Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Toyota Neden Güvenilir.. Bir Efsane Toyota Land Cruiser İlk Üretiminden Son Modele Kadar Tarihsel Liste!


  • Evet arkadaşlar aslında toyatayı efsaneleştiren ve sağlamlık konusunda ün yapmasını sağlayan yegane marka....

    Toyota'nın uzun yıllar önce ürettiği dünyanın gelmiş geçmiş en iyi SUV modeli gösterilen Land Cruiser'ın, savaşlardan bu zamanlara kadar gelen serilerini sizler için derledik. Bakalım Land Cruiser, tarihi boyunca hangi değişimlere maruz kalmış.
    alt metni
    Land Cruiser, Toyota’nın dünyaya sunmuş olduğu tarifsiz bir araçtır. Toyota bu olağanüstü 4×4’nü 1951 yılında çıkarmıştır. Çıkış yıllarında amacı askeri ve yardım aracı olsa da, ileride SUV segmentinin “Kral’ı” olacağını bilemezdi. Land Cruiser sadece belli bir yol için yapılmamış. Toyota insanların konforunu, asfalt ve arazi olmak üzere iki kısımda ele almış. Ve bu düşünce günümüze kadar değişmemiş. Land Cruiser’ın başlangıç hikayesi, aslında savaşlara dayanmaktadır. Japon ordusu savaş enasında ulaşım sorunu çözmek maksatı ilk prototip örneklerini çıkarmıştır.

    Bu prototipin ilki AK10 dur. AK10, japon hükümetinin Amerikan Willys arazi araçlarının başla bir versiyonunu Toyota’dan istemisi ile doğmuştur. Toyota tarafından üretime alınan İLK BJ’ler basit ama kullanışlı olması gerekiyordu. Sistemin hızlı ilerlemesi ve Toyota’nın muhteşem işçiliği, Land Cruiser hikayesini 66 sene ileriye taşıdı. BJ ile başlayan macera filmi, J200 serilerine kadar devam etti. Sizler için her yol için yapılmış dünyanın en iyi 4×4 SUV modeli gösterilen Land Cruiser’ın geçmişinden bugüne kadar, fotoğraflarıyla hangi süreçleden geçmiş ve nasıl şekil değiştirmiş hep beraber bakacağız.

    Galerimize, Toyota’nın savaşlar için ürettiği ilk modeli AK10 serisi ile başlayalım.

    alt metni

    Bu aracı üretmedeki tek amaç, askerleri taşımak ve ulaşım sağlamakmış.
    AK10’lar tefferuata girilmeden şase üzerine basit bir kupa koyularak üretilmiş.

    alt metni

    Şimdi gördüğümüz araç 1951 yılında Land Cruiser tarihinin başlangıcı, BJ serisidir.

    alt metni

    BJ’ler yine askeri araç düşüncesinde üretilse de, sonradan hızlı bir şekilde sivil hayata uyarlanmış.Belli süre yapı olarak AK10’lar örnek alınmış. Bj serilerine de yatar ön cam stili uygulanmış.BJ serisi Japonya’nın ekonomik olarak ve ülke olarak en zor dönemlerinde üretilmiş. BJ’lerin üretimi için start verildiği sırada Kore savaşı patlak vermiş.

    Burada Japon askerleri ve test pilotu Ichiro Taira’nın BJ serilerini zorlu arazide kullanırken çekilmiş fotoğrafını görüyoruz.

    alt metni

    1951 BJ serilerinin görünümü, Willys Jeep’ler ile çok yakın yapılmış.Günümüzün aksine konfor düşünülmedi ve sadece insan taşımacılığı için üretildi.

    alt metni


  • 1950’li yıllarda 4×4 model araçların “Jeep” olarak algılanması, Toyota’nın da 4×4 serilerine isim olarak “Toyota Jeep” vermesine neden olmuş.Japon hükümeti ilk başta polis teşkilatına Willys Jeep’leri dahil etmiş. Toyota BJ Jeep’ler 4×4 sistemlerinin daha iyi olduğunu ispatladıktan sonra, 1951 yılının Temmuz ayında resmi olarak Ulusal Polis Teşkilatının garajlarında yer almış.

    alt metni

    Toyota teşkilatlar ve diğer hizmetler için o yıl 298 adet Land Cruiser BJ üretme kararı almıştır. Bj’nin diğer hizmet alanlarından birisi de itfaiyeydi.Resimde, Toyota’nın teknoloji müdürü Hanji Umehara, Toyota Automatic Works şirketinin kurucusu Saichi Toyoda ve ekibini görüyoruz.

    alt metni

    BJ’lere yaklaşık 5 sene sonra ufak dokunuşlar yapılarak 1955 yılında serinin üretimini bitirmişler.
    alt metni

    Toyota Jeep BJ’nin ilk tanıtım videosunu buradan izleyebilirsiniz.

    1955 yılında Toyota dış pazara açılmak istemiş ve savaş sonrası model olarak ilk 20-30 serisilerini üretmeye başlamış.
    alt metni
    Bu modeller, FJ serilerinin doğuşunu temsil etmektedir.FJ 25’ler savaş zamanı üretilen BJ25’lerin daha modern ve yol şartları iyileştirilmiş şekilleridir.


  • Japonya’nın kabuklarını kırarak tüm dünyaya açılma zamanı gelmişti. Bu nedenle Land Cruiser’lar özellikle Avustralya, İspanya ve Kuzey Amerika pazarlarına gönderilmiş.
    alt metni

    1956 yılında Toyota’nın Heavy-Duty araçlarının tavan yapısı hard top yapılmış.
    alt metni

    Land Cruiser’ların kullanım alanları genişlemiş, insan ve yük taşıma kapasitelerini artırma ihtiyacı doğmuş. Bu kriterleri sağlamak amacı ile FJ25V serisini yollara çıkartmıştır.

    alt metni

    Amerika, ordu ve kendi ülkesinde insaların kullanabileceği araçlar istiyordu. Bu yüzden Isuzu, Mitsubishi ve Nissan Amerika’da zorlu testlere tabi tutuldular. Ancak zafer yine Toyota’nın yani, Land Cruiser’ın olmuş.Toyota Land Cruiser, Ulusal Güvenlik görevini bırakmayarak, uzun yıllar Japonya’ya hizmet etmiştir.

    FJ’in ilk temel motor ünitesi F ve 2F tipleri takılmış. Bu üniteler, 3.0 ve 4.0 litre benzin-dizel olarak satışları yapılmış. En yürürlükte olan ünitesi 3.9 litre olandır. 6 silindirli bu üniteler, arıza yapmadan 1 milyon km’leri görebiliyormuş.

    alt metni

    Land Cruiser’ların zirveyi oynadığı zamanlar başlamış ve 1960 yılında FJ40 Serileri her yol için üretilmeye başlanmış.

    alt metni

    FJ40’ların ilk versiyonları kısa şasi ile çıkartılıp, daha sonra “L” versiyonu eklenmiştir.
    Toyota’nın satışlarını çoğaltması ile FJ40’lara daha çok teknoloji ve performans yüklemiş. Land Cruiser’lerin gelişimi, binek otomobili Toyota Corolla’dan sağlanmış.
    alt metni


  • FJ Serileri, ön kısımda 3 kişinin oturabilmesi için iç mekanı revize edilmiş. Ayrıca orta dingil mesafeli FJ43 ve uzun dingil mesafeli FJ45’ler modellerine eklenmiş.Land Cruiser’ın hitab ettiği alanlar genişlemiş, Toyota bu serinin FJ45 adında pick-up modelini çıkartmış.Toyota mümkün mertebe FJ45’i yaparken, diğer versiyonlarda çıkan hataların tekrarlanmamasına özen göstermiş. Ve mühendisler tamamiyle hata düzeltmeye yoğunlaşmış.

    alt metni
    Toyota 80’li yıllarda FJ45 modelinin biraz daha gelişmişi HJ47’leri piyasaya sürmüştür.
    FJ40’lara eklenen yeni 4×4 sistemi ile beraber, 2WD pozisyonundan 4WD’ye geçiş imkanı verilmiş. Bir de, HI-LO özellikleri eklenerek, bir kol yardımı ile geçişler sağlanmış.
    alt metni

    BJ42 modellerinde sürücü ve yolcuların çarpışma anında panel tarafından gelebilecek yaralanmalara karşı daha yumuşak bir malzeme kullanılmış. FJ40’lara ayrıca kozmetik açıdan dokunuşlar yapılıp, dijital saat eklenmiş.
    alt metni

    FJ’den BJ’ye geçiş sırasında normal ve arazi vitesleri zemine alınmış. Land Cruiser FJ, eskisine göre daha rahat kullanım imkanı sunmuş.Toyota’nın bu seriye gereğinden fazla özenmesinin nedeni; Jeep Willys ve Range Rover ataklarını bastırmasını FJ serileri ile sağlayacağı içindir.
    alt metni


  • Toyota’nın FJ serileri dünyada krallığını ilan etmiş ve Japon üretici daha çok ülkelere ihraç edebilmek adına, Brezilya ve Venezuela’da üretim tesislerini kurmuş.1974 yılında Toyota 3.0L dizel motorlarını çıkartıp, 3.9L olan benzinli ünitesini 4.2L’ye çıkartmış. Dizel ünitesi sayesinde Land Cruiser satışları katlanarak, 1974 yılında dünya çapında 300 bin adet olarak belirlenmiş.1974 yılına kadar 4 ileri şanzımanla satılan Land Cruiser’a, 1984 yılında 5 ileri vites seçeneği getirilmiş.
    Sırada, FJ40 Serilerinin büyümesi vardı. Toyota FJ40’lara daha uzun bir dingil mesafesi vererek ortaya FJ45-LV versiyonunu çıkartmıştır. Kısaca FJ25V’ler tarihin tozlu raflarına kaldırılmış.

    alt metni

    FJ45-LV’lerin en büyük farkı, FJ40 gibi iki kapılı olup, arka kısımda daha fazla yaşam alanı sunulmuş. 1967 yılında ise aynı yapıda 4 kapılı versiyonu da çıkartılmış.Fotoğrafda gördüğümüz gibi Toyota, artık konfora yönelik çalışmalara başlayarak, Land Cruiser’a daha fazla fonksiyon eklediğini görüyoruz.

    alt metni

    Pick-up segmentinde HJ47L’nin üstün yetenekleri askeriye tarafından keşfedilip, orduların vazgeçilmez elemanı haline gelmiş.
    alt metni

    Toyota, 1984 yılında FJ40 Serisinin üst versiyonu olan FJ70 Serisini tanıtmıştır. Kabin genişliği ve dingil mesafesi selefine göre daha geniş ve uzun inşa edilmiş. Bir de bu aracın asıl ismi, günümüzde de devam eden Prodo’dur.

    alt metni

    F70, diğer serilere göre sağlam olmak zorundaydı. Toyota FJ70’leri daha sağlam olabilmesi için kaporta aksamında kullanılan plakaları 1.0 mm kalın imal edilmiş.

    alt metni


  • FJ70 versiyonları tek kapılı olup, FJ73 versiyonlarında dört kapılıya geçmiştir.

    alt metni

    FJ70 Serilerinin pick-up modelleri ise HJ75 olarak adlandırılmış.1990 yılında FJ70 Serileri makyajlanıp, iç karoseri ve motor üniteleri değiştirilmiş. Motor ünitelerine 2L-T tipleri eklenmiş.

    alt metni

    1994 yılında FJ70 Serileri daha modern bir hava oluşturmaya başlamış ve Land Cruiser’ın wagon versiyonlarının temelini oluşturmuştur.

    alt metni

    Toyota, 1967 yılından itibaren 4×4 SUV segmentini tamamen konfora dayalı yapmaya başlamış. Bu yönde üretime alınan ilk model BJ50 olmuş.

    alt metni

    Aileye BJ50’nin de katılmasıyla Toyota, global satış rakamlarının 1968 yılında 100 bin adet olduğunu bildirilmiş. 1968 yılının bir özelliği de, Land Cruiser Amerika’nın en çok satan modeli olmuş. :))))

    alt metni

    BJ50 Serisi ile Toyota’nın Heavy-Duty klasmanından sonra, Station Wagon klasmanı da hayata geçirilmiş.BJ50 modeli, FJ40’a dayalı 4 kapılı bir wagon araç olarak geliştirildi. Hidrolik direksiyon, elektrikli açılır camlar ve Amerikan halkının en sevdiği olan geniş bir hacimde üretilmiş. BJ50’lerin 1980 yılına kadar üretimleri yapılmıştır.

    alt metni

    1980 yılında Toyota, araçlarının genel yapılarını değiştirerek J60 yani BJ60 serilerinin üretimine geçiş yapmış.

    alt metni

    BJ50’ye kıyasla biraz daha büyüyerek, konfor seçenekleri artırılmış.
    alt metni


  • Land Cruiser BJ60 Serilerine, 2F motor tipine ek olarak 3.4L hacimli 3B tipi motorlar eklenmiş. FJ55V’nin yaygınlaşması ve satış rakamlarının çoğalması Toyota’yı, BJ60’ı daha lüks yapmaya itmiş.

    alt metni

    1982 yılında çalışmalarını ilerleten Japon firma, 2H kodlu motorunu çıkartarak otomatik şanzıman ile uyumlu yapmıştır. Bu 3F ünite, 4.0L hacimli olup 155 Hp güç üretmiş.

    alt metni

    Toyota’nın bu serilerdeki amacı, binek otomobil konforunda insanların istediği herşeyi yapabilmesi olmuş.

    alt metni

    BJ60’ın iç mekanında daha yumuşak malzemeler kullanılmış.
    alt metni

    Resimde, BJ60’ın tanıtım kataloğundan bir parça görüyoruz.

    Ön kısmı çift farlı olan versiyonlarının kesin bir bilgiye dayanmayıp, Suudi Arabistan için özel yapıldığı söyleniyor.
    alt metni

    Land Cruiser kullanıcıları elektrikli cam, klima, geniş iç hacim ve otomatik vitesin rahatlığında en zorlu yollarda keyiflerinden ödün vermeden gidebilir hale gelmişler.

    alt metni

    Toyota Land Cruiser BJ60’ın ilk tanıtım videosunu buradan izleyebilirsiniz.

    Toyota, BJ60’ın yollarda ve arazilerde gösterdiği sağlamlığından dolayı 1989 yılında çıkarttığı BJ80’e daha fazla özen göstermiş. Bu yıllarda Land Rover’ın yaptığı atakalar gözle görülse de, Land Cruiser piyasaya bir adım önde girmeyi başarmış.Land Cruiser BJ80’de far, ızgara, kaput ve çamurluk yapısı komple değişime uğramış. Bu aracın insanlar arasındaki benzetmesi “Karada gidebilen lüks savaş gemisi” olmuş.

    alt metni


  • BJ80’nin güç aktarımlarına diferansiyel eklenerek tam zamanlı 4×4 sistemleri kullanılmaya başlanmış. Yürüyen aksamlarında da gelişimler yapılarak, yoldan gelen titreşim ve darbelere karşı şok emici malzemeler eklenmiş. Sonuç olarak Land Cruiser, konforda da bir numara olmuştur.

    alt metni

    1995 yılında BJ80 Serisi makyajlanarak dış yapısında fazla olmasa da iç mekan yapısında değişimlere uğramış.Bir önceki nesilde olan kavisli iç yapısı yerine, daha düzgün platformda imal edilmiş. Gösterge paneli ve orta konsol unsurları dahil bir takım parçalar tamamen yenilenmiş.

    alt metni

    Land Cruiser 80’lere devam ettirilen 4.0L benzinli, 4.2TD dizel motorlar ve son olarak 4.5L 24V 215 Hp’lik üniteler dünyanın en iyi SUV’nu canavara dönüştürmeye yetmiş.

    alt metni

    J70 modellerinin devamı olarak, 1996 yılında Land Cruiser Prado versiyonları çıkış yapmıştır.Prado’da 4 bağlantılı süspansiyon sistemleri, deri döşeme, ahşap kaplama, altimetre ve saha hakkında bilgi veren monitör standart olarak sunulmuş.Bu aracın ön süspansiyonu Tacoma’dan, şasi yapısı da Hilux alt yapısında geliştirilmiş.

    alt metni

    1996 yılında, Prado için çekilen reklam filmini buradan izleyebilirsiniz.

    Sahneleri 1998 yılında J100 yani VX100 Serisi almıştır.Land Cruiser 100 Serisinin çıkması ile kendi sınıfları dahil olmak üzere, tüm 4×4’lerin en tepesi konuma gelmiştir.
    alt metni


  • Land Cruiser VX100’ler gerçek manada off-road’lara yeni bir perde açmış, dünyanın en iyisi sayılan AHC & Skyhook ile üst seviyede mekanizmalar yerleştirilmiş.

    alt metni

    Yerleştirilen yeni ve teknolojik mekanizmaların en çok faydasını Paris-Dakar Ralli yarışlarında görülmüş. Ve Land Cruiser ardı ardına gelen rekorlara imza atmaya başlamış.Land Cruiser J100’ün devasal boyutları 7 kişinin rahatlıkla gezmesine imkan sağlıyor.

    alt metni

    VX100’e, yol koşullarına göre süspansiyon sertlik ayarı yapabilme özelliği getirilmiş, asfalt ve arazi yollarında, en sert dalgalara karşı koyabilecek aksamlar kullanılmış.

    alt metni

    Toyota’nın üstün 4×4 ve off road yeteneği çöl kumlarında da kendini çok iyi ispatlamış. Hatta, çölde gidebilen tek araç olarak görülmeye başlanmış.

    alt metni

    Toyota’nın bu efsane 4×4 modeli, off road kökenlerinden hiç bir zaman ayrılmadan aynı zamanda bir aile SUV’u olmayı başarabilmiş.

    alt metni

    Dünya otoriteleri Land Cruiser’ın bir şeyleri hak ettiğini anlamış ve “King Of All Road” ismini vermişler. Land Cruiser artık tüm yolların kralı ünvanını bu seri ile almış oldu.

    alt metni

    Land Cruiser’da makyajla beraber üst kalitede deri, elektronik klima, direksiyon ve bir çok yenilik yapılmış.

    alt metni


  • VX100’ün gövde yapısı o kadar büyük ki istediğiniz her alana kamp havası verebilirsiniz.

    alt metni

    VX100 Serisi için Toyota özel bir motor ünitesi geliştirmiş ve kaputun altına bir V8 yerleştirmiş. 235 Hp güç sağlayabilen motor ünitesi sayesinde çamur, çöl ve sarp kayaları geçmesi en basite indirgenmiş.

    alt metni

    2002 yılında J90’ların yenilenme zamanları gelmiş ve J120’ler üretime alınmış.J120’lere Torsen LSD sınırlı kayma diferansiyeli koyularak, 40:60 ön/arka tahrik kuvvetlerini otomatik olarak yapabilme özelliği nakledilmiş.

    alt metni

    Land Cruiser Prado’da TRC, DAC ve LSD sistemleri ile tırmanma ve dik yamaçlardan inme kabiliyetleri tamamen sorunsuz hale getirilmiş.

    alt metni

    Prado’da büyük abisi VX100 gibi lüks ve konfor amaçlı yapılmış.

    alt metni

    Toyota, 2006 yılında eskiyi yad etmek amacı ile FJ Serisini tekrar hayata geçirdi. Tek fark isminin sonunda artık “Cruiser” vardı. Grafikleri ve duruşu ile 60’lardan bir şeyler getirmişti.FJ Cruiser, Toyota’nın temelindeki sağlamlık prensibi altında üretime alınmıştır. FJ Cruiser, Japon üreticinin en iyi tasarım merkezi olan “Calty” stüdyolarında yapılmış.

    alt metni

    Toyota FJ platformunda dik camlar, geçmişe dayanan ızgarası, sade farlar ve toplu gövde yapısı ile 1984 yılında üretimi bitirilen FJ40’ların anılarını taşıyor.Bu aracı ilginç kılan yanlarından biri de, ters menteşeli arka kapıları olmuş. Her ne kadar Hummer’a benzetselerde FJ Cruiser safkan bir Toyota savaşçısıydı.

    alt metni


  • Land Cruiser FJ’nin, 2006 yılında 56 bin adetlik küresel satışı olsa da, ilerleyen zamanda yıllık 15 bin adetlere kadar düşmüş.

    alt metni

    FJ Cruiser için 2006 yılında çekilmiş reklam videosunu buradan izleyebilirsiniz.

    ttps://

    Prado, 2009 yılında şaşırtıcı bir yapı ile insanların karşısına çıkış yapmış. Büyüklük açısından fazla fark olmasa da, tasarımı ile gönülleri fethetmiş.
    alt metni

    J150 Serisi, yaklaşık iki sene içerisinde makyajlanmış, farları Led gündüz farları ile değiştirilmiş.Bu jenerasyonda klasik yedek lastik dışarıya takılmamış. Herhalde kimse böyle bir güzelliği bozmak istememiş!Sadelikten çıkıp modern çağa geçen bir iç mekan yapılmış. Ve her bir unsur kusursuz yerleştirilmiş.

    alt metni

    Prado J150’nin reklam videosuna baktığımızda da, hangi amaçlar için yapıldığı çok iyi vurgulanmış.

    2008 yılında görevini tamamlayan VX100, yerini J200 Serisine bırakmıştır.Toyota, uzun yıllar önce başlattığı projesinin boşuna olmadığını bir kez daha bizlere kanıtlamış oldu. Land Cruiser her güncellenmesinde, mutlaka diğer firmalara öğreteceği bir özellik taşıyor.

    alt metni

    İç mekan standartlarına eğlence ekipmanları, çoklu kameralar ve 14 hoparlörlü JBL ses sistemi ile donatılmış.

    alt metni


  • Yeni Land Cruiser’a çoklu alan seçme denilen sistem ilave edilmiş. J200, kum ve çamur gibi farklı yol türlerini algılayarak, 4×4 sistemi ile güvenlik sistemlerini en iyi şekilde kullanabilmesi sağlanmış.

    alt metni

    Videoda gördüğümüz gibi Land Cruiser’lara nerede gideceği konusunda herhangi bir sınırlama getirilmemiş!

    2016 yılında kral yenilenerek daha Amerikan bir havaya bürünmüş.
    alt metni

    Land Cruiser çizgisini bozmadan, halen yollarda lüks bir şato gibi duruyor.Toyota’nın son geliştirdiği teknolojilerden biri olan Crawl Control, 3 tekerleğiniz kalsa bile sizleri en zorlu arazilerden çıkartabilecek şekilde J200’ler de yer almış.

    alt metni

    Toyota’nın benzersiz Crawl Control sisteminin çalışma mantığını videomuzdan anlayabilirsiniz.

    Toyota mühendisleri, J200 serisinin çerçevesini daha hafif ancak daha sağlam şekilde yapmış.

    alt metni

    J200’de 4.7 V8 görevine devam ederken, Land Cruiser’ın büyük gövdesine yakışacak 4.5L hacminde dizel üniteye yer verilmiş. Vites sayısı ise 6 ileriden 8 ileriye çıkartılmış.
    Toyota’nın bu muhteşem eseri 2017 yılı itibariyle üretimine devam etmektedir.
    alt metni

    Toyota’nın nasıl bu kadar büyük bir firma haline geldiğini merak ediyorsanız, kurusucu olan Kiichiro Toyoda’nın mühendislerine söylediği “Şimdi, kafa kafaya verip dünyanın en sorunsuz arabalarını ben ve dünya için yapın.” sözünden sonra olmuştur.

    alt metni

    Kaynaklar :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12


  • Bir offroad sever olarak verdiğniz değerli bilgiler için teşekkürler... Keyifle okudum...


  • Komik ama ben Amerika'da suv alacak olsam toyotaya uğramak aklıma bile gelmez. İlk önce tahoe bakarım sonra diğer Amerikan suv'leri 🙂 Amerika'da ki efsanevi durumu sanırsam bu değil uzun yıllar kullanmalarından kaynaklı ve daha büyük sebebi algı yönetimi normalde alman arabaları daha iyidir ama burada tutulmuyor. Japonya Amerika'nın bir diğer kolu gibi. Onların arabaları seviliyor. Her ülke de belli arabalar daha çok rağbet görüyor. Ben Almanya ya gittiğimde Fransız arabalarının çok olmasına baya şaşırmıştım çokta seviyorlar. 🙂 Amerika'da da Toyota biraz o kategoride ve çok kişi olması sebebi ile çok satılıyor ve haliyle dünyanın en büyük otomobil ürecitisi 🙂


  • Euro ncup testlerinden nasıl geçiyor bilmiyorum ama ilk beşe girmediğini gördüm sanırım.


  • Land Cruiser alasım geldim 95 kasasından çok hoş duruyor 🙂


  • Hakkınızı helal edin hepsini okumadım ama resimlere bakarak geçirdiği değişimlere tanık oldum çok güzel bir konu olmuş tebrikler 🙂


  • @griinkart Ne demek helal olsun :))


  • @richmond katılıyorum size..


  • @greentayfun sizin için şöyle bir bilgi buldum bence yeterli gibi ?
    TOYOTA Landcruiser Prado 2017
    alt metni
    Önden Dengeleme * 15.11 puan (16)
    Baş / Boyun 4 puan
    Göğüs 4 puan
    Üst bacaklar 4 puan
    Alt bacaklar 3.11 puan

    alt metni

    Yan Etki * 16 puan (16)
    kafa 4 puan
    Göğüs 4 puan
    karın 4 puan
    Pelvis 4 puan
    kaynak:http://www.howsafeisyourcar.com.au/2017/Toyota/Landcruiser-Prado/GRJ150R-GXL-Wagon-7st-5dr-Spts-Auto-6sp-4x4-4_0i/


Benzer Başlıklar

  • 2
  • 1
  • 28
  • 21
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

96
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.2k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum