Yillik odenecek vergi hesabi yapilirken tax bracket in nasil kullanildigini ve odenecek vergiden deductible ve credit lerin nasil dusuldugunu net bir sekilde anlatan bir video tesadufen youtube da karsima cikti. Anlatim dili ingilizce ama ingilizcede problem yasayanlar da sanirim yapilan hesaplamalardan neyin ne oldugunu cikartabilir.
-
Ben de ilk defa extension yaptım bu sene. Yeni bir muhasebeci bulmam lazım şirket için, eskisi iyi iş yapmamış.
-
herkesin bilerek ve isteyerek girdigi bir gemi bu . yaslilar her filimde once oluyor maalesef , gozlukluler ile aralarinda milim fark var 🙂 . latifemi iyi manalarsiniz insallah 🙂
-
@emresurmeli Onceki yil gelir olmamasina ragmen, bircok eyalette "no activity" beyani yapmaniz gerekir. Bunu bir muhasebeci yardimi ile geriye donuk yapabilirsiniz.
Bu yilki vergi beyanina baslamadan once, tavsiyem, oncellikle gecen yilki no activity beyanini yapmaniz.
ABD'de LLC sirketlerdeki giderlerin genel kurallari:
1- Giderlerin isle ilgili olmasi gerekir.
2- Belgelendirme sarti vardir, yani fatura, makbuz veya sozlesme vb gibi. Bu belgeler sirket adina duzenlenmis olmalidir. Eger belge yoksa, kanunen gider sayilmaz.
3- Tasarlanan veya planlanan harcamalari o vergi yili icin gider gosteremezsiniz. Fiilen gerceklesmis olmasi gerekir.
4- Giderler piyasa kurallarina uygun olmalidir. Kurallara uymayan giderler icin yapilan odemeler ortulu kazanc sayilir ve gider olarak kabul edilmezler. Vergi mevzuatina uygun kaydedilmeli.
Asagidakiler genel giderlerdir:
Personel maaslari, ofis masraflari (kira, elektrik, telefon, internet vb), arac ve ulasim giderleri, demirbas ve amortisman giderleri, reklam ve pazarlama giderleri, danismanlik hizmetleri, sigorta ve finansal giderler (sigortalar, bankacilik masraflari vb), is ile ilgili vergiler.
-
@hukukveonline bu durum bizim basimiza da geldi. Esimin ki 4ncu benimki 3 ncu seferde geldi. Her seferinde yenileme basvurusu yaptik. Eger izin veriyorsa online SSA hesabi acip oradan yapin.
-
ITIN ile bu problem çözülmez mi
-
Merhaba arkadaşlar,
2025 yazında J1 Summer Work and Travel programı ile New Hampshire (Salem), Canobie Lake Park bünyesinde çalıştım. Şu an Sprintax üzerinden vergi beyannamemi hazırlıyorum ancak bir noktada takıldım ve tecrübelerinize danışmak istedim.
W-2 formumdaki bilgiler şu şekilde:
Gross Pay (Box 1): 8,540.70 $
Federal Tax Withheld (Box 2): 554.91 $
Sprintax verilerimi girdiğimde, toplam vergi yükümlülüğümün (Tax Liability) 853 olduğunu ancak maaşımdan sadece 555 kesildiğini söylüyor. Sonuç olarak 298 $ federal vergi borcu (Amount you owe) çıkarıyor.
Asıl sorum şu: Sprintax doldururken "About Your College" kısmını atlıyor ve Türkiye-ABD arasındaki Vergi Anlaşması'nı (Article 20 - Tax Treaty) uygulamıyor.WAT öğrencileri için bu vergi anlaşması (5000 $ muafiyet) geçerli değil mi?
Aranızda bu yıl benzer bir borç durumuyla karşılaşan var mı? İşverenin az vergi kesmiş olması normal bir durum mu?
Sistem mi bir hata yapıyor yoksa SWT öğrencisi olduğum için bu %10'luk vergi dilimine girip aradaki farkı ödemem mi gerekiyor?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
-
Bana da her sene mail geliyor. TR'de bir gelirim yok. Vergi beyanında da aynı şekilde gösteriyorum, gelirim olursa da zaten belirtirim. Kendi verilerini koruyamayan bir şirkete değil SSN pabucumu vermem. İşin ilginç yanı kartı veya app kullanmama rağmen özel bir banka benim burada yaşadığının bilgisine nasıl ne hakla ulaşıyor? Devlet bankası olsa anlarım, legal ve etik olmasa bile kurumlar arası veri paylaşımı olabilir. Kaldı ki burada çoğu devlet kurumu birbirine veri vermeyi reddederken... TR'ye gidince üşenmezsem ne var ne yok kartları ve hesabı kapatacağım.
-
-
$ cinsinden, once evin maliyetini 2018'deki satin aldiginiz degerden hesaplayin. Eger bazi iyilestirmeler yaptiysaniz, bunlari da ekleyebilirsiniz maliyet olarak. Sonra satiginiz miktardan maliyeti cikartarak capital gain miktarini hesaplayin. Bunun uzerinden vergi odeyeceksiniz.
Bazi istisnai durumlar var:
Eger evi satmadan once son 5 yilda en az 2 yil evde yasadiysaniz, home sale exclusion var. Bu durumda bekarlar icin $250k, evliler icin $500k'e kadar vergiden muaf olabilir.
Foreign tax credit: Turkiye'deki ev satisindan Turkiye'ye vergi oderseniz, bunu ABD'deki ev satisindan dolayi odeyeceginiz vergiden dusebilirsiniz.
Ev satışını form 1040 ile bildirmeniz gerekir.
Evin satış detaylarını (alış/satış tarihleri, alış/satış fiyatları, masraflar) $ cinsinden form 8949 da bildirin. Kazanç veya zarar bu formda hesaplanır.
Form 8949'dan gelen toplam kazanç veya zarar, uzun vadeli (bir yıldan fazla elde tutulmuşsa, sizin durumunuzda 2018'den beri olduğu için uzun vadeli olacaktır) sermaye kazancı olarak bu forma aktarılır. Uzun vadeli sermaye kazançları, normal gelire göre daha düşük vergi oranlarıyla vergilendirilir.Home Sale Exclusion dan faydalanıyorsanız, bu indirimi Form 8949'da belirtmeniz gerekir.
Türkiye'de vergi ödediyseniz, Form 1116'yı doldurarak bu vergiyi ABD vergi yükümlülüğünüzden düşebilirsiniz.
Belirli limitleri aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bunları IRS'e bildirmeniz gerekir.
FBAR (FinCEN Form 114): Yıl içinde herhangi bir zamanda yabancı finansal hesaplarınızın (banka, aracı kurum vb.) toplam değeri $10.000'ı aşarsa, bu formun doldurulması gerekir. (Bu form Hazine Bakanlığı'na (FinCEN) gönderilir, IRS'e değil).
Form 8938 (FATCA): Belirli limitleri (ikamet durumunuza göre $50.000 - $400.000 arası) aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bu formun beyannamenizle birlikte doldurulması gerekir. -
Yok mu hiç tecrübe eden
-
@sisi_yd tubotx pro kullandik bizim icin doldurdu formu
-
ABD disindaki hesaplarinizin toplam bakiyesi 10bin dolar uzerine cikarsa , ABD disindadki tum banka hesap bilgilerini FINCEN ile bildiriyorsunuz. Bunu daha cok kara para aklamayi onlemek icin ABD istiyor. Biz 2019 senesinden beri hesaplarimiz bildiriyoruz bir sekilde 10bin dolari geciyor TRdeki bir hesap, o nedenle hesaplarin hepsini bildiriyoruz. Bu konuda yaptigimiz en onemli sey TRdeki hesap sayisini iki bankaya indirip oradan calismak, kullanilmayan kartlari ve hesaplari kapatmak oldu.
-
Arkadaşlar SSN numaram geldi bir de work permit diye bir şey duyuyorum grenncardlı olarak gelen biri ssn gelince work permite başvurmalı mı ya da bu ikisi aynı şey mi teşekkürler
-
Merhabalar arkadaşlar geçen yaz work and travela gitmiştim ve işverenlerimin bana W2 formalarımı gönderilmesiyle vergi iadesine başvurmaya karar verdim. Bunun için TurboTax'ı kullanmak istedim ve gerekli bilgileri doldurdum ancak gözden kaçırdığım bir yerde yanlışlıkla eyalet bilgileri için resident girdim ama nonresident'ım. Ben bu dosyayı e-file şeklinde gönderdim ve hiçbir şekilde geri alamıyorum veya duzenleyemiyorum. Bunu nasıl çözebilirim? Bilgisi olan varsa teşekkürler.
-
-
You Merhaba, 2016 da DC'ye taşındım, 2017 Kasım'da da DC ehliyeti aldım.2018'in ilk/ikinci ayında da DC'den New Yorka'a taşındım, sonra iş için oradan da Chicago'ya taşındım.
Bu arada elimde New York ve Chicago için imzaladığım ev leaseleri, New York adresimin üstünde olan paystublar ve hatta o zaman proofof income için aldığım "New York ofisinde çalışıyor" belirten yazı var. Bu iki eyaletin de vergisini ödedim TurboTax üzerinden ve elimde de belge var. Fakat Washigton DC "ehliyetin benim üzerimdendi ,full residemtinsin" diyor .Ve bir background check yapıyor şu an, 2018 için bana elimizdeki bilgi doğru mu diye. Ona göre benden vergi isteyecek.
Bu durumu çözecek muhasebe uzmanı ya da yönlendireceğiniz Hukukçu var mı ?
Tüm bilgiler bana yardımcı olabilir.
Teşekkür ederim. -
bu soruların cevaplanmış olduğu ilgili başlık surada:
https://yesilkartforum.com/forum/topic/286/türkiye-den-gelen-gelir-için-vergi
-
Ben de SSN alamayacagimiz kizim icin ITIN basvuru surecimden bahsedeyim. Biz ailecek J1 ile buradayiz. Ben universiteden maas aliyorum ve SSN'im var, esimin EAD'si ve dolayisi ile SSN'i var, fakat kizimiz icin SSN alamiyoruz calisma izni olmadigi icin. Boyle olunca da onu dependant gosterebilmek adina ITIN'e ihtiyacimiz var.
Oncelikle IRS'in sitesindeki agencylerden yakin olan birini arayip randevu aldim. Yanimizda doldurulmus tax return, guncel DS-2019'larimiz, pasaportlarimiz, kizimizin okulundan alinmis onun ogrenci oldugunu gosteren durum belgesi goturduk. Ben tax return'de Child Tax Credit'i isaretlemistim fakat ilk sayfada da yazdigi uzere sadece Dependant olarak $500 vergi indirimi alinabiliyormus onu degistirdi agency'deki kisi. Fotokopileri cekti ve W7 formunu tax returnle beraber gonderdi. Soyledigine gore state tax return, ITIN basvurusu ile beraber yapilmis olacakmis. Bizim bir daha state tax return yapmamiz gerekmeyecekmis, fakat ITIN gelince federali kendimiz yapacagiz. Agency, iki kere randevumuzu degistirmek zorunda kaldigi icin bizden bu islemler icin para almadi, bu yuzden normalde ne kadar tutuyor bilmiyorum. ITIN gelince burayi guncellerim.
Tax return W-2, Vergi formu
-
@BeFe, içinde söyledi: Tax return W-2, Vergi formu
@crazycells Online olarak danışman firmanın önerdiği bir siteden doldurdum. IRS üzerinden herhangi bir başvuru yapmadım. Sadece tax return başvurusu yaptığım aracı sitede görünen tutarı, IRS ödeme seçeneklerinden biri olan online ödeme şekliyle ödedim. Eksik veya yanlış yaptığım bir şey var mı ?
O siteden size email ile bilgi gelmesi lazim, "IRS accepted your tax return" diye... Veya hesabiniza girip gorebilmeniz lazim son durumu... Eger bir guncelleme yoksa henuz IRS gonderinizi degerlendirmemis demektir (ama telaslanacak bir durum degil, bu aralar IRS'in yogun olmasi normal)...
Siz yapacaginizi yapmissiniz zaten, simdi top IRS'te... Onlarin cevabini beklemelisiniz. -
@crazycells evet, accepted maili başvuru yaptığım site tarafından gelmiş. Hatta 2 hafta önce IRS tarafından evime bir posta dahi geldi. Aynı tutar orada da yazıyordu ve 21 gün içinde ödediyseniz dikkate almayın ibaresi vardı. Ben posta gelmeden 7 ay önce ödemeyi yapmıştım. Yalnız aklıma takılan şey, 2019 nisan ayını geçirdiğim için herhangi bir ceza oluşmuş mudur? Başka bir gönderide sayın @MySea ‘nin 2018 Tax Return için son tarihin 2022 yazdığını gördüm. Fakat IRS anasayfada deadline olarak 2019 Nisan ayı görünüyordu.
-
@BeFe @crazycells 2019 yili tax return yapma suresi salgin nedeniyle 15 Temmuza uzatildi. O nedenle, sure ile ilgili ceza gelmez.
-
@MySea benim bahsettiğim 2018 yılı için tax return.
-
@BeFe Pardon yanlis anlamisim. Evet gec file yaptiginiz icin vergi borcunuzun ustune ceza ve faiz eklenmesi lazim. Odediginiz miktara bu henuz eklenmemisse, arkadan posta ile sizi bildirirler. Ancak, anladigim kadariyla IRS den mektup gelmis ve ayni odediginiz miktar yaziyormus. Bu durumda zaten o odediginiz miktara ceza ve faiz eklenmis olabilir.
-
@MySea şu durumda benim herhangi yapmam gereken bir işlem var mı? Extra bir durum için iletişime geçmem gereken bir yer? Varsa cezanın tutarını nasıl öğrenebileceğim? Ve sayın @crazycells olası bir negatif durum ileride gerçekleşebilecek olan vize mülakatıma yansır mı ? Eğer yansıyacaksa, elimden geleni yaptım ve yapmak istiyorum.
-
@BeFe Verecegim linkten borcunuz varsa gorebilirsiniz.
-
@MySea maalesef buradan da account oluşturamıyorum. Son Tax Return formumdaki bilgilerle aynı bilgileri girdiğim halde 'kayıtlarımızla eşleşmiyor' diye bir hata alıyorum. Umarım dediğiniz gibi varsa cezanın yansıtılmış halini ödemişimdir. Mülakatta önüme çıkma olasılığı nedir, var mı bir bilginiz ?
-
@BeFe Mulakatiniza bir etkisi olacagini sanmiyorum. Icinizin rahat etmesi icin odeme yaptiginizi gosteren ciktiyi yaninizda goturebilirsiniz.
-
@MySea Teşekkür ederim ilginiz için.
-
@BeFe Rica ederim!
-
@crazycells evet, accepted maili başvuru yaptığım site tarafından gelmiş. Hatta 2 hafta önce IRS tarafından evime bir posta dahi geldi. Aynı tutar orada da yazıyordu ve 21 gün içinde ödediyseniz dikkate almayın ibaresi vardı. Ben posta gelmeden 7 ay önce ödemeyi yapmıştım. Yalnız aklıma takılan şey, 2019 nisan ayını geçirdiğim için herhangi bir ceza oluşmuş mudur? Başka bir gönderide sayın @MySea ‘nin 2018 Tax Return için son tarihin 2022 yazdığını gördüm. Fakat IRS anasayfada deadline olarak 2019 Nisan ayı görünüyordu.
hayir, o durumda IRS ayni miktari istemezdi, su an icin bir hata gorunmuyor... Onemli olan odemeyi Nisan'dan once yapmak, daha gec doldurmak icin izin isteyebiliyorsunuz ama bu tarihi sadece vergi bildirimi icin uzatmis oluyorsunuz, vergi odemesi icin degil... Dolayisiyla siz ustunuze dusen her seyi yapmissiniz ve su an bir sorun gorunmuyor bence...
-
@crazycells ben maalesef ödemeyi Nisan ayından önce yapmadım. Sorun oluşur mu diye ısrarla sormam bu sebepten
Nisan ayından sonra hem Tax Return başvurumu, hem de başvuru esnasında görünen borcu aynı gün içerisinde ödedim. Özetle;
2018 yılı tax return başvurusu için son tarih olan 2019 Nisan ayını geçirdim, 2019 kasım ayında hem başvuru, hem ödeme yaptım. Bu tarihin son tarih olduğunu ve Tax Return'ün zorunlu olduğunu bilmiyordum. Buradan yapacağınız çıkarımla, bir sorun oluşur mu ? -
@crazycells ben maalesef ödemeyi Nisan ayından önce yapmadım. Sorun oluşur mu diye ısrarla sormam bu sebepten
Nisan ayından sonra hem Tax Return başvurumu, hem de başvuru esnasında görünen borcu aynı gün içerisinde ödedim. Özetle;
2018 yılı tax return başvurusu için son tarih olan 2019 Nisan ayını geçirdim, 2019 kasım ayında hem başvuru, hem ödeme yaptım. Bu tarihin son tarih olduğunu ve Tax Return'ün zorunlu olduğunu bilmiyordum. Buradan yapacağınız çıkarımla, bir sorun oluşur mu ?yani soyle diyeyim size, eger sizden daha fazla para isteselerdi zaten ya sizin doldurdugunuz formda ya da sonradan IRS'ten gelen mektupta bu istek yer alirdi. Sizin doldurdugunuz gunun Nisan ayi veya sonrasi oldugunun IRS farkinda, o nedenle zaten formlarda bu miktari da eklemislerdir diye dusunuyorum. Sizin yapabileceginiz farkli bir sey yok. Siz, odediginiz normal vergilere gore daha fazla odediginizi soyleyebiliyor musunuz? Gecmis yillarla kiyaslayarak bu miktarin eklenip eklenmedigini anlayabilirsiniz, ben o sekilde anlamistim.
-
16 nisanda tax return yaptirdim. 1.200 yardımı aldım ama tax iadem yapılmadı. Ayrıca IRS den tax yapıldıgına dair mail de almadım. Ne yapmalıyım 25 gün oldu.
-
@jamel86 Suradan check yapabilirsiniz:
-
@MySea yapıyorum ama 21 gün bekleyin diyor benim 25 gün oldu.
-
@jamel86, içinde söyledi: Tax return W-2, Vergi formu
@MySea yapıyorum ama 21 gün bekleyin diyor benim 25 gün oldu.
biraz daha bekleyin isterseniz, bu aralar IRS yogun...
-
SSN numarası olan ögrenci vizeli biri diledigi kadar uber doordesh gruphup
yapabilirmi, bildigim kadarıyla 40 saatten fazla çalışmıyor ayrıca 5 yıldır ABD de yaşıyor ve hiç taxreturn yapmamış ilginç geldi bana. Sizce bu kişi yalanmı konusuyor veya suç mu işliyor -
@jamel86, içinde söyledi: Tax return W-2, Vergi formu
SSN numarası olan ögrenci vizeli biri diledigi kadar uber doordesh gruphup
yapabilirmi, bildigim kadarıyla 40 saatten fazla çalışmıyor ayrıca 5 yıldır ABD de yaşıyor ve hiç taxreturn yapmamış ilginç geldi bana. Sizce bu kişi yalanmı konusuyor veya suç mu işliyorHayir, yasal olarak boyle isler yapamaz. Gelir kazandigini sakladigi icin vergi bildirmemistir, bu tur yasal olmayan islere bulasmanizi tavsiye etmem.
Benzer Başlıklar
141
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.3k