Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @ATS16 anlıyorum, ben zaten türkiyede kullanmak istemiyorum hattı. Amacım kredi kartı ve debit kartı alıp kullanmaya başlayabilmek. Türkiyeye dönüp orada kullanarak sizin yaptığınız gibi skor oluşturmak istiyorum. Amerika hattı şart mı bunun için acaba? Bankanın uygulamasını normal kullandığım Türkiye hattımla açamıyorum muyum?

• ⭐⭐⭐⭐

@nazlihande TR hattı olmuyor, ABD hattı istiyor sistem.

• ⭐⭐

@nazlihande phone forwarding sistemleri var,onlara bakabilirsiniz.

• @nazlihande bu konuyu ben de çok araştırdım ama Türk hattını hiç bi türlü kullanamıyoruz maalesef. Ben de Amerika'ya gidip hat ve kredi kartı çıkarıp TR'ye döndüm. Amerika hattım kapandı gerçi ama SMS'lik bi durum olmuyor. Kod gerektiğinde mail seçeneği olduğundan sorun çıkmadı hiç. Bu arada hattın kapanmaması için pay-as-you-go seçeneği varmış hatlarda, ben de forumda öğrendim ama deneyimlemedim. Siz de bi araştırabilirsiniz

• ⭐⭐

Arkadaşlar ITIN ile kredi skoru oluşur mu bilgisi olanınız var mıdır ?
    Chatgpt oluşuyor diyor ancak uygulamada yapanınız var mı.

• ⭐⭐⭐⭐

@mesut1905 hayır, ITIN ile kredi skorlu oluşmuyor. Kredi skoru oluşturabilmeniz için temel hususlar aşağıdaki gibi.

• Payment history, which is a record of how you repay borrowed funds.

• Credit utilization ratio, which represents the amount of revolving credit you're using divided by the total revolving credit available to you. Lenders typically like to see a credit utilization ratio of 30% or below.

• Hard inquiries, which help lenders track how often a borrower has requested a new credit account. Too many hard inquiries could suggest that you're attempting to borrow more than you can reasonably pay back.

• Length of credit history, which is determined by how long your various credit accounts have been open. Generally, the older your accounts are, the better.

• Credit mix, which refers to the different kinds of credit you have, including revolving credit, such as credit cards, and installment loans, such as mortgages and student loans.

• ⭐⭐

@ATS16 teşekkür ederim ancak sorumu tam ifade edememişim şimdi farkettim esas sormak istediğim kredi skorunu oluşturanlar nelerdirden ziyade mevcutta ıtın’ımız var ve ssn gelene kadar bu numarayı kullanıyoruz kart ve abonelik bankacılık işlemlerinde bu ıtın numarası üzerinden kredi skorunu sağlayabiliyor muyuz

• ⭐⭐⭐⭐

@mesut1905

Checking (vadesiz mevduat hesabı TR adi ile) hesabınızdan yaptığınız harcamaların kredi skoru oluşturmaya/yükseltmeye bir etkisi yok.

Kredi kartınız ile harcama yapmaya başladığıniz ilk tarihten en az 6 ay sonra FICO skorunuzu Credit Karma veya Trans Union gibi uygulamalarda görebiliyorsunuz. Kredi skorunuzu görebilmeniz için SSN numaranizin bankaya ibraz edilmiş olması ve en az üzerinden 1 ay geçmiş olması gerekiyor. Bizim tecrübemizde bu şekilde olmuştu.

• ⭐⭐

@ATS16 teşekkürler

• Kredi Skoru hakkında neredeyse uzmanlaşmış biri olarak "hap bilgiler" vereyim.
    Bu işin kapı arkası dönebileceğiniz kısayolları yok ama başka konular var.
    Kredi skoru;
    hesabınızın yaşı: (yani ilk hesap açılıştan sonrası olan tarih) çok önemli bir klasman
    Kullanım oranı: size tanımlanan kredinin yüzde kaçını kullanıyorsunuz
    Ödeme: kredi kartı borcunuzu zamanında ödeyip ödemediğiniz ile ilgili.
    Bu üç konu skorunuzu oluşturuyor. gerisi dada düdü.

Biz ülkeye girdiğimizin 5. gününde normal kredi kartlarımızı aldık.

Bana 5.000 USD limit verdi Wells Fargo ama eşime kart vermedi.
    Sonra Chase'e gittik orada da eşime 5.500 USD limitli normal kredi kartı verildi bana 500 USD.
    Saçmalık mı evet burası önemli değil.
    Dikkat Bankacıyla görüşürken hesabımızda oldukça iyi bir rakam vardı.
    Peki nedir bu önemli rakam? Amerikalıların %80 den fazlasının hesabında 800 dolardan az para var.
    dolayısıyla 15 bin 35 bin veya 250 bin paralar burada önemli miktarlar.
    Varsa eşten dosttan elden borç alın getirin, bankanıza koyun bir ay sonra geri gönderin gitsin.
    misal hesapta (sanırım) 15 binden fazla para varsa zaten premium üye oluyorsunuz ve yaptığınız bankacılık işlemlerinde herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.

Peki biz bunu nasıl yaptık? bence sizinle mülakat yapan bankerin ekranında bir alan var ve sizinle sohbet ederken aslında o formda bazı bilgiler giriyor.
    Eşimin görüşmesine giderken ona dedim ki "En güzel marka elbiseni giy, o orijinal Prada'yı masaya görünür olarak bırak vs vs vs. Amerikalılar gösterişi seviyorlar "asla mütevazi olmayın". Ayıp söylemesi bir volvomuz var ve onu da park ederken veya otururken görülecek yere park ettik. üst düzey bir araç kiralayın gidin. hiçbir şey kaybetmezsiniz. Mesela bize sordu "aracınız var mı? diye. Biz de evet var dedik. Krediyle mi aldınız dediğinde biz de hayır peşin aldık dedik.
    Bir arkadaşımın böyle bir imkanı yoktu ama o da "bunu kiraladım" (peşin aldım da diyebilir) Amerika'da herşey beyana dayalı, kimse size herhangi bir belge vs sormuyor. "bu arada araç almak için sizden kredi kullanabiliyor muyum?" diye sormuş.
    Neyse onda da çalıştı sistem.
    Bizimki günü yüksek limitli olmasa da 2000 gibi limitle bir normal kredi kartı aldı.
    Ye kürküm ye mantığı.
    Sohbet ederken dünya gezmelerimiz, hayat görüşlerimiz hakkında havadan sudan konuştuk. son olarak bize "ne kadarlık bir geliriniz var" diye sorduğunda Kendi ülkemizde benim yaklaşık 200.000 Usd kadar ama eşimin biraz daha fazla vardır" dedim, o da "faiz gelirleri, kiralar dahil mi?" diye sordu.
    Banker evet hepsi dahil dediğinde "benim de 230 civarıdır sanırım" diye bir cevap verdi.
    bu arada biz konuşamaya devam ederken 5 dk sonra banker "bu arada kredi kartınız onaylandı" diye bir cevap verdi. (aynısı wells fargo'da bana oldu)
    sanırım orada bizim "200 bin kazanan insanlar" gibi gerçek kişiler olduğumuza ikna oldu.
    dil bilmemiz ve sohbeti akış halinde sürdürmemizin de etkili olduğunu düşünüyorum.

kartlarımız geldiğinde benim ilk skorum 750 lerde eşiminki 730 lardaydı şimdi 800' e bir tık kaldı. bir yıldan biraz fazladır buradayız.

1- kartınızı mutlaka hesap kesiminde ödemeye hatta mümkünse erken ödemeye özen gösterin, son ödeme tarihine kadar asla beklemeyin.
    2- Bize tanımlanan kredi limitinin %10'unu hiç aşmadım (%30 a kadar yolu var) ben. aylık kartımda 350 Usd harcadım, gerisini debit kartımla yaptım. veya kart kullanacaksam da önce ödeme yaptım kartıma, limit açıp sonra kartımı kullandım.
    3- hesap yaşınız hakkında yapabileceğiniz bir şey yok. zamanla eskiyor.
    bu üç major konu dışında başkaca bir halt yok.
    eğer "kredi kullanır ve onu zamanında öderseniz bu kredi skorunuzun hızlanmasına yardım ediyor"

Yau ne işime yarayacak lan bu skor, demeyin çünkü ev kiralarken veya vırk zırk maalesef bu kredi skorunuza bakıyorlar.

Biraz "bize yakışmayan" davranışlar oldu ama maalesef bazen oyunu kuralına göre oynamanız gerekiyor.
    Herkese bol şans,
    hayat size güzellikler getirsin

• @Erkan-Öztürk Erkan Bey tecrübeniz biraz eski olabilir mi?
    Çünkü bizim bankada güzel bir miktar para vardı ancak asıl kredi kartı vermediler. Bankacıyla samimi bir diyalog gelişince açıkça sordum "diğer bankalara gitsem alabilir miyim", o da eskiden belki ama artık sistemler birleşti, dedi. Sistem eşime ve bana asıl kart vermedi -kredi geçmişimiz olmadığı için- ve diğer bankalarda da otomatik aynısının olacağını belirtti.
    PS. Şimdi baktım evet tecrübeniz eskiymiş, sistem birleşti (merged) ve o konularda da değişti çok büyük ihtimalle.

Bir de bir sorum olacak, bize geçici bir kart verdiler (Customer Cash Rewards Visa Platinum Plus) ve içine ne kadar koyarsak limit o olacak dediler. İster 10 dolar ister 1000 dolar... Asıl kredi kartına hak kazanınca bu limiti kartımıza iade edeceklerini belirttiler ve bu kartın yüzde 10'unu aşarsanız ödeyin dediler. Biz de öyle yapıyoruz. Ancak bu mu daha mantıklı yoksa sizin yaptığınız gibi karta örneğin 100 USD atıp, harcamak mı daha doğru olur, tecrübeleriniz nasıldı?

Eklemeden edemeyeceğim, giyim ve arabayla konunun alakalı olduğu düşünmüyorum 🙂 sistem geçmişinizi gördüğü için arabayı cash ile aldığınızı görmek artı bir faktör olabilir. Hesabımızdaki 200 bin kadar değil belki o etkilemiş olabilir.

• @ATS16 Yaklaşık 4,5 ayda oluşmuş yani kredi skorunuz doğru mu anladım? Farklı bir kredi kartı daha almayı düşünüyor musunuz yakın zamanda? (Belki Amazon kartı veya sık kullandığım bir market kartı bile olabilir avantajlı olması açısından). Karta başvurmanın skoru düşürdüğünü söylemişlerdi, fikrinizi merak ettim.

• ⭐⭐⭐⭐

@Vildan-0

10.04.24 itibariyle basılıp adrese gönderilen BofA travel reward kredi kartımi (unsecured) 01.05.24 tarihinde (ABD’den TR’ye kargo ile arkadaşım gönderdi, TR’de iken düzenli kullanmaya başladım) ilk işlemi yaptım. 20.10.24 itibariyle kredi skorumu goruntuleyebildim (6 statement dönemi sonra).

İlk verildiği tarihte USD 2.000 limit tanimlamisti banka, 20.02.25 itibariyle USD 6.500’e cikartmak istedim aplikasyondan ve onaylandı.

Yakın bir zamanda başka bir banka kartına da başvuracağım. Okuduğum deneyimler birden fazla kredi kartı kullanmanin, limitin %30’unu her ay düzenli kullanmanın ve closing date’den hemen sonra payment due date beklemeksizin ödemenin kredi skoruna olumlu etki ettigi yonunde. Bu şekilde kullanıyorum hali hazırda mevcut kartımı.

Mağazalar alışveriş esnasında çok kart teklif ediyor, mağaza kartı yerine cashback’i kullandığım mağazalarda işime yarayacak bir bankadan almayı düşünüyorum. Belki bir tane de Citi Bank (Costco Anywhere Visa® Cards by Citi) olabilir, Costco ile olan anlaşmasından dolayı.

• @ATS16 Mantıklı, teşekkürler yanıtlarınız için.
    Bazı zamanlarda -çok harcama yapıldığında- dönem ortası ödemenin daha avantajlı olduğu söylendi bana, paylaşmak istedim.
    BoFa marketler için yalnızca %3 cashback veriyor (Yalnız Amazon Fresh için %10 veriyormuş az önce gördüm). Giyim mağazalarındansa sık kullanılan marketler için alınabilir diye düşündüm ben de, size katılıyorum.

• ⭐⭐⭐⭐

@Vildan-0 banka calisanin verdigi bilgi dogru olamaz. Ayni finans kurumuna ait x kartini alabilirken belki y kartina uygun oolmayabilirsiniz. onun icin bizden alamadiniz baskasindanda alamazsiniz tarzindaki soylemi yanlis. birikiminizi onlardan kacirmamaniz icin size yalan soylemis

• @Emre-Kurtulmuş hayır, bizim onay vermediğimizi sistemlerinde artık görüyorlar- sistemler merge oldu, dedi. Ben bunu internette de okudum, bankacılık sistemlerinin merge edildiğini. Yani elbette aynı kararı almak zorunda değiller ancak bu bilgilerle gidersek orada da onay alınmayacağı -yeni düzenlemeye göre- muhtemelen belli.

• ⭐⭐⭐⭐

@Vildan-0 kredi karti onaylari bir kisi tarafindan degil direk sistem tarafindan onay veya red olarak sonuclaniyor zaten, sistem hard inquiry yaparken raporunuzdaki daha onceki basvurularinizi vs goruyordu oncedende yani bana hala cok mantikli gelmiyor bankacinizin soyledigi ama tercih sizin.

tavsiyem daha kolay onay veren kredi kartlarindan birine forumdaki baslik uzerinden referans linkide alip basvurmaniz yonunde olur. Mesela discover gibi

• @Emre-Kurtulmuş Bunun kredi skoruma bir avantajı olur mu peki sizce? Eğer olmayacaksa bu şekilde kredi skorumu oluşturabilirim.

• ⭐⭐⭐⭐

@Vildan-0 kredi skorunuzu etkileyen birden cok etken var. Odeme gecmisiniz, kredi limitiniz, kredi yasiniz, kredi cesitliliginiz vs. bir cok etkeni var. Yeni basvuru yapmaniz ilk basta hard inquiry olarak puaninizi olumsuz yonde etkilesede uzun vadede kredi puaninizin artisini saglayacak

• @Emre-Kurtulmuş anladım, olabilir. Bir ay daha bekleyip oluşmazsa buna girişeyim, kredi skoruna ihtiyacım olacağı zamanda etkilememesi gerekir. Teşekkür ederim

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

118

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |