Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @Sharm, içinde söyledi: Amerika'dan Türkiye'ye Araba Getirmek

    @MySea, içinde söyledi: Amerika'dan Türkiye'ye Araba Getirmek

    Hypothetical soru: Ulke gozetmeksizin yurtdisi ikameti varken, 185 gun kurali falan, ikametin olmadigi baska bir ulkeden araba alip, Turkiye'ye goturup, 2 veya 4 yil kuralini uygulanabiliyor mu?

    Ornek: ABD ikameti var. Gidip Yunanistan'dan bir araba alip, Turkiye'ye goturebilirmiyiz ve 2 yil orada kullanabilirmiyiz?

    Sn @MySea
    Anladigim kadariyla ikamet edilen ulkede (AB'de ikamet edenler icin AB ulkelerinden birinde) kisinin adina kayitli araclar Turkiye'ye goturulebiliyor.


    Kimler Yabancı Plakalı Taşıt ile Türkiye’ye Giriş Yapabilir?

    • Yurtdışında ikamet eden kişiler, ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı bir adet yabancı plakalı kara taşıtını geçici olarak Türkiye'ye getirebilir.
    • Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler ise, ikamet
      yerleri dışındaki Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde adlarına
      kayıtlı taşıtlarını da getirebilir.
    • Taşıt getirecek kişilerin öncelikle yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlaması gerekir.
    • Yurtdışında yerleşik olma; olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişinin Türkiye’ye giriş
      yapmak istediği tarihten geriye doğru son 1 yıl içerisinde en az 185 gün fiilen yurtdışında
      bulunmasını ifade eder.
    • Taşıt getirecek kişilerin yurtdışında ikametgâhının bulunması şarttır. Gemilerde çalışan,
      şantiyede geçici süreyle görev yapan veya otelde kalan kişiler son 1 yılın 185 gününü
      fiilen yurtdışında geçirseler de yurtdışında ikamet tesis etmediklerinden dolayı
      yurtdışında yerleşik sayılmazlar.
    • Yurtdışına çalışmak, öğrenim görmek amacıyla veya geçici görevle gidip kesin dönüş yapan
      vatandaşlarımız, ikametlerini Türkiye’ye naklettiklerinden yabancı plakalı kara taşıtlarını
      geçici olarak Türkiye'ye getiremezler.*

    Su kitapcikta detaylar verilmis:

    T.C. TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü-YABANCI PLAKALI KARA TAŞITLARI İÇİN YOLCU REHBERİ



    Yurtdisindan emekli olanlara saglanan ayricalik:

    Yurt Dışından Emekli Olanlarda 185 Gün Şartının Aranmayacağı Haller

    • Yurtdışından emekli olanların, emeklilik tarihinden sonra Türkiye’ye ilk defa
      getirecekleri adlarına kayıtlı taşıt için yurtdışında yerleşik olma koşulundaki 185 günlük
      süre şartı aranmaz.
    • 730 günlük sürenin tamamını kullanmadan taşıtıyla yurtdışına çıkan emeklilerin kalan
      süreden faydalanmak üzere, süresi içerisinde olmak kaydıyla yeniden taşıtlarıyla
      Türkiye’ye girmek istemeleri halinde, bu kişilerden yurtdışında yerleşik olma
      koşulundaki 185 günlük süre şartı aranmaz ve taşıtlarına kalan süre verilerek girişlerine
      izin verilir.

  • @Sharm Cok tesekkurler!

  • ⭐⭐

    @MySea ikamet ve araç aynı ülkeden olması gerekiyor. Bunu 5 yıla uzatmak için tasarı hazırladılar. Ama daha sonuçlanmadı. İstanbulda ukrayna,rus,dubai,ırak,bulgar çeşit çeşit plaka araba görebiliyorsunuz.


  • 185 gun sartina tabi vatandaslarin getirecekleri aracin 3 yasindan kucuk olmasi gerektigi soyleniyor forumda, ben bunu ticaret bakanligi veya baska resmi dokumanlarda bulamadim. Ayrica Amerika'dan arac getiren kisinin Youtube videosunda da gelen aracin 3 yasindan buyuk oldugunu zannediyorum cunku araci $1000 aldigini soyluyor. Bu 3 yas sartini yazan arkadaslar bu kurali nerede gormusler acaba?


  • @Erdokhan 185 gun sartina tabi vatandaslarin getirecekleri aracin 3 yasindan kucuk olmasi gerektigi soyleniyor forumda, ben bunu ticaret bakanligi veya baska resmi dokumanlarda bulamadim. Ayrica Amerika'dan arac getiren kisinin Youtube videosunda da (

    ) gelen aracin 3 yasindan buyuk oldugunu zannediyorum cunku araci $1000 aldigini soyluyor. Bu 3 yas sartini yazan arkadaslar bu kurali nerede gormusler acaba?


  • @Ahmet-Taka, içinde söyledi: Amerika'dan Türkiye'ye Araba Getirmek

    @Erdokhan 185 gun sartina tabi vatandaslarin getirecekleri aracin 3 yasindan kucuk olmasi gerektigi soyleniyor forumda, ben bunu ticaret bakanligi veya baska resmi dokumanlarda bulamadim. Ayrica Amerika'dan arac getiren kisinin Youtube videosunda da (

    ) gelen aracin 3 yasindan buyuk oldugunu zannediyorum cunku araci $1000 aldigini soyluyor. Bu 3 yas sartini yazan arkadaslar bu kurali nerede gormusler acaba?

    Merhaba,
    Buradan okuyabilirsiniz.

    Buarada bedelsiz ithalat ile ilgili:
    Soru: Bedelsiz ithalat nedir?
    Cevap: Bedelsiz ithalat; bedeli için döviz transferi yapılmadan yurt dışında elde edilen ve yurda getirilmesi mecburi olmayan dış kazanç ve tasarruflarla satın alınan bazı şahsi ve ticari mahiyette eşyanın yurda ithalidir.


  • Dediginiz dogru ancak burada ithalat durumu yok, yani sahis sadece 185 gun hakkini kullanip arac getiriyor ve 2 yil Turkiye'de kullanmak istiyor. Bu durumla ilgili 3 yas sarti yok, ben goremedim. Ancak dediginiz gibi "ithalat" kategorisine girerse , yani sahis getirdigi aracin OTV vb odeyip Turk plaka veya diger deyisle "millilestirme" islerine girerse o zaman 3 yas sarti araniyor. Bildigim kadari ile 185 gun hakki ile getirilen araclar "yabanci" statusunde kalmak kosulu ile yabancidan yabanciya satilabiliyor ve marka modele bakmaksizin her yasta arac getirilebiliyor. Eger bilgi dogru ise lutfen onaylayin, "ithalat" durumuna girecek araclar icin mevuzat ayri.


  • @Ahmet-Taka, içinde söyledi: Amerika'dan Türkiye'ye Araba Getirmek

    Dediginiz dogru ancak burada ithalat durumu yok, yani sahis sadece 185 gun hakkini kullanip arac getiriyor ve 2 yil Turkiye'de kullanmak istiyor. Bu durumla ilgili 3 yas sarti yok, ben goremedim. Ancak dediginiz gibi "ithalat" kategorisine girerse , yani sahis getirdigi aracin OTV vb odeyip Turk plaka veya diger deyisle "millilestirme" islerine girerse o zaman 3 yas sarti araniyor. Bildigim kadari ile 185 gun hakki ile getirilen araclar "yabanci" statusunde kalmak kosulu ile yabancidan yabanciya satilabiliyor ve marka modele bakmaksizin her yasta arac getirilebiliyor. Eger bilgi dogru ise lutfen onaylayin, "ithalat" durumuna girecek araclar icin mevuzat ayri.

    2 yıl Türkiye'de kullanma konusunda 3 yıl sartı aranmıyor olabilir hocam, ben tamamen ülkeye getirip bir daha çıkarmayacak gibi anladım.Yani bizim arastırmamız ve niyetimiz aracı ülkeye sokmak ve tekrar cıkarmamaktı. Bu konuyla ilgili bu bölümde birkaç ticari şirket ismi verilmiş olması gerekıyor, eger yanıt yazan olmaz ise onlarla irtibat kurmanız daha net bilgi almanız için saglıklı olabilir.Yanlış bilgi vermek istemem.


  • @Sharm 'ın paylaştığı
    T.C. TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü-YABANCI PLAKALI KARA TAŞITLARI İÇİN YOLCU REHBERİ'nde yer alan
    geçici görev ibaresi J1 ve J2 vizeleri ile yurt dışında bulunanları kapsıyor mu acaba ?

    J1 vizesi ile 1 yıl yurtdışında kalanlar araç getirebiliyorlar mı ? Belki siz biliyorsunuzdur @TUNCAHM ?


  • Hocam merhaba,
    bende araştırdım sizin gibi fakat o zaman çalıştığımız floridadaki taşıma firması 1 yılın kısa bir süre olduğunu ve gümrükte problem yaşayabileceğimizi söyledi ve hatta istanbul gümrükten de bu konuyu teyit etmişlerdi.


  • arkadaslar merhaba, amerikada ikamet ediyorum, turkiyeye araba goturme ile ilgili gereklilikleri biliyorum ancak ben turkiyehe atv veya utv goturmek istiyorum plakali veya off road versiyonu olan plakasiz olarak, bununla ilgili yasal mevzuat nedir bilen arkadaslar var mi? ya da bu bilgilere nereden ulasabilirim tesekkurler


  • @ayvalik10, içinde söyledi: Amerika'dan Türkiye'ye Araba Getirmek

    yabancıdan yabancıya satılıyor. Eğer Türk plakasına çevirmeye kalkarsan satış fiyatı üzerinden % 150 - 200 arası ötv ödüyorsun

    Merhabalar,benim merak ettiğim bir konu var.Abd'de eski klasik diyebileceğimiz bir aracı Türkiye'de babama hediye etmek istiyorum.Ama TR plakaya çevirmek istiyorum çünkü Türkiyede rahatça kullansın diye.Çok araştırdım belki ben bulamadım ama bunu yapmanın yöntemini bir türlü bulamadım,yani prosedürlerini.Herkes çok pahalı diyor ama yöntemini söylemiyor.Siz bu konuda yönlendirebileceğiniz bir site yada başka birşey var mı?


  • @kngslyr06 tam meblagi ve kanun detayini bilmiyorum ama TR plakali olarak kullanmak istenilirse yani ulkeye ithal edilecekse sabit bir ucret var. en son $30.000 idi bu ucret.


  • Arkadaşlar selamlar, Türkiye'ye temelli dönüş yapacağım giderken de arabamı da götürmek istiyorum fakat bir sorum var. Bazı videolardan ve kişilerden okuduğum-duyduğum kadarıyla kiraladığımız konteyner içine araba harici başka bir şey koyamıyormuşuz. Yani ben şimdi ekstaradan motorumu da götürmek istesem ona da ayrı bir konteyner mı kiralamak zorundayım, eğer arabam için kiraladığım konteynere sığacaksa neden koyamıyorum. Bir diğer sorum ise şu, buradaki bazı eşyalarımı da ayrıyeten arabamla birlikte götürmek istiyorum, işte playstationum, bilgisayarım, elektrikli scooter'ım gibi. Bunların hepsi arabamın bagajına sığabilecek düzeyde, bunları arabamın bagajına koyarsam arabamla birlikte Türkiye'ye gönderebilir miyim? Bilgisi olan var mı?


  • @NINJAKEMAL alacaginiz container hizmetine gore degisebilir. en dogru bilgiyi Turkiye ye lojistik hizmet sunan firmalardan alabilirsiniz.

    Chain Logistics ile gorusebilirsiniz. Turk firmasi oldugu icin mevzuatlari da soyleyeceklerdir.


  • @NINJAKEMAL, içinde söyledi: Amerika'dan Türkiye'ye Araba Getirmek

    Arkadaşlar selamlar, Türkiye'ye temelli dönüş yapacağım giderken de arabamı da götürmek istiyorum fakat bir sorum var. Bazı videolardan ve kişilerden okuduğum-duyduğum kadarıyla kiraladığımız konteyner içine araba harici başka bir şey koyamıyormuşuz. Yani ben şimdi ekstaradan motorumu da götürmek istesem ona da ayrı bir konteyner mı kiralamak zorundayım, eğer arabam için kiraladığım konteynere sığacaksa neden koyamıyorum. Bir diğer sorum ise şu, buradaki bazı eşyalarımı da ayrıyeten arabamla birlikte götürmek istiyorum, işte playstationum, bilgisayarım, elektrikli scooter'ım gibi. Bunların hepsi arabamın bagajına sığabilecek düzeyde, bunları arabamın bagajına koyarsam arabamla birlikte Türkiye'ye gönderebilir miyim? Bilgisi olan var mı?

    Evet kural öyleymiş ama getirenleri de gördüm.


  • @NINJAKEMAL
    Merhaba biraz geç oluyor ama siteyi yeni keşfettik sorduğunuz sorulara cevap vermeye çalışayım daha sonra belki başka arkadaşlarımız için yol gösterici olur ama öncesinde konu başlığınıza bir ayrım koymak istiyorum. Amerikadan Türkiye ye araç getirmenin iki ayrımı vardır birincisi temelli dönüşlerde aracı yerli plakaya çevirmek tabii ki şartlar sağlanıyorsa bir diğer yol da arabanızı geçici olarak yabancı plaka ile getirip emekli iseniz 4 yıl değilseniz 2 yıl kullanıp yurt dışı etmektir. Soruların cevapları ise aşağıda yazıyorum. Selamlar

    *kiraladığımız konteyner içine araba harici başka bir şey koyamıyormuşuz.
    **( Konteyner a sığdığı sürece koyabilirsiniz. Biz Amerikadan 40 lık konteyner de 4 araç birden getiriyoruz )

    **buradaki bazı eşyalarımı da ayrıyeten arabamla birlikte götürmek istiyorum, işte playstationum, bilgisayarım, elektrikli scooter'ım gibi Bunların hepsi arabamın bagajına sığabilecek düzeyde, bunları arabamın bagajına koyarsam arabamla birlikte Türkiye'ye gönderebilir miyim? Bilgisi olan var mı? ( Normal şartlarda siz arabayı gönderiyorsunuz bağajına eşya doldurup gönderdiğiniz de ayrıca eşyaların da bir gümrük beyannamesi ile işlem yapılması gerekir hatta konteyner da arabanın yanında ev eşyalarınızı motorsikletinizi de gönderebilirsiniz hepsi ayrı ayrı beyanname ile işlem yapılır )


  • @igmgümrük Su an icin, ortalama olarak arac gonderme fiyatlari ne kadar?


  • @igmgümrük Selam hocam, vatandaşım 5 yıldır burada yaşıyorum. Araç 2022 Chevrolet Tahoe bu detaylar göz önünde bulundurulunca fiyat ortalama ne kadar çıkıyor? Ve vatandaş olduğum için 5 yıldır da burada yaşadığım için dediğiniz şartları karşılıyor muyum Türkiye plakasına çevirmek için aracı? Tahmini ne kadar vergi çıkar ?
    EcoTec3 5.3L V-8 gasoline direct injection, variable valve contr Tahoe 2022


  • Peki arac 2 sene kaldiktan sonra tekrar yurtdisi gormesi gerekiyor ya (6ay), tekrar bi 2 sene daha kazanmak icin, o 6 ayi atiyorum Bulgaristan da gecirse oluyor mu? Sonucta arac Amerika’dan gemi ile geldi.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

149
Çevrimiçi

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.3k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum