Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐

    Konu hakkinda cok bilgili degilim ancak bu konuda ilgilenen arkadaslari bilgilendirme acisindan uygun olur diye dusundum. Amerika’da saglik sorunu olan (mental ya da fiziksel) isler mevcut. Calismis oldugum usps (postane) den ornek verecek olursam sadece kendi calistigim binada sagir-dilsiz, tekerlekli sandalyede, mental sorunu olan insanlar calisiyor. Ise giris sureclerinde sadece beyanlarinin yeterli oldugunu dusunuyorum. Cunku onceki mulakatlarimin birinde sagir-dilsiz bir kisi tercumani araciligiyla gelmisti. Bu kisilerde saglik sorunu olmayan kisilerle ayni yazilis sinava giriyor. Aldigi puan olcusunde herhangi baska bir kriter olmadan degerlendiriliyor. Bu anlattiklarim postane icin gecerli ancak diger baska kurumlarda da disability konusunda sorular oldugunu gordum.

    Baskaca bilgisi olan kisilerde varsa bu konu altinda, is arayan insanlara yardimci olabiliriz


  • Eksik veya yanlis olabilir, ben de gozlemlerimi paylasayim. Turkiyedeki gibi, ise alimlarda engelli bireylere yonelik positif ayrimcilik yok. Engelli ya da engelsiz olmasina bakmadan "bu isi kim daha iyi yapar" degerlendirilmesi yapiliyor. En azindan kagit ustunde oyle gorunuyor. Is basvurudu yaparken, "eger engelli iseniz, bu isi yapabilneniz icin ne tur kolaylastirmalara (accommodations) ihtiyaciniz olacak" turu bir soru da soruluyor ki engelinizin isi yapmaya engel olup olmadigini anlasinlar. Eger saglanacak accommodationslarla isi yapabileceginize inanirlarsa ve o accommadationlari saglayabilecek imkanlari varsa engelli olmaniza ragmen ise aliniyorsunuz.
    Burdaki "ragmen" sozu biraz rahatsiz edici olabilir , ama benim tecrubelerime gore bakis acisi boyle.


  • Bilgilendirmeler için çok teşekkürler.Umarım daha fazla kişi bilgi ve deneyimlerini paylaşır konu hakkında.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Gunluk yasam bakimindan, ABD'de engelliler icin yasam Turkiye'dekinden daha iyi. Engelliler icin butun halka acik alanlarda, parklarda, park yerlerinde ozel alanlar mevcut ve bu alanlara engelsiz bireyler saygi gosteriyorlar ve buralari mesgul etmiyorlar. Ayrica yine otobuslere inip binerken, sofor inip size yardimci oluyor (eger tekerlekli sandalye ile otobuse biniyorsaniz, kapidaki basamaklar sizin de girebileceginiz bir platforma donusuyor). Ayrica hem sehirler arasi, hem de sehir ici otobuslerde engelliler icin ayrilmis yerler mevcut.

    Bahsetmek istedigim diger bir konuda da ehliyet ve plakalar... ABD'nin motorlu tasitlar bolumunun, engelli vatandaslar icin olusturduklari sayfa surada:

    Eyalet eyalet ozel izin ve uygulamalari, haritada ilgili eyaletin ustune tiklayarak gorebilirsiniz. Haritada ilgili eyalete tikladiginizda, ilgili eyaletin engelli bireyler icin olusturulan sayfasi aciliyor.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @paw-of-eagle DV2019 bekleme odası içinde söyledi:

    değerli @crazycells, @goodluck , @heleniki bu konuyla bağlantılı olarak benim de bir sorum vardı ve forumda da rastlamadım. Sorum şu; USA'da engelli çocuklara, sağlık imkanları, özel eğitim, maaş ve sosyal haklar olarak ne gibi olanaklar var? Bu konu hakkında bilgisi olan var mıdır acaba?

    @vecihi DV2019 bekleme odası içinde söyledi:

    @paw-of-eagle direk konu olarak açarsanız daha iyi olur, hem daha çok ilgi çeker ve görülür , hemde daha sonra sizin gibi arayan arkadaşlara da yardımcı olur 🙂
    Bu arada http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/38/262/2341.pdf böle bişiy buldum belki işinize yarayabilir.

    @paw-of-eagle DV2019 bekleme odası içinde söyledi:

    @senay-sirin öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Kızım 9 yaşında fiziksel ve zihinsel engelli (CP-Cerebral Palsy ve Epilepsi) ama destekli yürüyebiliyor ve dediklerimizi gayet net anlıyor. Haftanın 3 günü fizik tedavi ve bireysel eğitim görüyor, 3 günü de devletin özel eğitim/iş okuluna gidiyor.

    @senay-sirin DV2019 bekleme odası içinde söyledi:

    @paw-of-eagle DV2019 bekleme odası içinde söyledi:

    @senay-sirin öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Kızım 9 yaşında fiziksel ve zihinsel engelli (CP-Cerebral Palsy ve Epilepsi) ama destekli yürüyebiliyor ve dediklerimizi gayet net anlıyor. Haftanın 3 günü fizik tedavi ve bireysel eğitim görüyor, 3 günü de devletin özel eğitim/iş okuluna gidiyor.

    Cerebral palsy olan biriyle amerikada ilk karsilasmam, 18 sene once master yaparken ayni dersi aldigimiz bir ogrenciyleydi. Tekerlekli sandalyede, konusmasi ve hareketleri cok cok sinirliydi. O zamanlar turkiyeden yeni geldigim icin, boyle agir engelli birinin master seviyesinde bir ders almasina sasirdigimi hatirliyorum. Bundan bahsetmemin sebebi, cocugunuzun zihinsel engelli olup olmadigini anlamak cok zor cunku kendini ifade edemiyor ve muhtemelen ogrenmek icin diger cocuklarin imkanlarina sahip olmadi.
    Green card cikarsa insallah, okula kesinlikle zihinsel engelli demeyin, birakin sadece epilepsisi ve CP var diye dusunsunler, ve ellerinden geleni yapsinlar. Ogrenci basarisi ogretmenin beklentisi olcusunde olur. Ogretmen "zaten anlamayacak" diye dusunurse daha az cabalar.

    Amerikada bazi eyaletler ozel egitimde iyi, bazilari cok geri seviyede. Ozel egitim masrafli oldugu icin, genelleme yapacak olursak daha zengin (pahali) eyaletlerde daha cok hizmet var. mesela new york, massachusetts gibi.

    Hangi eyalette olursaniz olun, Cocugunuz servisle, normal bir okula tum gun gider, gunun buyuk kismini ozel sinifta gecirir. Muzik resim beden egitimi gibi derslerde, oglen yemeginde ve teneffuslerde normal ogrencilerle kaynastirma amacli bir arada olur. Her 1-2 agir engelli ogrenci icin birebir ilgilenen, Gun boyunca her isine, Yemek yemesine, teneffuslerde diger ogrencilerle kaynasmasina yardimci olan bir ogretmen olur. Okulun sagladigi ucretsiz golge ogretmen diye dusunebilirsiniz.
    Okula gelen fizik terapist haftada 1-2 saat terapi yapar ama bu cok yetersiz oldugu icin, bazi eyaletlerde saglik sigortasini kullanip ilave saat terapi aldirabilirsiniz.
    Fizik terapi, occupational terapi, konusma terapisi, birebir golge ogretmen gibi seyleri "ugrasmadan" almaniz, eyaletten eyalete, ve sehirden sehire degisiyor.

    Ayrica, Engelli cocuklara ucretsiz saglik sigortasi her eyalette var.


  • @crazycells çok teşekkürler 🙂


  • Abi benim doğuştan sağ göz %10 görüyor tr de çaresi yok dediler genetik dediler annen stres yapmış sana hamile iken dediler vb bana ehliyet verirler mi abd de Türkiye'de monokuler veriyorlar.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @mosoko Disability (engelli) bireyler icin is imkanlari ve yasam içinde söyledi:

    Abi benim doğuştan sağ göz %10 görüyor tr de çaresi yok dediler genetik dediler annen stres yapmış sana hamile iken dediler vb bana ehliyet verirler mi abd de Türkiye'de monokuler veriyorlar.

    Gecmis olsun. ABD'de gorus sorunu yasayanlar icin net bir federal uygulama yok, her eyalet bu konuda kendi uygulamalarini koyuyor. Fakat genelde sadece gorus testini gecemezseniz ya da bu engeliniz farkedilirse bir yaptirimi oluyor. Fakat siz tabii ki kendinizi tehlikeye atacak sekilde hareket etmeyin.

    Bu sorunun cevabi icin ABD'de hangi eyalette yasadiginiz oldukca onemli olacak. Eyaletten eyalete gorus kaybinizin orani farkli etkiler yapacak. Bazi eyaletler suruculerin surus zamanini veya alanini kisitlayarak da ehliyet verebiliyor (sadece gunes dogduktan, gunes batana kadar veya sadece evden ise, evden alisverise, sadece acil saglik durumlarinda vs.), bunun disinda arabaya ekstra ayna monte ederek de ehliyet almaniza izin verebiliyorlar.

    Goruslerle ilgili farkli eyaletlerin uygulamalarina suradan ilgili eyaleti secerek bakabilirsiniz:

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @mosoko Benim de bir gözüm 1/20 görüyor. Gelmeden önce Texas için araştırma yapmıştım. Bir gözünüz hiç olmasa bile, eğer diğer göz iyi görüyorsa ehliyet almakta bir sıkıntı olmaz.


  • Arkadaşlar ben 36 yaşındayım ve raporum var engelli olarak çalışıyorum engel dediysem fazla bir şey yok yani hafif derecede kendi işimi kendim halledebiliyorum seneye emekli olacağım acaba green card çıktığı taktirde emekli maaşım kesilir mi?


  • Arkadaşlar selam.Bir sorum olacak . Amerika engelli göçmen kabul ediyormu ? Greencard kazandık diyelim,istenen belgeler arasında hastane raporuda vardı,hastaneden olumsuz rapor alma olasılığı varmı ? (Malüm engelliyiz) Yoksa greencard herkese tamamen eşitmi ? Engelli engelsiz farketmeksizin kazanan herkes gidebilirmi amerikaya ?

  • ⭐⭐⭐⭐

    @Bayram-Öncü, içinde söyledi: Disability (engelli) bireyler icin is imkanlari ve yasam

    Arkadaşlar selam.Bir sorum olacak . Amerika engelli göçmen kabul ediyormu ? Greencard kazandık diyelim,istenen belgeler arasında hastane raporuda vardı,hastaneden olumsuz rapor alma olasılığı varmı ? (Malüm engelliyiz) Yoksa greencard herkese tamamen eşitmi ? Engelli engelsiz farketmeksizin kazanan herkes gidebilirmi amerikaya ?

    katılım şartlarını yerine getirdikten sonra "engeliniz" bir sorun cıkartmayacaktır olur da kazanıpta mülakatta elenirseniz başka bir sebepten olabilir engelli olmak bir problem değil.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Bayram-Öncü, içinde söyledi: Disability (engelli) bireyler icin is imkanlari ve yasam

    Arkadaşlar selam.Bir sorum olacak . Amerika engelli göçmen kabul ediyormu ? Greencard kazandık diyelim,istenen belgeler arasında hastane raporuda vardı,hastaneden olumsuz rapor alma olasılığı varmı ? (Malüm engelliyiz) Yoksa greencard herkese tamamen eşitmi ? Engelli engelsiz farketmeksizin kazanan herkes gidebilirmi amerikaya ?

    Su basligi incelemelisiniz:

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/664/engelli-bireyler-icin-gocmen-vize-sureci


  • Engelliler ile ilgili gocmenlik ve vize olayi hakkinda bilgim yok (tahminimce bulasici bir hastaliginiz yoksa engelli olmak vize almada sorun olmamali) ama eger ABD'de iseniz ve engelliyseniz (handicapped or disabled - disability), is basvurularinda size kanunlara gore negative yonde ayrimcilik yapamazlar, saglik bilgilerinizi isteyip, soramazlar (siz gonullu olarak bu bilgileri paylasmak isterseniz, o baska), doktorlarinizi falan arayamazlar, arasalar da sizin izniniz olmadan saglik kurumlari bilginizi paylasamaz.

    Hatta bircok isyerinde, ise alimlarda engelliler icin oncelik vardir, ozellikle veteran yani gazi iseniz. Yine engellilere ozel egitim ve okul programlari var. Her is merkesinde, shopping centerlerde ve tum eyalet devlet kurumlarinda engelliler icin ozel park yerleri vardir, bina giris-cikislarinda onlar icin kolayliklar vardir ve daha bircok ozel hizmet vardir.

    Isyerleri engelli calisanlarinin is guvenligini ve uygun calisma kosullarini saglamak zorundalar. Mesela, sirt veya bel agriniz varsa ve doktor raporlu iseniz, size ozel ergonomik koltuk ve calisma masasi tedarik ederler. Gorme engelliyseniz, size ozel ofis ve computer sistemi tedarik ederler veya telework imkani saglarlar. Yurume engelliyseniz, size gore giris-cikis kapisi ve uygun ofis ve calisma masasi tedarik ederler. Bizim isyerinde engelli bir arkadas var ve doktor raporu dogrultusunda, ise ilk girdigi gunden beri hergun evden telework calisiyor. Cok onemli bir toplanti yoksa, isyerine gelmesine gerek yok.

    Bir diger konu, eger isyeri kuculcekse ve lay-off yani isten cikartma yapacaksa, engellileri kafadan cikartamaz. Onlarin is guvencesi daha yuksektir.

    Engelliler icin ayrica ozel arac plakalari var.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Bayram-Öncü Sağlık kontrolünde bulaşıcı hastalıklar, kişinin kendisine veya başkasına zarar vermesine yol açabilecek psikiyatrik bozukluklar gibi toplum sağlığını etkileyecek şeylere bakılıyor. Engelli olmak olumsuz rapor almaya neden olmaz.


  • Çok teşekkür ediyorum, gayet hızlı ve faydalı bilgiler verdiniz sağolun 🙂


  • @MySea, içinde söyledi: Disability (engelli) bireyler icin is imkanlari ve yasam

    Engelliler ile ilgili gocmenlik ve vize olayi hakkinda bilgim yok (tahminimce bulasici bir hastaliginiz yoksa engelli olmak vize almada sorun olmamali) ama eger ABD'de iseniz ve engelliyseniz (handicapped or disabled - disability), is basvurularinda size kanunlara gore negative yonde ayrimcilik yapamazlar, saglik bilgilerinizi isteyip, soramazlar (siz gonullu olarak bu bilgileri paylasmak isterseniz, o baska), doktorlarinizi falan arayamazlar, arasalar da sizin izniniz olmadan saglik kurumlari bilginizi paylasamaz.

    Hatta bircok isyerinde, ise alimlarda engelliler icin oncelik vardir, ozellikle veteran yani gazi iseniz. Yine engellilere ozel egitim ve okul programlari var. Her is merkesinde, shopping centerlerde ve tum eyalet devlet kurumlarinda engelliler icin ozel park yerleri vardir, bina giris-cikislarinda onlar icin kolayliklar vardir ve daha bircok ozel hizmet vardir.

    Isyerleri engelli calisanlarinin is guvenligini ve uygun calisma kosullarini saglamak zorundalar. Mesela, sirt veya bel agriniz varsa ve doktor raporlu iseniz, size ozel ergonomik koltuk ve calisma masasi tedarik ederler. Gorme engelliyseniz, size ozel ofis ve computer sistemi tedarik ederler veya telework imkani saglarlar. Yurume engelliyseniz, size gore giris-cikis kapisi ve uygun ofis ve calisma masasi tedarik ederler. Bizim isyerinde engelli bir arkadas var ve doktor raporu dogrultusunda, ise ilk girdigi gunden beri hergun evden telework calisiyor. Cok onemli bir toplanti yoksa, isyerine gelmesine gerek yok.

    Bir diger konu, eger isyeri kuculcekse ve lay-off yani isten cikartma yapacaksa, engellileri kafadan cikartamaz. Onlarin is guvencesi daha yuksektir.

    Engelliler icin ayrica ozel arac plakalari var.

    Su yaziya 'eksi' veren arkadas, engelliler ile ilgili verdigim bilgilerden, merak ettim, hangisini begenmedi acaba?


  • İyi forumlar herkese
    Benim türkiyede%40 üstü engelli raporum var greencard a başvurduğumda ( çıkarsa şayet ) ne gibi haklarım olacak ?

    Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
    İyi forumlar.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐


  • @talhatakim, içinde söyledi: Disability (engelli) bireyler icin is imkanlari ve yasam

    İyi forumlar herkese
    Benim türkiyede%40 üstü engelli raporum var greencard a başvurduğumda ( çıkarsa şayet ) ne gibi haklarım olacak ?

    Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
    İyi forumlar.

    Oncelikle yasinizin cok onemi var ve son 10 yil icinde belli bir sure ABD'de yasal olarak calismis olmaniz lazim. Sartlari yerine getirdiginiz takdirde ve engelli durumunuzu doktor raporlari ile belgelendirerek sosyal guvenlige disability claim basvurusu yapmaniz gerekiyor. Kabul edilirse, sosyal guvenlikten disability (engelli) maasi almaya baslarsiniz.

  • Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam bölümünden taşındı  admin admin 

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

76
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum