Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Family Sponsored Green Card (Aile sponsorluguyla Green Card almak)

    ABD vatandaslari ya da Green Card sahibi kisiler; ailelerinin bazi uyeleri icin daha sonradan Green Card alabiliyorlar, buna family sponsored GC (yani aile sponsorlu GC) deniliyor ve temelde iki kategoriye ayriliyor:

    • Immediate Relative visas (ABD vatandaslarinin birincil aile uyeleri icin) ve
    • Family Sponsored visas (ABD vatandaslarinin diger aile uyeleri ve GC sahiplerinin aile uyeleri icin)

    Eger ABD vatandasiysaniz;

    icin Aile Sponsorlugu yoluyla Green Card alabilirsiniz.

    Eger Green Card sahibiyseniz;

    icin Aile Sponsorlugu yoluyla Green Card alabilirsiniz.

    (Es ile ilgili ayrica ABD Yolunda Evlilik konusuna bakmalisiniz)

    alt metni

    IMMEDIATE-RELATIVE (Birincil aile uyeleri)
    Bu kategorideki vizeler icin bir vize sinirlamasi yoktur, o nedenle dosyalar islendikce size haber verilir ve sira hizli bir sekilde gelir. Bu kategorideki vizelere sadece ABD vatandaslari basvurabilir.

    IR-1: ABD vatandasinin esi
    IR-2: ABD vatandasinin 21 yas alti evlenmemis cocuklari
    IR-3: ABD vatandasi tarafindan yurtdisindan evlatlik edinilen cocuk
    IR-4: ABD vatandasi tarafindan ABD’den evlatlik edinilen cocuk
    IR-5: ABD vatandasinin anne ve babasi (ABD vatandasinin en az 21 yasinda olmasi gerekiyor)

    FAMILY-SPONSORED:
    Bu kategorideki vizeler icin kisitli sayida vize vardir, o nedenle once size sira gelmesini beklemelisiniz. Siraniz priority date’e gore (yani I-130 formunu gonderip, basvuruyu baslattiginiz gune gore) belirlenir. Hangi ay hangi numaralara sira geldigini aylik yayimlanan vize bulteninden ogrenmelisiniz.

    Bu kategorideki vizeler:
    First: (F1) Unmarried Sons and Daughters of U.S. Citizens (ABD vatandaslarinin evlenmemis kiz ve erkek cocuklari)
    Second: Spouses and Children, and Unmarried Sons and Daughters of Permanent Residents

    • A. (F2A) Spouses and Children of Permanent Residents (Green Card sahiplerinin esleri ve cocuklari)
    • B. (F2B) Unmarried Sons and Daughters (21 years of age or older) of Permanent Residents (Green Card sahiplerinin evlenmemis kiz ve erkek cocuklari - 21 yasinda veya daha buyuk olanlarin)

    Third: (F3) Married Sons and Daughters of U.S. Citizens (ABD vatandaslarinin evlenmis kiz ve erkek cocuklari)
    Fourth: (F4) Brothers and Sisters of Adult U.S. Citizens (ABD vatandaslarinin kiz ve erkek kardesleri)

    F1, F3 ve F4 ABD vatandaslarinin basvurabilecegi turdeki vize turleri.
    F2A ve F2B Green Card sahiplerinin basvurabilecegi turdeki vize turleri.

    • Anne, baba ya da kardesler icin basvuru yapabilmeniz icin en az 21 yasinda olmaniz ayrica tum bu vize turlerinde basvurdugunuz kisiye finansal sponsor olabilmeniz icin en az 18 yasinda olmaniz ve ABD’de yasiyor olmaniz (domicile olmaniz) gerekmektedir.

    • Aile sponsorluguyla vize alabilmeniz icin bir sponsor bulmaniz sart, eger siz sponsor olamiyorsaniz, sizin yerinize sartlari saglayan baska birini bulabilirsiniz. Bu konuda ayrintili bilgiyi su sayfada bulabilirsiniz:
      https://yesilkartforum.com/forum/topic/255/sponsorluk-islemleri-ve-yapilmasi-gerekenler-i-134-ve-i-864

    • Eger basvuru yaptiginizda Green Card’li iseniz ve size sira gelmesini beklerken ABD vatandasi olduysaniz NVC’yi bu degisiklikten haberdar etmelisiniz.

    • Aile sponsorlu Green Card surecinin ilk asamasi I-130 formunu doldurmaktir. Bu konuda ayrintili bilgiyi su sayfada bulabilirsiniz:
      https://yesilkartforum.com/forum/topic/422/i-130-formu-ile-ilgili-sorular

    • I-130 formunun USCIS tarafindan kabulunden sonra bir priority date (sira numarasi olarak dusunebilirsiniz) alacaksiniz ve siranizin gelip gelmedigini her ay aciklanan vize bulteninden ogreneceksiniz.

    Bir ornek verecek olursak (asagidaki bilgileri Eylul-2018 vize bulteninden kopyaladim):

    Bu yil Green Card sahibi olan X bey, kardesi Y hanimi da ABD'ye beraber goturmek isterse, bu vizelerden ancak F4'e basvurabilir. Fakat kardesini Green Card'li statudeyken yanina alamayacagi icin oncelikle ABD vatandasi olmasi gerekmektedir, bu da genelde 5 yillik bir sure demektir (vatandaslik icin su sayfayi inceleyebilirsiniz).

    Bunlarin disinda bu vize turleri icin X bey'in bilmesi gereken onemli bir nokta da, su anda hangi tarihte basvuru yapanlara mulakatlarin verildigidir. Yani hangi priority date'in aktif oldugu bilgisi...

    (2018 Eylul ayina ait bilgi)
    F1 - 08 Mart 2012
    F2A - 01 Aralik 2017
    F2B - 22 Mart 2014
    F3 - 22 Eylul 2006
    F4 - 01 Mayis 2005

    Bu yazdigim tarihler soyle okunmalidir: ornegin F1 kategorisinde Green Card icin Eylul (2018) ayinda 8 Mart 2012 tarihinden once basvuru yapanlara vize verilecek.
    Bu durumda X beyin basvurmasi gereken vize turu olan F4 icin su anda 1 Mayis 2005 tarihinden once basvuru yapanlara vize dagitiliyor (yani ~13 yillik bir gecikme var).

    Yani X bey oncelikle 5 yillik sureci tamamlayip vatandas olmali , daha sonra kardesinin gocmen olma istedigini belgelendirmelidir. Bu da su anki duruma gore ~18 yillik bir zaman demektir.

    Fakat tarihlere baktiginiz zaman F4 vizesi gecikmenin en cok oldugu vize, diger vizelerde 4, 6 veya 12 yillik gecikmeler var. Bu gecikmeler her gecen ay degismektedir. Yani su anda F4 kategorisinde 13 yillik gecikme varsa, bundan 5 yil sonra bu sayi 15 yil da olabilir, 10 yil da olabilir 5 yil da olabilir. Bunu onceden kestirmeniz mumkun degildir.

    Yalniz X bey kardesinin ABD'ye karsi gocmen istegini belirttigi icin, bu sure zarfinda Y hanimin basvuracagi gocmen olmayan vizelerin (turist vizelerinin) konsoloslukta red edilme ihtimali cok yuksektir.

    Vize bultenleri 7 bolumden olusuyor ve bu bolumlerden B ve C bolumleri Green Card lotosunu kazanan kisiler icin bilgiler iceriyor, A bolumu ise aile'den kazanilan ve is dolasiyla kazanilan Green Card hakkinda bilgiler iceriyor. Aile'den kazanilan Green Card icin guncel siralari A.STATUTORY NUMBERS bolumunun FAMILY-SPONSORED PREFERENCES kismindan ogrenebilirsiniz.

    Gordugunuz gibi ABD vatandaslarina ait anne, baba ya da es ile ilgili kategoriler yukarida yer almamaktadir, bunun nedeni bu kategoriler icin bir vize sayisi siniri olmadigindan formlarinizin islenmesi ve tum gerekli islemleri hallettikten sonra size hemen bir sira verilmesindendir. Yani ABD vatandasi olduktan sonra anne, baba ve esler icin tum islemleri kisa bir surede halledebilirsiniz.

    Not: Bu bilgiler Eylul 2018 vize bultenindeki bilgiler ile yazilmistir, guncel siralar icin her ay yayinlanan bulteni su adresten takip edebilirsiniz.

    Bu gocmenlik sureciyle Green Card alabilmek icin,

    1. Aile uyeniz size sponsor olmali ve sizin icin bir I-130 formu doldurup USCIS'e gondermeli.
    1. USCIS I-130 formunu onayladiktan sonra size Priority Date gonderecek ve bu basvurunuzu NVC’ye iletip sizi durumdan haberdar edecek. (NVC size bir dosya numarasi verecek)
    2. Eger priority gununuz geldiyse ve NVC sizi surec konusunda bilgilendirirse, gerekli ucretleri odeyip, dokumanlari hazirlamalisiniz ve NVC’ye gondermelisiniz.
    3. NVC dosyanin tamamlandigina kanaat getirdiginde dosyanizi ilgili konsolosluga iletip size bir mulakat tarihi verecek.

    Ucretler:

    • I-130 formunu doldurdugunuzda bu formun ucretini USCIS’e gondermelisiniz ($535)
    • DS260 formunu doldurduktan sonra ilgili ucreti odemelisiniz.($325)
    • Saglik raporu ve asilar (bu ucretler saglik raporunu aldiginiz yere gore degisiklik gosterebilir)
    • Diger ucretler; ceviriler, fotokopi ve dokuman isteme ucretleri, ABD konsolosluguna ulasim ucretleri vs. (Bu ucretler de degisiklikler gosterebilir)

    Bu asagidaki tabloda da son 4 yilda verilen Green Card sayilarini gorebilirsiniz:

    alt metni


  • Dün amerikadan bir arkadaş ile görüştüm bazı green kart vizelerinde konsoloslukların artık zorluk çıkardığı ve vermediği ile ilgili bir söylenti varmış oralarda. Böyle bir durumdan bilgisi olan var mı?


  • @crazycells Görünen o ki ABD vatandaşı çocuğun kardeşine Green Card vermesi Green Card lı Anne veya Bababın çocuğuna Green Card vermesinden daha uzun bir süreç.
    Peki ABD vatandaşı çocuğun Anne ve Babasına Green Card verme süresi ne kadar ve başvuru yaşı 18 mi 21 mi? bu konu hakkında bir bilginiz var mıdır. Teşekkürler

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @greenleo green kart vizeleri cok fazla kategoriye ayrilmis durumda, hepsine etkisi ayni degildir. Ama Trump yonetiminin az da olsa gocmen vize gorusmelerinde bir etkisi oldugu yonunde algilar var.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ctnbsr ABD vatandasi bir cocuk ancak 21 yasina geldiginde, aile uyeleri icin vize sponsoru olabilir.
    Anne/baba icin bir bekleme zamani yok iken, kardes kategorisi kotaya tabi oldugundan oldukca uzun bir bekleme suresi var.


  • Merhabalar,

    Bir kaç gündür düşündüğüm bir şey var. Biraz araştırma yaptım fakat çıkamadım işin içinden.

    Şöyle varsayalım;

    Şimdi mülakatı geçtik ve amerikaya yerleştik. Şubat 2018.
    Şubat 2023 tarihinde vatandaşlık alabiliyoruz değil mi? Aldığımızı varsayıyorum.
    Bu durumda anneme de vatandaş statüsü ile green card çıkarmak istiyorum I-130 dolduruyorum ve süreç başlıyor. Bu süreç ne kadar sürer bilmiyorum ama diyelim 4 ay sürdü.
    Haziran 2023 te annem almış oldu green cardı. Peki şimdi benim kardeşim o zaman daha 21 yaşına girmemiş oluyor yani annem onu immidiate relative ile yani bu sıraları beklemeden green card sahibi yapabilir.
    Tabi sorun burada başlıyor. Kardeşim Temmuz 2002 doğumlu yani Temmuz 2023 te 21i geçmiş olacak. Yani bu CSPA tarzı age out için bir freeze mekanizması var mıdır acaba?
    Bu konuyu sistemin hiç değişmeyeceğini varsayarak en kolay çözüme nasıl ulaştırabilirim. Tabi tüm süreçlerin en kısa sürede hallolduğunu varsayıyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @mikail maalesef benzer bir yas dondurma mekanizmasi yok soylediginiz durumda. kardesiniz 21 yasini gectigi anda eger mulakat tarihi sirasi gelmemisse F2A'dan F2B'ye degisiyor vize kategorisi.


  • @crazycells Yani böyle bir durumda zaten pek ihtimal yok sanırım.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @mikail Anneniz green card sahibi olacak, vatandaş değil. O nedenle "immediate relative" durumu işlemiyor.


  • Merhaba,umarım konu hakkında bilgisi olan yada tecrübe etmiş birileri çıkar ve yardımcı olur.
    Öncelikle IR5 grubuna giriyorum.NVC checklist göndererek sponsorumun (zaten öğrenci) maddi durumunun yetersiz olduğunu elçiliğe görüşmeye giderken sponsor,joint sponsor yada sponsora ait hisse senedi,gayrimenkul gibi belgeler götürmemi istedi.NVC banka dökümüne bakmıyormuş.Götüreceğimiz belgelere göre elçilik görevlisi karar verecekmiş.Bizde bir hafta önce sponsorun banka hesabına ekstra nakit havalesi yaparak banka hesabındaki nakiti 100 bin dolar üzerine çıkardık.Bu durumda görüşmede reddedilme olasılığı varmı? Reddedilirse yeni sponsor bulmak için zaman verirlermi yoksa direk red deyip tüm işlemlere yenidenmi başlamak zorunda kalırız?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @laphetos butun family sponsored ya da relative vizelerinde sponsor gerekiyor. Banka hesabindan cok sponsorun geliriyle ilgileniyorlar. Sponsorunuz yoksulluk sinirinin en az %125'i kadar para kazaniyor olmali ve ABD'de yasamali. sizi de ailenin icine dahil ederek hesaplamayi yapmalisiniz, 2017 listesine suradan ulasabilirsiniz:

    Gorusme su an icin red edilmez ama eger yeterli gelmezse bir joint sponsor istenir.


  • Teşekkür ederim crazycells.ABD'de yaşıyor,öğrenci ve gönderdiğiniz listedeki gelirin 4 te biri kadar yıllık geliri var.Ama gönderdiğiniz listeye görede ikimize 8-10 yıl yetecek nakitte hesabında var.Benim korkum bu koşullarla görüşmeye gittiğimde reddedildi diyip gönderilmek.Yetersiz sponsor bulun diyeceklerinden emin olsam korkum,olmaz.


  • ABD'nin en iyi üniversitelerinden birinde 2.sınıf öğrencisi.Yani 2 yıl sonra çok çok iyi bir maaşla işe başlaması büyük olasılık.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @laphetos maalesef konsolosluk gunumuz kosullarina gore degerlendiriyor. Eger tek gostereceginiz sey banka hesabi ise konsoloslugu ikna etmekte zorlanabilirsiniz. Ayrica geliri dusuk bir kisinin bankasinda cok yuksek bir miktar bulunmasi da suphe cekebilir.
    Eger size sponsor olacak baska birileri varsa, joint sponsor olarak onlarin da belgelerini goturebilirsiniz.
    Eger sponsorluk yeterli bulunmazsa, red verilmez, size joint sponsor bulmaniz icin ek sure verilir.


  • Parayı benim gönderdiğimi dekontla kanıtlayabiliriz.Birisinden sponsorluk istemek benim için ölüm gibi birşey.Hayatım boyunca kimseden birşey istemedim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @laphetos 🙂 yok merak etmeyin bir sey olmaz. Konsolos sizin durumunuz beklediginiz gibi gitmezse size yardimci olacak birini gormek ister. O nedenle sizin parayi gondermis olmaniz, onlarin cok da tercih edecegi bir durum olmaz.


  • Çok teşekkür ederim crazycells.Artık gidip insaflarına bırakacağım.Sponsor diye ısrar ederlerse gitmem.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @laphetos Merak etmeyin 🙂 cocugunuzun su an yeterli geliri olmasa da dediginiz gibi er ya da gec bu olacaktir. IR vizeleri F vizelerinden farkli olarak sinirsiz sayidadirlar ve belli bir sira beklemeyi gerektirmez. Sponsor diye israr edebilirler ama dosyaniz red edilmez 🙂

    Daha fazla bilgi icin suradaki yonergenin son 3 sayfasini okuyabilirsiniz:


  • Sevgili crazycells,bana kalsa şuan ABD yerine Puket,Bali gibi bir yere gidip yerleşmeyi tercih ederdim.Yani yaşım nedeni ile çokda ABD meraklısı değilim.Ama çocuğumun bana ciddi anlamda ihtiyacı var.2 yıl sonra çalışmaya başladığında ne olur bilemiyorum ama büyük olasılık ihtiyacı olmayacak ve bende gitmek istemeyeceğim.


  • bir arkadaşım var kızı amerikan vatandaşı kızı buna başvuru yapmış kadın buradan evraklarını doldurmaya çalışıyor. ne yapması gerektiğini çok bilemiyor. bunla ilgili detayları nasıl bulabilirim acaba . teşekkürler


Benzer Başlıklar

  • 7342
  • 1468
  • 2
  • 41
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

137
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum