Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Soru: Turkiye'de veteriner olan biri ABD'de calisabilir mi?
    Cevap: ABD'de veterinerlik yapmak icin bazi denkliklerin saglamasi gerekecek. Bu yol uzun ve masrafli olabilir... Ben genel anlamda bildiklerimi yazayim, zaten bilgisi olan arkadaslar daha cok ve ayrintili bilgi verirler.

    ABD'de veterinerlik okulu genelde (turkiye'dekinden farkli olarak) universitenin ustune okunan bir okuldur. Genelde biyoloji ile alakali bir bolum bitirdikten sonra ogrenciler bu okullara giderler ve "Doctor of Veterinary Medicine" DVM derecesini alirlar. Bu dereceden sonra calismak istedikleri eyaletin sartlarina gore NAVLE (North American Veterinary Licensing Examination) ve eger gerekiyorsa baska sinavlari alirlar. (Eyaletlerde eyaletlere bu sartlar degisebilecegi icin calismayi dusundugunuz eyalete ayrica bakmanizi tavsiye ederim) Bu sinavlari gecip lisans alirlar ve o eyalette calisirlr. Genelde lisans aldiktan sonra bir sure intern olarak calisirsiniz, daha sonra da bir pozisyona basvuru yapabilirsiniz.
    su ilgili site: https://www.icva.net/navle-general-information/

    Eger ABD disinda bir ulkeden veterinerlik lisansiniz varsa (ki sizin durumunuzda oldugu gibi), o durumda Educational Commission for Foreign Veterinary Graduates (ECFVG) sertifika programina katilip, ABD'de kullanabileceginiz bir lisansa sahip olabilirsiniz.

    Bu lisansa sahip olana kadar, veterinary technician ya da veterinary assistant olarak gecici isler bulmaya calisabilirsiniz.


  • türkiyeden veteriner diploması olup abd de denklik alan var mı arkadaşlar ?


  • Bende almayı dusunuyorum ama cok asaması var , asamalar gecmek kolay degil ama gectikten sonra tum bu pahalı sınavları kapatabiliyorsun ve hayatının kalanında bu sınavlardan gectiğin için bircok yerde kapı sana acılıyor 😃


  • abd dışında bir ülkeden linansınız varsa kısmında verilen linkte 4 adımdan bahsediliyor bu adımların hepsini başarıyla geçtikten sonra ne oluyor ? D.V.M ünvanı size verilmiş mi oluyor (1) ? çünkü aynı sitede biraz takılınca veterinerlik iş ilanlarını gördüm ve hepsinde D.V.M ya da üzeri bir derece falan istiyor ayrıca diyelimki iş ilanlarında belirtilen dereceyi aldık amerikaya kalıcı nasıl gidip veteriner olarak çalışacağız (2) ? bide bu lisansa sahip olana kadar asistan ya da taknisyen olarak çalışabilirsiniz yazılmış
    bu bilginin doğruluğunu hiçbir yerde teyit edemedim eğer bu bilgi doğruysa nasıl üniversiteden sonra amerikaya veteriner teknisyen olarak giderim(3) ? aklımdaki plan üniden sonra eğer bu teknisyenlik bilgisi doğruysa amerikaya gidip dereceyi alana kadar teknisyen olarak çalışmak hem burdan gelecek parayla hayatı idame ettirmek hemde sınav ücretlerini karşılamak daha sonra derece alınca da veteriner olarak çalışıp hayatıma devam etmek bu planı yapmak için ne tazr yerlere başvurmam nasıl vize falan almam gerekiyor?(4) eğer bunların hiçbirini bilmiyorsanız bir sorum daha var bu soruları amerikan konsolosluğunda birilerine sorarak cevap alabilir miyim(5)?


  • @crazycells durumu genel hatlarıyla güzel özetlemiş ellerine sağlık ben biraz daha özele girip sorulan soruları yanıtlamaya çalışayım birazcıkda olsa katkım olursa ne mutlu bana.
    @Bekir-Öksüz TR den mezun olup amerikadan denklik alan tanıdığım veteriner hekim var kendisi 2011 yılında denkliğini aldı ve o dönemde bunu yapan 8.türk olduğunu söylemişti kendisi 1991 mezunu zor olsada imkansız değil.

    @Sude-Kscog aşamaları biraz açacak olursak aslında 4 aşamadan oluşuyor kabaca;
    1)Diplomanı ibraz ediyorsun AVMA'ya akredite olmasada bir veteriner fakültesinden mezun olduğunu anlıyorlar bu aşamada TR deki mezun olunan okulla yazışıp doğruluyorlar bu aşama 1 yıl kadar sürebiliyor diye biliyorum.
    2)TOEFL a girip gerekli skorları alıyorsun buda mesleğini orda yapabileceğin dil becerisine sahip olduğunu kanıtlıyor.
    3)BCSE(Basic and Clinical Science Examination) sınavına giriyorsun bu sınav test yaklaşık 3-4 saatlik bir sınav internette örnek soruları bulunabiliyor bu sınavlara direk girip geçmek imkansız ama çalışmak için çeşitli web siteleri mevcut tabiki ücretli ama çok yardımcı oluyor.
    4)Bu aşama klinik becerilerin direkt olarak sınava tabi tutulduğu bir aşama 7 bölümden oluşuyor bunlar cerrahi, anestezi vb gibi bölümler hepsinden geçmek gerekiyor ildiğim kadarıyla kalınan aşamalar olursa sadece o aşamalardan sınava girilebiliyor. Bu aşamada gireceğimiz sınav yetkilendirilmiş bir veteriner hastanesinde uzmanlar eşliğinde yapılıyor.
    NOT: 2012 yılına kadar süreç bu şekildeydi 2012 yılında bir değişiklik yapıp 4 . aşamadan önce bir cerrahi formu doldurma zorunluluğu geldi bu forma 5 tane operasyona girmiş olmanız gerekiyor ve bunlardan 1 tanesinde baş cerrah siz olmalısınız ve bu bir ovario-histerektomi olmalı 5 operasyonun beşide ohe olabilir sorun yok ve bunu bir hekimin imzalaması gerekiyor.
    NOT2: Bu süreçlerin hepsinin total maliyeti yaklaşık 8000-10000 dolar civarında ve bunların hepsini geçtikten sonra amerikada mezun olan bir insanla aynı oluyorsunuz sonrasında tabi sizinde onlar gibi board sınavlarına girip çalışmak istediğiniz eyalette yetki almanız gerekiyor yanlış bilmiyorsam eğer NAVLE zorunluluğunu kaldırdılar.

    @ahmetkevlar sizin sorularınıza gelecek olursak biz zaten hali hazırda DVM ünvanına sahibiz yani ülkelere göre ünvanlar değişiyor TR de Veteriner Hekim UK de Veterinary Surgeon US de DVM(Doctor of Veterinary Medicine) ama tabi bizim amerikada denkliğimiz olmadığı için o aşamaları geçip denklik almadan o unvanı kullanamıyoruz. Diğer sorunuz bu denkliği TR den aldınız diyelip amerikaya gidip gelerek (tavsiye etmem çok pahalıya gelir ve daha zor olur) amerikaya nasıl gidebilirsiniz? Bir hastane yada kliniğin size sponsor olması lazım yada amerikalı biriyle evlenmeniz lazım yada DV(diversity lottery) yani çekilişten greencard kazanmanız lazım kısaca yasal bir statü kazanmanız lazım bunlar olmadan denklik bir işinize yaramaz. Diğer sorunuza gelelim amerikada lisanslı teknikerler var çeşitli unvanlarda LVN, CVT gibi birde hiçbir diploma olmadan çıraklıktan öğrenen insanlar var hepsi yasal bu bağlamda benim bilgim var ama diplomam yok diyeceksiniz ve iş bulabilirsiniz hiç sorun olmaz . Sonraki sorunuz işte tam olarak benim yaptığım şey ben geçtiğimiz 3.5 yıldır teknisyen olarak bir iş buldum ve bir avukat tutarak süreci başlattım ordaki işverenim bana sponsor oldu ve bu ayın sonunda mülakata girip vizemi alıp gideceğim ve denkliğimi alana kadar teknisyen olarak çalışacağım yani tam olarak yaptığım şeyi sormuşsunuz ve bu mümkün ama yinede size sponsor olacak birini bulmanız çok zor. Son olarak bu soruların cevabını benim gibi sürecin içinde olmayan kimse cevaplayamaz muhtemelen konsoloslukta cevaplayamaz sormak istediğiniz bişey olursa yine benimle iletişime geçebilirsiniz.
    NOT:Bu işlerin görece en kolayı çekilişten greencard kazanıp orda iş bulmak teknisyen olarak çünkü diğer yolun bana maliyeti 3.5 yıl 7000 dolar bol bol sinir stress vb

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Yakup-Turkmen elinize saglik.


  • @crazycells rica ederim hocam ne demek sizin verdiğiniz emeklerin yanında küçük bir katkım olduysa ne mutlu bana


  • @Bekir-Öksüz ABD de egitim almis ve oradan akrediteli veteriner tanidiginizi yazmissiniz. Bana iletisim bilgilerini verebilirseniz cok memnun olurum. Bir tanidigim Turkiyeden ABD ye iki sokak kopegini goturmek istiyor ancak ABD akrediteli bir veteriner tarafindan muayene edilip rapor duzenlenmesi gerekiyormus.


  • @Bekir-Öksüz ABD den akreditesi olan bir veteriner tanidiginiz oldugunu yazmissiniz. Bir dostumuz Turkiyeden 2 sokak kopegini ABD ye goturmek istiyor ancak ABD akrediteli bir veterinerin muayene edip rapor vermesi gerekiyormus. Bu konuda bana yardimci olabilirseniz cok sevinirim. Saygilar
    Instagram da beni halukarmaganart olarak bulabilirsiniz

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Haluk-Armagan, içinde söyledi: Amerika'da Veterinerlik

    @Bekir-Öksüz ABD den akreditesi olan bir veteriner tanidiginiz oldugunu yazmissiniz. Bir dostumuz Turkiyeden 2 sokak kopegini ABD ye goturmek istiyor ancak ABD akrediteli bir veterinerin muayene edip rapor vermesi gerekiyormus. Bu konuda bana yardimci olabilirseniz cok sevinirim. Saygilar
    Instagram da beni halukarmaganart olarak bulabilirsiniz

    Su basligi incelemenizi tavsiye ederim:

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/305/amerika-ya-evcil-hayvan-götürmek


  • @Yakup-Turkmen Detayli bilgiler icin tesekkurler 👍


  • Merhabalar new Jersey eyaleti veya yakın eyaletlerde Türk veteriner var mı acaba. Bilen arkadaşlar yazabilir mi teşekkürler


  • @mardin47-47 Bunu öğrenebildiniz mi acaba ?


  • @Yakup-Turkmen Hocam size bir konuda danışmam gerekiyor görüşebilir miyiz?


  • @mfkoseee yok kimse bilmiyor galiba


  • Merhaba Türkiye de AVMA uygunluğu olan üniversitelerin veterinerlik fakültesinden mezun olmak ABD’de veteriner olmak için neleri kolaylaştırır? Diğer üniversitelerden mezun olmaktan farklı olarak ABD de avantajı nedir?


  • @mardin47-47 Evet New Jersey'de calisan bir turk veteriner biliyorum. Neden sordunuz?


  • @simgeas Eger AVMA accredited veteriner okullarından birini bitirirseniz ECFVG programını gecmeniz gerekmiyor. Sadece Navle'yi geçip, state lisansı aldıktan sonra veteriner olarak çalısmaya baslayabilirsiniz. www.avma.org websitesinde okulların isimleri var.


  • arkadaşlar merhaba, istanbul üniversitesi laborant ve veteriner sağlık bölümü mezunuyum. amerika'da veteriner teknikerliği veya veteriner yardımcılığı yapabilir miyim? bilgisi olan varsa yazabilir mi lütfen? teşekkürler şimdiden.


  • @busrasacan Evet Amerikada vet tech olabilirsin. Bazi eyaletlerde lisansin olmasi lazim teknisyen olmak icin. New York ta lisansin yoksa, vet assistant olabilirsin sadece. Suan New Jerseyde lisans gerekmiyor teknisyen olmak icin. Veterinerlere ve teknisyenlere cok ihtiyac amerikada. Eger calisma iznin varsa, cok kolay is bulabilirsin.


Benzer Başlıklar

  • 8
  • 138
  • 27
  • 154
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

109
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum