@newbie97 SSN olayı tam olarak öyle değil aslında. Normalde davanın yanlış hatırlamıyorsam 150 gün içerisinde işleme alınması lazım. Eğer herhangi bir işlem yapılmazsa bu sürede, çalışma izni direkt çıkıyor. O da yaklaşık 1 ay sürüyor, o yüzden 6 ay gibi bir yanılgı olduğunu düşünüyorum. Ama dava dosyası 5 ay içerisinde işleme alınırsa, bu süreç uzayabilir ve hatta direkt reddedilebilir. Ama kimse bu ihtimalden bahsetmiyor çünkü hayal satıyor herkes. Trump seçilirse muhtemelen bu dosyalara öncelik verecek ve bu 6 ayda SSN olayı hayal olacak. Ayrıca 150 günde dava dosyası işleme alınmadığı için SSN gelse bile bu dava düştü anlamına gelmiyor. Yine de bu dava görülüyor ve olumsuz olursa sizi geri postalıyorlar. Ayrıca dava dosyanız 149. günde işleme alınırsa çalışma izni çıkmıyor.
Maalesef izin gibi bir şey olduğunu sanmıyorum. Çünkü siz Amerika’ya iltica etmek için “ben kendi ülkemde yaşayamıyorum, can güvenliğim yok” gibi bir sebep veriyorsunuz. Size neden izin versinler o ülkeye dönmek için? Madem orada yaşayabiliyorsun o zaman davanı düşürdük, geri dönme diyebilirler. İzin ancak kendi ülkeniz dışındaki ülkelere verilebilir.
DoorDash ile $150-200 kazanıyorlar günlük demişsiniz. Ama çalışma izinleri yok. Zaten yakalanırlarsa direkt suç işlemiş oluyorlar. Ki araba kirası, yasal olmadıkları için DoorDash kirası derken bu para düşüyor. Saatliği $15 üzerinden günde 8 saat fast food zincirinde çalışsanız daha çok para kazanırsınız çünkü elbet size mesai de yazarlar ve gideriniz yok.
DoorDash yaparken bir de kaza falan yaparlarsa o zaman yandılar. Çünkü arabaya $1000 veren kişinin ayda $200 sigortaya verdiğini sanmıyorum. Verse bile polis gelecek ve illegal çalıştığı ortaya çıkacak.
İnşaatta saatte $40 bilmiyorum veriyorlar mı ama bu işi ucuza yapan onca Meksikalı varken sanmıyorum… Nasıl Türkler hep restoran açıp yatırımcı vizesi alıyorlarsa Meksikalılar da bu tarz işlerle yatırımcı vizesi alıyor. Kendileri şirket açıyor, kendi arabaları, kendi ekipmanlarıyla çalışıyorlar ve tabi ki kendi insanlarına iş veriyorlar öncelik olarak.
Her şey muhteşem olsa, dediğiniz gibi 6 ayda da çalışma izni gelse, illegal gelen mahkeme sonuçlanana kadar sürekli diken üstünde olacak. 6 ay eziyet çekti, 6 ay sonra da mahkeme olumsuz sonuçlandı, sonra ne olacak? Her şey boşuna.
EB3le çalışan kişi zaten bu 6 ayda düzenini kurmuş ve harcadığı parayı çıkartmış olacak. Hem de 6 ay sürünmeden? Her şeyi yasal olarak, kitabına göre yapmış olacak. Tek yaptığı kendi ülkesinde, kendi konfor alanında beklemek olacak. Ki yine Trump gelirse bu vizeler için de sürenin kısalacağı söyleniyor. 3 yıl değil de 3 ay bekliyor olsalar bu sefer hangisi daha avantajlı?
Ayrıca laf aramızda, bu kişilere inşaatta saatlik $40 sözü verenler muhtemelen hayal satıyor ve zamanı geldiğinde ortadan kaybolacaklar. Burada bu tarz hikayeleri çok duyuyorum. İş ciddiye binince telefona çıkmayanlar mı dersiniz, ben seni mi bekleyecektim çoktan eleman buldum diyenler mi, yoksa 3 maymun oynayanlar mı…