Sevgili forumdaşlarım, Amerika’daki Türkler hakkında bende kendi gözlemimce şunu söyleyebilirim. Genelde biraz kader birliği yaptığınız kişilerle, eğer çift geldiyseniz, sizin gibi çiftlerle, bekarsanız bekar kişilerle arkadaş oluyorsunuz, komşu oluyorsunuz vs. İyi de oluyor, güzel insanlara denk gelebiliyorsunuz. Türkler içerisinde her ne kadar aman Türklerle muhatap olmayın gibi şeyler denilse çok iyileri de var, ben kendim sıfırdan harika insanlarla da tanıştım. Diğer bir yandan, Türklerin olduğu yerde gruplaşmalar da oluyor. Bunlara da dikkat etmenizi öneririm. Size bir abiniz, kardeşiniz olarak tavsiyem, hayatta hiçbirşey başaramamış, salt Amerika’da bulunabiliyor olmayı başarı sayan, burnu havada, size hiçbirşey katmayacak kişilerle vaktinizi boşa harcamayın. Şu da var; biraz oranın kültürüne ayak uydurabilmek, İngilizcenizi ilerletebilmek için kendinizi zorlamanız şart. Ben bunu söylediğimde herkes bana nedense kızıyor ama İngilizceyi Amerikan aksanı ile konuştuğunuzda sizi daha ciddiye aldıklarını, saygı duyduklarını görüyorsunuz. Ya ben Türk aksanıyla konuşurum, nasıl olsa anlaşılıyor diye düşünebilirsiniz, evet doğru anlarlar, ancak oralı gibi konuşmanın size çok kapı açacağını zamanla göreceksiniz. Sadece Türklerle arkadaşlık yaptığınız zaman bedeniniz Amerika’da ama aklınız ve zihniniz hep Türk gibi yaşamaya devam ediyor. Arada Türklerle hemşerilerimizle bir araya gelmek, yardımlaşmak iyidir, lakin fazlasının da gerek ülkeye uyum sürecinde gerekse de ordaki yaşamı idame ettirme sürecinde olumsuz yanlarının da daha çok olduğunu gözlemledim. Gidip memnun olmayanlar genelde Türk çevresiyle çok fazla takılanlar oluyor.
Türklerle yapılacak ticaret ilişkilerinde de sırf Türk oldukları için kimseye güvenmemenizi öneririm. Mutlaka double check yapılmalı. Bir de bizimkilerin şöyle bir huyu var, işlerine gelince e biz Türküz, işlerine gelmeyince de kusura bakma burası Amerika deniliyor:)
O sebeple yüzme öğrenmesi için suya atılan çocuk misali kendinizi o suya atıp çırpınarak yüzmeyi öğrenmek gerekiyor. Göçmen olmak bunu gerektirir.