@aysegul, içinde söyledi: Coronavirus (COVID-19)
Hadi buyur buradan yak, sadece yurtdışı temaslı olanlara test yapılıyormuş.. eğer semptomları gösteriyor ama yurtdışıyla doğrudan veya dolaylı temasınız yoksa test yapılmıyormuş.
Böyle düşünmeniz normal ama mantıklı ve soğuk düşününce devletin bu uygulaması gayet yerinde olduğunu görüyorum. Takmayan, dalga geçen insan kadar birde çok fazla takan, kendini hastalık hastası eden insanlar var. Özellikle bizim gibi toplumlarda stresten sıkıntıdan anksiyete, panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklara sahip insanların sayısı fazla. Bahsedilen semptomlar da grip ve soğuk algınlığı ile aynı olunca kendisi için acaba koronaya mı yakalandım diye düşünüyor, panik yapıyor.
. Vaka az olunca, dışarıdan gelen giden çok olunca, e birde mevsim şartlarıda grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkları çekiyor. Bu yüzden şu aşamada dışarı ile teması olmayan insanlara karşı böyle tutum izlemeleri normal. İlerleyen zamanlarda hastalık ilerleyince bu seferde gençlerde test sıkıntıya girebilir. Çünkü öncelikli risk yaşlılar olacak. Herkese yetişmekte mümkün görünmüyor. Sıkıntıda burada çıkıyor. Devlet bu yüzden böyle bir polika izliyordur muhtemelen. BBC kanalında izlediğim videoda İspanyol bir doktor, çok fazla başvuruya isyan ediyordu resmen. Evde kalın, yaşlı değilseniz gelmeyin diyordu. Panik havası çok fazla.
Dediğim gibi şu aşamada dışarı ile teması olmayan insanlara karşı bu tarz tutum izlemeleri normal. Yoksa vaka sayısı şu sevideyken bile yetişilemez. Vaka sayısı arttıkça, virüs yayıldıkça, testlerde yayılacaktır. Altyapısı hazırlanmıştır, hazırlanıyordur. Ama tedavi, aşı vs. çıkmadıkça alınan tedbirler en fazla süreci biraz yavaşlatır (bana göre.) Örneğin bugün kalktığımdan beri ateşim var, burun akıntısı ve hapşırık vardı. Çünkü dün fırtınada yürüdüm, yağmurda ıslandım, çardakta oturdum ve bayağı üşüdüm. Ama herkes böyle düşünemiyor. Özellikle şu durumda.