Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Vermont, ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Ülkenin kuzeydoğu kesiminde, New England bölgesinde yer alır. Güneyde Massachusetts, doğuda New Hampshire, batıda New York ve kuzeyde de Quebec'le çevrilidir.

    alt text

    Tarih

    Vermont yöresinde önceleri avcılık ve balıkçılıkla geçinen Amerika Yerlileri yaşıyordu. Fransız kâşif Samuel de Champlain, 1609'da eyaletin kuzeybatı sınırındaki Champlain Gölünü buldu. Fransızlar 1666'da Isle La Motte'ta ilk sürekli Avrupalı yerleşimini kurdular. Hollandalı ve İngilizlerin de 18. yüzyılda yerleşimler kurdukları yöre 1763'te bütünüyle İngilizlerin denetimine girdi. New York ve New Hampshire'ın hak iddialarına karşın Vermontlular 1777'de bağımsız bir cumhuriyet kurdular. Vermont 1791'de 14. eyalet olarak ABD'ye katıldı. Daha sonra hızlı bir gelişme gösterdi, ama 1830'lardan sonra birçok kişi eyaletten ayrılarak ülkenin başka yerlerine göç etti. Amerikan İç Savaşı'nda (1861-1865) Vermont Pensilvanya'nın kuzeyinde çarpışmaya sahne olan tek eyaletti.

    Coğrafya & iklim

    Apalaş dağ sisteminin bir parçası olan Green Dağları, eyaletin neredeyse tamamını kaplar. Eyaletin en yüksek noktası olan Mansfield Dağının denizden yüksekliği 1.339 m'dir. Eyaletin yalnızca %15'i verimli, düz araziden oluşur. Irmakların çoğu Champlain Gölüne dökülür; bütünüyle eyalet içinde yer alan yaklaşık 400 göl vardır.

    İklim genelde soğuktur, daha sıcak olan güneyiyle, kuzey bölgeleri arasında bariz sıcaklık farklılıkları vardır. Kış aylarında sıcaklık -37 °C ya da altına düşebilir (en düşük sıcaklık -46 °C (1933) olarak saptanmıştır), yazın da sıcaklık 30 °C'nin üstüne çıkmaz.

    Demografi & kültür

    2005 tahmini nüfusu 623.050 olan Vermont'ta, Beyazların toplam nüfus içindeki payı %98'dir. 50 ABD eyaleti arasında beyaz nüfusun en yoğun olduğu ikinci eyalettir. New England'ın İngiliz ve Protestan Yankee kültürünün uzantısı olmakla beraber, eyaletin kültür yaşamında zamanla öbür etnik gruplar; Fransızlar ya da Fransız kökenli Kanadalılar, İtalyanlar ve Polonyalılar da önem kazanmıştır.

    Ekonomi

    Mandıracılığın temel tarımsal etkinlik olduğu Vermont'ta, turizm en önemli ekonomik faaliyettir. Yazın orman ve dağları, kışın da çok sayıda kayak merkezi birçok ziyeretçiyi eyalete çeker. Turizmin ekonomik üretim içindeki payı %27'dir. Mermer, granit, asbest, akçaağaç şurubu üreticiliği ve arduvaz madenciliği de önem taşır.

    Bayrağı :
    alt text

    Kaynak: Wikipedia


  • Eğer ki Abd'de yaşarsam gitmek istediğim eyalet. Her şeyi ile beni içine çekiyor.


  • -37 ye dayanabiliyorsanız gayet güzel bir tercih 😃


  • @metert gerek yaşam koşulu gerek insanı ile hoşuma giden bir yer 🙂 normalde soğuk havaya hiç gelemem ama her şeyin bir başlangıcı vardır.


  • Sevdim 🙂


  • Vermont da yine New England bolgesinde sempati duydugum ve yakin zamanda ziyaret etmek istedigim bir eyalet. Bir acidan TR'deki Kars benzeri bir imaji var. Sut urunleri ile meshur. Daglik bir bolge olmasi dolayisiyla olsa gerek, zira bu tur bolgelerde metazuri hayvancilik gelisiyor. Peyniri, yogurdu, tereyagi, dondurmasi meshur. Burlington gelismis sehirlerinden biri. Kullandigim bir muzik yaziliminin Burligton VT merkezli olmasi ilgimi cekmisti. tum diger NE eyaletleri gibi gelir ve egitim duzeyi yuksek.


  • "Vermont will pay you $10,000 to move there and work from home" Şartlar nedir. Bu konuda bilgisi olan kimse var mı?

  • ⭐⭐ Yasaklı

    senelık 10 15 kısılık kontenjanı var. Bel baglama derim. Kolelıgın ılk kalktıgı state bildigim. Style olarak Texasın tam tersi.Kanadaya da katılmamıslar amerıkayada uzun sure basınabuyruk yasamıslar. Nufusu 1 mılyon bıle degıl koca eyaletın. Bıldıklerımı paylastım. Vermont pays 10.000- relocation. Move to VT yazarak arat bakalım


  • @sadriabi Vermont içinde söyledi:

    Vermont da yine New England bolgesinde sempati duydugum ve yakin zamanda ziyaret etmek istedigim bir eyalet. Bir acidan TR'deki Kars benzeri bir imaji var. Sut urunleri ile meshur. Daglik bir bolge olmasi dolayisiyla olsa gerek, zira bu tur bolgelerde metazuri hayvancilik gelisiyor. Peyniri, yogurdu, tereyagi, dondurmasi meshur. Burlington gelismis sehirlerinden biri. Kullandigim bir muzik yaziliminin Burligton VT merkezli olmasi ilgimi cekmisti. tum diger NE eyaletleri gibi gelir ve egitim duzeyi yuksek.

    Benim de gitmeyi dusundugum yerlerden birisidir Vermont ya da Maine 👍🏼 Burlington u dusunmustum. Detaylica arastirmak lazim vakti geldiginde is sahalari nelerdir vs..


  • Bu eyalette yasayan, gezen birileri var midir forum da ? Texastan vermont a gecis hakkinda bilgi almam gerek


  • Ben bir haftadir buradayim klasik iki yuzlu liberal eyaletlerden birisi her kosede Black Lives Matter yazar ama koca eyalette bir tane siyahi goremessin.Hava suan bile feci derecede soguk oyle boyle degil.Kisacasi ekstra para vermeleri lazim burada yasamak icin 10 bin 20 bin le olucak is degil malesef.
    Burlington merkezde kaliyorum otelde is arkadaslarimla saat 9 dan sonra sokakta bir tane insan goremessiniz.Yozgat Corum gibi dusunun ama sozde liberaller iste aha burada boyle bir yer malesef.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐


  • @crazycells, içinde söyledi: Vermont

    @Betfair39 🙂

    😃 neye guldunuz

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Betfair39, içinde söyledi: Vermont

    Hava suan bile feci derecede soguk oyle boyle degil.Kisacasi ekstra para vermeleri lazim burada yasamak icin 10 bin 20 bin le olucak is degil malesef.

    su yukarida yazdiginiz kisim icin gulmustum 🙂

    Bu arada bu dediginiz bolge ABD'nin geri kalanindan gercekten de siyasi olarak farkli... Vermont/New Hampshire, beyazlarin agirlikli olarak yasadigi bolgeler olmasina ragmen secimlerde ABD'nin geri kalanindan daha farkli hareket ediyor ve gorusler oldukca cesitli.


  • Burada yaşamak pahalıdır öncelikle. İnsanları cana yakındır. Yöresel yemekleri on numaradır. İyi bira, iyi kahve, bir sürü güzel küçük kasaba var. Kutumsu dükkanlarda alışveriş yapmak her zaman eğlencelidir. Eyalet çok LGBT dostudur.

    Ilıman yazları vardır fakat ılıman olmasına rağmen sivrisinekler sayıca çok. yeşilliği muazzam.
    Tüm yıl güzel manzaralara gözünü açar buranın halkı. şaşırtıcı olan diğer eyaletler gibi reklam panoları yok. Sonbaharı buz gibidir ama tabiki manzarası muhteşem.

    Kış herkesin favorisi bu eyalette. Yerel halkı buranın kayak, karda yürüyüş, snowboard, kar motosikleti, buzda balık tutma ve köpek kızağı gibi gibi aktivitelerle meşgul daha çok. Bu etkinliklere katılmayanlar kışı çok sert bulacaklar zaten çünkü -23 derece olabilir havalar. İnsanların büyük çoğunluğu 4 mevsim el ısıtıcısıyla dolaşıyor. Marketlede hand warmer diye geçiyor şöyle bir şey:

    Buranın insanının büyük çoğunluğu liberal görüşte yani rahat bir ortamı var. Yolların çoğu toprak yol. Bazen işe giderken yolumu inekler koyunlar kesiyor, bekliyorum mecbur.

    Berlington harici birçok yerde telefon hizmeti berbat, ama bu umurumda değil açıkçası, yürüyüşe çıktığımda insanların bana ulaşamayacaklarını bilmek güzel. alıntıdır


  • Kismetse burada yasamak istiyorum vatandas olana kadar 🙂 Hem insani duzgun İngilizce konusuyormus hem de koy gibi bir yermis Bence gercek Amerika bir forum mudavimimizin dedigi gibi orta eyaletler veya boyle yerler. Buz gibi golde kano ve Snowboard gibi hobilerle ve doga manzarasiyla beni icine cekiyor. Sıkıntili bi haftadan sonra hayallere dalmak ii geldi


Benzer Başlıklar

  • 46
  • 92
  • 152
  • 101
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

93
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum