O-1A Dosyamız Onaylandı!
Takip eden arkadaşlar biliyordur, şu başlıkta EB-3 süreciyle ilgili paylaşımlar yapıyorum zaman zaman. EB vizelerinin genelinde (EB-1 haric) bir tıkanma mevcut. Bültenin yavaş ilerlemesi bizi ABD’ye taşınma konusunda alternatif yolları değerlendirmeye itti.
Grape Law’dan Muhammed Bey ile görüştüğümüzde mevcut seçenekleri masaya yatırdık. Profilimi inceledikten sonra “Neden O-1A veya EB-1 düşünmediniz?” diye sordu. O ana kadar vize türleri hakkında bilgim olduğunu sanıyordum ama meğer sadece teorik bilgiymiş. Bu yüzden profilinizi bu konuda uzman avukatlarla değerlendirmenizi tavsiye ederim.
Kısaca kendimden bahsedeyim. 20 yılı aşkın süredir yazılım geliştiriyorum, bunun büyük bölümü ekip liderliğiyle geçti. Son 6 yıldır da kendi şirketim altında hizmet veriyorum. Yurt içi ve yurt dışında birçok önemli markanın web ve mobil projelerini, kampanyalarını, mikrositelerini geliştirdim. Facebook uygulamaları 2010’da popüler olduğunda bu alanda proje geliştiren ve Facebook Preferred Developer Consultant Programına kabul edilen ilk Türk ajanslardan birindeydik. Bu ve diğer web projeleriyle Altın Örümcek, Communicator Awards, Kristal Elma, Mixx ve Stevie Awards gibi ödüller kazandık.
Avukatımla yaptığımız değerlendirme sonucunda profilimin O-1A için gayet uygun olduğunu gördük. Daha önce vakit ayıramadıgim konulara agirlik vererek profilimi guclendirdim. Bazı profesyonel kurumlara (seçici olarak üyelik kabul eden) üyelik yaptım, jüri görevleri üstlendim. Böylece O-1A için gereken 8 kriterden 7’sini sağlayabildik. Onay almak için 3 kriter yeterliydi.
En zor kısım referans mektuplarıydı diyebilirim. 15-16 yıl önceki yöneticilerimden ve sektördeki önemli isimlerden, hatta bazılarıyla doğrudan çalışmamam gerektiği için yalnızca linkedin / dernek vb. online tanışıklığımız olan kişilerden tek tek imzalı mektuplar almak, yazışmak ve beklemek oldukça stresli bir süreçti. Bu aşamada networkün önemini bir kez daha anladım.
Ve tabii arsiv tutmanın da.. Eski projelerin neredeyse tamamını saklamıştım, bulamadıklarımı web archive’dan toparladım. Sonuçta, kanıtlarıyla birlikte 842 sayfalık bir başvuru dosyası ortaya çıktı. ( Dokümanın genel şablonu ve ilk 30 sayfadaki özet oldukça anlaşılır ve yönlendirici bilgiler içeriyordu.
Bu arada ABD’ye EB3 sürecine ait onaylı I-140 ile sorunsuz giriş yaptık. O-1A başvuru formunda da I-140 onayını açıkça beyan ettik. Herhangi bir olumsuz etki yaratmadı, dosya onayı sorunsuz şekilde geldi. (COS yaptik)
Bundan sonraki adım biraz dinlenmek, ne kadar mümkünse!
Sonra hemen ABD piyasasına atılmak ve yeni projelere başlamak. Herkese sürecinde kolaylıklar ve bol sabır diliyorum.