Sonunda o gün geldi... acaba bir gün bende mülakat deneyimimi yazabilecekmiyim diye düşünürken şimdi Litvanyada kaldığım yurt odasından bu yazıyı yazıyorum. Deneyimimi yeni kazananlara ışık tutması açısından paylaşmak istiyorum, mümkün olduğunca kısa tutmaya ve bilgilendirici şekilde paylaşmaya çalışacağım.
6 Mayıs 2023:
3. Başvurumda gc kazananı olduğumu öğrendiğim gün..ekrana bakakaldım ve tek hatırladığım ağzım açık bir şekilde ekrana bakarken kalp atışımın çok hızlanmasını hissetmemdi, burada hayatın farklı bir versiyonunun olduğunu ve bunu yaşamanın artık mümkün olabileceğini anlamak kabullenmesi uzun süren ve heyecan verici bir süreç.
Aynı gün daha önceden de takip ettiğim yeşilkart forumu daha detaylı kullanmayı öğrendim.
Başkaları da aynı durumdaysa stres yapmamaları için birkaç not ekliyorum: gc başvurusunda kullandığım fotoğrafın doğruluğundan emin değildim, photocheck gibi bir uygulamadan kontrol ettiğimde gözlerim istenen aralığın altında kaldığı için mülakatta sorun olabileceğini düşünerek stres yapmıştım.
Bir diğer durum ise, gc başvurusundaki city of birth durumu: benim doğum yerim ve pasaportumda yazan yer de Konak, başvuruda city of birth kısmına pasaportunuzda ne yazıyorsa onu yazmanızı istiyorlar aslında ama ben konak yerine İzmir yazmıştım. Ds260 doldururken de province İzmir, city olarak da Konak girdim.
Ama bu iki durumda hiçbir sıkıntı yaratmadı çok şükür, günlerce boşuna stres yaptığımla kaldım, yapmayın arkadaşlar bu sorular ile forumda arkadaşların başını ağrıtmış olabilirim kusura bakmayın sıkılmadan cevap veren, vermeyen herkese çok teşekkür ederim bu forum bulunmaz bir nimet..
De260 doldurduktan sonra ve türkiyede gc durumunun iç açıcı olmadığını bidiğimden dosya taşıma araştırmalarına ilk günden itibaren başladım, birçok seçeneği değerlendirirken en masrafsız olanımı seçmem gerekiyordu çünkü üniversite son sınıf öğrencisiyim. Araştırma yaparken mülakat için herhangi bir avrupa ülkesinden oturum izni alırsam mülakat alabileceğime karar versim ve bumum da en masrafsız yöntemi olarak daha önceden de bildiğim ve yapmak istediğim European Solidarity Corps programını detaylı olarak incelemeye başladım.
Bu süreç içinde Nato nun italya bölgesindeki bir birimine intern olarak seçilmek üzereydim, ama tahmini gc mülakat alabileceğim tarihler uymuyor, italyadaki kontratım haziran ayında bitiyordu, bu yüzden kararımı verip gitmekten vazgeçtim ve tamamen Avrupa gönüllülük projeierıne odaklandım, bu süreçte 2023 temmuz ayına girmiştik bile, 4 ay boyunca sistemdeki tüm gönüllü projelerine başvurdum, sistemde 2000 proje varsa bunun sadece 100ü Türk kabul ediyor bilginize!,
4 ay sonunda interview yapmak isteyenler oldu ve 2 tanesiyle görüşmek istedim biri bulgaristan biri litvanyadandı, bulgaristanın avrupaya geçiş izni olmadığı için mülakat ihtimalini arttırmak için eledim.
Litvanyadaki proje ile interview yapıp seçildiktem sonra vize işlemlerine başladık ve ilk gidişte d tipi ulusal vize, daha sonra geçici oturum izni vereceklerini söylediler. Tam benim kabul aldığım ay litvanya sistemini değiştirdi ve artık gönüllülere oturum izni vermeyeceğini açıkladı. Ben vize işlemlerime başlamıştım ve bu işlemler hiç kolay geçmiyordu.
Litvanyadaki amerikan konsolosluğuna mail atıp durumu açıkladım ve uzun süreli vizem olduğu takdirde dosyamı taşıyacaklarını belirttiler ve d tipi vize icinde mulakata girdikten sonra vize işlemlerim tamamlandı, 2 defa izmirden ankaradaki vfs ye gitmek zorunda kalsam da 3 aylik vize islemleri sonunda d tipi ulusal cok girisli 8 aylik vizemi aldim, vizem 1eylul2024 tarihine kadar gecerliydi.
Vizemi aldigim gun litvanyadaki amerikan konsolosluguna mail ile benden almami istedikleri vizenin fotografini atarak dosyamin tasinmasini rica ettim, verdikleri cevap : “gecici oturum izni alman gerekiyordu, dosyani tasiyamayiz.”
Okadar ugras sonucu dosyami tasimadilar… hayal kirikligi sonrasi pes etmeden sanki dosyami tasimislar gibi litvanyaya geldim, klaipeda sehrinde orman okulunda gonullu olarak calismaya basladim, hep birgun tasiyacaklardir diye dusunerek elcilige mail attim,aradim ama hep oturum izni istediler. Bu sirada kcc ye de ayni tasima mailini gondermistim ama geri donus olmamisti. Kcc ye bu sefer gonulluluk anlasmam ve uzun sureli ulusal vizemi gonderip tasimalarini istedim ve litvanyada yasadigim adresi maile acikca yazdim. Birkac saat icinde dosyami tasidilar 🥳, ama sonraki surec daha sanciliydi cunku kcc dosyami tasimisti ama konsolosluk oturum izni istiyordu, burada oturum izni almaya cabaladim fakat alamadim, bu sirada amerikan konsoloslugunu arayip durumu anlatip soruyordum ve oturum izni olmasi gerektigini belirtiyorlardi, birkac ay sonra FAM dosyasinda yeni guncellemeler yapildi ve benim icim rahatladi cunku eger “dosyaniz kcc tarafindan baska bir post a reassignment olduysa o post dosyanizi kabul etmek zorunda” ibaresini eklemislerdi.
Mulakat alamayacagimi dusunurken bir gece ansizin uzun bekleyisler sonrasi mulakat maili geldi ve sevinc basladi
Saglik muayenesi:
2 yetkili klinikten 1 tanesini secmelisiniz, mail uzerinden iletisime gecerek randevu alabilirsiniz. Ben Inmedica kliniginden dr.ruta ile sureci tamamladim ve bana cok yardimci oldu. Litvanyada saglik kontrolunde asilari malesef yapmiyorlar, tum asilari kendiniz yaptirip saglik muayenesine oyle gitmeniz gerekiyor, bende yabanci oldugum icin asilar ile ilgili bilgi almak cok zahmetli oldu, ilk once Anteja kliniginde kovid asisi yaptirdim, sonra Affidea kliniginde immunization test yaptirdim ve cikan sonucu dr.rutaya atip hangi asilar gerekliyse onlari yaptirdim. Covid+immunization test+3asi= 230€ tuttu
Bu belgeleri hazirladiktan sonra, fotoğraf cektirip(burada fotograflari kesik sekilde vermiyorlar-tek sayfa halinde veriyorlar, bunun icin 2 defa fotograf cektirmek zorunda kaldim kendim kesemedim) muayene ucretini de hazirladiktan sonra 17 hazirandaki randevuma Vilnius sehrine 4 saat otobus yolcugu ile inmedica klinigine gittim, ilk defa gittigim icin vilnius otobus istasyonundan bolt taksi kullandim 10€ civari tutuyor (ama daha sonra sonuclari almaya giderken yuruyerek gittim ve 50dk surdu) dr kapida karsilayip gerekli evraklari imzalatti, idrar kan testi, goz boy kilo ölçümü ve detayli saglik gecmisi sorularindan sonra chest xray icin Kardialita isimli baska bir klinige gitmem gerektigini soyledi, burasi biraz uzakta yaklasik 1 saat 20 dk yuruyerek, bolt ile 15euro civarina gittim. Sonrasinda saglik islemi bitti ve sonuclari 8 gun sonra tekrar gelip alabilecegimi soylediler.
Saglik raporu=320€+Aşılar 230€= 550€ tuttu toplam ve tüm işlemler için yukarıda bahsettiğim 4 ayrı kliniğe gitmek durumunda kaldım ,Bu sirada sehir merkezine donup litvanya adli sicil kaydimi(Extract) dilekçe ile almaya çalıştım fakat ertesi gün teslim alabileceğimi söylediler ama benim kalacak yerim olmadığından geri döndüm ve adresime postaladılar.
Litvanya icin evrak cevirilerini vilniusta airv.lt sirketinde yaptirdim ve 5 belge ve copyleri icin 115€ aldilar, diplomami şubat ayında Turkiyede cevirtmistim oda 1200tl tutmustu noter onayi ile birlikte.
Mulakat gunu:
Mulakata yaklasik 150-200 evrak bulunan dosyami cantama koyup gece 3 te klaipedadan vilniusa dogru yola koyuldum, randevum 11.15 teydi ,ben konsolosluga ilk 10.35 de gittim ama almadilar, max 10dk once alabiliyorlarmis. Iceri girdikten sonra guvenlikte tum elektronik esyalarinizi teslim ediyorsunuz ve size veriler visitor card ile iceri giriyorsunuz. yerdeki sarı çizgiyi takip edip consular section a gecince 3 numaralı vezneye gittim. Yetkili kişi vizenin dv tipi olduğunu ve ilk önce ödeme yapılması gerektiğini söyledi, yanındaki vezneden ödemeyi aldı ve tekrar 3 numaralı vezneden evraklarımı almaya başladı, evrak dolu dosyamdan sadece 5 adet evrak aldı ve ben sürekli yanımda şu evrak da var vermemi istermisiniz diyordum nedeni ise en gerekli olarak söylenen evrakları bile benden alamamalarıydı.
İstenilen evraklar:
Lise Diploma + Lise mezuniyet belgesi
orj + copy/çeviri+copy
Vukuatlı nüfus kayıt örn.
orj + copy/çeviri+copy
Arşivli Adli sicil kaydı LT+TR
Orj+copy
2adet 5x5 foto
Medical report in sealed envelope
Lithuanian Post kaydı(prepaid-zarfın üzerine kargo çıktısı yapıştırıp zarfı teslim ediyoruz)
Bu evrakların orjinallerini geri bana teslim etti. Ve mülakat için sıra beklememi söyledi, hemen 2 sol veznede ise başka bir litvan aile mülakat yapıyordu ama dv kategorisi değildi ve çok fazla soru soruldu, herşey net bir şekilde duyulduğu için bende biraz stres yapmadım değil, benim sıram geldiğinde ilk olarak tebrik ederim lotoyu kazanmışşın dedi ve kazandığımı ilk gördüğümde bende çok mutlu olmuştum dedim sonra alınan evrakları inceledi ve özellikle diplomaya dikkat ettiğini gözlemledim, sag elimi kaldırıp yemin ettirdi ve tek soruluk mülakat başladı sorduğu soru “ tamamladığım en yüksek eğitim seviyesi nedir” oldu..aslında bu soru benim için çok kolay değildi ve beklediğim bir soruydu cevabını önceden hazırlamıştım, çünkü hem başvuruda hemde ds260 da tamamlanan en yüksek eğitim seviyesini university,no degree olarak işaretlemiştim ama derslerimi bitirsemde stajımı bitirmediğimden halen üniversite öğrencisi olarak gözüküyordum ve mülakata lise diplomam, üni transkriptim ve öğrenci belgem+kartım ile birlikte geldim ama üni için hiçbir belge almadılar, sorun olmadı..2019 da lisemi bitirdiğimi 2023 de üni derslerimi bitirdiğimi ama diplomamı staj durumumdan almadığımı net cümlelerle açıkladım. Bundan sonra bilgisayarda işlemlerini yaptı ve we will be issuing your visa and you’ll receive it in 1 to 2 weeks by mail dedi ve mülakat bitti. Ne formül A belgesi, ne askerlik belgesi, ne banka hesap dökümleri, ne öğrenci belgesi,ne transkript, ne pasaport copysi, ne ds260 confirmation page hiçbirşey istenmedi… ben biraz şaşkınlık ile ve emin olmak için mülakat sonrası tekrar mülakat veznesine geri dönüp banka dökümanımı isterseniz verebilirim dedim ve hayır teşekkürler cevabını aldıktan sonra dışarıya doğru yürümeye başladım
Sonra hemen bir kebapçıya gidip bunu kutladım mangal man isimli türk restorantını tavsiye ederim.
Benim için çok zorlu geçen bu sürecin şuanda pasaport bekleme aşamasındayım, ceac status check de dosyam ilk ap oldu ve ertesi gün issued a döndü. Süreç çok yıpratıcı ve sabır gerektiriyor ama sonunda cekilen her zorluğa değiyor..Litvanyaya gelmeden önce 96 kiloydum, şuanda 72 kiloyum, diyet yapmadım…greencard kazandım…Selametle (Texas/Houston tarafına gidecek arkadaşlar ile tanışmak isterim, birbirimize destek olalım:)