Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Vergi ödemesi yapmalı mıyım ya da beyan?

Vergi Sistemi
1 1 236 1

• Merhaba, amerikaya 2023 Aralık ayında girdim, evraklarım ve sosyal güvenlik numaram gelmediği için iş bulamadım ve çalışmadım, sadece amerikada açtığım banka hesabıma türkiyeden getirdiğim parayı yatırdım. 2024 Nisan ayında vergi ödemesi ya da herhangi bir beyan yapmam lazım mı?

Benzer Başlıklar

• 1099-NEC Self-Employment Vergi Bildirimi

Vergi Sistemi
    9
    1 Oy
    9 İleti
    683 Bakış
    I
    Estimated tax yılsonunda toplam olacak vergi borcunuzun (Uber sizin adına devlete vergi vermiyor) 4 taksitte ödenmesi. Bu verginin hesaplanmasında self-employment tax ve income tax hesaplamanız lazım. Bunların hesaplamasında vergiden düşülebilen (mesela schedule C içinde yakıt, personal income için standard deduction) kısımları da hesaba katmalısınız. Bu hesap için daha çok bilgi Income Tax Return başlığında var. Normal maaşlı işlerde de bu vergiler ödeniyor (self-employment yerine payroll tax) ama bu vergileri işveren maaşınızdan kesip devlete ödüyor. Buna witholding deniyor. Estimated tax de bu ödemenin sizin tarafınızdan yapılması. Normal şartlarda her çeyrek bu beyannamenin ve verginin ödenmesi gerekiyor. Gerekmeyen durumlar: Yılsonunda varsa withold edilen meblağ düşüldükten sonra kalan toplam vergi borcunuzun $1000 altında olması. Diğer withold edilen meblağnın vergi borcunu en az 90% karşılaması. Diğer withold edilen meblağnın geçen senenin vergi borcunun en az 100% kadarı olması. Bu vergileri ödemeniz gerektiği halde ödemezseniz vergi borcunu faizi ve cezası ile ödemeniz gerekir. Son olarak bu hesaplar zor olduğu için self-employed vergi yazılımlarından birini kullanmanızı öneririm eğer meslek olarak böyle devam edecekseniz. Ben QuickBooks Self-Employed kullanıyorum. https://www.irs.gov/businesses/small-businesses-self-employed/estimated-taxes https://turbotax.intuit.com/tax-tips/small-business-taxes/estimated-taxes-how-to-determine-what-to-pay-and-when/L3OPIbJNw
  • ABD vatandaşlığı sonrası Türkiye'ye taşınınca gelen vergi beyan sorumluluğu

Taşındı Vergi Sistemi
    15
    1 Oy
    15 İleti
    2k Bakış
    MySeaM
    @fyro https://turbotax.intuit.com/tax-tips/family/tax-filing-requirements-for-children/L8ice6z0K
  • Work and Travel İçin Vergi İadesi

Taşındı Vergi Sistemi
    11
    1 Oy
    11 İleti
    2k Bakış
    Eren BülbülE
    Merhaba arkadaşlar, 2025 yazında J1 Summer Work and Travel programı ile New Hampshire (Salem), Canobie Lake Park bünyesinde çalıştım. Şu an Sprintax üzerinden vergi beyannamemi hazırlıyorum ancak bir noktada takıldım ve tecrübelerinize danışmak istedim. W-2 formumdaki bilgiler şu şekilde: Gross Pay (Box 1): 8,540.70 $ Federal Tax Withheld (Box 2): 554.91 $ Sprintax verilerimi girdiğimde, toplam vergi yükümlülüğümün (Tax Liability) 853 olduğunu ancak maaşımdan sadece 555 kesildiğini söylüyor. Sonuç olarak 298 $ federal vergi borcu (Amount you owe) çıkarıyor. Asıl sorum şu: Sprintax doldururken "About Your College" kısmını atlıyor ve Türkiye-ABD arasındaki Vergi Anlaşması'nı (Article 20 - Tax Treaty) uygulamıyor. WAT öğrencileri için bu vergi anlaşması (5000 $ muafiyet) geçerli değil mi? Aranızda bu yıl benzer bir borç durumuyla karşılaşan var mı? İşverenin az vergi kesmiş olması normal bir durum mu? Sistem mi bir hata yapıyor yoksa SWT öğrencisi olduğum için bu %10'luk vergi dilimine girip aradaki farkı ödemem mi gerekiyor? Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
  • Vergi bildirim tarihini ertelemek için yapılması gerekenler

Taşındı Vergi Sistemi vergi
    57
    5 Oy
    57 İleti
    8k Bakış
    U
    @crazycells, içinde söyledi: Vergi bildirim tarihini ertelemek icin yapilmasi gerekenler @unborn, içinde söyledi: Vergi bildirim tarihini ertelemek icin yapilmasi gerekenler Merhaba, Öncelikle, bir süredir özel durumlarımdan ötürü aktif olarak katılım sağlayamadığım için üzgünüm. 2020 yılının pandemi ve trump GC kazazedesi olmaktan kılpayı kurtulan ve 2020 Şubat ayında vizesini alanlardanım. Umarım 2020 ve 2021 yılı talihlisi arkadaşlarımız da bir an önce mutlu haberler alıp hayallerine kavuşurlar. Pandemi seyahat yasakları sırasında vizeyle ilk girişimizi 2020 Temmuz ayında yapıp 5 gün kalıp TR'ye geri dönmüştük. Kartlarımız kısa süre içersinde ABD adresine ulaşmış ve sonrasında TR'ye gelen biri vasıtasıyla da fiziksel olarak elimize ulaşmıştı. Bu süreçten sonra 2021 yılında resmi olarak boşandık; eski eşimin, benim ve oğlumun yeşil kartları var ve gerek pandemi gerek de bu durumlar özelinde şimdiye kadar burada ve telegram gruplarında çok aktif olamadım. Sonunda 6 Temmuz 2021 tarihinde ABD'ye yerleştim; Houston Kingwood'tayım. Yazı oğlumla birlikte geçirdik ama yaklaşık 2 ay kaldıktan sonra o da TR'ye döndü. Şimdilik durum bundan ibaret. Benim vergi bildirimi konusunda bir bilgiye ve tecrübelerinize dayanarak bir yönlendirmeye ihtiyacım var. 2020 yılının vergi bildirimini taxact.com sitesi üzerinden bir arkadaşımın yönlendirmesiyle yaptım ancak anladım ki "non-resident" olarak yapmak gerekirken "resident" olarak işaretleyerek ilerlemişiz. Married filling jointly olarak doldurdum ve dependant olarak çocuğu da bildirdim. Yani 2020 yılında ABD'de geçen gün sayısı çok az. O vakit banka hesabım olmadığı için GC'lerin gönderildiği adresi (arkadaşımın adresi) beyan etmiştim, vergi beyanı onaylandı ama adreste yaşamadığım için sanırım paycheck'ler geri döndü. Bu aslında iyi bir şey olabilir diye düşünüyorum, zira gerekli düzeltmeyi yapıp şu anki adres ve banka hesap numaram ile bir form doldurarak ilerlemem gerekecek sanırım. Hangi formu nasıl doldurmalı ve nereye göndermeliyim, durum biraz karışık olduğu için ikinci bir yanlış yapmamak adına emin olmak istiyorum. Şimdiden teşekkürler. Siz GC sahibi oldugunuz icin federal vergi bildirimini resident olarak doldurmaniz dogru olmus. Eger eyalet icin dolduruluyor olsaydi o durumda non-resident olarak doldurabilirdiniz ama sadece eyalet icin olan vergi bildirimini... Alamadiginiz (veya geri donen) yardimlari vergi bildirimi yaparken alabilirsiniz. Deneyimlerinizi su basliga aktarabilirsiniz: https://yesilkartforum.com/forum/topic/90/amerika-da-green-cardla-yaşayanların-tecrübeleri Çok teşekkür ederim @crazycells , düzeltme yapmama gerek olmaması içimi rahatlattı :) O zaman sonraki yılın vergi bildiriminde yeni adres, hesap numaram vs. de olacağı için 2020 yılının ödemelerini de hep birlikte yapmış olacaklar anladığım kadarıyla. İlgili başlığı da inceleyip gelişmeleri orada paylaşırım. Tekrar teşekkürler.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

22

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k