Uber ve Lyft Şoförlüğü
-
@Muhtaradana O kadar iyi ve guzel ozetlemissin ki sonuna kadar jet hiziyla okuyuverdim.
Motokurye olarak burada da calisabilirsin ve cok guzel paralar yapabilirsin. Tum delivery islerinin avantaj ve dezavantajlari var. Geldiginde mutlaka ilk once bu islere basla, hem sehri-insanlari tanimayi hizlandiriyor hem de eldeki paranin erimesini yavaslatiyor/durduruyor. Ben Austin'deyim. Bu tarafa gelecek olursaniz daha fazla detay paylasirim, mutlaka haberleselim. -
(Bu ileti silindi)
-
@caglaror evet uygulamada haberlerin geldi kisimda aciklama var. Direction verme isini 2/gun ile sinirlayacaklarmis.
-
https://www-bbc-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.bbc.com/turkce/amp/haberler-dunya-49659750?amp_js_v=a2&_gsa=1&usqp=mq331AQCKAE%3D#aoh=15728823188566&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&_tf=%251%24s alanından&share=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fturkce%2Fhaberler-dunya-49659750 arkadaşlar bunun anlamını bilen var mı biz Uber vb yapmayı düşünenler için?
-
@LordBolton Uber, lyft ve delivery islerinde contractor olarak calisirsin. Kontratin isi aldiginda baslar ve bitirdigin anda biter. Sirketler contrator'lara soysal haklarini vermez. Bu sosyal haklar sigorta, hastalik izni yada PTO (paid time off) gibi haklardir. Bu haber bu tur calisanlarin haklari icin olumlu ama kazanclari icin olumsuz bence. Cunku bu haklarin masraflari sirketlerden degil ya calisanlardan yada musterilerden cikacak. Musterilere yuklenmek karliligi dusurecegi icin bence calisanlar bu maaliyetin altina girecek.
-
Bendeki Lyft uygulamasında bonus time kırmızı alanlar gitti güncelleme ile sarı alanlar geldi prime time artık olmayacak %25 ile nadiren çıkan %500 arası bonus olmayacak :(
-
Rideshare sirketleri sunu anladilar, sayica rakipleri artacak ve hizmetler dallanacak (sehirler arasi, duzenli hatlar vb.) ayrica delivery isleri piyasadaki rekabeti farkli bir boyuta tasiyorlar. Sinirli sayida driver var ve cok fazla musteri var.Bence ellerini cabuk tutup karliligi arttirmaya calisiyorlar, piyasa kurallari kanunlarla degistiginde bu kadar karli sirketler olamayacaklar. Ama dogrudan emek somurgeleri. Bakalim dananin kuyrugu ne zaman kopacak.
-
https://www.youtube.com/watch?v=oSvZZ5ND6K4 bide böyle kazanan var bu işten.
-
resmiden siteden yardım almak isteyeneler için:
iş ortaklarıi için: https://help.uber.com/tr-TR/partners
yolcular için: https://help.uber.com/tr-TR/riders -
Bu rideshare işlerini hiç bir zaman gerçek bir iş olarak görmedim sanırım görmeyeceğimde çünkü mantelitesi ve çıkış fikri tam zamanlı bir iş olarak düşünülmemiş insanların boş zamanlarında veya günlerinde kısa dönemli işsiz kaldıklarında yapabilecekleri bir iş olarak düşünmüşler. Emekli , öğrenci, kısa süreli ek gelire ihtiyacı olan kişiler.. En azından ben bu işi tam zamanlı yapan burda doğmuş büyümüş birine denk gelmedim henüz. Tabikide ilk gelindiğinde tutunacak bir dal oluyor insana ama ben bu işi full time yaparım öyle geçinirim böyle yaşarım hayaline kapılmayın yok böyle birşey kimse kendini aldatmasın hiç bir zaman bu rideshare işleri gerçek bir iş yerine geçmeyecek. Çok iyi kazandırsaydı rahat rahat yaşatsaydı Amerikalılar bunları bırakırmıydı sanıyorsunuz. Dünya kadar araç masrafı var bu işin vergisi ıvırı zıvırı bitmiyor.. Çok yakından tanıdığım bir arkadaşım uber işini NY da tam zamanlı yapıyor ve durumu çokta parlak değil çünkü nedenleri var.. Bu arkadaşmızın herhangi bir eğitimi yok çocuk bu işe başlamadan önce bir benzinlikte çalışıyordu ve her zaman saving hesabında 10-15 bin doları olan birisiydi daha sonra benzinlikten sıkılıp ubere geçti taksitle araba aldı borça girdi vs.. ilk çıktığında uber gerçekten çok iyi kazandırıyormuş herkes diyor bunu fakat sonra ücretler düştü ve şimdi bu arkadaşımız borç içinde yaşıyor ve emin olun herkesin gezip tozduğu saatlerde siz çalışıyor olmalısınız sizin para kazandığınız saatler diğer insanların eğlenip gezip tozduğu dinlendiği saatler olucak bunu ne kadar götürebilirsiniz ? bu arkadaşımız diğer arkadaşlarıyla vakit geçirip biraz hayatın içine karıştığında yani onun için para kazandığı günler cuma ve cumartesi günleri sosyalleşmeye başladığında sürekli eksiye gitmeye başladı şimdi acaba başka işemi başlasam yoksa bu işi disiplinli bir şekilde mi yapsam diye iki arada bir dere kalmış durumda çünkü bu iş sizi biraz rahatlığa itiyor tembelliğe alıştırıyor ilk günlerde sabah 5 te kalkarsın sonra o saat 6 olur sonra 7 olur gece iş olduğu saatte yoruldum gidip yatayım sabah erken kalkıp devam ederim dersin sabahta erken kalkmazsın vs vs.. Umarım ne dediğimi anlamışsınızdır.
Son olarak diyorum ki ilk gelindiğinde tutunacak bir dal bu iş daha fazlası değil.. -
Vasifsiz isci iseniz ve is piyasasi icin gecerli bir nitelik kazanmak gibi bir derdiniz yoksa delivery isleri ve rideshare isleri gayet guzel gecindirir. Delivery isleri devam eder ama rideshare isleri degisime dogru gidiyor, boyle devam etmeyebilir.
Ilk geldiginizde tutunacak dal oldugu anda sonraki dala gecmenizi gun gectikce zorlastirir. Burada (USA) yillardir, ilk ciktigi gunden bu gune, surekli ve disiplinli sekilde bu isi yapanlar var, ben bir blogda denk gelmistim, webde aranirsa bulunur soylesileri.
Burada sunun altini cizmek gerek bu farkli bir is, demek istedigim taksici tanidiginiz var mi TR'de, onlara sorun, yasam tarzi cok benzer olacak burada da. Ister sabah 6 aksam 6 yapin, ister ogleden sonra 4 gece 3 arasi yapin bu is aile gecindiriyor. SF'de de boyle Austin'de de. Ama sosyal yasantinizi etkiledigi, genel olarak insanlarin sosyallestigi saatlerin tersinde size bos zaman biraktigi dogru. Ama zaten sadece ehliyet ve uygun arabayla yapilacak bir is icin fazlasiyla karli.
7k-10k civari alacaginiz bir arac ve 100$ alti ehliyet maliyeti ile ayda size Austin icin 3.5k, SF icin 5k kazandiran baska hangi is var? Bu para giderlerinizi minimize ederseniz 4-5 ayda araci amorti eder.
Yorucu ve yipraticidir, orasi net.
En kotu yani da dusundugunuz diger islere gecisinizi gun gectikce zorlastiriyor. Calisma saatlerini esnetirseniz bile haftalik hedef belirlediginizde duzensiz tempoyla yine ortalama ayni rakamlari tutturuyorsunuz, ama sizi yoruyor ve yipratiyor.
1 ay sonra son 3 ayin rakamlarini Austin yasam maaliyetleri tablosu olarak ilgili basliga aktarayim oradan bir fikir edinilebilir.
Geleceklere net ve rahatlatici bir veri olarak, evet geldiginizde ehliyet alabildiginiz ilk firsatta bir arac alip yaparsaniz size getirdiginiz parayi eritmeden zaman kazanma sansi yaratiyor. Net kazanci sehire ve eyalete bagli olarak degisiyor. Ogrenci sehirleri ve gece hayati olan sehirlerde rider/driver orani buyuk, diger sehirlerde dusuk.
Eger evli iseniz eslerden birisi diger ese zaman kazandirmak icin rahatlikla yapabilir. Buraya geldiginizde olan biteni sindirmek ve kulture alisabilmek icin zamana ihtiyaciniz olacak bu zamanda paranizin azalip risk sinirina gelmemesi icin hemen yapilmaya baslanmasi gerekli islerden bence.
Giderleri kontrol altinda tuttugunuz surece (hele cocuk yoksa) yillarca da yapilir :)
Arac kullanmayi sevenler bir omur de yapabilir ama unutmayin rideshare artik sadece adi share, bu bildiginiz sivil taksicilik. -
@caglaror Hazırlayacağınız tabloyu merakla bekliyorum hocam. Ben de ilk geldiğim zaman bu işle meşgul olacağım mecburen. Austin'e yerleşmeyi düşündüğüm için tabloyu dört gözle bekliyorum. Selamlar :)
-
arizonada über lift atan varmı
-
Rideshare yapanlar/yapacaklar ek bilgi/oneri.
Dash cam mutlaka alin. Gecen gece bir kadin yolcu aldiktan 1 dk sonra yanlis yoldan gittigimi saga donmem gerektigini soyledi. Genelde yolcular kendi evlerine giden en guncel yolu biliyorlar ve onlari dinlemek gerekiyor, Lyft de bunu oneriyor. Haritada rota tam tersi istikametti, emin misiniz diye sordum, evet dedi. Sonra rota guncellenmediginden (hala en kisa mesafe orijinal rotaydi) yeniden sordum yeniden evet dedi ve tesekkur etti.
1dk sonra harita yeniden rota cizdi. Ben de rotayi takibe devam ettim. Arkadan garip sesler gelmeye basladi. Inilti ile konusma arasi sesler. Sonra aglamaya donustu. Alkollu oldugu da kesin. Bagirarak aglamaya basladi, hem kufrediyor hem agliyor hem de hepiniz aynisiniz diyordu.
Icimden eyvah dedim, sevgilisi terketmis, kizcagiz kahrindan ickiye vermis kendini. Ulan erkekler hepiniz aynisiniz (ben dedim icimden)! Sonra agzi ciktigi kadar bagirip deli gibi sesler cikartmaya basladi. Ama nasil bagiriyor anlatamam. Off dedim adam kizi terketti ugrasmasi bize dusecek, insallah kusmaz.
Kenara cektim, kagit mendil uzattim almadi, dedim medikal bakima ihtiyaciniz var mi? Ses yok. Are you ok? Ses yok.
Sonra devam ettim, dinmiyor aglamasi bagirmasi, kufurler fena... ..ck, shol... filan bini bir para.
Derken arada bana beni dolastirp dolastirip fazla para charge ediyorsunuz, hepiniz aynisiniz deyince bende ampul yandi.
Dedim hanimefendi sizin isaretlediginiz adrese gidiyoruz, isterseniz degistirin (adresi kontrol ettim sehir merkezi). Yokkk diyor sen beni baska yere goturuyorsun, adresi geveliyor girdigi adres ile alakasi yok. Dedim degistirin, duzeltin sizi gotureyim. Yok kufre devam. Cami kapiyi tekmeliyor yumrukluyor bir yandan, bir yandan da arabanin camini kirarim diyor. Otobanda cektim kenara 911'i aramami ister misiniz dedim. Ben arayacam dedi, seni report edecegim dedi. Elbette dedim hakkiniz var edebilirsiniz.
Cektim kenara, yaktim dortluleri uygulama icinden aradim 911'i.
Ofisir 2. calmada acti telefonu, kendimi tanittim, musterim kendisini adrese goturmedigimi iddia ediyor bizim adresi belirleme sansimiz yok, uygulamadaki adrese goturmek zorundayiz dedim, ayrica musterimin medical ilgiye ihtiyaci var dedim. Hemen saglik personeline aktardi. Anlattim bastan sona, gorevli yolcu ile konusabilir miyim dedi. Speaker acikti, duyuyor sizi dedim. Hanimefendi durumunuz nedir dedi, "ben eve gitmek istiyorum sadece" demez mi....
Gorevli o zaman yapacak bir sey yok dedi. Ozur diledim kendilerinden kapattim telefonu. Kadina (yolcu) dedim ki sizi indirme hakkimi kullaniyorum dedim. Nazikce sizden rica ediyorum arabamdan iner misiniz dedim.
Bir otelin garaj girisinin kenarinda durdum, soylene soylene indi. Zorluk cikarsa ne yapardim bilemiyorum.
Aractaki dash cam icerinin sesini de kaydediyor, ama eve kadar karti cikartmadigimdan o bolumlerin ustune yazmis. Bu olaydan sonra yedek kart bulundurup ciddi olaylar sonrasinda yedegiyle onemli kaydin oldugunu degistirecegim. Bir de bu dash cam her sarsintida kalici video olusturuyor, onlari da arada temizlemezsek karti doldurup ustune yazilan kisim icin kalan alani daraltiyorlar. Bu dersin uzerine iceriyi de kaydeden 2. bir kamera daha aldim.
Olayin hemen ardindan Lyfti arayip guvenlik bolumune oldugu gibi aktardim ve yolcuya program icinden 1 yildiz verdim. Lyfte yolcuyu tehlikeli sahis olarak aktardim.
Lyft 30dk kadar aktarmali bekletmeli bilgi alimi sonrasinda suratima kapatti iyi mi!
Sonra bir eposta (jenerik bilgiler), kabaca hehe hi hi...
Yok efendim herkesin guvenligi cok onemliymis filan. Yeterki olay duyulmasin Lyft'in adi gecmesin. Yoksa ne bizi ne yolcuyu onemsedigini sanmiyorum.
Bu da boyle bir tecrube oldu. -
@caglaror lyft belki uber oyle kimse onlarin umrunda degil. ama ben bu arada lyft'in yolculari zaten kendisinin dolastirdigina eminim bir cok kere denk geldi daha kisa ve hizli rotalar varken uzun suren yollardan goturdugunu. hatta bir kere musteri tarif etti oyle gittim 20dakka ve 5 mil (35 mil 1.5 saatlik yoldu) daha erken gittik :) bazen hani oyle bir seciyorki cok onemsenmeyecek seyler bir dolar alti farklar ama genele bakarsaniz bence milyon dolari rahat buluyordur. ben cok denk geldim boyle
-
@gkhanfeez Elbette Lyft dolastiriyor. U turn icin 1 mile yol gonderiyor. Oysa sola U turn serbest. Bu muhtemelen Lyft+Gmaps eksik zekaligi neticesinde oluyor. En kisa mesafe algoritmasinda google sinifta kaliyor bazen. Waze de google da Austin icin felaket, gecelik lane degisiklikleri o kadr fazla ki zaten normali de mumkun degil. Ama yillardir 6. cadde girisleri Cuma ve Ctesi aksamlari kapatilir(mis), hala kapatiliyor. Ama guncelleme yok ikisinde de :P
Yolcuyla bizi karsikarsiya birakiyor ben de her zaman yolcuyu dinliyorum.
Bir de parasal hesaplamada denetlendiklerini sanmiyorum, yolcu basi 1cent alsalar zaten muhendislerin parasi cikar. -
@caglaror çok geçmiş olsun dash cam tavsiyeniz için teşekkür ederim , maalesef bu tür olaylarda haklılığını ispat etmeniz çok zor, haklı olsanız bile şirket hep müşteri tarafında olmaya meyilli, Amerika'da da bu durumun bu yönde olması üzücü
-
@caglaror, içinde söyledi: Uber ve Lyft Şoförlüğü
Rideshare yapanlar/yapacaklar ek bilgi/oneri.
Dash cam mutlaka alin. Gecen gece bir kadin yolcu aldiktan 1 dk sonra yanlis yoldan gittigimi saga donmem gerektigini soyledi. Genelde yolcular kendi evlerine giden en guncel yolu biliyorlar ve onlari dinlemek gerekiyor, Lyft de bunu oneriyor. Haritada rota tam tersi istikametti, emin misiniz diye sordum, evet dedi. Sonra rota guncellenmediginden (hala en kisa mesafe orijinal rotaydi) yeniden sordum yeniden evet dedi ve tesekkur etti.
1dk sonra harita yeniden rota cizdi. Ben de rotayi takibe devam ettim. Arkadan garip sesler gelmeye basladi. Inilti ile konusma arasi sesler. Sonra aglamaya donustu. Alkollu oldugu da kesin. Bagirarak aglamaya basladi, hem kufrediyor hem agliyor hem de hepiniz aynisiniz diyordu.
Icimden eyvah dedim, sevgilisi terketmis, kizcagiz kahrindan ickiye vermis kendini. Ulan erkekler hepiniz aynisiniz (ben dedim icimden)! Sonra agzi ciktigi kadar bagirip deli gibi sesler cikartmaya basladi. Ama nasil bagiriyor anlatamam. Off dedim adam kizi terketti ugrasmasi bize dusecek, insallah kusmaz.
Kenara cektim, kagit mendil uzattim almadi, dedim medikal bakima ihtiyaciniz var mi? Ses yok. Are you ok? Ses yok.
Sonra devam ettim, dinmiyor aglamasi bagirmasi, kufurler fena... ..ck, shol... filan bini bir para.
Derken arada bana beni dolastirp dolastirip fazla para charge ediyorsunuz, hepiniz aynisiniz deyince bende ampul yandi.
Dedim hanimefendi sizin isaretlediginiz adrese gidiyoruz, isterseniz degistirin (adresi kontrol ettim sehir merkezi). Yokkk diyor sen beni baska yere goturuyorsun, adresi geveliyor girdigi adres ile alakasi yok. Dedim degistirin, duzeltin sizi gotureyim. Yok kufre devam. Cami kapiyi tekmeliyor yumrukluyor bir yandan, bir yandan da arabanin camini kirarim diyor. Otobanda cektim kenara 911'i aramami ister misiniz dedim. Ben arayacam dedi, seni report edecegim dedi. Elbette dedim hakkiniz var edebilirsiniz.
Cektim kenara, yaktim dortluleri uygulama icinden aradim 911'i.
Ofisir 2. calmada acti telefonu, kendimi tanittim, musterim kendisini adrese goturmedigimi iddia ediyor bizim adresi belirleme sansimiz yok, uygulamadaki adrese goturmek zorundayiz dedim, ayrica musterimin medical ilgiye ihtiyaci var dedim. Hemen saglik personeline aktardi. Anlattim bastan sona, gorevli yolcu ile konusabilir miyim dedi. Speaker acikti, duyuyor sizi dedim. Hanimefendi durumunuz nedir dedi, "ben eve gitmek istiyorum sadece" demez mi....
Gorevli o zaman yapacak bir sey yok dedi. Ozur diledim kendilerinden kapattim telefonu. Kadina (yolcu) dedim ki sizi indirme hakkimi kullaniyorum dedim. Nazikce sizden rica ediyorum arabamdan iner misiniz dedim.
Bir otelin garaj girisinin kenarinda durdum, soylene soylene indi. Zorluk cikarsa ne yapardim bilemiyorum.
Aractaki dash cam icerinin sesini de kaydediyor, ama eve kadar karti cikartmadigimdan o bolumlerin ustune yazmis. Bu olaydan sonra yedek kart bulundurup ciddi olaylar sonrasinda yedegiyle onemli kaydin oldugunu degistirecegim. Bir de bu dash cam her sarsintida kalici video olusturuyor, onlari da arada temizlemezsek karti doldurup ustune yazilan kisim icin kalan alani daraltiyorlar. Bu dersin uzerine iceriyi de kaydeden 2. bir kamera daha aldim.
Olayin hemen ardindan Lyfti arayip guvenlik bolumune oldugu gibi aktardim ve yolcuya program icinden 1 yildiz verdim. Lyfte yolcuyu tehlikeli sahis olarak aktardim.
Lyft 30dk kadar aktarmali bekletmeli bilgi alimi sonrasinda suratima kapatti iyi mi!
Sonra bir eposta (jenerik bilgiler), kabaca hehe hi hi...
Yok efendim herkesin guvenligi cok onemliymis filan. Yeterki olay duyulmasin Lyft'in adi gecmesin. Yoksa ne bizi ne yolcuyu onemsedigini sanmiyorum.
Bu da boyle bir tecrube oldu.Dash camlerin üzerinde ki but tuş genellikle basıldığında o kaydı silinmeyen klasöre atar. Kullanıcı kitabından bir bakın derim.
-
@semavi belirli bir sure kaydedilmis kaydi atiyor ama o anlarda cok akla gelmiyor :)
-
@caglaror, içinde söyledi: Uber ve Lyft Şoförlüğü
@semavi belirli bir sure kaydedilmis kaydi atiyor ama o anlarda cok akla gelmiyor :)
Kac dakikalik ayarlandi ise o donguyu muhafaza ediyor. carpismaya duyarli olanlarda otomatik atiyor zaten. Bizde atti :) :)
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
15
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.7k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum