Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @crazycells Çok teşekkür ederim değerli zamanınızı ayırıp cevap verdiğiniz için. Benim j1 vizem ağustos 2023 gibi bitecek. Waiwer belki sonuçlanır. Sonuçlanmazsa da F1 başvurusu ile waiver paralel olarak devam edebilir değil mi ? Muhtemelen waiwer F1 sonuçlanmadan belli olacaktır. Bir de waiver için açıklama kısmına h1b süreciminden mi bahsetmeliyim eğitimi mi yazmalıyım hangisi en sağlıklısı olur acaba ?


  • Merhaba !

    2023 green card talihlisiyim ve suan J-1 vizem ile Amerika'da bulunmaktayım.
    Su konuda kafam karısık. J-1 waiver'a tabi olup olmadıgımdan tam olarak emin degilim. Cunku J-1 formumda 2 yıl kuralına tabi degil sıkkı işaretliyken, pasaportumdaki vizemde iki yıl kuralına tabidir yazısı mevcut. Buradaki bir avukata mail atıp sordum ve evrağımı inceleyip iki yıl kuralım olmadıgını soyledi. Ben yine de emin olmak istediğim için, Konsoloslugun sitesindeki Waiver bölümünde bulunan Advisory Opinion Request basvurusunu yaptım ve bir ay önce evraklarımı yolladım ve ulastı gozukmasıne ragmen 1 aydır geri donus alamadım.
    Advisory Opinion Request konusunda deneyimi veya bilgisi olan var mı? Geri donus sureleri, mail ile mi donuluyor vs?
    Simdiden Tesekkurler! iyi haftalar!


  • @atakano Selam,
    bildigim kisimlarini cevaplayayim.
    1- Doktor degilim, teyit edemeyecegim ancak benim tanidigim doktorlarin tecrubeleri ne yazik ki bu bilgiyi dogruluyor.
    2- Bu forumda da benzer bir soru vardi. Kisa cevap hayir, sorun olmasi beklenmez. Asagidaki semada olayi ozetlemeye calistim. Olay DOS ve USCIS'in iki farkli bakanlik olmasi ve aralarindaki e-devlet benzeri bir sistemin olmamasindan kaynakli olarak enteresan isliyor. Soyleki, oncelikle TR buyukelciliginden gelecek bir No Obection Statement (NOS) ihtiyaciniz olacak. NOS, size degil dogrudan Department of State (DOS)a iletilen bir belge. Muhtemelen doktora arkadaslar icin bu belge alinamadigindan waiver cikmiyor. Yani DOS talebi reddediyor ve konu kapaniyor. Bu asamada USCIS'in durumdan haberi olmuyor ve muteakip J1 uzatmalarinda (yeni DS2019 formu) sorun cikmasi bu nedenle beklenmiyor. Diyelim ki cok sanslisiniz ve bizim buyukelcilik bu belgeyi DOS'a yolladi. Bu sefer de DOS durumu inceliyor (aylarca) ve USCIS'e Favorable Recommendation Letter (FRL) yolluyor, ya da yollamiyor. Bu asamadan sonra USCIS durumu anliyor ve sizin niyetinizdeki degisme ile ilgili sonuclar devreye giriyor. Yani FRL UCIS'e ulasmissa, artik yeni bir DS2019 formu size cikarilamaz. Ote yandan tam da bu sebepten, J1-waiver'a basvurdunuz diye kimse muteakip J1 vizelerinizde ariza cikaramiyor. Sadece, TR'ye donup de yapacaginiz vize basvurularinda, DOS sizin bu niyetinizi gorebilir (NOS'un DOS'a yollanmasi ama yine de red almaniz durumunda, cunku ABD konsolosluklari DOS demek). O zaman size non-immigrant vize verme konusunda zorluk cikarabilirler. Bu durumda hala immigrant ya dual intent vize (Or. H1B) alabilirsiniz.
    3- Cok guzel soru. Waiver aldiktan sonra yeni bir J1 alamazsiniz. Cunku waiver'i veren kurum USCIS ve J1 icin gerekli olan DS2019 evrakini vermeyecek olan kurum da yine USCIS (Asagidaki sema). Diyelim ki waive basvurunuz USCIS'e ulasmadan sizin adiniza yeni bir DS2019 form cikarildi, o zaman USCIS Waiver basvurunuzu eksik evraktan reddediyor. Son olarak hatirlatmakta fayda var, J1'deyken waiver alabilmeniz durumunda, mevcut J1 suresi bitmeden, gocmen statu ya da dual intent bir vize turune gecmeniz gerekir.
    b0232f3a-d627-44d1-8d5d-c9fb83844b7a-image.png


  • Basta @crazycells olmak uzere herkese yardimlari icin cok tesekkur ederim. 13 Eylul itibari ile dosyam onaylandi ve 28 eylule kadar mail ile elime gecicekmis waiver im. Cok mutluyum hepinize bol sans ve bol sabir diliyorum


  • @SAYIM-GÖKYAR Merhaba bir sorum olacakti. basvurunuzda sebep olarak ne belirtmistiniz.
    Yanlis bir sebep sunmak istemiyorum acikcasi neye dikkat etmem gerekiyor


  • @mertbayar Gozun aydin. Benim de cikti ve iki gunde geldi. I-485'i direkt olarak yolladim. Artik beklemedeyim. Buyuk rahatlik!


  • @ibuypower Acikcasi USCIS sayfasinda yer alan sartlardan No Objection Statement kapsaminda basvurdugum icin bununla ilgili konulari belirttim. (https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/study/exchange/waiver-of-the-exchange-visitor/eligibility.html)
    Yani: Tr'den herhangi bir burs almadigimi, ulkeme bir borcum olmadigini, Amerika'nin liberal yapisini cok sevdigimi, arastirmalarima ve hayatima burada devam etmek istedigimi, ABD'ye katki yapabilecegime inandigimi vs. belirtttim. Yaklasik 5 cumlelik, kisa bir gerekce paragrafiyla yollamistim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @atakano, içinde söyledi: J1 waiver (2 years rule) - J1 vizesinin 2 yil kuralini kaldirmak

    Merhabalar herkese,

    Tıp fakültesinden yeni mezun oldum. 1 yıllık J1 vizesiyle araştırmacı olarak çalışacağım. Eğer önceden konuşulduysa ve tekrar soruyorsam kusura bakmayın gerçekten.

    1. Doktorların zorunlu hizmetinden dolayı NOS verilmediği söyleniyor Bu doğru mu? Zorunlu hizmeti olduğu halde NOS alanlar var mı aramızda?
    2. Oldu da başvurumuz kabul edilmedi O zaman bu durum ileride bizim için sıkıntı olur mu? Yani tekrar J1 vizesi almamız da bir sorun olur mu?
    3. Waive edebildikten sonra başka bir kurumdan yeni bir J1 vizesi aldığımızda tekrar waive etmemiz gerekiyor mu yoksa sonsuza kadar bütün J1 vizelerimiz waive siz mi olacak?

    Yanıtlarınız için şimdiden çok teşekkürler

    1. Eger ABD'ye tip egitimi icin ya da klinik arastirmalar icin gelmiyorsaniz bir ihtimal waiver sansiniz var, ama eger yapabiliyorsaniz H-1B vizesini almaniz size fayda saglar.

    2. Hayir, yeniden J1 vize alabilirsiniz, ama yeni bir J1 vizesi aldiginizda 2 yil kurali yeniden baslayacaktir, bilginize.

    3. J vizesinden H-1B'ye gecis yaparken ya waiver deneyeceksiniz (ki onaylanirsa tek seferde tum J1'lerin 2 yil kuralindan kurtulmus olacaksiniz) ya da 2 yil Turkiye'de bekleyip basvuru yapacaksiniz. Ama tekrar etmis olayim, 2 yil kurali devam ederken yeniden J vizesi alabilirsiniz, bu bir problem degil.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ibuypower, içinde söyledi: J1 waiver (2 years rule) - J1 vizesinin 2 yil kuralini kaldirmak

    @crazycells Çok teşekkür ederim değerli zamanınızı ayırıp cevap verdiğiniz için. Benim j1 vizem ağustos 2023 gibi bitecek. Waiwer belki sonuçlanır. Sonuçlanmazsa da F1 başvurusu ile waiver paralel olarak devam edebilir değil mi ? Muhtemelen waiwer F1 sonuçlanmadan belli olacaktır. Bir de waiver için açıklama kısmına h1b süreciminden mi bahsetmeliyim eğitimi mi yazmalıyım hangisi en sağlıklısı olur acaba ?

    isterseniz yanlis bir sey yapmamak icin @Turquoise-Horizon ile de gorusun. Cunku 2-3 farkli isi ayni anda yapmaya calisiyorsunuz.

    Elif Hanim "Change of Status" basvurularinda yillardir %100 basari ile calisiyor 🙂 son asamada COS'un onaylanmasi icin waiver'in gerektigi bilgisini de kendisinden aldim zaten.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ozgee, içinde söyledi: J1 waiver (2 years rule) - J1 vizesinin 2 yil kuralini kaldirmak

    Merhaba !

    2023 green card talihlisiyim ve suan J-1 vizem ile Amerika'da bulunmaktayım.
    Su konuda kafam karısık. J-1 waiver'a tabi olup olmadıgımdan tam olarak emin degilim. Cunku J-1 formumda 2 yıl kuralına tabi degil sıkkı işaretliyken, pasaportumdaki vizemde iki yıl kuralına tabidir yazısı mevcut. Buradaki bir avukata mail atıp sordum ve evrağımı inceleyip iki yıl kuralım olmadıgını soyledi. Ben yine de emin olmak istediğim için, Konsoloslugun sitesindeki Waiver bölümünde bulunan Advisory Opinion Request basvurusunu yaptım ve bir ay önce evraklarımı yolladım ve ulastı gozukmasıne ragmen 1 aydır geri donus alamadım.
    Advisory Opinion Request konusunda deneyimi veya bilgisi olan var mı? Geri donus sureleri, mail ile mi donuluyor vs?
    Simdiden Tesekkurler! iyi haftalar!

    "Advisory Opinion" almaniz dogru olmus, genelde vize veya DS-2019 formunun bir tanesinde isaretliyse 2 yil kuraliniz var gibi dusunebilirsiniz; ama DOS'un waiver birimi yok diyorsa bu mektubu bir sonraki basvurunuzda kanit olarak sunabilirsiniz.

    Evet, size cevabin ulasmasi 2-2.5 ayi bulabilir maalesef, o nedenle biraz daha beklemeniz gerekecek. SASE zarflari gonderdiniz degil mi? Sonuc o zarfta size gonderilecek ama sonucu -eger dosya numaraniz varsa- suradan kontrol edebilirsiniz:

    Eger dosya numaraniz yoksa birkac hafta sonra su email adresine email gonderip dosyanizin durumunu sorabilirsiniz:

    [email protected]

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @mertbayar, içinde söyledi: J1 waiver (2 years rule) - J1 vizesinin 2 yil kuralini kaldirmak

    Basta @crazycells olmak uzere herkese yardimlari icin cok tesekkur ederim. 13 Eylul itibari ile dosyam onaylandi ve 28 eylule kadar mail ile elime gecicekmis waiver im. Cok mutluyum hepinize bol sans ve bol sabir diliyorum

    gozunuz aydin 🙂 vize basvurunuzda bol sanslar.


  • @crazycells Selamlar. Amerikada arastirma "research" yapan bir tip doktoruyum. Crazycells bana inanilmaz yardimci oldu. Ben de onun soylediklerinin uzerine ekleyeyim yol gostermesi icin.

    Eger tip doktoru olarak ECFMG sertifikasi aldiktan sonra asistanlik programina J1 ile yerleşirseniz bu bildigim kadariyla physician J1 olarak gecer ve waiver NOS ile yapilamaz, "underserved area" olarak tabir edilen yerlerde 3 yil calismaniz gerekir waiver yapabilmek icin. (Bunun istisnasina samimi bir doktor arkadasimda sahit oldum. Bazi universiteler bir sekilde bunu waive ederek H1'a gecirebiliyor ama cok istisnai bir durum sanırım).

    Eger reserch icin J1 alırsanız, NOS ile waiver yapabilirsiniz ki esim ve ben su anda bu islemi yapiyoruz GC icin. Umarim bir sikinti olmaz ama sotun yasarsak olursa bu mesaji guncellerim.


  • Bu ileti silindi!

  • @crazycells
    cok cok tesekkur ederim acıklayıcı yorumunuz için!
    -Evet case numberım var, Agustos 7 den beri Received gozukuyor. hala beklemedeyim..
    -SASE zarfını anlamadım tam olarak ,nedir?



  • @SAYIM-GÖKYAR
    Malesef boyle bir seyden haberim yoktu.
    waiver birimine yolladım,yani internetten basvurup cıktıları alıp yonergedeki işlemlerde yazan adrese yolladım direk. Yönerge dısında özel bir sey yapmadım. Sorun yaratır mı bu durum?


  • @ozgee Ben tek zarf yolladim. Plana gore bu zarflardan birisi ile evraklarimizi aldiklarina dair bir bildirim yollayacakalardi bana. Ikincisi ile de Favorable Recommendation Letter'in bir kopyasini ileteceklerdi (bana). Hicibirini yollamadilar. Teknik olarak zarflar anlamsiz yani. Olmasa da sorun olmamali. Tas devrinden kalma bir yontem oldugu ve koskoca disisleri bakanligini bir zarfa muhtac gosterdigi icin, artik uygulamiyor olabilirler. Muhim olan sistemden durumunuzu takip etmeniz gerisi dert degil. Kolay gelsin.


  • @SAYIM-GÖKYAR
    Cok haklısınız, ben de aynı sekılde dusunuyorum. Cok cok tesekkur ederim!


  • Bu ileti silindi!

  • Iyi aksamlar,

    30/1/2019-29/01/2020 tarihlerinde J1 ile arastirmaci olarak Amerikada kaldim. Suan yeni H-1B vizesine basvuracagim. Bu durumda waiver almama gerek varmidir?


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

109
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum