Bugün Healthpass /Travelpass Türkiyeye seyahatte kullanabilirmiyim araştırması yaparken , QR kod sıkıntısı ile karşılaştım. Aşı olduğumuzda bize sadece CDC nin aşı kartını verdiler. Sadece o kadar . Oda aylar geçtikçe yazılar silinmeye başladı. Allahtan ilk günlerde temiz bir digital kopyasını almıştım. Türkiyedeki Healthpass kullanamıyoruz. Çünkü aşıyı Abd de olduğumuz için sisteme yada uygulamaya giremiyorum. Ayrıca uygulama sadece bilgisayar yada bazı antroidlerde çalışıyor. IPHONE da ne yazık ki kullanılamıyor. IATA Traveler pass üzerinden deneme yaptım .O uygulamada sadece AB ülkeleri ve Singapore kullanıyor. Sonra ABDde bu QR code ve Health pass uygulaması bulurmuyum diye araştırma yaptım. Daha dehşet verici bir yasakla karşılaştım. Bazı eyaletler ve bunlardan birisi de Florida bu tip uygulamalara yasak koymuş vede Vali buna öncülük yapmış. Hangi eyalette yasaklı olduğunu aşağıdaki linkten görebilirsiniz.
https://www.usnews.com/news/best-states/articles/which-states-have-banned-vaccine-passports#fla
Örnek olarak Florida ile ilgili metin aşağıdadır.
Florida'da Aşı Pasaportları
Bu eyalette aşı pasaportları yasaklanmıştır.
Cumhuriyetçi Vali Ron DeSantis, aşı pasaportlarıyla ilgili bir kararname çıkaran ilk valilerden biriydi. 2 Nisan'da yayınlanan eylemi, hiçbir eyalet hükümet kuruluşunun "bir bireyin COVID-19 aşı durumunu üçüncü bir tarafa onaylamak amacıyla aşı pasaportu, aşı geçişi veya diğer standart belgeler" vermesine izin verilmemesini emretti. Emir ayrıca, işletmelerin bir işletmeye girmek veya bir işletmeden hizmet almak için benzer belgeler talep etmelerini de yasaklar. DeSantis, Mayıs ayı başlarında eyalet Yasama Meclisi'nden Ulusal Devlet Yasama Organları Konferansı tarafından açıklanan benzer bir yasa tasarısını da imzalayarak yasalaştırdı.