Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• Merhabalar,

Türkiye’de Ege Üniversitesi diplomasıyla Greenland aldıktan sonra nasıl ABD’de bir ay içinde iş bulduğumun sürecini anlatacağım, başkalarına yardımcı olacağını düşünüyorum.

Türkiye’de bir firmada iş geliştirme uzmanı olarak çalışıyordum. Greencard çıkınca işten çıktım ve Houston’a taşındım. Elimde 4bin dollar birikim, ailemden aldığım 10bin dollar borç ve bankadan aldığım 2 bin dollar kredi, toplam 16bin dollar vardı. İlk 3 ay düzenimi oturtmaya ve insanlarla tanışmaya odaklandım, konferanslara katıldım, elimdeki parayı idareli harcadım. Hangi şehirde iş bulacağımı bilmediğim için araba almadım, oda arkadaşım markete giderken onunla birlikte gittim ve dışarı çıkmam gerektiğinde Uber kullandım. İş arama sürecine başladığımda forumlardaki ve fb gruplarındaki birçok kişi ABD diploman yoksa burada iş bulamazsın, Türkiye’deli kariyerinin hiçbir önemi yok diyorlardı.

Bunu umursamadım, LinkedIn profilimi düzenledim, deneyimim iş geliştirme üzerineydi, teknoloji şirketlerinin iş geliştirme pozisyonlarına başvurmaya başladım. Şirketlerin işe alım uzmanlarının ve satış müdürlerinin linkedinlerine mesaj attım, toplam 100 firmaya başvurdum, 22si dönüş yaptı, 4üyle son görüşmeye kaldım ve 1 tanesinden iş teklifi aldım. Bu süreç toplam 4 hafta sürdü. Yıllık 52k maaş artı komisyon teklif ettiler, üzerinden bir sene geçti yılı 62k ile kapadım, iş Boston’daydı ve oraya taşınmak zorunda kaldım.

1 ay önce LinkedIn’de yazan recruiterlardan birine cevap verdim ve başka bir firmayla görüşmelere başladım. Oradan 75k maaş artı komisyon teklifi aldım, 90k ile burada seneyi bitirmeyi bekliyorum.

Ev satın almak için para biriktirmeye başladım, hedefim 3-4 sene içinde New Hampshire’den bir ev satın almak.

Bunları yazma sebebim umutsuzluğa kapılmayın. İngilizceniz varsa ve yasalsanız ABD’de bir iş bulmanız ve zamanla yüksek maaşlı bir kariyere ulaşmanız gayet mümkündür. Benim üniversite diplomamı ve ne okuduğumu görüşmelerde sordular, kimse Türkiye’denmiş diyerek önemsememezlik yapmadı. Eğer sosyal bilimler okuduysanız, satış geliştirme veya iş geliştirme alanlarında (business development, sales development) araştırmanızı ve bilgi edinmenizi öneririm. Bu konuda ABD firmalarından bir talep var.

• ⭐⭐⭐⭐

@sdfdm, içinde söyledi: Amerika’da beyaz yaka iş bulmak

İş arama sürecine başladığımda forumlardaki ve fb gruplarındaki birçok kişi ABD diploman yoksa burada iş bulamazsın, Türkiye’deli kariyerinin hiçbir önemi yok diyorlardı.

Oncelikle azminiz, bilincli girisimleriniz ve sonucunda buraya yerlesme, entegre olma ve bunun sonucunda da istediginiz gibi bir hayata kavusmak icin yaptiklariniz icin tebrik ederim.

Cokca yazdim, negatif insanlar ve onlarin umut kirici, mod, motivasyon dusuren fikirlerinden uzak kalacksiniz. Bu cop insanlarin cop fikirlerine ihtiyacimiz yok. Bu hayatta insanlarin en cok pismanlik duydugu konularin basinda bir seyi isteyip de hic girsimde bulunmamak, hic denememis olmak geliyor. Sonuc olumsuz olacaksa bile denemek gerekiyor ki icinizde bir pismanlik, 'ah keske..' hissi kalmamali.

Amerika diplomasi olmadan is bulmazsin, su olmadan bunu yapmazsin, bu olmadan sunu yapamazsin diyenlerin bu tavsiylerinin size verecegi, hayatiniza katacagi deger, hic bir sey yok. En olmaz denilen seylerin oldugunu gordum, hem de defalarca. Isteyince, ugrasinca oluyor.

ABD diplomasi yoksa is bulmazsin hurafesine gelince.
    Ben GC kazandigimda vizemizi aldiktan sonra daha Turkiye'deyken is aramaya baslamistim. Ve daha gelmeden cok iyi bir firmada iyi bir pozisyon ve ucretle is bulmustum. Ustelik 15K uluslararasi tasinma odemesi de yapmislardi. Daha ise baslamadan cebime 15K para koydular. Buraya gelip basladigimda kimse ne diploma sordu ne baska bir sey! Sorduklari, Istedikleri tek sey ABD'de legal bulunma ve calisma iznimin olup olmadigi ve SSN. Kimse hangi ulkeden ne diplomam var ne mezunuyum vs sormadi, ilgilenmedi bile. Peki beni ise alip bir suru ekstra odemeyi kasim gozum, diplomam icin mi yaptilar? Tabi ki hayir! Adamlara GSM, mobil haberlesme ciktigindan beri bu sektorde calsitigimi, dunyanin en buyuk GSM firmalarinda cok kritik pozisyonlarda calistigimi, onlarca uluslararasi projede calsiip basariyla bitirdigimi, 20 yillik bir sektor ve is hayati tecrubesine sahip oldugumu gosterdigim icin aldilar.

Isverenler bir pozisyona eleman ararlarken tek bir kriterleri vardir: o pozisyondaki isi hakkiyla ve en iyi yapacak bilgi ve kantilanmis tecrubesi olan birini ararlar. O isi cok iyi bildiginizi, o alanda kayda deger bir tecrubeniz oldugunu, o pozisyonda calismaya basladiginizda o isin gerektiridigi her seyi fazlasiyla ve cok rahat yapabileceginizi gosterdiginizde baska hic bir seye bakmiyorlar, ne diplomaya ne de baska bir seye. Zaten ilk gorusmede 5 dk icinde ne mal oldugunuzu anliyorlar.

Bunu gostermenin yolu cok saglam bir is gorusmesi yapmak. Is gorusmesi koparmanain yolu oncelikle cok saglam ve sizi one cikaracak, dikkat cekecek bir CV hazirlamaktan geciyor. Bunu bir kenara koyuyorum. Is gorusmesinde kanitlariyla o isi ne kadar iyi bildiginizi, nasil bir tecrubeye sahip oldugunuzu kanitlariyla gosterdiginizde isi kapiyorsunuz.

Azminiz ve basariniz icin tekrar tebrikler ve bundan sonrasi icin basarilar. Ayni yoldan yurumek isteyenler icin iyi bir ornek ve umutsunuz.

Talih aklini kullanan insanlarin yaninda olur.

• @sdfdm Sizi cani gonulden tebrik ederim. Boston’dan is teklifi almaniz bence daha iyi olmus sizin icin. Houston’a gore daha huzurlu bir yer oldugunu dusunuyorum. New Hampshire da cok sevimli yerdir oraya tatile gitmistim kesinlikle tavsiye ederim yasamak icin.

• @sdfdm tebrik ederim azminiz ve hedefinize ulaştığınız için. peki iş tecrübeniz ne kadardı Türkiyede yani buradan kaç yaşında ayrıldınız yaş faktörü iş bulmada ne kadar etki ediyor acaba ?

• @sdfdm azminizi tebrik ederim, başarılar ve mutluluklar diliyorum.

• @begumm selamlar, ben de hep bunu merak ediyordum. Forumda genelde okuduğum tecrübeler hep uzun yıllar sektör tecrübesi olan kişilerdi. Kendi tecrübemle birlikte 30 yaşını geçmemiş, 2-3 senelik sektör tecrübesi ile de daha Amerika'ya gitmeden iş bulunabildiğini öğrendim. Tabi ki burada da bahsedildiği gibi SSN ve çalışma izni çok önemli 🙂 Onun haricinde bana da diplomam vs. sorulmadı. Kendi iş tecrübemi karşı tarafa doğru bir şekilde aktararak Jr. pozisyonda kendi alanımda bir işe kabul aldım.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

129

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.3k

| | | |