Merhabalar.Eylül 2022’de J1 vizesiyle Amerika’ya geldim. 6 ay sonra, Mayıs 2023’te J1 vizesini turist vizesine (B2) çevirmek için başvurdum. Ancak, J1'den J1’e statü değişikliği başvurduğum için 8 ay sonra red mektubu aldım. 2024 Ocak ayında gelen mektupta, 180 gün içinde Amerika’yı terk etmem gerektiği yazıyordu ve ben de 1 Haziran 2024'te Türkiye’ye döndüm.
Şu an kafamı karıştıran birkaç soru var:
180 gün kuralı: J1 statüsünden turist statüsüne geçiş başvurum Mayıs 2023’te reddedildi ve 2024 Ocak’ta terk etmeme karar verildi. Bu durumda, askıdaki 8 aylık sürem 180 güne dahil oluyor mu, yoksa red aldıktan sonra kalan 180 gün mü geçerli sayılıyor?
2 yıl kuralı: J1 vizesindeki statü değişikliği sırasında waiver (feragat) başvurusu yapmadım ve arkadaşım da aynı şekilde waiver başvurusu yapmadan turist vizesine geçti. 2 yıl geri dönüş yasağı (2-Year Home Residency Requirement) için, Türkiye’ye döndüğüm tarih mi esas alınır yoksa statü değişikliği tarihi mi? Yani, bu 2 yıl Türkiye'de yaşama zorunluluğu döndüğüm tarihten itibaren mi geçerli olacak?
Bir sonraki turist vizesi başvurusu: Statü değişikliği başvurusu 2023 Mayıs’tan 2024 Ocak’a kadar askıda kaldığı için vize başvurusu zamanlaması hakkında kafam karıştı. Bir sonraki turist vizesi başvurumu ne zaman yapmam daha sağlıklı olur?
Tecrübeli ya da bilgisi olan kişiler yardımcı olursa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler!







Halen devam ediyoruz gezmelere. Miami ve Orlando yu gezdik. Şimdi New York tayız, 2 gün sonra Boston a gidiyoruz sonrasında dönüyoruz . New york bunalttı bizi gerçekten, şehir insanı yoruyor kalabalık ve kirli sokaklar. Orlando çok güzeldi. yeşil alanları, geniş yolları ve park alanları ile. Eşim ehliyeti yeni almıştı Orlando da rahatlıkla araba sürebildi, gerçekten yolları hem çok güzel hem de insanlar kurallara uyuyor genelde ve sabırsız değiller. Beğendik genel olarak. Aslında yerleşmek için Maryland vardı kafamızda ama oraları gezmeye fırsatımız olmadı bu sefer, başka bir zamana artık.



