Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

⚖️ 🇺🇸 USA - Hukuk Egitimi ve Avukatlik - Baska Ulkelerde Alinan Hukuk Egitiminin Denkligi


  • USA'de hukuk egitimi ve avukatliga, farkli ulkelerde alinan egitimin USA'de gecerliligine veya tamamlanmasina, baro sinavlarina dair paylasimlar icin bu konu basligini kullanabiliriz.


  • @saulgoodman Amerika'da Yazılım Geliştiricisi Olarak İş Aramak ve Yapılabilecek Hazırlıklar içinde söyledi:

    Ben bir hukukçuyum. ABD'de bu mesleği icra etmek için aşmam gereken yol uzun ve zaman alacağından meslek değiştirmeyi planlıyorum. Eskiden beri yazılım geliştiriciliğiyle ilgiliyim. Sizce mobil geliştiriciliğe mi yönelmeliyim yoksa veri bilimine mi? Veri bilimi sanki daha çok gelecek vaadediyor gibi ama öte yandan mobil geliştiricilik bana daha kolay ulaşılabilir bir hedef gibi görünüyor. Kararsız kaldım. Ne dersiniz?

    Veri biliminin mobile göre artıları:
    Gelecek vaadediyor
    Hukuk birikimimi kullanma şansım olabilir
    Maaşlar mobile göre yüksek

    Veri biliminin mobile göre eksileri:
    Matematik, istatistik gibi temel bölümlerden mezun değilim
    Mobilde hedefe ulaşmam çok daha kısa sürer gibi

    Not: İngilizcem çok iyi.

    @sharm Amerika'da Yazılım Geliştiricisi Olarak İş Aramak ve Yapılabilecek Hazırlıklar içinde söyledi:

    Avukat olana dek paralegal olarak calismaniz mumkun mu veya paralegal asamasini degerlendirdiniz mi? Asagidaki benzeri egitimin bir kismini sizin Turkiye'de aldiginiz dereceniz karsilayabilir mi acaba?

    Ilgili sureci bilfiil yasamis olan sizden harika bir gocmenlik avukati olmaz miydi 🙂

    @saulgoodman Amerika'da Yazılım Geliştiricisi Olarak İş Aramak ve Yapılabilecek Hazırlıklar içinde söyledi:

    Amerika'da avukat olmayı araştırmıştım ama paralegalliği düşünmemiştim. Neden olmasın? Düşünüp değerlendireyim. Türkiye'den LL.B. (lisans) ve İngiltere'den de LL.M. (yüksek lisans) derecem ve bitmeye yakın bir doktoram var. Bunları bir kenara atmak aslında içime sinmiyor. Çok teşekkürler fikir verdiğiniz ve link paylaştığınız için.


  • @saulgoodman ⚖🇺🇸 USA - Hukuk Egitimi ve Avukatlik - Baska Ulkelerde Alinan Hukuk Egitiminin Denkligi içinde söyledi:

    Amerika'da avukat olmayı araştırmıştım ama paralegalliği düşünmemiştim. Neden olmasın? Düşünüp değerlendireyim. Türkiye'den LL.B. (lisans) ve İngiltere'den de LL.M. (yüksek lisans) derecem ve bitmeye yakın bir doktoram var. Bunları bir kenara atmak aslında içime sinmiyor. Çok teşekkürler fikir verdiğiniz ve link paylaştığınız için.

    Rica ederim; amacim konunun tamamen disindan bir cift goz ile gorduklerimi paylasmak. Muhtemelen size cok basit gelecek sorularimdan birinin size kucuk de olsa yardiminin dokunmasini umit ediyorum.

    Siz Turkiye'de LL.B. ve UK'de LL.M. tamamladiniz ancak USA'de J.D. yapmadiginiz icin Bar sinavina giremiyorsunuz diye anliyorum. Benim merak ettiklerim 🙂

    • US'te law school gitmeden dogrudan Bar sinavina girilebilecek eyaletler (NY gibi) vardi, oncesinde saglam bir hazirlik ile denemek icin ne dusunursunuz (sizin ve bu basligi okuyacak meslektaslariniz icin) ?
    • Anladigim kadariyla UK'den aldiginiz LL.M derecenizi, bir US Law School'a basvuruda kullanabiliyorsunuz (min LL.B. istendigini gordum LL.M. Eligibility chart). Bu durumda boyle bir okulda bir yil okuyarak veya hibrit ogretim ile hem baska bir is yapip hem okuyarak Bar sinavini alabilir misiniz? Bu arada bir network de olusturmus olursunuz.
    • UK ve TUR derecelerinizin ABA trafindan incelenmesi isinize yarar mi?
    • Ornek olarak BerkeleyLaw, CA ve NY Bar sinavina girmenizi saglayacak programlar sunuyor: https://www.law.berkeley.edu/academics/llm/
    • J.S.D. programlari sizin isinize yariyor mu (Berkeley programlarinda mevcut)? Avukat olarak hukuk pratigi yerine akademik alanda ilerleyebilir misiniz?
    • US'te yasayip, UK'de operasyonlari olan bir sirkette mesleginizi yapabilir misiniz? Evet ise bir yandan bu iste calisirken bir yandan da US'teki hukuk geleceginize hazirlanmak mumkun olur mu?
    • Networkunuzde (*Turkiye veya UK calistiginiz sirketler, akademik kadrodan tanidiklariniz vs.)*yer alan etkili baglantilarinizla bu konuyu paylastiniz mi? Size yol gosterebilecek veya dogrudan yardim edebilecek birileri cikabilir mi?
    • Hukuk ve bilisim teknolojilerini harmanlayan bir kariyer yolu mumkun mu? Mumkunse US'teki yeni hayatinizda bu yolu izlemek ister miydiniz?
  • ⭐⭐

    Gayet yerinde ve ufuk açıcı sorular... Ben kendimce, şu anki sınırlı bilgimle sorulara biraz çalakalem de olsa sırayla cevap vermeye çalışayım, hatalı/eksik bilgi verirsem düzeltilsin:

    US'te law school gitmeden dogrudan Bar sinavina girilebilecek eyaletler (NY gibi) vardi, oncesinde saglam bir hazirlik ile denemek icin ne dusunursunuz (sizin ve bu basligi okuyacak meslektaslariniz icin) ?

    California'da avukatlık yapan Sn. Aylin Demirci tarafından ve şuradaki videoda D.C.'de avukatlık yapan Sn. Kaan Kocaoğlu tarafından özetle bu konuda şu bilgiler veriliyor:

    ABD'de "olağan" yollardan nasıl avukat olunur?

    Önce 4 senelik mühendislik, sosyal bilimler ve sair bir fakülte bitirdikten sonra The LSAT (Law School Admission Test) sınavına (mantık ve dil becerilerini ölçen bir sınav) girerek hukuk fakültelerine başvuruluyor ve 3 senelik hukuk öğreniminden sonra J.D. (Juris Doctor) derecesi alınıyor. Bu derece baro sınavına (Bar Exam) girme hakkı veriyor. Baro sınavı zor bir sınav, bu sınav (Bar Exam) ve CA barosu sayfasında okuduğum ek sınav olan MPRE ("Multistate Professional Responsibility Examination") sınavları kazanılırsa avukat olunuyor.

    ABD'de öğrenim görmeyen bir Türk avukat, ABD'de nasıl avukatlık yapabilir?

    California'da avukatlık yapan Sn. Aylin Demirci'nin verdiği bilgiye göre California Barosu ve New York Barosu yabancı avukatlara belirli şartlarla doğrudan baro sınavına girme imkanı veriyor: Türkiye'de ruhsatlı bir avukatsanız ve uluslararası kabul gören bir hukuk fakültesinden mezunsanız doğrudan baro sınavına girilmesine izin veriyor.

    Diğer taraftan Amerika'nın Sesi kanalında yayınlanan videoda, ABD'de J.D. derecesi yok ise California ve New York'da LL.M. derecesiyle de baro sınavına girilebildiği ifade edildi; USA'de J.D. veya LL.M. sahibi olmadan sınava girmenin mümkün olduğundan bahsedilmedi.

    Ben bu videoları izledikten sonra California Barosu web sayfasını inceledim ve şu ifadeyi okudum:

    "These guidelines do not apply to attorneys who are already admitted to the active practice of law in a foreign country or in another U.S. jurisdiction and are in good standing. These attorneys are qualified to take the California Bar Examination without having to complete any additional legal education."

    Kaynak: Guidelines for Applicants with a Foreign Law Degree

    Diğer taraftan yine California Barosu sitesinde şu sayfada yabancı hukuk lisans derecesi sahiplerinin alması gereken ek öğrenim/denklik gerekliliklerinden söz ediliyor.

    Anladığım kadarıyla Türkiye'de ruhsat sahibi bir avukat California'da doğrudan sınava girebiliyor; ruhsat almamış bir hukuk fakültesi mezunu ise bazı ek gerekliliklere tabi. Ancak bu konuda güncel, net bilgiyi doğrudan barodan sormak veya güncel tecrübesi olan birinden dinlemek sanırım en iyisi olur.

    Ben ABD'de avukat olmakla ilgili ne düşünüyorum?

    ABD'de avukatlık zor ama iyi kazandıran bir meslek (giriş seviyesi saatlik mesai ücreti $39 ile $51 arası). Bir Türk avukatın orada avukatlık yapmasına gelince... California veya New York barolarının LL.M. gerektirmeden doğrudan sınava kabul ettiklerini varsaysak bile, bu sınavlar çok zor, özellikle bizler (Türk avukatlar) için. Çünkü ABD'nin hukuk sistemi bizim hukuk sistemimimizden tamamen farklı. Bizim hukuk eğitimimiz ve uygulamamız, Roma/İsviçre kökenli, Kıta Avrupası hukuk sistemi içerisinde. Bu sistemde hukukun kaynakları temel olarak meclisten çıkan yasalardır. ABD ise Anglosakson hukuk sistemi içerisindedir ve hukukun kaynakları temel olarak içtihatlar, mahkeme kararlarıdır. Hukuk eğitimi de uygulaması da bizimkinden çok farklıdır (tümdengelim/tümevarım). Bu sebeple ABD'de başarılı bir avukat olabilmek için ya bir J.D. yapmak gerekir, ya da kendini bu konuda çok iyi yetiştirmek, bu büyük eksiği kapatmak gerekir. Bu her iki yol da uzun emek ve zaman ister. Baro sınavlarını geçmek için de bu çalışma süreci gereklidir. Baro sınavları -internetten aldığım bilgilere dayanarak- en az 6 aylık çok sıkı bir hazırlık/kurs süreci gerektirmekte, sonuçların açıklanması ve MPRE sınavıyla birlikte (baro sınavı dışında girilmesi gereken ek sınav) toplam süreç sanırım 1 yılı bulmakta. Bu süreden sonra ancak iş görüşmelerine gidilebilecektir.

    Baro sınavının zorluğuna kanıt: Yabancı avukatların CA Bar Exam'deki başarı oranı Feb 2018'de %10,7'dir ve CA ABA onaylı ABD hukuk fakültesi mezunlarında bile bu oran sadece %33,8'dir.

    Bu zor süreç aşıldığında ve nihayet iş ilanlarına bakıldığında da durum yine kolay değil bizler için maalesef. İlanlarda genellikle ABD'de bir hukuk fakültesinden mezuniyet arandığını gözlemledim. Mutlaka istisnalar vardır; ancak ABD'de avukatlık yapan birisi şayet bir ABD hukuk diplomasına (J.D.) sahip değilse, oradaki avukatlarla rekabet edebilmekte ve oradaki hukuk bürolarında iş bulabilmekte/iş bulsa da barınabilmekte göreceli olarak zorlanacaktır diye düşünüyorum. Bu kaçınılmaz bir şey çünkü hukuk sistemi tamamen farklı. Hukuk sistemi tamamen başka olduğundan orada hukuk eğitimi almamış olmanın eksikliği meslek hayatı boyunca kişiyi takip edebilir diye tahmin ediyorum. Bu bakımdan oradaki meslektaşlara göre handikap içinde oluruz, patronlar gözünde ise bize kuşkuyla bakılabilir, kendimizi kanıtlamak için ekstra çalışmamız gerekebilir.

    Son olarak kültür, dil ve network meselesi var. Avukatlık sadece hukuku bilmenin yeterli olduğu bir meslek değil. Toplumun kültürüne, diline (argosu, lehçesi, esprisi, deyimi, mimiği, beden dili vs.) hakim olmayı, anlama ve anlatmada kusursuz bir beceriyi, insanlarla kolay ilişki kurabilmeyi gerektiriyor. Buna ek olarak ABD'de kimseyi tanımayan göçmen bir avukat, aileden ABD'li, eşi dostu, arkadaşları orada olan bir avukata göre kuşkusuz networking konusunda dezavantajlı olacaktır. Avukatlıkta networking olmadı mı serbest avukatlık zor, çok zor. ABD'de de sanırım bu çok farklı olmasa gerek. Ancak maaşlı avukatlık düşünülebilir. Zaten ABD'de bireysel avukatlık (solo practice) sanırım oldukça sınırlı, genellikle kurumsal hukuk büroları piyasaya hakim gibi görünüyor uzaktan.

    Tüm bunlar aşılamayacak zorluklar değil, ancak çetin bir yol ve devamlı bir mücadele olduğu da kuşkusuz.

  • ⭐⭐

    Sorulara yine sınırlı bilgimle cevap vermeyi denemeye devam ediyorum. ABD'ye gidip daha derin bilgi edindikten sonra yeni mesajlarla düzeltmeler-ilaveler yapma hakkımı saklı tutuyorum. 😉

    @sharm ⚖🇺🇸 USA - Hukuk Egitimi ve Avukatlik - Baska Ulkelerde Alinan Hukuk Egitiminin Denkligi içinde söyledi:

    Anladigim kadariyla UK'den aldiginiz LL.M derecenizi, bir US Law School'a basvuruda kullanabiliyorsunuz (min LL.B. istendigini gordum LL.M. Eligibility chart). Bu durumda boyle bir okulda bir yil okuyarak veya hibrit ogretim ile hem baska bir is yapip hem okuyarak Bar sinavini alabilir misiniz? Bu arada bir network de olusturmus olursunuz.

    ABD'de J.D. için LSAT sınavına girmek gerekiyor. LL.M. için ise bu sınava girmek gerekmiyor. Türkiye'deki hukuk lisans diploması, ABD'de LL.M. için yeterli bir derece. Ama bu yeterli değil, ek gereklilikler var. TOEFL veya IELTS puanı, ve başvurulan hukuk fakültesinin varsa diğer şartları...

    Sizin önermiş olduğunuz paralegallik ile başlamak aslında akla yatan bir yol. Paralegallik eğitimi ABD hukuku eğitimi de içerdiğinden aslında hem avukatlık sınavı hazırlığı oluyor, hem de bir meslek kazandırıyor. İstenirse paralegal olarak çalışılarak geçim sağlanabileceği gibi (giriş seviyesi mesai ücreti saatlik $23 ile $30 arası), daha sonra paralegallik yaparken baro sınavına girilerek mesleğe avukat olarak devam etmek de mümkün. Bir taşla iki kuş. 🙂

    UK ve TUR derecelerinizin ABA trafindan incelenmesi isinize yarar mi?

    Baro sınavına girilecek eyaletin gereklilikleri kapsamında böyle bir inceleme işe yarayabilir evet.

    Ornek olarak BerkeleyLaw, CA ve NY Bar sinavina girmenizi saglayacak programlar sunuyor: https://www.law.berkeley.edu/academics/llm/

    Çok ilgi çekici. Maddi imkanı olan arkadaşlar düşünebilirler. Eğitim ücreti 60 bin USD'nin üzerinde.

    J.S.D. programlari sizin isinize yariyor mu (Berkeley programlarinda mevcut)? Avukat olarak hukuk pratigi yerine akademik alanda ilerleyebilir misiniz?

    Çok iyi olabilir, ama ileride.

    Hukuk ve bilisim teknolojilerini harmanlayan bir kariyer yolu mumkun mu? Mumkunse US'teki yeni hayatinizda bu yolu izlemek ister miydiniz?

    Bu aklımda olan, hayalini kurduğum bir şey. Elbette isterim! 🙂

    Bu güzel sorular için tekrar teşekkürler. Yararlı ve ufuk açıcıydı hepsi. Paralegallik fikrini başlangıç için araştırıyorum şu anda. Mütevazı ve ayağı yere basan hedefler koymak, büyük hedefler koyup açıkta kalmaktan iyidir.

  • ⭐⭐

    Bilindiği üzere ABD'de resmi işlemlerde -ve tabii yargılamalarda- çeviri hizmetlerine büyük önem veriliyor, İngilizce'si yeterli olmayanlara çeviri hizmeti sağlanıyor. Bu konuda çıkarılmış yasalar var. Bu bağlamda İngilizce sorunu olmayan Türk avukatların ABD'de yapabileceği bir diğer meslek de çevirmenlik-tercümanlık olabilir. Özellike hukuk İngilizcesi-Türkçesi çevirisinde uzmanlık, hem özel sektörde hem kamuda değerli olabilir. Mahkemelerde de bu kapsamda görev alınması mümkün. Bu konuyla ilgili şurada bir başlık açtım, bu konuyu orada konuşabiliriz: https://yesilkartforum.com/forum/topic/1764/çevirmenlik-tercümanlık


  • @saulgoodman
    Daha once bahsetmeyi unutmusum; Notary Public (Turkiye'deki noter) olmak ve eger iyi bir Ingilizce mevcutsa Court Interpreter olarak calismak da yapilabilecek "ek" isler arasinda bence.

    Florida'da Turkish Help Center isimli firma ile calismistim ve hizmet kalitesi, musteri odakli yaklasimlari ve hizli calismalarindan gayet memnun kalmistim. Benzer bir calisma seklini gerceklestirmeniz mumkun oabilir veya kendileriyle iletisime gecip belki de birlikte birseyler yapabilirsiniz.

    US'te ozellikle Turk nufusunun yogun oldugu bolgelerde ceviri, yasal islemler ve yargiya dair sureclerde saglanacak destek hizmetleri sizin alaniniza girebilir.

    Notary Public icin US Citizen olmak zorunlu degilmis: https://www.loc.gov/item/usrep467216/


  • @saulgoodman

    US'te kullandigim bir diger noterlik hizmeti de "Online Notary Public" idi ve oldukca sasirmistim zira gecenin bir vakti (benim sectigim saatte) bir noter ile video konferans yapip upload ettigim belgeleri "yuz yuze" onaylatmistim. Yanlis hatirlamiyorsam ilgili firma suydu:
    https://www.notarycam.com

    P.S. Bu ekibe katilip Ingilizce disinda Turkce noterlik hizmeti de vermek mumkun mudur sizin icin? Degilse kendi Turkce online noter isimizi mi kursak 🙂


  • Bu ileti silindi!
  • ⭐⭐

    @sharm ⚖🇺🇸 USA - Hukuk Egitimi ve Avukatlik - Baska Ulkelerde Alinan Hukuk Egitiminin Denkligi içinde söyledi:

    @saulgoodman

    US'te kullandigim bir diger noterlik hizmeti de "Online Notary Public" idi ve oldukca sasirmistim zira gecenin bir vakti (benim sectigim saatte) bir noter ile video konferans yapip upload ettigim belgeleri "yuz yuze" onaylatmistim. Yanlis hatirlamiyorsam ilgili firma suydu:
    https://www.notarycam.com

    P.S. Bu ekibe katilip Ingilizce disinda Turkce noterlik hizmeti de vermek mumkun mudur sizin icin? Degilse kendi Turkce online noter isimizi mi kursak 🙂

    Sayın @Sharm , her bir mesajınız benim için başka bir ufuk açıyor. 🙂

    Noterlik Türkiye'de birçok resmi şarta tabi... Bütün şartları tamamlasanız da sıra gelmiyor... Hele yeni mezunlar için Godot'yu beklemek gibi bir durum söz konusu.

    ABD'de acaba durum nasıl, noter olmak için hangi resmi şartlar lazımdır, çok iyi araştırmak lazım. Araştırılacaklar listeme ekliyor ve bu fikir için de çok teşekkür ediyorum. 🙂 İş kurma fikrine de açığım. ABD'nin meşhur girişimcilik ruhu daha gitmeden şimdiden beni de etkisi altına almıyor değil. 🙂


  • ellerinize sağlık çok güzel paylaşımlar olmuş..


  • Merhaba, Turkiye'de hukuk bitirip Amerika'da LLM programini bitirdim. Baro sinavina girmek icin gereken belgelerle alakali bir sorum olacak.

    Asagida aciklamasini kopyaladigim iki belgeyi nasil temin etmemiz gerekiyor?

    1- "If you are not admitted to practice law in a foreign country, submit proof of the educational requirements for admission to practice law in your country and proof from the bar admission authorities that you have fulfilled these requirements."

    2- "Accreditation. Submit a written statement from the competent accrediting agency of your foreign government that the law school or schools you attended were recognized by them as qualified and approved throughout your period of study."

    Tesekkurler

  • ⭐⭐

    @azraaydin, içinde söyledi: ⚖🇺🇸 USA - Hukuk Egitimi ve Avukatlik - Baska Ulkelerde Alinan Hukuk Egitiminin Denkligi

    Merhaba, Turkiye'de hukuk bitirip Amerika'da LLM programini bitirdim. Baro sinavina girmek icin gereken belgelerle alakali bir sorum olacak.

    Asagida aciklamasini kopyaladigim iki belgeyi nasil temin etmemiz gerekiyor?

    1- "If you are not admitted to practice law in a foreign country, submit proof of the educational requirements for admission to practice law in your country and proof from the bar admission authorities that you have fulfilled these requirements."

    2- "Accreditation. Submit a written statement from the competent accrediting agency of your foreign government that the law school or schools you attended were recognized by them as qualified and approved throughout your period of study."

    Tesekkurler

    Türkiye'de avukatlık ruhsatınız varsa 1. başlık sizi ilgilendirmiyor diye anlıyorum, ruhsat belgenizi ve barodan halen faal olduğunuza dair İngilizce bir yazıyı ibraz etmeniz yeterli olabilir. Ruhsatınız yoksa, Türkiye'deki bir barodan bir yazı almanız gerektiğini anlıyorum: Bu yazıda, avukatlık stajına kaydolmak için aranan eğitim şartlarını taşıdığınız belirtilmeli.

    Okuduğunuz hukuk fakültesinin tanındığına dair YÖK'ten bir yazı almanız gerekiyor gibi anlaşılıyor. YÖK'ün bu konuda kamuya açık bir belgesi vardır, ben önce onu kullanmayı denerdim sizin yerinizde olsam.

    Bunlar benim tahmini düşüncelerimdir ve size yardımcı olmak için yazılmıştır; herhangi bir masraf yapmadan ve zaman harcamadan önce bunların böyle anlaşılması gerektiğini ilgili Amerikan kurumlarından teyit etmenizi öneririm.

    Sonucu burada bizimle paylaşırsanız memnun oluruz.


  • Yakın zamanda California Barosu ile yazıştım. Baro sınavlarına katılmam için nelerin gerektiği hakkında sorular sordum. Kaliforniya Barosu, New York Barosu'ndan ayrı olarak kendi ülkelerinde hukuk fakültesi bitirmiş ve aynı zamanda avukatlık yapan kişilere yönelik baro sınavına direkt giriş hakkı da sunuyor. New York Barosu için LLM dediğimiz master yapmanız gerekiyor ardından baro sınavlarına girebiliyorsunuz.

    Ancak yabancı avukatlarla görüştüğümde hiçbirisi ne direkt baro sınavını ne de LLM ile baro sınavını önerdi. Özellikle büyük hukuk firmalarının JD yani klasik 3 yıllık hukuk fakültesinden mezun avukatları tercih ettiğini söyledi.

    Bu yüzden Greencard çıktıktan sonra LLM yerine LSAT'tan yüksek bir puan ile güzel hukuk fakültelerinde tekrar JD derecesi almak daha mantıklı olabilir.

  • ⭐⭐

    @Final-Approach, içinde söyledi: ⚖🇺🇸 USA - Hukuk Egitimi ve Avukatlik - Baska Ulkelerde Alinan Hukuk Egitiminin Denkligi

    Yakın zamanda California Barosu ile yazıştım. Baro sınavlarına katılmam için nelerin gerektiği hakkında sorular sordum. Kaliforniya Barosu, New York Barosu'ndan ayrı olarak kendi ülkelerinde hukuk fakültesi bitirmiş ve aynı zamanda avukatlık yapan kişilere yönelik baro sınavına direkt giriş hakkı da sunuyor. New York Barosu için LLM dediğimiz master yapmanız gerekiyor ardından baro sınavlarına girebiliyorsunuz.

    Ancak yabancı avukatlarla görüştüğümde hiçbirisi ne direkt baro sınavını ne de LLM ile baro sınavını önerdi. Özellikle büyük hukuk firmalarının JD yani klasik 3 yıllık hukuk fakültesinden mezun avukatları tercih ettiğini söyledi.

    Bu yüzden Greencard çıktıktan sonra LLM yerine LSAT'tan yüksek bir puan ile güzel hukuk fakültelerinde tekrar JD derecesi almak daha mantıklı olabilir.

    Kaliforniya konusunu içimizden biri doğrudan barodan sorarak teyit etmiş oldu böylece. Başlığa katkınız için teşekkürler!

    Ben de iş ilanlarını incelediğimde, ABD'de JD'siz avukat olarak çalışmanın çok zor olduğunu görmüştüm. Yabancı avukatlardan aldığınız bilgi de bu kanaatimi destekliyor. Bununla beraber, Türkiye'de avukat olup GC ile CA'ya giden ve baro sınavına hazırlananlar da bana ulaştılar. Onlara da bir kere de buradan başarılar diliyorum. Umarım burada bizimle deneyimlerini paylaşırlar.


  • Merhabalar Sayın meslektaşlarım.
    Bu başlık altındaki yazılarınızı okuyunca, internet üzerinden araştırmalarım sonucu edindiğim bilgileri ve bu bilgilerin bende yarattığı kanıyı sizinle paylaşmak istedim.
    Ben kendi şartlarım ve vasıflarım açısından araştırdım. Türkiye'de Hukuk Fakültesinden almış olduğum 4 yıllık lisans eğitimime karşın, ABD'de denklik almam lazım. Bilen biliyordur ama bilmeyen için açıklayıcı yazıyorum; ABD'de Hukuk veya Tıp Fakültesine kabul edilmek için öncelikle herhangi bir bölümden 4 yıllık College mezunu olmak şart. 4 yıllık college bitirdikten sonra eğer kabul alabilirseniz Hukuk Fakültesine başlayabiliyorsunuz. Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra baronun sınavına giriyorsunuz, sınavı kazanırsanız avukat oluyorsunuz.
    Kendi ofisinizi açmanız ve dava dosyası bulmanız için çevreniz (network) olması şart. Bir hukuk firmasında maaş karşılığı çalışmak istiyorsanız, sizi işe almaları için çok iyi bir backgroundınızın olması ve bence yine çevrenizin olması şart. Bir göçmen olarak bunları ne şekilde elde edebilirim diye düşünüce bana imkansız göründü. Bir diğer seçenek mezun olduktan sonra eğitiminize devam edip fakülte bünyesinde akademisyen olmak.
    Ben kendi açımdan şu kanıya vardım; çok uzun, çok emek isteyen ve çokta maliyetli olacak ve muhtemelen stres tavan yapacak bir süreç!!! Sonunda değecek mi bilinmez ama o noktaya gelene kadar neler kaybedilecek diye düşünmek şimdiden strese soktuğu için vazgeçtim.

    Ayrıca Hukuk Fakültesi okurken, çok sevdiğim Ceza Hukuku Profesörü olan hocam bana şunları söylemişti; "Amerika'da avukat olmak için 4 yıllık College iyi bir ortalama ile bitirilir, 2-3 profesörden tavsiye mektubu alınır, College eğitimi esnasında sosyal, çevresel, bilimsel ve spor etkinliklerine katılım ve başarı istenir, bunlar Hukuk Fakültesinden kabul alma anahtarıdır, Hukuk Fakültesinden mezun olunduktan sonra, çalışmak istediğin eyaletteki baronun sınavına girmek ve o sınavdan geçtikten sonra 3 yıl staj yapmak ve staj sonunda hem yazılı sınava tabi tutulmak hem de mülakatta kendini sözlü olarak doğru ifade etmek gerek. Tüm bunlardan sonra piyasada tamamen kemikleşmiş hukuk firmalarında iş bulmak ve çok uzun saatler, çok yoğun şekilde çalışmak, tecrüben olana kadar düşük ücret almak, meslektaşlar ve firmalar arası inanılmaz bir rekabete ayak uydurmak..." Doğruluk payı nedir bilemem çünkü tecrübe ettiğim bir konu değil.
    Kabul edilmesi zor, okuması ve mezun olması zor, mezun olduktan sonra mesleğin icrası zor olunca insan birkaç adım geriye çekilmiyor değil..
    Niyetim karamsarlık veya umutsuzluk yaymak değil, sadece yanlış veya doğru bilinmez ama benim bildiklerim bunlar.

    Umarım çok çok yanlış biliyorumdur ve biri çıkıp "itiraz ediyorum bunlar gerçek değil! aslında gerçek çok daha iç açıcı" dese ve ben de oh be onca yılım güme gitmedi ve mesleğimi orada da yaşlanmadan önce yapabileceğim dedirtse... 🙂


  • Bu arada ben Türkiye'de yaşıyorum, Amerika'da değilim. Gc çıkarsa gelebileceğiz ama olaki çıkmazsa eğitim almak için ne gibi şartlar gerekiyor noktasında bu araştırmayı yaptım. Hepinize selamlar ve saygılar.


  • @Good-Luck-Charm, içinde söyledi: ⚖🇺🇸 USA - Hukuk Egitimi ve Avukatlik - Baska Ulkelerde Alinan Hukuk Egitiminin Denkligi

    Umarım çok çok yanlış biliyorumdur ve biri çıkıp "itiraz ediyorum bunlar gerçek değil! aslında gerçek çok daha iç açıcı" dese ve ben de oh be onca yılım güme gitmedi ve mesleğimi orada da yaşlanmadan önce yapabileceğim dedirtse... 🙂

    İtiraz ediyorum , gerçek daha iç açıcı. 🙂

    ABA dediğimiz Amerikan Baro Kuruluşu her yıl her hukuk fakültesine yönelik o yılki mezunlarının median salary denilen ortalama başlangıç maaşını ve iş bulma oranlarını yayınlıyor.

    Amerika'da T14 denilen en iyi 14 hukuk fakültesindeki iş bulma oranı çok yüksek olmakla birlikte başlangıç maaş ortalaması ise yıllık 180-190 bin dolar civarında.

    Amerika'da yıllık 180 bin dolar başlangıç maaşını ortalama 250-500'den fazla avukat çalıştıran büyük hukuk firmaları veriyor. Ve bu hukuk firmaları da kaliteli yerlerden mezun olanları istihdam ediyor. Dolayısıyla network yapma çabasına girmeye gerek yok (eğer ki büyük hukuk firmalarında çalışmak istiyorsanız)

    Amerika'da hukuk fakültesi okuyabilmek için evet 4 yıllık herhangi bir fakülteden mezun olmak + iyi bir ortalama (GPA) + güzel bir LSAT puanı (iyi okullar için) gerekiyor başlıca.

    Ama burda şöyle bir avantaj var ki o da yurt dışında hukuk fakültesi okuyanların notları NO-GPA olarak değerlendiriliyor. Yani kredi değerlendirme kuruluşu sadece her derse ait iyi - kötü bir başarı sergileyip sergilemediğinizi belirtiyor ancak kümülatif olarak bir GPA ataması yapmıyor. Bu durumda iş yüksek LSAT notuna kalıyor.

    2 tane referans mektubu olduğu doğru ama bu referans mektuplarının illa ki üniversite hocalarından alınması şart değil. Zaten bizzat çoğu üniversite belirtiyor. Eğer ki mezun olduktan en az 2-3 yıl geçmişse artık kendi supervisor'ınız, amirinizden vs. bu referans mektuplarını alabiliyorsunuz.

    Ayrıca birçok hırslı Amerikan vatandaşı direkt college eğitiminden sonra bu okullara başvurduğu için 5-10 yıllık iş tecrübesi özellikle LSAT puanı düşükse aday için güzel bir imkan oluyor.

    Şunu da belirtmek gerekir ki her ne kadar referans mektubu vs. istense de Amerikan hukuk fakülteleri için US NEWS'teki ranking sıralarını yerini korumak istedikleri için LSAT puanı + GPA çok çok önemli.

    ABA'nın hazırladığı birkaç employment - iş bulma raporunu buraya bırakıyorum. Bu fakülteler ranking sıralamasında ilk 14'te yer alıyor.

    Cornell Law School için

    https://www.lawschool.cornell.edu/careers/aboutus/upload/2018abaforlynwebsite.pdf

    New York University Law School için

    Northwestern Law School için

    Bu arada ben bu kabul alınma süreci ile ilgili bilgileri birçok hukuk fakültesiyle bizzat yazışarak elde ettim. Hepsi gönül rahatlığıyla çok fazla yardımcı oldular. Hatta düşük not ortalamasına sahip olanların bir GPA Addendum yazabileceğinden vs. bahsettiler. 🙂 Uzun lafın kısası onlar azimli, iş deneyimi olan, ayakları yere basan her öğrenciye şans tanıma gayretindeler. Yeter ki LSAT vs. gerekli sınavların puanı yüksek olsun. Referans mektubu vs. işin sos tarafı.


  • Yeni Mezunların Başlangıç Maaş Raporları:

    Yalnız unutulmaması gereken bir nokta da şu ki çoğu okulun yıllık ücretleri 60-65 bin dolardan aşağı değil. Bunlar sadece eğitim ücretleri bir de bu kadar zor bir bölüm okurken çok çalışamayacağınız için yaşam masraflarını da eklersek yıllık 75-80 bin dolar ediyor.

    3 yıllık eğitim ücreti en az 180.000 dolar yapıyor.

    Bu nedenle çok iyi bir burs almaya çabalanmalı ya da yüklü bir kredi yükü altına girmek gerekiyor.


  • @Final-Approach, içinde söyledi: ⚖🇺🇸 USA - Hukuk Egitimi ve Avukatlik - Baska Ulkelerde Alinan Hukuk Egitiminin Denkligi

    İtiraz ediyorum , gerçek daha iç açıcı.

    İtirazınız kabul edildi 🙂
    Şöyle bir gerçek varki hukuk fakültesini okumak hem uzun, hem çok masraflı, hem de çok emek ve taviz gerektiyor. Üstelik çalışma hayatı da aynı şekilde emek ve taviz gerektiriyor. Çok okumak, çok araştırmak, çok sabırlı olmak, insan faktörü ve sorun çözme kombinasyonu işin en yorucu kısmı. Ben staj sonrası 5 yıl serbest avukatlık yapıp, son 3 küsür yıldır da kamu kurumunda avukatlık yapmaktayım ki zaten Amerika'ya göç etme isteğimin deyim yerindeyse nirvanaya ulaşması da bu kurumda çalışmamdan kaynaklandı. Meslek etiği ve itibarı paspas gibi kullanılıyorken ve avukata ödenen 3.900 TL maaş bile aslında fazla görülüyorken, ne olursa olsun emeklerimin, aklımın, muhakeme yeteneğimin, ikna kabiliyetimin ve sahip olduğum donanımın bana en azından manevi de olsa bir tatmin yaşatacağı bir yer vardır dünya üzerinde ve ölmeden önce oraya gitmem kendime yapabileceğim en büyük iyilik olur şeklinde kararımı vermeme sebep oldu.

    iki ay sonra meslekteki 9 yılımı tamamlayacağım ve benim açımdan netice hem maddi hem manevi tatminsizlik. Greencard çıkar mı çıkmaz mı bilemem ama onun dışında da alternatif bir yol bulma çabasındayım. Hem sizin yazdıklarınızdan hem de kendi bildiklerimden yola çıkarak şunu anlamış bulunmaktayım; Amerika'da hukuk fakültesi okumak için önce bir servet lazım çünkü 1 dolar TL'nin neredeyse altı katı. Burs bulmak noktasında da "kim, neden burs versin?" sorusu ilk aklıma gelen soru. Hem madden hem manen bunca külfet nasıl karşılanacak veya taşınacak ??
    Saçmalamış veya alakasız mevzulardan bahsetmiş olabilirim belki o yüzden sürç-i lisan ettiysem affola.
    Eğer aklıma takılan bir soru olursa bilgilerinize danışmak için sizi rahatsız etme hakkımı saklı tutmak isterim, sizinde rızanız olursa 🙂
    Bilgilerinizi aktardığınız için teşekkür ederim.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

100
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum