ABD’ye Giriş Deneyimimiz – 29 Ağustos 2025
Merhaba arkadaşlar,
29 Ağustos günü eşimle birlikte Lufthansa ile İstanbul – Frankfurt – Austin uçuşumuzu yaptık. Öncesinde kısaca birkaç detay: Uçuştan 2 gün önce USCIS göçmenlik bedelini ödedik (2 kişi için toplam 660$).
İstanbul Havalimanı
Check-in sırasında toplamda 3 büyük valiz + 2 kabin boy + 1 sırt çantası verdik, ağırlık sınırını tam tuttuk, sorun yaşamadık. Görevliye eşimin hamile olduğunu söyleyince, İstanbul–Frankfurt uçuşunda çok bir şey yapamayacağını ama Amerika uçuşu için yardımcı olabileceğini söyledi. Gerçekten de dönüşte çok işimize yarayan bir koltuk verdi, ona aşağıda geleceğim.
Pasaport kontrolünde tatsız bir olay yaşadık. Memur benden yurtdışı çıkış harcı istedi. Vizemizi gösterip bununla muaf olduğumu anlattım ama kabul etmedi. Tartışma çıktı, sesler yükseldi, sonunda başka memura yönlendirdi. O da aynı şeyi söyledi. En son sinir olup “bu da son kazık olsun” diyerek ödemeyi yaptım. Sonrasında kontrolden geçip Frankfurt uçağımıza bindik.
Frankfurt Aktarması
İlk uçuşta eşimle ayrı oturduk ama kısa yolculuk olduğu için sorun olmadı. İnişte Alman polisleri pasaport kontrolü yaptı, vizemizi görmek istediler, birkaç soru sorup geçirdiler. Sonra güvenlik kontrolünden geçtik. Çantaları ararken komik bir şey oldu: eşimin çantasındaki eski bir roman bomba testinde pozitif çıktı
Alman polisleri gelip kitabı sayfa sayfa kontrol etti, sonra serbest bıraktılar.
Bir sonraki pasaport kontrolünde beni tekrar ayırdılar. Açıkçası biraz ırkçı davrandıklarını hissettim. Beni çanta kontrolüne götürdüler. Şansıma görevli Türk çıktı, “hadi yolun açık olsun hemşerim” deyip hızlıca gönderdi.
Austin Uçağı
İstanbul’da check-in sırasında görevli hanımefendi bize first class’ın hemen arkasındaki geniş koltukları ayarlamıştı. 3’lü koltukta sadece ikimiz vardık. Bu sayede eşim rahatça uzanabildi. 12 saatlik yolculuk boyunca hem çok rahattık hem de ikramlar gayet iyiydi.
ABD’ye Giriş
Austin’e indiğimizde DV talihlisi olduğumuzu söyleyince görevli bizi arka odaya aldı. Hemen sarı zarfları istediler. Ben de adres değişikliğimizi ilettim, önceden tuttuğumuz evin çıktısını vermiştim, onu aldılar. Hiç soru bile sormadan 5–10 dakika içinde işlemlerimiz tamamlandı. Görevli sadece “Welcome to USA” dedi ve bizi gönderdi.
Bagajlarımızı alıp dışarı çıktığımızda forumdan tanıştığım arkadaşım bizi çoktan bekliyordu. Havalimanından sonra ilk işimiz T-Mobile’dan hat almak oldu, ardından arkadaşımın evine geçtik.
Sonraki Günler
Gelişimizin üzerinden yaklaşık 2 hafta geçti. Şimdiye kadar ehliyet ve diğer resmi işlemlerin çoğunu hallettik. Onları da başka bir yazımda detaylıca paylaşacağım.