@tugbafurkan, içinde söyledi: Social Security Number (SSN) ve Basvurusu
@Hüseyin-Gürgah Ss5 formu nedir acaba bizim greencardımız var yine de o formu göndermemiz gerekir mi
SSN icin basvuru formu oluyor o... Eger aktif bir basvurunuz yoksa o durumda SS-5 ile basvuru yapmalisiniz.
-
@Hüseyin-Gürgah orijinal pasaportu mu gönderdiniz ? hangi ofis ? umarım hallolur ...kolay gelsin
-
Evet pasaportu ve belgeyi gönderdim. Pazartesi ofis arayıp bilgi almaya çalışacağım. Herhangi bir haber gelmedi daha.
Not : mesajı yazdıktan 1 saat sonra posta geldi. Pasaportumu geri göndermişler. 2 hafta içerisinde Social Security card gelecekmiş. Eğer gelmezse ofise gidip başvuru yapmam gerekiyormuş.
Benzer Başlıklar
141
Çevrimiçi
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.2k
İleti
Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum