Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Konuyu forumda aratınca bilgi göremedim, 529 planı kullanan var mı ? varsa hangi eyaletten aldiniz, hangi eyalet daha avantajli . Bilgisi olan varsa ve paylaşır se sevinirim. Tesekkurler

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @cnpist bu planı amerikada olmayanlar bilemez ki sadece amerika da yaşayan insanlar ancak yardımcı olabilir. @crazycells @MySea @FreeWoRLD @knnrn @arnblt


  • biliyorum . yeni baslik olduğu için herkes görecek ve konuyla ilgili bilen birisi yazacaktır diye kimseyi taglemedim.


  • 529 college savings plan. Detaylari eyaletten eyalete degisebilir. Ana hatlari soyle:

    Vergilendirmeden maasinizdan bu plana aktarma yapabilirsiniz. Genelde aileler cocuklarinin ilerideki kolej masrafini karsilamak icin bu plana yatirim yaparlar. Cocuk uygun bir koleje gittigi zaman vergilendirme olmadan bu plan ile okul ucreti, kitaplar gibi masraflarini oder. Eger ileride okula gitmezse veya sartlara uyan bir okula gitmezse, parayi nonqualified sekilde cekebilir ama bu defa hangi vergi diliminde geliri varsa ona gore vergilendirilir ve 10% penalty kesilir.


  • teşekkürler. sorum hala aynı, kullanan var mı, kullandiniz ise hangi eyaletten kullandiniz, avantajli olabilecek bir eyalet var mı ? tekrar teşekkürler kullanipta bilgi verenlere.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @cnpist, içinde söyledi: 529 Plan

    Konuyu forumda aratınca bilgi göremedim, 529 planı kullanan var mı ? varsa hangi eyaletten aldiniz, hangi eyalet daha avantajli . Bilgisi olan varsa ve paylaşır se sevinirim. Tesekkurler

    Çocuğun veya torunun eğitimi için vergi avantajlı para biriktirmeyi sağlayan bir birikim hesabı. Biz de çocuğumuzun üniversite masrafları için böyle bir hesap açmayı düşünüyoruz.

    Hangi eyalet sorusunu anlayamadım? Eyaletle ilgili bir şey değil. Herhangi bir bankadan veya yatırım şirketinden alınabilir. Beneficiary olarak çocuğunuzu, kendinizi veya başka herhangi birini seçebiliyorsunuz.


  • Eyaletle ilgili birsey. Bazi eyaletler, deduction yaprken sadece o eyaletteki in-state yatirilan paraya izin verir. Bazilari ise diger eyaletlerdekilere de izin verir. O yuzden yatirim yaparken bulundugunuz eyaletin 529 account mevzuatini inceleyin. Tabii ileride okulu secerkende okulun bulundugu eyaletin kurallarina bakmaniz lazim.


  • Eyaletlerin yaptigi bir yatirim turu, kullananlar var ise fikirlerini lmak istedim acikcasi. Kimi eyaletlerin programlari daha iyi lakin bunu bankalardan değil direk eyaletten almak her halikurda daha iyi. Her banka ve yatirimci konuya hakim ama iş eyalette bitiyor, diğerleri araci kurum durumunda. Ben kullanan varsa tecrübelerini öğrenmek istedim 🙂


  • Yaklasik 6 aydir bir yatirim sirketinin collage savings (plan 529) departmaninda calisiyorum. Bu konuyla alakali biraz bilgi vermek isterim. Zira; bu sure zarfinda Amerikada yasayan tum koklu ailelerin, akilli insanlarin kesinlikle ve kesinlikle yeni dogan cocuklari icin bir 529 hesabi actiklarini gozlemledim. Amerikadaki her arkadasimizin bu konuda fikir sahibi olmasini ve varsa cocuklari icin bir egitim yatirimi olusturmasi isterim, bu, sonraki kusaklarimiz icin faydali olacaktir.

    Oncelikle 529 Plan nedir kisaca bahsedeyim;
    529 Plan amerikan vadandaslarinin ya da green card sahiplerinin cocuklari icin olusturduklari tax avantaji saglayan egitim hesaplaridir.

    Bu hesaplarin bir cogu eyaletler tarafindan desteklenir. İleride elde edeceginiz tax avantajinin yanisira bugun de eyalet nakit katkisi ve ya eyalet vergi muafiyeti gibi cesitli avantajlar elde etmeniz mumkundur. Hesap olusturmak oldukca basittir. Online hesap acabileceginiz gibi, mail yoluyla da basvuru yapabiliyorsunuz. Hesap olusturmak icin cogunlukla 25$ gibi cuzi rakamlar gerekmektedir. Aylik periyodlarda yatirabileceginiz gibi yillik toplu olarak da para yatirabiliyorsunuz. Hesaplar genelde bir hesap sahibi; account holder bir de faydalanicidan; beneficiary olusuyor. Ama isterseniz aile trust ya da custodial gibi ihtiyacina gore farkli hesap turleri de bulunmakta. Yatirdiginiz paralar, hesabinizin bulundugu sirketin yonetimindeki portfoliolarda degerlendiriliyor. Portfolio secimini sirketler genelde hesap sahibinin tercihine birakiyor. Paranizi hazir portfoliolara koyabileceginiz gibi, risk oranini sizin belirleyebildiginiz portfoliolari da tercih edebiliyorsunuz.

    Biriken paranin kullanimi 2017 yilina kadar sadece universite egitiminde mumkun iken 2017 de buna k-12 de dahil edilmis. Yani bu parayi vergi odemeden 1. siniftan itibaren egitimin her kademesinde kullanabiliyorsunuz. Para cektiginizde her hangi bir belge ibraz etmek zorunda olmuyorsunuz ancak yil sonlarinda cektiginiz toplam tutari iki kisimda (contribution ve earnings) gosteren 1099Q formu geliyor ve IRS vergi ibrazinizi denetlerse okul harcamanizin faturalarini gostermeniz yeterli oluyor. Eger bu parayi keyfe keder kullandiysaniz bu durumda sadece paranin para kazandigi kisim (earnings) icin vergileri ve %10 federal vergi cezasi oduyorsunuz.

    Bu tur bir yatirim dusunuyorsaniz sayet, ilk is olarak yasadiginiz eyaletin sundugu bir plan var mi diye kesinlikle arastirmalisiniz. Bu yolla mevcut avantajlarin tumune erisebilirsiniz. Bu konuyla ilgili deyinmedigim bir kisim ya da akliniza gelen bir soru olursa bana ulasabilirsiniz ya da bu baslikta sorabilirsiniz.


  • aylık ödeme tutarı için varsa eyalet ve/veya federal düzeyde plana katkının niteliği ne şekilde gerçekleşir, ailenin yatırdığına ek %....., veya ne yatırılırsa yatırılsın aylık/yıllık şu tutarı aşamaz gibi kısıtlar bulunuyor mu? teşekkürler


  • Maryland eyaletinde aylik odeme zorunlulugu yok. Yillik limitler var o da cok dusuk; taxable income'a gore yillik minimum belirleniyor ve ona gore yillik eyalet katkisi aliyorsunuz. Rakamlar soyle;

    $49,999 or less (single) $74,999 or less(joint) $25 minimum $500 katki
    $50,000 - $87,499 $75,000 - $124,999 $100 minimum $500 katki
    $87,500 - $112,500 $125,000 - $175,000 $250 minimum $250 katki

    Elbette baska eylaletlerde farkli olabilir bunlar.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @fatih-duyus, içinde söyledi: 529 üniversite tasarruf planı (college savings plan)

    aylık ödeme tutarı için varsa eyalet ve/veya federal düzeyde plana katkının niteliği ne şekilde gerçekleşir, ailenin yatırdığına ek %....., veya ne yatırılırsa yatırılsın aylık/yıllık şu tutarı aşamaz gibi kısıtlar bulunuyor mu? teşekkürler

    evet, bu tur uygulamalar, kisitlamalar ve diger sartlar eyaletten eyalete degisiyor. O nedenle direkt su sayfadan genel bilgileri alip:

    daha sonra da yasadiginiz eyaletteki ilgili sartlari inceleyin.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

102
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum