Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Amerika yolcusu arkadaslar, evcil hayvanlarini ABD'ye nasil goturduklerini ve gotururken ne gibi durumlarla karsilastiklarini buraya aktarirlarsa, konuya deneyim de eklemis oluruz...

    Turkiye'den evcil hayvanlarinizi ABD'ye su yollarla getirebilirsiniz:

    • Ucak seyahati sirasinda sizinle beraber
    • Bir evcil hayvan tasima sirketi kiralayip (Pet Shipping ya da Pet Transportation diye aratabilirsiniz)
    • Karayoluyla Avrupa'ya gidip, evcil hayvanlarin alindigi bir gemi yolculugu (cruise) ile

    Turkiye'den evcil hayvanlarinizi gotururken su durumlara dikkat etmelisiniz: (Bu surecleri konsoloslugun verdigi bilgilerden duzenledim, fakat uygulamalarda farklilik olabilir, o nedenle uygulamalarda karsilastiginiz farkliliklari lutfen konuya yazarak bildirin)

    • Hayvaniniz seyahat gununden en az 30 gun, en cok 1 yil once kuduz asisi olmali. Kuduz disinda, diger anti-parazit asilari (ya da parazit ilaclari) da tam olmali (son 3 ayda).

    • Uluslararasi Saglik Sertifikasi:

      Eger Istanbul'dan ulke disina cikiyorsaniz... Yolculuktan onceki 48 saat icinde, Tarim Il Mudurlugu Hayvan Sagligi Subesine ya da herhangi bir ilce mudurlugune gidip (listeye suradan ulasabilirsiniz), "Veterinary Certificate on the Origin and State of Health of Animals" sertifikasini almaniz gerekiyor.

      Eger Ankara'dan ulke disina cikiyorsaniz.... Yolculuktan onceki 48 saat icinde Ankara Tarim Ilk Mudurlugu, Hayvan Sagligi Subesi'ne gidip (adres: İstanbul Yolu, No 208, Yenimahalle, Ankara) "Veterinary Certificate on the Origin and State of Health of Animals" sertifikasini almaniz gerekiyor. Ofisin telefon numarasi 315-7620, ext. 3822 ve calisma saatleri Pazartesi-Cuma arasi, 8:30-16:30'dur. Randevu almaniza gerek yoktur.

      Bu saglik sertifikasi hem hayvaninizi Turkiye'deki gumrukten gecirirken, hem de diger ulkelere girerken "uluslararasi saglik sertifikasi" gorevi gorecek. Eger Turkiye'yi soyleyeceginiz gunde terk etmezseniz, sertifikanin tarihi gecebilir, o nedenle dogru bilgiler verdiginize emin olun. Eger Pazartesi gunu seyahat edecekseniz, onceki Cuma gunu bu belgeleri hazirlayabilirsiniz.

      Veteriner Gumruk Ofislerine giderken, evcil hayvanlarinizi ve asi kartlarini (bir de fotokopisini) yaninizda goturmeyi unutmayin.

    • Ankara ve Van kedilerinin, ayrica Kangal kopeklerinin yurtdisinda cikarilmasi icin Tarim Bakanligindan ayrica izin almaniz gerekmektedir.

    • Resmi gazetede ise Turkiye'den disari cikarilacak hayvanlar icin soyle diyor:

    MADDE 9 – (1) Ev ve süs hayvanlarının Türkiye’den diğer ülkelere hareketleri, hayvanın gideceği ülkenin ulusal mevzuatına tabidir.

    (2) Hayvan sahibi, varış ülkesinin yetkili makamına veya ülkenin Türkiye’de bulunan temsilciliğine gereken bilgileri hareket tarihinden en az 6 ay önce danışır.

    (3) Temin edilen bilgiler, hayvana ilişkin istenen kan testi, veteriner sağlık sertifikası gibi sağlık şartlarının yerine getirilmesi için derhal hayvanın çıkış yapacağı ilgili veteriner teşkilatına bildirilir ve gerekli işlemler yapılır.

    • Evcil hayvanlarin ucaklarla tasinmasi ne kadar guvenli?

    Aslinda sayilara bakarsaniz, istatistiksel olarak hayvanlarin ucaklarla tasinmasi guvenlidir. 2016 yili icin ABD kokenli ucak firmalarinin tasidiklari ve olumune neden olduklari hayvan sayisi su sekilde:
    alt metni

    En cok evcil hayvanin olumune neden olan United Havayollari icin bile yuzde 0.01'den daha dusuk bir oran var. Maalesef sadece ABD kokenli firmalar bu bilgileri yasal olarak yayimlamak zorunda olduklarindan, diger pek cok sirkete air bilgiyi internette bulamadim. Eger 2016 yili icin diger sirketlerin bilgilerine ulasabilirseniz (THY, Lufthansa, Air France vs.) haber verebilirsiniz.

    THY'nin evcil hayvan kurallari:

    • Evcil hayvanlarinizi rezervasyon yaparak ucak kabini icinde beraberinizde goturebilirsiniz. Ucustan en gec 6 saat oncesine kadar rezervasyon yapilabiliyor fakat kabin icindeki hayvan sayisi ucaktan ucaga farklilik gosterebilir. Sadece kedi, kopek ve kucuk otucu kuslari yaninida goturebilirsiniz.

    • Eger kabin icinde rezervasyon yapmazsaniz ya da evcil hayvaninizin agirligi (kafes ya da kutusuyla beraber) 8 kg'i veya boyutu 23x40x55 cm'i asiyorsa hayvaniniz kargo kompartmaninda tasinir.

    • Kafes, evcil hayvanin sahibi tarafindan temin edilir ve her bir yolcu icin en fazla iki evcil hayvan kafesi kabul edilir. (Ancak kafeslerden biri kabinde (PETC), diger ise kargo kompartmaninda (AVIH) tasinir)

    • Evcil hayvanlarinizin tasinmasi icin, agirligina gore fazla bagaj ucreti odemeniz gerekmektedir.

    • Su kopekleri THY ucaklarinda goturemezsiniz: Amerikan pitbull terrier, Amerikan staffordshire terrier, bull terrier, staffordshire bull terrier, japanese tosa, dogo argentino, doberman, pincher doberman, rottweiller veya tehlike arz eden diger kopekler

    ABD Gumruk ve Sinir Koruma biriminin resmi sitesindeki ilgili sayfalar:


  • harika konu, teşekkürler. bir sorum olacak, yanımıza aldığımız evcil hayvanımız el bagajı hakkından mı sayılıyor?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @damladav hayir, maalesef sayilmiyor. Evcil hayvanlardan ekstra bagaj ucreti her sekilde aliniyor.


  • o zaman o 8kg el bagajı hakkımızı da kullanabiliyoruz değil mi?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @damladav evet, evcil hayvan hakkinizi diger bagajlarinizdan ayri olarak dusunun.


  • Thy sayfasında evcil hayvanın ağırlığına göre ve gideceğiniz ülkeye göre ödeyeceğiniz ücretler yazıyor


  • Yurt içi defalarca köpeğimizle uçmuş ve yunan adalarına gitmiş ve azıcık tecrübeli olarak bende bir şeyler eklemeye çalışayım, eğer vizeyi alabilir isek köpeğimizde bizimle geleceği için ayrıca araştırdımda.

    Amerikaya gitmeden önce köpeğnize kuduz titri yaptırmanız gerekiyor. Veterineriniz köpeğinizin kanını alıyor ve soğuk zincir ile Ankaraya teste yolluyor. Daha sonra köpeğinize ait kuduz titir raporu düzenleniyor. Yasal olarak kuduz titri raporu alındıktan 3 ay sonra seyahat edebiliyorsunuz ama Amerikaya raporu alıp hemen arkasından giden arkadaşım var, hatta rapora bakmamışlar bile. Kuduz titri bir kere yapılıyor ve ondan sonra köpeğiniz düzenli kuduz aşılarını olduğu sürece geçerliliğini koruyor.

    Amerika girişinde köpeğinizin çipli olması gerekiyor. Secereli köpeklerde 6 haftalık iken takılır, seceresi olmayan köpeklerde veterinerler 50-100 tl gibi bir ücret ile çip takıyorlar. Çipte bir seri numarası işlidir ve bu seri numarası sticker olarak köpeğinizin uluslararası kimliğine(aşı defteri aynı zamanda) de yapıştırılır. Bir nevi kimlik numarası.

    Uçuş bileti almadan önce köpek için rezervasyon yaptırmak gerekir, kabinde uçmanın köpek için hiçbir riski yoktur. Riskli olan ve ölüm yaşanan kargo uçuşlarıdır. Kabinde Köpeğinizi kalkış ve inişte kutusunda tutmak zorundasınız, daha sonra kucağınıza yada yan koltuk boş ise oraya bile oturtabilirsiniz :).


  • Merhaba forum üyeleri,

    Size Amerika' ya köpek götürme konusunda kesin ve net bilgiler vererek aydınlatmak istiyorum. Ankara' da yaşıyouz bu işin en çok yapıldığı ve devlet kurumu ile doğrudan yürütülebildiği bir yer olduğunu hatırlatmak isterim. Öncelikle @asilcenk yazmış olduğu durum avrupa birliği üyesi ülkeler için geçerlidir. Amerika için kuduz titre testi gerekli değildir. En az 1 ay önce itibari ile yapılmış bir kuduz aşısının olması ve bunun veterineriniz iş birliği ile hazırlanmış ilgili bakalnlık tarafından sertifikalandırılmış olması gerekmektedir. Tabi köpeğinize microchip uygulanmış olduğunu farz ediyorum. Bu işlmlerin uçuştan 48 saat önce yapılmış olması talep edilmektedir.

    Biz yaklaşık 1 ay önce chip taktırdık ve bu haftasonu uçuşumuzu yapacağız. Veterinerimiz cuma gününe randevu verdi son kez iç ve dış parazit uygulaması yapılacak ve beraberce Ankara Tarim Ilk Mudurlugu, Hayvan Sagligi Subesi (Biletimizle yanımızda olmalı)' ne sertiifikalandırmaya gideceğiz. İşlem tamamen bundan ibarettir. Aynı zamanda garanti olması için frankfurt havalimanı ile yazışma yaptık ve doğrulattık. Köpeğimiz 37 Kg yolcu bölümünde uygulanan kabin sıcaklığı ve basıncı ile aynı özel kargo bölümünde gidecek özellikle Lufthansayı tercih ettik bu konuda profesyonel ve titizler.

    Sizlere iyi günler dilerim,


  • @chipmunk , benim de baktığım uçuş lufthansa ve frankfurt aktarmalı seattl ucusu. bu bilgiler kedi için de geçerli mi acaba? amerika'da bakmadıklarını ve önemsemediklerini okudum ama açıkcası beni almanya korkutuyor 🙂


  • @chipmunk Düzeltme için teşekkürler, bende Amerikanın bakmadığını duymuştum ama istemediğini de öğrenmiş oldum... 🙂


  • Eğer olursa bizimle sadece bıcırık gelecek. Bir yandan stres koşuşturmaca bir yandan elimde muhabbet kuşu kafesi, düşününce garip oluyo 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Sayin @chipmunk ve @asilcenk , bu cip hakkinda bir sorum olacak. Bu ilk sorum tamamen meraktan...kopegin neresine takiyorlar? Tasmaya mi, yoksa vucuduna (kulagina vs.) mi takiliyor? Bir de bilginiz varsa, kediler ya da kuslar icin boyle bir mikrocip uygulamasi var mi?


  • @damladav Frankfurt'a doğrudan Türkiye'den gidiyor ve oradan Amerika'ya aktarma yapıyor iseniz şartlar sizin için de aynı elbette şu ayrıntıyı kaçırmayın Türkiye' den çıkış yaptığınız havayolu firması ile aktarma yaptığınız havayolu aynı olmalı. Mesela philadelphia için frankfurt aktarmalı fakat bağlantısı United Airlines veya Air Canada havayolu firmaları olan ortak uçuşlar var. Biz sadece ve tamamı Lufthansa tarafından olan Amerika' ya kadar götüren bir uçuş tercih ettik. Genel anlamda şartlarımız aynı fakat kedilerin sertifikasyonu ve ihtiyaç olan dokümanları konusunda bir bilgim yok. Bir de kediniz kabinde gidecekse nasıl bir şart olur onu da bilemeyeceğim. Ama mantıken yurtdışı hava sahasında kaldığınız sürece Amerikan şartlarını sağlamanız yeterli gözüküyor.


  • @crazycells köpeğin ensesine tam iki ön ayağının sırtında birleştiği bölgeye uygulanıyor. Zaten bu bölge boş tam tabiri iki omuz arasına diyebiliriz. Chip kodunu sertifika ile eşleştiriyorlar yani sertifikaya yazıyorlar bu şekilde kusursuz eşleşme sağlanıyor. Ek olarak bilgi vereyim Amerika' da uygulanan chiplerin numaralandırması ve radio frekansı farklı. Yani Türkiye' de uygulanan chip teknolojisi avrupa standartlarında. Bildiğim kadarı ile kedilere de uygulanıyor ama kuşlara uygulandığını zannetmiyorum ama nasıl bir işleme tabi tutulduğunu da bilmiyorum.


  • Ek bilgi: Çip kalın uçlu bir şiringa ile deri altına @chipmunk'un tarif ettiği bölgeye enjekte ediliyor. Bizim oğlumuz küçük olduğundan, severken cipi hissediyorsunuz. Kedilerde de durum aynı.

    Kuşlarda secere dediğimiz olay ayaklarına renkli ve seri numarası yazılı halka takılarak yapılıyor(genelde özel cins güvercinlerde). Ama bunun uluslararası geçerliliği var mı yoksa sadece Türkiye içi bir durum mudur bilemiyorum.


  • Merhabalar biz birkaç hafta önce Florida Miami’ye 2 köpeğimizle giriş yaptık. Size bu süreci elimden geldiğince anlatmaya çalışayım.
    Daha önce 10 yıl baktığım köpeğimle Avrupa’da yaşarken çokça kez uçak yolculuğu yapmıştım ve onun prosedürlerine tamamı ile hakimdim. (Kabin içi olarak götürüyordum)
    Amerika konusunda hiçbir bilgim olmadığından araştırmaya koyuldum ve internette fazlaca bilgi kirliliği olduğunu gördüm.
    İlk olarak çok güvendiğim veterinerimize sormakla başladım kendisi sadece kuduz aşısına bakıldığını söyledi.
    Chip taktırmak istediğimde de Amerika’da ki chip okuma cihazlarının Türkiye de takılanları okumadığını söyledi ama yinede içimiz rahat olsun diye taktırdım.
    Bizim bir Fransız buldog cinsi 12 kilo ağırlığında, birde Yorkshire terrier cinsi 1 kilo ağırlığında yetişkin köpeklerimiz var.
    İlk olarak ikisinin de çiplerini taktırdık.
    Aşı karnelerini düzenlettirip resimlerini yapıştırıp tüm bilgilerini eksiksiz doldurduk. ( bunu son akşam kendim yaptım evde)
    Veterinere aşı karnesinin ilgili sayfasına köpeğin herhangi bir sağlık sorunu yoktur diye kaşe imza yaptırdım.
    İnternette gördüğüm tarım il müdürlüğünden alınması gerektiği söylenen kağıdı almadım.
    Başka herhangi birşey de yapmadım.

    Sadece dikkat edilmesi gereken şey kuduz aşısının en erken 1 ay önce, en geç 1 yıl önce yapılmış olması. Bunu bildiğimden ona dikkat ettim bizim 3 ay önce yapılmıştı (periyodik olarak)

    Uçuş günü gelmeden thy çağrı merkezini arayarak uçuş bilgilerini vererek köpek ile yolculuk yapacağımı bildirdim, ve onay aldım ( telefonda söylüyorlar hemen)

    Uçuş günü geldiğinde check-in kontuarına gittik valizleri vermek için, köpeklerimiz olduğunu söyledik ve valizleri aldıktan sonra havaalanındaki bilet satış ofisine yönlendirerek ücretini ödemeye gittim.

    Thy nin evcil hayvan taşıma prosedüründe 8 kg a kadar olan evcil hayvanlar kabinde yolcu beraberinde gidebilir ve sabit ücret olarak Amerika için 150 dolar.
    Kargo bölümünde gidecek olan köpeğimizde taşıma kafesiyle birlikte 20 kg olduğundan 8 kg üzeri sabit ücret 300 dolar vererek kontuara geri döndük.

    Bir görevli gelerek bize eşlik etti ve gümrük bölümü olduğunu söyledikleri bir odaya geçtik. Gümrük memuru sağlık karnesine baktı ve kafesi teslim aldılar..

    Biz uçağa geçtik ve uçakta pursera, hostes arkadaşlara ve kaptana çokça kez hatırlattım kargoda köpek olduğunu. (Ben yeni istifa eden kabin memuruyum) kaptan detaylı bilgi verdi benim evhamlandığımı görünce. Basıncı ayarladım sıcaklıkta 16-18 derece arasında dedi. Demez olaydı tuttu beni bir sancı.. çok soğuk olur o derece hasta olur diye 🙂

    Neyse kıvrana kıvrana indim ben pasaport kontrolünden geçtik, valizleri alacağımız yere gittiğimizde döner bandın önünde kafesi gördüm. Biraz yorucu geçtiği her halinden belliydi, epeydir kirletmişti kafesini ama sağ sağlim kavuştuk diye keyfimiz yerine geldi tabi.

    Valizleri alıp çıkış kapısına giderken 4 tane polis dikiyordu onlar durdurdu bizi ve köpeklerin karnelerini görebilirmiyim dedi.
    Açıp sadece 1 sayfasına baktı (kuduz aşısına) hoşgeldiniz çok güzellermiş dedi ve yeni hayatımıza ilk adımı attık ❤

    Bu bilgiler tamamı ile benim başımdan geçenler olup kesin bilgi olarak baz almayın. Bize böyle oldu diye bu işin kuralı budur demek istemiyorum ama temelde işler bu şekilde yürüyor.
    Umarım bunu okuyan herkes yavrularını sağ sağlim mutlu hayatlarına doğru yanlarında götürebilir..
    Sevgiler selamlar
    Bol ıslak öpücüklü günler 🤗


  • @vegas elinize sağlık çok güzel bir tecrübe paylaşımı olmuş. İnşallah bizde gidebilir isek bizimde yetişkin Maltese cinsi oğlumuz, gitmeyi planladığımız Naples/Florida'ya bizimle gelecek. Yani bizde Miami'den giriş yapacağız. Bizim için hala daha kocaman bir belirsizlik ve 1 yıl kadar süre olsada paylaşımınız çok faydalı oldu.


  • @chipmunk merhaba, siz köpeğinizle giriş yaptınız mı, herhangi bir sorun oldu mu acaba?


  • kedi ile amerika

    Merhabalar,
    2018 GC talihlisiyim. Evcil hayvan olarak kedimle Amerika'ya seyahat edeceğim için bir kısım araştırmalar yapmıştım. Bu konu hakkında internette pek fazla, forumda da hiç bilgi bulamadım. Hazır birşeyler öğrenmişken benim gibi bu konuda bilgi arayan arkadaşlara yardımcı olmak istedim. Öncelikle yukarıda da belirttiğim gibi araştırmalarım yalnızca kedi ile Amerika'ya seyahat içindir. Köpek, kuş, kaplumbağa vs. götürecek arkadaşlar ayrıca bilgi edinmeli. Yorumlarla yeni bilgileri de paylaşırsak konuyu zenginleştirebiliriz.

    Kediyle seyahat edecek olanlar hem Türkiye için Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yurt dışına hayvan çıkarma şartlarını hem de gidilecek ülkenin, ülkeye hayvan sokma şartlarını sağlaması gerekliymiş. (ABD için cdc diye bir yer bakıyor bu işlere. Sayfasında da açıklamaları var. Eyalete göre değişen duramlar içeriyor bakmanızı öneririm. Aşağıda ayrıca link mevcut.) AB ülkeleri için durum biraz sıkıntılı ama neyse ki Amerika o konuda da rahat :))

    *Amerikaya kedinizle giriş yapmak için gerekli prosedürler:
    (Kaynak: https://www.cdc.gov/importation/bringing-an-animal-into-the-united-states/cats.html)

    • Öncelikle Amerika son 30 gün içinde veteriner kontrolünden geçmiş sağlıklı bir kediniz olsun bizim için yeterli, AB ülkelerindeki gibi kuduz aşısını veya kuduz titrasyon testini şart koşmuyoruz, ama isterseniz yaptırabilirsiniz de tabi diyor. Doğru anladıysak bu şekilde yani 🙂 Ülkeye giriş yaptığınızda biz zaten havaalanında veteriner hekimlerimiz tarafından bakacağız. Şayet kediniz sağlıklı görünüyorsa sıkıntı yok ama ek birşeye gerek görürsek ona göre müdahale ederiz, sağlık durumuna göre de sıkıntı varsa karantinaya almak da gerekebilir diyor.
      -Kedinize veterinerde çip taktırmanız gerekli. Deri altına enjekte edilen pirinç büyüklüğünde birşey. Acılı bir operasyon değil ve hemen yapılıyor. Tabi benimki gibi veterinere gitmeyi travma haline getirmiş bir kediniz varsa ortalığı fena halde birbirine katabilir. İğneye gerek bile yok. Bir yerden 110 tl diye fiyat aldım yaklaşık olarak kafanızda bir fiyat olması adına.
      -Veterinerinize petpasaport denen kedinize ait bir de kimlik çıkarttırmalısınız. Ve çipteki barkodu petpasaporta da yapıştırmalı.
      -İç dış parazit aşıları da yapılmış olmalı.(50-60 tl civarı) Aşıların ve sağlık kontrolünün üzerinden de en fazla 30 gün geçmiş olmalı. Yine aşı bandrollerini de yapıştırıyorlar kimliğe.
      -Bir de sağlık durumu iyi olup bir sıkıntısı bulunmamaktadır. Yurt dışına çıkmasında da herhangi bir engel yoktur şeklinde bir yazı. Hem İngilizce hem Türkçe alın. Ne olur ne olmaz.
      *****Bana soracak olursanız eğer nelere baktılar diye: Türkiye de havaalanında hayvanın belgelerini sordular check in sırasında. Sonra bir yere gönderdiler 150$ ödeme alıp para üstünü de tl olarak verdiler. ABD ye giriş yapınca ne hayvana bakan ne de herhangi bir belgesini soran olmadı. Şansımıza mıydı gözden kaçtık, yoksa zaten hiç ilgilenmiyorlar mı bilmiyorum. Velhasıl bizim ülkeden çıkmadan masraflı ve yorucu ancak burada kimse dönüp bakmadı. Neyse.

    *Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yurt dışına (Amerika için) hayvan çıkartmak için uyguladığı prosedürlere: (Bu bilgileri Bakanlığın 0312 258 75 41 numaralı hattından aldım. Sanırım hayvanların yurt dışına çıkış işlemlerine bakan bir birim.) ancak ablanın dediği gibi ilerlemedi işler. Telefonda kediye gerek yok evrakları getirin demişlerdi sadece. Ancak iki birim var tarım bakanlığında gitmeniz gereken. İlki kediyi görmek istiyor. Diğeri sadece mühür yapıyor evraka. 165 tl de ödeme istiyorlar bu arada.

    • Bakanlığın verdiği 2 tip sağlık sertifikası varmış. AB için ve AB dışı ülkeler için şeklinde. ABD için ayrıca bir durum yok yani. (Ankara) Tarım ve İl Müdürlüğü'ne kedimizin aşı ve sağlık bilgilerinin bulunduğu karnesi/kimliği ile gittik. Kedimizin kimliği kontrol edildi. Geçirdiği tedaviler, hastalıklar vs. Kurumdaki veteriner AB dışı sağlık sertifikasını düzenledi bizim için, imza ayrı, bandrol yapıştırdı ve mühürledi. Telefondaki abla tahminen 75 tl civarı tutar bunlar ve aynı gün hallolur demişti. Gideceğinizden çok önce yaptırmayın bu hayvanın kontrolleri yapılmış neden hala 1 aydır çıkış yapmamış diye sıkıntı çıkarabilirler havaalanında diye de ekledi. İnternette de birisi 48 saat önce resmî işlemleri halledin diye yazmış. Pek yardımasever(!) bir görevli de bunu teyit etti. Siz veteriner işlemlerini halledin kediyi uçuştan önceki gün getirin bize dedi. Bizim uçuş pazartesi idi. Dedik en son cuma gelebiliriz o da 48 saati geçiyor. Onu sorun etmezler herhalde birşey olmaz dedi. Bir netlik de yok yani (!) biz perşembe gitmiştik olmaz dedi yolladı ancak iyi ki gitmişiz çünkü biz Kaliforniya için zorunu değil diye kudur aşısı yaptırmamıştık. Ancak biz mi yanlış okuduk yorumladık adam mı cins çözemedik ama kuduz aşısı şart. Yaptırmadan işleminizi yapmam dedi. Titrasyon istemiyoruz ABD için ama aşısı olacak karneye de işlenecek dedi.
      ***Cins hayvanları yurt dışına çıkarmak için örn. kangal köpeği gibi ayrıca bakanlıktan özel izinler gerekebiliyor.

    • Bir diğer husus uçak-havayolu şirketi kısmı. Havayolu firmasına hayvanınızla seyahat edeceğinizi bildiriyorsunuz. Onay verirse gidiyorsunuz vermezse yok. Neye göresi kime göresi meçhul biraz. Uçaktaki yolculardan biri raporunu sunarak rahatsızlığını bildirirse mesela astım veya belki hayvan fobisi gibi o zaman uçağa almıyorlarmış. Çağrı merkezi görevlisi bu sebeple mağdur olmamak için bileti direkt satın almayın, önce rezervasyon yaptırın ardından bizi arayın ki rezervasyon yaptırdığınız uçuş için daha önce kaydedilmiş birşey var mı kontrolünü sağlayıp hayvanınızın kaydını yapıp biletleme işleminizi yapalım dedi. Minimum süre 6 saat. Uçuştan en geç 6 saat önce yanınızda hayvanınızla uçacağınızı bildirmeniz gerekli. Biletleme işlemini de hayvanınızı uçuşunuza eklemek için bize ulaştığınız için bizim yapmamız gerek (çağrı merkezi veya havalimanından biletleme yapılmalı) servis bedeli gibi ek ücretler yansır bilginiz olsun dedi. tabi garantici olup erken aramak gerek çünkü her uçuşta belli bir hayvan kotası da oluyor sanırım. Her aradığımda farklı şeyler söylendi ondan bu konuda emin konuşamıyorum. ve o kota da 2 hayvanla sınırlı olabilmektedir. Veya sizden önce hastalığı olan birisi bildirmiş olabilir. Acele edin velhasıl. Yani biletiniz belli olur olmaz bu işlemi yapmalı ki mağdur olmayın.

    (Seyehat için ek bilgi) Bir de ben ayrıca tuvalet ihtiyacını uçakta karşılayıp karşılamadıklarını sordum bu konuda bir yardımları olmayacağını söylediler ama daha önce şehirlerarası uçuşta pegasus hostesi kedinizin ihtiyacı var mı diye sorup kum serpmişti bir kaba ki kedicik işini görsün :)) malesef THY de görmedikbirşey. Şansıma kedisi olan hayvansever bir hostes vardı da bizi rahat ettirmeye çalıştı biraz. Ben her ihtimale karşı elbette yanıma aldığım kabin boy valizime büyük kilitli kutu şeklinde bir kap ve kedi kumu aldım. Arada kedicikle uçağın tuvaletine gideriz diye düşünerek. Kedi kumunu önce kaba biraz evdekinden koydum ancak sorun olur belki diye ufak paketli paketi açılmamış bir kum ile değiştirdim. Ne olur ne olmaz. Mamayı da aynı şekilde. Ama sorun olmadı. Olabilme ihtimalini göze almak istemedik yine de. Sorarsanız kedim evden çıktığımız sabah 8 den gece yarısına kadar o kadar denmeme rağmen ne yedi içti ne de tuvaletini yaptı. Yolda ayrı bir moda geçti.
    -Kediniz ile kabinde yani uçak içinde birlikte seyahat edebilmeniz için taşıma kabı ile birlikte toplam ağırlık 8 kg'ı geçmemeli. (Checkin yapıp valizleri tarttırırken görevli 6 kg olması gerektiğini söyleyerek bizi kısa süreli şoka soksa da yanlış bildiğine ikna oldu veya üstünde durmadı. Çünkü 8 kg diyor THY sitesi. Ve ben aylardır 8 kg hedefine ulaşmak için diyet yaptırıyorum kedime. Bayan bize yine de sorana siz 6 diyin bak sıkıntı yaşamayın neyse ne boşverin. tamam ben onay veriyorum problem yok dedi geçtik.) Kafesin de en, boy ve yüksekliğinin 23x40x55 cm’yi geçmemesi gerekiyor. Aksi halde kargo bölümünde seyahat etmesi gerekiyor ve geçtiğimiz yıllarda THY bu konuda nam saldı. Bir sürü hayvanı kargo kısmı ısısını ayarlamadığı için telef etti. Kargo için de son kararı pilot veriyormuş. Kargo bölümünün şartları hayvana uymaz deyip uçuşa hiç almayabilir de yani. Ücret olarak da 150 $ ödeme yapıyorsunuz. Kabin içerisinde sizinle uçması için. Bu arada o ölçüye uyan kedi çantası pek bulunmuyor. Ölçtüler mi derseniz ebatları da ölçmediler. İnsan 14-15 saat yol gidecek hayvanı rahat ettirmek istiyor. Bütçesi el veren arkadaşlara https://www.adresemama.com/kedi-tasima-cantalari bunu tavsiye ederim.

    THY'nin sitesinden bir kaç bilgiyi direk ekliyorum. Hamile evcil hayvanları ve 8 haftadan küçük kedi ya da köpek yavrularını uçuşa kabul etmiyorlar. Kabinde evcil hayvan olarak sadece kedi, köpek, saka kuşu, muhabbetkuşu ve kanaryaya izin veriyorlar. Uçuştan önce yolculardan birisi alerjisi olduğunu doktor raporu ile beyan ederse hayvanınızı uçuşa kabul etmiyorlar. Evcil hayvanınızın kafesinin üzerinde mutlaka ad soyadınızın, adresinizin, telefon numaranızın, evcil hayvan sayısının ve evcil hayvanınızın adının yer aldığı bilgilendirme etiketine yer verin. Evcil hayvanınıza ait sağlık belgesi ve aşı kâğıdı gibi evrakları kabul işlemleri sırasında yanınızda bulundurun. Seyahatinizde taşınacak olan evcil hayvanınızın, bagaj hakkınıza dâhil olmadığını ve ekstra ücrete tabi olduğunu unutmayın. Kediyle köpeği ya da kediyle kuşu aynı uçakta farklı kabinlerde olsa bile taşıyamıyoruz. Köpekle kuşu farklı kabinlerde ya da aynı kabin içinde mümkün olan en uzak mesafede taşıyoruz.

    #kedi
    #evcil hayvan
    #kediyle uçak
    #kediyle yurt dışı
    #kediyle yolculuk
    #evcil hayvanla yolculuk
    #kedimi ABD'ye nasıl götürürüm
    #evcil hayvanımı ABD'ye nasıl götürürüm


  • @Femini92 süper bilgiler teşekkür ederiz. bu bakanlıkla ilgili işlemleri sadece ankara da mı halledebiliyoruz? istanbul'da götürebileceğimiz yerler var mı?


Benzer Başlıklar

  • 3
  • 1
  • 9
  • 4
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

101
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum