Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Avustralya'da bir ömür böyle geçti...

Pasifik
388 32 32.8k 42

• @sir-altan Abi hayat akip gidiyor. Ilk ABD'e geldigimiz gunu daha dun gibi hatirliyorum... Yillar gecti ustunden. Sizinki cok daha fazla zaman olmus. Artik ne Turkiye eskisi gibi nede bulundugumuz ulkeler... Bizde artik oyle genc degiliz! Boyle bir hayat iste, yasayip gidiyoruz....

• @sir-altan Yillarca AUS hayalini kurdum, sonra sansimi denemek icin gocmenlik basvurusundan once puan hesaplanan klavuzu doldurdum. O kadar dusuk cikti ki puanim basvuru param yanar diye vazgectim. Sonradan eyalet sponsorluklarinin oldugunu duymustum ama hevesim kacmisti bir kere. Burada vatandas olunca yine de gidip gormek istiyorum. Kimbilir belki bir gun.

• ....belediyede calisirken iki gun elektrikcilik kursu gorduk,ilk yardim kursu gorduk,yanginda kurtarma ve yangin sondurme kursu gorduk,elektrik kursu elektrikli aletleri test yapma amacliydi,baska seyler icinde biraz bilgimiz oldu..work cover diye zannediyorum isimli kurulus var is kazalarini onlemek icin is yerlerini denetler,,,is yerlerinde belli yillara eletrikli aletlerin testleri yapilmasi lazimdir....belediye icinde bir cok elektrikli aletleri test yapmam icin gorevlendirdiler.
    .....sefim george ile bir temizlik malzemesi satan dukkana gitmistik,dukkan sahibi ve bir bayan var,tanistik, george arasira burdan belediye icin temizlik malzemeleri aliyor, adamin fiatlari biraz pahali,mesuliyet var...

...belediyeninn yine ozurlu kisileri baktiklari bir binasi var, work cover buraya gelip inceleme yapacakmis, gun veriyor,aman altan sen sabahleyin oraya git butun elektrikli aletleri test yap dediler,binanin gorevlisine haber vermisler hazir beni bekliyorlar,sabahleyin makineyi alip gittim,sef hos geldin dedi,, temizlik malzemeleri satan dukkanda gordugum bayan burda,burda calisiyormus, sefi sabahleyin elektrikci gelecek demis, kadin beni gordu sefine donup ya ben bu adami taniyorum bu elektrikci degil belediyede temizlikci, biliyorum ben onu diyor,sefi bir sey soyleyip kadini gonderdi, bende gulmekten yere yatacaktim,neyse tum aletleri test yaptim bir su isiticisi urn deriz kahve ve cay icin sicak su kazani diyelim, testte negatif cikti green kart yapistiramadim ve adama bunu bir muddet ortadan kaybet dedim.

....aileden uzaklarda olmak bazen zordur. baldizimin esi benden 2 yas buyuk rahatsizdi, 2001 yilinda vefat etti, gec haber aldik, 2002 yilinda benle yasit olan kayinbirader, bir kac ameliyat gecirip vefat etti,gec haber aldik, 2003 yilinda kayinpeder bir hayli yasliydi o vefat etti 3 yil ust uste acilar yasadik..

meshur ingiliz sozu vardir --make ends meet--bizde soyle boyle biraz asagi biraz yukari bir omur gecirdik sayilir,bazen her seyler dengeli oldu,bazen maddi sikintimiz oldu,ama sonunda guzel gunlere geldik sayilir.

yine meshur bir ingilizce tekerleme vardir,manasini hala cozmus degilim..---put your money,where your mouth is.----

.....belediyede calisiyorum bir tane mekodonyali casual calisan var kiralik eleman 6 aydan fazla calisti, bir gun ya altan benim permanent olma sansim yokmu dedi,george ile konusayim dedim , george a bahsettim iyi caliskan adam dedim falan filan iyi oyleyse permanent yapalim dedi, george depo sefine gidip, eh biz mekadonyaliya bob derdik takma isim bobu kadroya almak istiyorum diyor,depo sefi dusuneyim diyor, bir gun sonra depo sefi bizim ofise gelip, george ben dusundum tasindim size bir degil iki eleman lazim diyor,adam sanki bizim isimizi bizden daha iyi biliyor,baska kisimda calisan bir adamin oglu varmis belediyeye almak icin firsat bekliyorlarmis,eh george ne desin sef oyle diyor,24 yasinda bir ayyasida kadroya kattilar cocuk temizlikten anlamaz torpil var tabi, george mulakat yapiyor, mecburen cocuga top puan veriyor....daha sonra cocugun babasinida kadroya alip boss yaptilar,bir muddet sonrada depo sefi ve cocugun babasini mecburi izine gonderip islerine son verdiler,belediyeden izinsiz ozel detektif kiralayip sendikaciyi takibe aldirmislar, fatura gelincede iki adami gonderdiler.

.....bir zaman gecti ekibimize 3 eleman daha lazim dediler lokal gazeteye ilan verildi, bu sefer hindistanli boss var onunla calisiyorum, bir kac kisiye mulakat yapiyorlar,bir tane irakli bir ozi birde vietnamliyi beyeniyorlar, irakli temizlikten anliyor, benim yasima yakin, adam sonralari bas belasi oldu,ozi adam iyi delikanli karisi birakmis iki cocuguyla kalmis suya sabuna karismaz....vietnamli zayif ince ufak tefek bir adam takma adi jimmy, adam tiyatroda rol yapsa yuzde yuz oskar alir yani, o kadar cok saf koylu numarasi yapiyorki, jimmi yarin senin istirahat gunun ise gelmiyeceksin, oglen olur ,jimmy gelir altan ben yarin ise gelmicem dimi evet jimmmy, paydos zamani olur jimmy yine gelir altan ben yarim gelmiyorum degilmi, evet jimi yarin evde kal... adam 5-6 ay kadar tam saf koylu rolu yapti,vietnamdan tekneyle filan kacmislar falan filan, 6-7 ay sonrada saf jimmy gitti kurt jimmy geldi.

.....iraklida karisindan ayrilmis oglu hapisteymis, mahkeme salonunda polisler dovmus filan,galiba biraz bagimliymis metadon kullanip vaz gecmis,adam bir gun efendi oluyor guzel guzel konusuyor,ertesi gun kucuk cocuk gibi sex manyagi,nerden buldunuz boyle adami diyorum, 3 aylik deneme devreleri var.3 ay sonunda bu adam nasil diye bana sordular gonderin problem yaratir dedim,george birakin calissin dedi....
    ......ofisin yaninda marangoz hane var, benim malzeme depom var depoya yuruyorum birisi irakliyi kizdirmis, serit testere var acti dugmesini testereyi calistirdi, parmagini uzatiyor kesicem kendimi diyor adama zor yapistim bir elimle testereyi kapatmaya calisiyorum diger elimle irakliyi tutuyorum,neyse uzaklastirdim adami basladi cocuk gibi aglamaya, kafada yalnis olan bir seyler var, diger arkadaslara anlattim, biraksaydin kesseydi kendini dediler, belediyey epey problem verdikten sonra,istifa edip gitti..kalin saglicakla.

• @sir-altan Guzel gunlere gelelim, gergin gunleri gecelim :)
    Balik tutma, cadir kampi?

• ..bu gun biaz kampa gidelim ve balikcilik yapalim...

.arkadasim var deli dolu,bazen komputeri karisir,uzun yillar aile dostlugu yaptik,ayni is yerinde calistik,kampciligi ogrettim benimle ayni yere geldi..eh kiyidan oltayla balik tutmak zor oluyor,arkadasim 3 metrelik bir dingi aldi aluminium sandal...bir gun sandalin capasini kestirmis yukari cekememis.calistigimiz is yerinde kursun potasi var, zaman zaman kursun eritilip bazi demirler uzerine akitiliyor veya suruluyor,arkadasim 3 litrelik filan bir teneke yuvarlak konserve kutusu buluyor,potayi isitiyor ve tenekenin icini kursunla dolduruyor ona gore halka yapiyor.
    ....kamp yerindeyiz baliga ciktik ben capa yerine koca kursun tenekeyi alip asagi saldim gol derin degil ama dip belki camurdur cok yumusakdir,sandalda 6 beygirlik motor var.bir kac balik ya tuttuk ya tutmadik hadi bakalim bir yer degistirelim capayi cek altan,ben sandalin onunde capayi yukari cekecegim gelmiyor mubarek, cekemiyorum arkadasim gel yardim et diyorum, mubarek kursun kutusu asagida batmis ,iki kisi cekemiyoruz,arkadasim dur diyor simdi motoru calistiririm ve yavas yavas gideriz capa da kurtulur.motor calisiyor arkadas hafif hafiz gaz veriyor ama sandal yerinden kimildamiyor,capa diye kullandigimiz kursun tenekesi gomulmus iyicene... mecburen capanin ipini kestik oyle hareket ettik. hatirladikca gulerim..

......golun bir ucundan okyanusa yol vardir bir kopru altindan gecince 500-600 metre sonra okyanusa cikilir.yine ayni kamp yerindeyiz arkadas geldi hadi baliga cikiyoruz, iyi cikalim,indirdik sandali,boat indirme rampalari var,ataladik sandala, hey arkadas nereye gidiyorsun aciga gidecegiz altan merak etme cok acilmayiz,sandalda can yelegi filan yok, 3 metrelik sandal ile okyanusa cikiyoruz,acildik biraz,attik kancayi attik oltalari ama kucuk kucuk baliklar yemi alip kaciyorlar,benim oltaya bir tane karabatak kusu yakalandi, neyse yavas yavas sandala cekip kusu oltadan kurtardim.
    .....denize aciliriz o mubarek sinekler deniz ortasinda bile insani bulurlar, hayret ederim koku mu alip geliyorlar o kadar uzaga nasil ucuyorlar.okyanusta kismet yok hadi geri donelim, zaten yaptigimiz delilik,gol tarafina gelirken adeta bir kanal haline geliyor ve buyuk dalgalar burda kiriliyor,kucuk kucuk dalgalarla kopruye dogru gidiyoruz, son dalgaya geldik ben yine sandalin ucundayim galiba 4 metre kadar havaya kalktik ve asagiya indik,dalganin son kirilma noktasiymis.

......yillar sonra ayni arkadas daha buyuk bir tekne aldi,karavan parkinda sabit karavan aldi,ben yine cadir kuruyorum bir sabah saat 5 filan oglumda var, arkadas cadirin onune gelmis hey kalk hadi baliga gidiyoriz,hazirliksiziz, iyi dedik oglum ben arkadasin iki oglu bes kisi indirdik motoru ve acilmaya basladik, arkadas bir kac yerde iyi balik yakalamis onu cps e kaydetmis, motorla ayni noktaya gidiyoruz,sabahin korunde ne ekmek yemisiz ne cay icmisiz yanimizda yiyecek bir sey yok,acildik biraz yine ayni hikaye bir kac yer degistirdik,balik yok, okyanus calkalanmaya basladi, okay geri donuyoruz, deniz salladikca salliyor,benim midede basladi sallanmaya zaten ac karnimiza ciktik, biraz gecti arkadasin oglu kenardan egilip midesini bosaltmaya basladi, daha sonra ben daha sonra digerleri,korka korka sahile geldik, deniz iyicene kabariyordu, zaten tekne indirme yerinde hic romork yoktu yani kimse baliga cikmamis demekki hava durumunu biliyorlardi.....balik yerine denize midelerimizi bosaltip geri geldik.

......daha evvelinde kucuk sandalla golde bir miktar balik yakalamistik ama baliklar kucuk,tekne indirme yerinde balik temizleme tasi ve muslugu var,oraya gitsek birileri gorup hakli olarak soylenebilirler,aldik baliklari gol kenarinda tenha bir kisma gittik baliklari temizliyoruz, suyun derinligi 10 santim bile yok, arkadas eliyle baligi suyun icinde salliyor, tak diye eline bir sey saldirdi ama goremedik,kenarda kucuk bir tas var,arkadas baligi yikiyor benim elimde bicak suya bakiyorum bu sefer yine bir eels yilan baligi arkadasin eline bir kac dis atti, kucuk eels tasin altina saklanmis balik yemek istiyor..

.benim kamp taptigim parkta elektrikli cadir yerleri vardi elektriksiz cadir yerleri vardi,devamli karavanda yasiyan insanlar,karavani olupta hafta sonlari gelen insanlar filan,elektrikli yer kiralayanlar kucuk buz dolaplarinida getiriyorlardi,elektrikli pisirme ocaklari filan..... biz elektriksiz yerde cadir kuruyorduk, esky denen buzlugumuz var,iki gunde bir buz alip icine koyariz, gaz tupumuz var, benim iki ocakli ocagim vardi ayni anda iki ocagi kullanabiliyorduk iki sey pisirebiliyorduk,geceleri icin pek lamba kullanmadim baterili luks lamba vardi arasira sarj ediyorduk,kucuk mangalimiz vardi,kamp yerinde mangal yakanlar cok az olurdu millet daha cok gazli ocaklar kullanirdi....

• ...konunun basindaki yasli adamin kizi turkiyeden teyzesinin oglu ile evlendi,3 cocuklari oldu ama evlilik bir turlu rayina oturmadi kavgalar, kadinin babasinin evine gelmesi,kocasini evden kovmasi filan bir kac sefer kendim baristirdim.damat iyi cocuk ailesine duskun,tek kisi calisiyor,,,,bir gun sohbet ederken ,bana amca der amca burda esimin ailesi cok karisiyor onun icin mutlu olamiyoruz,baska bir sehire tasinirsak iyi oluruz diye dusunuyrum dedi....tecrubemiz var bak aslanim iki gonul bir olursa samanlik seyran olur diye bir soz vardir,boyle kavgali gurultulu hayatla nereye gitseniz kavganiz bitmez dedim, yok yok amca, ben cok dusundum adelaide sehrine gitmek istiyorum , dedi, hayirli olsun dedim.kabahatin buyugu aslinda arkadasin kizinda,,,, 2000 yilinda ev fiatlari yukseldi,burdaki evlerini satisa koydular yan komsu oglu icin dusunuyormus hemen istenilen fiati verdi,,,, genclerin ev borclari odendi ve adeladie sehrinde borcsuz ev alacak hale geldiler....

..esyalarini filan satip tasindilar 6 ay deneme suresi burda yapabilirmizyiz gerimi doneriz,sydneyde ev satinca geri gelip ayni yerlerden ev almak cok zordur,,,,arkadasimin kizi bir kii sefer kocasini birakip babasinin yanina geldi yine geri gitti,yani baska bir sehire tasinmakda ev kavgalarina care olmamis.
    ..yil galiba 2003 olacak eh hadi bizde bir adelaide sehrine gidelim hem sehri goruruz hemde yegenimi dedim, arkadasimin cocuklari yegenlerim sayilir,yillarca iyi dostluk yaptik.. adelaide sehri 1600 km uzaklikta, eskiden koy gibi sehir derlerdi,tabi zamanla buyudu, genel olarak emekli insanlarin yeri denebilir...sydneyden cikmadan yollarda nerelerde kalacagimi programladim, o zamanlar gps filan yok belki telefonlarda vardi,belkide benim icin lukus du,yarim masayi kapilyacak gibi olan yol haritasiyla gidiyorum,,,,arabamda su isiticisi ve termosum her zaman bulunur yani yola ciktigimiz zaman durdugum bir yerde kahvemi icebilirim.

.....sabahin erken saatinde yola ciktim, bu defa yine oglumun 8 silindirli ford arabasini aldim o zamanlar benzinin litresi bir dolar filandi,,,,ilk etapta durmadan 400 km yol yapip yol uzerindeki bir kasabaya geldim galiba holbrook isimli olacak,yol kenarinda bir park var park icinde bir yere koca bir denizalti yerlestirmisler,dunya savaslarinin birinde her halde bu kasabadan kahraman bir denizalti kaptani cikmis, onun icinde deniz altiyi buraya getirmisler,icine girilmiyor tabi,ustune cikip resim filan cektim,araba parki dinlenme yeri gibi,benzin doldurduk,bir iki kisiyle sohbet ettim,,,eski zamanlarda ana yollar uzerinde cok kasabalar olurdu,exspress yollar yapilinca ana yollar kasabalarin disindan gecti, yollarda ancak benzin istasyonlari ve macdonald bulunur,her ikiside ayni yerdedir,yine bazi ana yollarda dinlenme yerleri bulunur, park yapmislardir, musluk ve tualet vardir, bazilarinda mangal yakacak yer vardir.yorgun olan buraya cekip bir kac saat dinlenir, zaten yollarda tabelalar vardir uykusuz araba surme, next dinlenme yeri 15 km otede sagda filan diye,kimileri geceyi bu dinlenme parklarindada gecirir.

....hollbrook kasabasinda biraz dinlendim bir iki sey atistirdim ve yola devam,,daha ilerde dometes yetistirilen shepparton diye bir kucuk kasaba var geceyi orda gecirelim dedim,,,demir isinde calisirken bir turk genc vardi bu kasabadan bir kizla evlenip buraya yerlesmisti, hep ustam derdi, adresini bilmedigim icin kendini arama firsatim olmadi, muhit ciftlik bolgesi oldugu icin sanayi isi yok,genc arkadasda mevsimine gore bir arkadasiyla picking yapiyor, yani bahcelerden baglardan meyva sebze topluyor kesiyor, is olmadigi zaman issizlige gidiyor,bazi picking isleri bel kirar,kuvvetli cocuktu bu isde calisarak orda iki tane ev yapmis,,,,muhitte domates yetistiren turk aileler oldugunu biliyordum.....

.. carsi icinde bir karavan parkina yerlestik iki geceligine kabin kiraladim o zaman 55 dolar geceligi fena degil,kucuk kasaba gezilecek fazla bir yeri yok,galiba yakininda nehir geciyor,sulak bolge,dinlendik yuruyus yaptik,kucucuk bir yer evler genellikle ciftliklerde,bir ikiyuz metre yuruyunce yol kenarlarinda daki ciftliklerde hayvanlari goruyoruz.sydneyden spepparton 700 km bir gunde 700 km yaptim..adelaide sehrine giden iki ana yol var, bir tanesi melbourne sehrinin yanindan gecip gitmek, birde yukarlardan gitmek,kendim yukarlardan orta bolgeden gitmeyi tercih ettim.

• ..adelaide sehrine yolculuk..

..shepparton kasabasinda yola cilmadan evvel kocaman yol haritami acip baktim,hangi yollardan gidecegim,orta bolgeden gitmeye karar verdim,bundan sonraki durak mildura denen sehir veya kasaba, daha evvel buraya gelip uzum kesmistik,galiba 500 km lik yol olacak,bismillah dedik ciktik yola, o zamanlar arabalarda blutooot yok, telefon calarsa mecburi kulagimiza goturecegiz,telefonun sarji bitmis, arabada araba sarj aleti var diye ceyranlisini almamistim, sarj aletini cikarip sigaraliga taktim telefonu taktim, ama telefonda hic bir emare yok yani doldurmuyor,allah allah niye derken jeton dustu, bur muddet evvel telefon degistirmistim,ama arabadaki sarj aletini degistirmeyi unutmusum eski charger mis...

..gittigim yol yakinlarinda murray river diye nehir gecer 2500 km uzunlukla australyanin en uzun nehridir, uzerinded iyi tatli su baliklari vardir,nehir kenari oldugu icinde verimli topraklar var ve her taraf ciftliklerle dolu,tarimsal ciftliklerle beraber hayvancilik ciftlikleride var,guzel ve yemyesil bir ortam,yollar bos tabi belki 40-50 km de bir koy bulunur gittigim yol hwy degil freeway da degil bazi yerlerde 100 km yapiyorum bazi yerlerde 40-50 ye dusuyoruz.alisiyoruz yuz km basmaya derken bir koy geliyor, tabelalar 80 yap 60 yap diyor koy icine gelince 40 yap diyor yuz km den 40 a inince sanki uyuyormusuz gibi kagni arabasiyla gidiyormusuz gibi oluyor.,,,

...300 km yol yapinca hem kahve icelim hemde kahvalti yapalim diye swan hill denen kasabada durdum, yol kenarinda dinlenme parki var cektik arabayi, bizim dilde kugu kuslari vardir, ingilizcede de swan diye gecer, bu kasaqbanin etrafinda da cok swan varmis zaten bir gol gibi bir sey yapmislar,cok eskilerde kesfe cikan bir eyalet valisi burda gecelemis, swan kuslari cok gurultu yapiyormus,onun icinde bu kasabaya swan hill ismini vermis.boyle kasabalarda genellikle australyalilar vardir, cogu ciftcidirler koy ise bir benzin istasyonu bir bakkal gazete bayi,bir okul birde kilise bulunur,yani koy lerde cok ev bulunmaz...

..yolculukda ikinci eyaletteyim burasi victoria eyaleti daha sonra south australya eyaleti topraklarina girecegiz....swan hilde oturduk dinlendik,2 saatlik kadar yolum kaldi,kahvemi ictikten sonra yine yola koyulduk, tabi her durdugum yerde eger varsa benzin depomu doldururum,uzun yol ucuz pahali diye bakmam....murray nehrinin uzerinde bir suru kopruler var,nehirin kollari uzerinden geciyoruz yine bir suru irmak ve nehir koprulerinden gectik,kimi yer su baskini olur diye kopruleri cok uzun yapmislar..her taraf yesillik oldugu icin yol pek SIKICI olmuyor, ana hwy ler veya freeway ler uzerinde hic bir sey yoktur,yani fazla gorulecek bir sey yoktur kucuk kasbalar koyler yoktur......

.atesledik arabayi yola ciktik swan hill i geride biraktik,kasbadan cikana kadar 60 km surat verilmis bende 60 a uymus gidiyorum tek bant yol arkamdan koca bir tir korna caliyor, allah allah ne istiyor bu deli diyorum,hmmmm tabelaya bakiyorum yol 80 e cikmis arkamdaki tir gazlasana adam diyor,8 silindir 5 litre motorlu araba var gaza bir yukleniyorum tir golgemi bile goremiyor....geldik mildura kasabasina, daha carsilara girmeden evvel bir karavan parki vardi,orda kalirim diye dusunmustum, yaklasinca tabelasini gordum ve sokaga daldim,yer ayirmamistim adamin kabinleri varmis, iki geceligine kiraladim,yerlestik,boyle kabinlerde her sey vardir,yemegimizi pisiririz,bazilarnda banyo ve tuvalet vardir bazilarinda yoktur,belli bir yerde tuvaletler vardir, mutfak vardir orda yemek pisirilebilinir.... dinlendik, sonra carsiya ciktik,burdada bir ana cadde ve bir kac dukkan var, telefon chargeri lazim telefoncu ariyorum,yok bir tane cep telefonu satan dukkan bulamadim,bizim alis veris merkezlerinde bir kac tane telefoncu bulunur,gordugum insanlara dukkanlara soruyorum, burda yok baska bir merkez var belki orda bulursun diyorlar, bazi bolgelerde telefonlar cekmiyormus, ciftlik insanlarida uydu telefonlari,telsizler kullaniyorlarmis, her gordugum arabada koca koca antenler vardi.....

..carsiyi gezdik nehir kenarina geldik, yandan carkli nehir gemisi var turistik, nehirde 6-7 km gidip geri donuyormus,yarin gelir bineriz dedik,dedik ama ertesi gunde olmadi,,,,telefon sarji bitti gibi,ne yapacagim ne yapacagim diye dusunuyorum, kabinin onune ciktim, yandaki adamda kapi onunde telefonuyla konusuyor,konusmasi bitince selam verdim laflamaya basladik, senin telefonun ne marka dedim, benimkiyle ayniymis,eee ben chargeri unuttum senin chargeri odunc verebilirmisin dedim, adam okay dedi, getirdi chargeri verdi,galiba sonra kapisinin onune biraktim

eskiden yollara ciktigimiz zaman karavan ceken cok arabalar gorurdum sonlari artik kimse karavaniyla gezmiyor diye dusunmustum, ama bu defa yollarda cok karavan ceken araclar gordum, emekli olan oziler karavan alip aylarca gezebiliyorlar,karavan parkini dolasiyorum bir kac tane yasli ozi sohbet edip biralarini yudumluyorlar selamlastik,onlarda geziyorlarmis.....
    ..mildura kasabasi genis bir yer ama carsi olarak bir sey yok,sydneye 1100 km, adelaide sehrine 500 km, bazen dusunurum bu insanlara ev esyalari lazim olunca nerden alirlar diye koltuk buz dolabi gibi seyler.,carsi ici sakin kimseler yok,iki gece karavan parkinda kaldik,500 km daha yolum var,huyum kurusun her zaman gunes dogarken yola cikarim,burdada oyle yaptim kabini temizledik anahtari icerde biraktim kapisinda acik biraktim ve yola ciktik,500, km 7 saat filan surebilir,gerci yollar guzel ama surat limiti 100 km, polisin nerden cikacagi belli olmaz,sehirler arasi yollarda cok markasiz polis arabalarida vardir......bir 300 km daha yol yapip acayip ismi olan bir koy gibi yere geldfim..euche gibi ismi vardi,bir kenarda durup bir seyler yiyip icelim dedim ama oturacak bir yer goremedim,tekrar ana yola ciktim 3 yol agzi ilerde benzinci var oraya cektim,bir seyler yedik kahvemi ictim, 45 dakikalik moladan sonra yola devam hedef adelaide sehri.

• ..adelaide sehrine gidiyoruz....

34 yasimda yakin gozlugu kullanmaya basladim,ilerki yaslarda uzak mesafe icinde problem varmis, yollarda uzun mesafelerden tabelalari okuyamiyorum,katarakta olusmus onu yillar sonra farkina vardim,,,2005 yilinda bes yillik ehliyetimin yenileme zamani geldi,goz testi yapiyorlar basit bir iki harf oku gibi, ne olur ne olmaz diye gozlukcuye gidip muayene oldum ve uzun mesafe gozlugu yaptirdim, ondan sonra gittigim yollarda tabelalari daha yakindan okumaya basladim..

...adelaide dogru giderken bir kasabada mola vermistik bir iki shop var bir tanesi ucuz chin mallari satiyor 2 dolarlik shop deriz girdik iceri, alacagim bir sey yok derken gozume capi 10 santime yakin bir buyultec ilisti, hah iste harita okumaya iyi olur diye 2 dolar verip aldim,,,,,victoria eyaletinden cikip south australya eyaletine girmek uzereyim ilerde yol uzerinde bir kac kat apartman buyuklugunde araba tekeri var,plastiktenmi yapilmis betondanmi bilemiyorum ama dev teker, eyalete girerken her halde bu tekerin icinden gececegiz diye dusundum, tekere yaklasinca yol kesilmis kenarda kucuk bir bina var oraya mecburi yonlendiriliyoruz, gittik yaklastik, disari bir adam cikti,merhaba, merhaba, nerden geliyorsun sydneyden,hmmm adamda resmi uniforma var,ac arabanin kapilarini, ac arabanin bagajini actik, iceri bakti sonra bagaja bakti,bir kac sovan ve domates galiba bir ikide elma vardi,hapsini aldi masa uzerine koyup bicagi ile dograyip cope atti,meyva sinegi gelmesin diye eyalete meyva sebze sokmuyorlar, eyvallah dedik...

......bir hayli araba surdukten sonra sehir hudutlari icine girdik evler filan basladi, arasira haritaya bakiyorun yol sasirmiyayim diye deniz kenarina yakin bir yere gidecegim, oralarda manevi yegen oturuyor, BIG4 diye karavan parklari var orda bir tane varmis bir gunluk yer ayirtmistim, yakinda baska var ordada iki gunluk yer ayirmistim,galiba ilk gun icin yer yoktu.... sehire girdik onume kocaman bir gobek cikti gobegin icinden saga donmem lazim donemedim, sola dondum,bir caddede epey gittim,kucuk bir carsiya geldim,ne dukkani oldugunu hatirlamiyorum kucuk bir dukkan birde genc bir bayan tezgahtar vardi,benim masa ortusu gibi buyuk sehir haritasini alip iceri girdim,yardimci olurmusunuz ben nerdeyim, suraya gitmek istiyorum dedim, kiz once bant alip haritanin acilmis yerlerini bantladi,ac katla harita katlama yerlerinden ayriliyor, sonra kiz bir high light kalemi aldi sari veya yesil, bulundugumuz yerden basladi ve gidecegim yere kadar yollari cizdi,her yolun bir numarasi var,kiza yardimci oldugu icin tesekkur ettim,esnaflik yapanlar tezgahtarlik yapanlarin yuzleri her zaman guler... shopdan ciktik ve haritayi hatunun kucagina verdim yol numaralarina dikkat edeceksin ve bana soyliyeceksin dedim,,,,,,

.... yollarda giderken bir suru eski model arabalar gormustum 1920 lerin 1930 larin arabalari, bazilarinda sofer vardi kagni arabasi gibi gidiyorlasdi, bazilarida romork uzerindeydiler. AFL diye spor var degisik bir spor grand finali adelaide sehrinden iki takim kazanmis final orda oynanacakmis, eski model arabalarda resmi gecit yapmak icin gidiyorlarmis.
    ......harita ile gide gide kalacagimiz karavan parkina geldik iyi temiz yerler ama fiatlari pahali,dinlendik bir seyler yedik banyo yaptik,sonrada yegenin esini aradim,tamam amca ben gelir sizi alirim dedi,bir saat sonra filan geldi, yalnislikla bir gun sonra kalacagim karavan parkina gitmis ismimi soylemis, o sahis yarin gelecek demisler, sonra bizim karavan parkini bulmus,,,,gittik yegenin evine iki akraba gibi sarildik kucaklastik.... sohbet ettik, dikkat edince hala evliligin sallandigini gordum.... kirada oturuyorlar yeni ev almislar biraz icini duzeltiyorlarmis, amca dedi yeni evde hic acilmamis yatak var battaniye var tuvalet var,karavan parkina para verme orda kal dediler iyi dedik,bir gun sonra gidecegim karavan parkina telefon edip iptal yaptirdim..... telefon sarji bitmek uzere damadin telefon araba sarjini sordum getirdi,tesaduf iste benim charder onun telefonunu calistirdi onunkide benimkini boylece chargerleri degistirdik......
    .. ertesi gun iki araba ana merkezi dolastik eskiden kucuk koy yeri gibi derlerdi epey buyumus genislemis,arabalari biraz arizali, benim arabaya binelim diyorum 3 cocuk var yalniz birakmak istemiyorlar, ertesi gun 7 kisilik bir araba kiraladilar,hemen hemen sehirin gorulecek yerlerini gorduk sayilir.nereye gitsem hep home sweet home derim,cocuklara soruyorum, burdanhic bir memnun degil babam bizi buraya getirdi sadece ormanlari goruyoruz diyorlar.iki gun beraber gecirdik,iki gece bos evlerinde kaldik, ucuncu sabah yine beraber kahvalti ettikten sonra yola ciktik,, glen elg diye guzel bir sahil kismi var cafe leri var bir gun evvel hadi burda birer kahve icelim dediler, ictik kendileri alismis simsiyah bir kahve,midemizi bozdu,sehir hic hosuma gitmedi ama soyleyecek bir sey yok, biz adelaide sehrine gidecegiz dedikleri zaman, queensland eyaletinin brisbane sehri var, adelaide den daha iyidir ve devamli gelisiyor is olanaklarida coktur dedim,kafaya takmislar bir kere.....cocuklara biraz para SIKISTIRDIK ve kahvaltidan sonra vedalasip ayrildik,gelirken sehire giris bir hayli uzun surmustu ama donus yolu asagidan olunca bes alti dakika sonra kendimizi hwy de bulduk.
    ..adelaide sehrini gordukmu gorduk iste........ilerlerde great ocean road diye bir yer var, maksadim o yolu gormek..

.......ana yoldan bir yere geldik bir yol direk melbourne sehrine gidiyor diger yolda asagilardan deniz kenarindan gidiyor,ana yoldan ayrilip deniz kenari yoluna saptik australyanin bir numarali yolu.

• .sydneye donuyoruz....

adelaide sehrinden ciktiktan sonra bir muddet gittik,niyetim great ocean road a gitmekdi.bir aci kahvenin kirk yil hatiri olur derler,bizde adelaide sehrinde siyah bir bardak kahve icmistik midemizi alt ust etti,sehirden uzaklastiktan sonra iki yol ayrimina geldik, deniz kenarini tercih edip saga dondum...ilerlerde deniz gozukuyor sanki bataklik gibi yerler deniz icinde agaclar filan gibi solgun bir hava var, adeta icim karardi,yol bombos,gelen giden yok, biraz gaza yuklenebilirim ama ne olur ne olmaz diye normal suratle gidiyorum, epey yol gittim bir motorsikletci postaci gecti birde araba,guya devletin bir numarali ana yolu,belki 60-80 km filan gittik, gercekten icim sikildi,ilk kasabada durup bir kahve icerim diyorum, yol kenarlarinda bir metre yuksekliginde kare tahta direkler var, kimi yerde 3 tane kimi yerde iki tane kimi yerde bir tane,10 santime 10 santim tahta direkler beyaza boyanmislar yukari uclarina dogruda kirmizi bir hac istavroz var, allah allah diyorum nedir bu direkler...

..kucuk bir kasabaya geldik, malum country derler fazla bir sey yok, bir benzinciye girdim, bir kenarda termosumdan kahve yaptik,benzin doldurdum,benzinciye yoldaki direklerden bahsettim, nedir onlar dedim,onlar olum direkleri dedi, anlamadim, bir direk varsa orda kaza olmus bir kisi olmus, iki direk varsa iki kisi olmustur dedi....
    ...great ocean road a girmekten vaz gectim ,en iyisi ic bolgelerden gideyim dedim, haritami actim,, mount gambier diye bir kasaba var,tamam geceyi orda geciririz dedim,biraz yavas biraz hizli ogelden sonra mount gambier kasabasina geldik,burasida ufak bir yer, bir karavan parki bulduk yerlestik, yemegimizi pisirdik, biraz yuruyus yaptik,birisine burda gorulecek yer varmi diye sordum, biraz ilerde mavi gol var dedi....

..sabah erkenden hazirlanip yine yola koyulduk kasabadan cikmadan evvel mavi golu buldum,kucuk bir kratermis, 40-50 metre derinligi varmis,insanlarda havuz gibi yuzuyorlarmis,biraz golun etrafinda dolastim,o zamanlar halen filmli kameralar oldugu icin kamerami almamistim,pek resim cekme sansimiz olmadi...bu bolgelerde ballarat diye bir kasaba vardir, zamaninda tam altin madencilerinin kasabasiymis ve vahsi bati gibiymis,,,hadi bakalim birazda balarat kasabasini gorelim dedim, burda at yarislari filanda yapilir,buraya gelene kadar yol uzerinde kucuk kucuk kasbalarda mola verdik gorulecek yer varsa gorduk,, ogleden sonra ballarata geldik, karavan park kitabindan ucuz karavan parki bulmaya calisiyorum, bir tanesine girdim, bir tane kabin var dedi,okay tutalim dedim,tugladan bir kabin,kabinin karsisinada disari tuvalet koymuslar,,buralarda yakin bir yer varmis esas madencilerin oldugu bir yer aksam hava kararinca tursitler icin show yapiyorlarmis,iste haydutlar cikip saga sola ates ediyorlarmis filan,gorecek fazla bir sey yok bir anit yapmislar onu gorduk, bir zamanlar madenciler ile polis catismis,bir iki kisi olmus, anit yapmislar.,ballarat kasabasindan sonra yolun yarisi bitmis gibi oldu, bir gece daha bir yerde kalmamiz lazim, bizim eyaletin sinir kasabasi olan albury diye bir kasba var, en iyisi geceyi orda geciririz dedim....daha evvel ucuz buldugum bir karavan parkina telefon edip yer varmi yokmu diye sordum, acayip sesli bir bayan cikti, yer cok bekliyoruz dedi,arasira hatunu kizdirmak isterim, oh be daha gormeden kadinin sesine asik oldum dedim.

.erken saate ballaratdan ayrildim,karavan park sahibi 10 dolar deposit istemisti,erken gidecegim filan dedim, ofisi biraz gec aciyoruz beklemen lazim dedi, bekledik 10 dolarimiz aldim,bundan sonra sinir kasabasi olan albury e direksiyon kirdik, 450 km filan yol var,buyuk ana yol olmadigi icin fazla basilmiyor,ama victoria eyaletinin yollari gercekten sahaneydi ne cukur var nede baska bir sey,malum yol kenarlari ciftliklerle dolu,,,albury kasbasina gelene kadar bir iki yerde durduk, arabayi soguttuk, kahve ictik bir seyler atistirdik,country life derler memleketi biraz daha yakindan gorduk. albury wodonga buyuk sehirdir,kalacagim karavan parki sehir cikisinda,zar zor parki bulduk ofise gittim telefonla konustugum bayan, bir kabin anahtari verdi,sabah giderken anahtari icerde biraka bilirsiniz dedi,, epey kabin var ama hepsi bos,aldik anahtari kabine gittik, sanki mubarek kabin hic havalandirilmamis, hatun bu arada sesine asik oldugun kadini beyendinmi dedi, hmm 120 kiloluk filan var dedim,kadin ofisde oturmakdan sismis olmali.
    ..kabine girdik kokuyor kapilari pencereleri actik koku gider diyoruz,on tarafda oturuyorum bakiyorum musteri geliyor 15 dakika sonra toparlanip gidiyorlar,butun kabinler hep havasiz kalmislar,bizde gidelimmi gitmiyelimmi diye biraz dusunduk alt tarafi bir gece kalacagiz,bir kac musteride geldiler sonra toplanip geri donduler.,yanimdaki kabine 4 kisilik aile geldi galiba baba ogul gelin kaynana yerlestiler, sizinkide kokuyormu dedim kokuyor ama bir gece lakip gidecegiz baska yer aramaya degmez dediler station araba birda arkasinda yuklu remork var,nereye gidiyorsunuz dedim, south australya eyaletinin meshur brossa valley diye iyi uzum yetisen bolgesi vardir,saraphaneleri vardir, komsu o taralara gidiyoruz oralari gorecegiz dedi,biraz lafladik her kes isine dondu..

..kokuyor mokuyor derken mecburi geceyi kabinde gecirdik ve sabahleyin yola ciktik,gidiyorum gidiyorum yol hep tek bant, allah allah iki bantli yol olmasi lazim diyorum,bir yerde yolu biraz sakin gordum ve 120 yapmaya basladim, o sirada telefonum caldi, hemen yavaslayip kenara cektim,iyiki cekmisim bira ilerde polis otosu birisini durdurmus her halde ceza yaziyordu,telefonda belediyeden tabelaci arkadas jonh ariyor, otaraflara gidiyorum demistim nerelerdesin diye merak ettim diyor,bende iyiki aradin az daha surat cezasi yiyecektim dedim,biraz lafladik ve yola devam,bir saat sonra filan buyuk ekspress yola ciktik, altimda 8 silindir araba var, hadi biraz basim bakalim dedim 140 km ye kadar ciktim ve normale dondum, epeydir 110 km uzerine cikmamistim..yol 550 km..durmadan 250 km yaptim yine yol uzerinde yass diye bir kasaba var, evvelden ana yol uzerindeydi sonra by pass yaptilar,ana yoldan ayrilip yass kasabasina geldik, bir kenarda parki var tuvaletleri var info burosu var,bir saate yakin burda dinlendik,bir daha durmamak sartiyla yola ciktik yasdan sonra cogunlukla free way 2 veya 3 bant olur surat 110 km,bende hep 100-110 yapip aksam uzeri eve geldik tabi uzerimizde 10 gunluk yolculugun yorgunlugu var.

• australyada bir omur gecti oyle, boyle gecti sayilir,gunler cok hizli gelip geciyor,benim gibi yaslilarda omurden yiyorlar.

...turkiyede insanlar 40 yasinda emekli oluyorlardi,bende turkiyede yasasaydim 25 yil calisip 48 yasimda emekli olabilirdim,australyaya geldik emekli yasi 65....belediyede calisiyorum 2005 yilinda 10 yilimi doldurdum ve 13 haftalik izini hak ettim,bu ara yas da 59 oldu 32 yila yakin australyada calistim 5 yil turkiyede calistim, australyada mesaili calistiklarimi hesaplarsam bir kac yil daha ilave edebilirim..turkiyede bir daire vardi kiracilarla ugrasamiyoruz,en iyisi satalim dedik, 1999 yilinda deprem o bolgeyide sallamisti,bu yuzdende daire fiatlari bir hayli dusukdu,aileden birisi musteri oldu 50.milyar e sattik o zamanlar dolar orani fena degildi,elimize 47,000 aud filan gecti..

.....simdiye dek hep ikinci el arabalara binmistim emekli olursam ikinci el arabalarla ugrasmak istemiyorum deyip brandnew araba almaya karar verdim, toyotalarin dual kabin kucuk ute kamyonet diyelim onlardan almaya karar verdim workmen diye modeli var 23,000 dolar filan, adi ustunde is arabasi,koltuk derileri filan adi,daha evvel temizligini yaptigim galeriye gittik oglumda geldi,oglum baba biraz para ver biraz daha iyisini alalim dedi,,,fiati 33,000 e 4 litre motorlu daha iyisini almaya karar verdik, saticilarin sefi beni iyi taniyordu iceri gidip sefimle konusayim belki indirim filan yapariz dedi,10 dakika sonra gelip senin icin 2000 dolar indirim yaptik dedi,,oglumun her yerde arkadaslari var bir taneside baska bir araba galerisinde kredi islerine bakiyor,ona sormus,toyota bu arabalarda 2000 doloar indirim yapiyor demis,cunku sezon sonu filan geliyor, benim satici eddie de sana 2000 dolar indirim yaptik diyor, isine gelirse...aldik arabayi vitesli araba...ilk defa klimasi olan bir arabam oldu.
    ..bu arada ev borcumda bitmek uzereydi cok az bir borc vardi onuda odedim,,araba yeni borc yok oyleyse is hayatina veda edelim dedim... christmas

yaklasiyordu,bende doktoruma gittim cok hastalik payim var idare edermisin dedim, problerm yok 4 hafta 4 hafta calisamaz raporu veririm dedi, bir seferde usulen rontgene gittik guya belim agriyor,belimde kireclenme gorundu......ara ara hastalik paylarimi kullandim ara ara senelik izinimi kullandim ve hemen hemen bir yil calismadan maasimi aldim,her sey bitince gidip istifami verdim, bir kac sefer arayip sordular, gel haklarini verelim cik dediler ama bir suru hastalik gunlerim var onlari odemiyorlar,gunun sonunda bir yila yakin zaman sonra istifami verip ayrildim, ama belediyeden basima gelen agridan ancak 10 yil sonra kurtulabildim..

...belediyeden ayrilma belgesi aldik, para gelmesi lazim bu sefer sosyal servise gittik issizlik parasi alacagiz,bazen bir isi kendimiz birakirsak 3 ay kadar odeme yapmiyabiliyorlar,hatunada para odemeleri lazim, randevu verdiler forum doldurduk bir kac soru,bir yerde paran varmi,banka defterimde cok az miktar para birakmistim,bir hafta icinde issizlik maasina bagladilar,lakin bir defter verip 3 ay is arayacaksin baktigin yerleri buraya yazacaksin dediler, hatunun saglik problemi var dedim, ona bir muddet sorgusuz sualsiz issizlik parasini odediler......
    .....3 ay arasira bazi yerler gidip is sordum is yok tabi, zaten calisacak olsam isimi birakmam.3 ay bitti gel bakalim buraya dediler, is aramayi ozel sirketlere vermisler,benide bir ozel sirkete devrettiler,,,,ayni binanin icinde sayilir gittik, efendim iki hafta her gun saat 9,00 da burda olacaksin aksam 3 veya 4 e kadar, iki tane bayan var,ise sifirdan baslayip is aramasini ogretiyorlar bayagi kurs goruyoruz, resume filan yazdik,kimi zaman video izledik, is yeri sahiplerinle konusmayi ogrendik,sari sahiflerden gazete ilanlarindan is aradik, 2 hafta sonra haftada bir kac gun gelip is arayacaksin dediler.,boyle 2007 mayisina kadar devam ettik....nisan ayinda mayis ayi icin turkiyeye tatile gitmeye karar verdik 3 aylik bir tatil olsun dedik,gitmeden iki hafta evvel biz yurt disina gidiyoruz diye issizlik kurumuna forum doldurduk,4 hafta evvelinden doldurmak lazimmis,,kimse bir sey demedi.

......2004 yilinda buyuk kizim ve damat temelli olarak australyaya geldiler bizim eve yerlestiler,ayaklarinin uzerlerinde durana kadar sahip ciktim, bir yil ingilizce kursuna gitmesi icin damada tavsiyede bulundum ve gidip iyi ingilizce ogrendi..2005 yilinda dede olduk ilk torun dunyaya geldi..

• @sir-altan Benim Turkiye'deki liseden ve universiteden arkadaslarimdan bazilari 40-45 yas araliginda emekli oldular. Bazilari da 45-50 yaslarinda emekli oldular. Hala calisanlar da ya uzatmalari oynuyorlar yada ozel sektordeler/kendi islerindeler.

Burada benim isyerinden erken emeklilik icin daha 3 yilim var, normal emeklilik icinse 10 yilim var. Sosyal guvenlikden erken emeklilik icin 12 yilim, normal emeklilik icin 17 yilim var.

• ..2006 yilinda oglum baba ben ev almaya karar verdim,param yok,senin evi kefil olarak gosterebilirmiyiz dedi,,,, no way, olmaz oyle sey boyle bir eve sahip olmam uzun yillara maal oldu, bir ev bulmus 470.k, daha evvel araba kazasi yapinca 17,k tazminat almisti ve bana vermisti, o parayi veririm 10 k de ayri yardim yaparim dedim, okay dedi, az depositle ev alinca kredi sirketleri sigorta yaptiriyorlar,bankalar az deposite kredi vermiyorlar, en azindan %20 deposit olmasi lazim.ev benim eve 1,5 km uzakta ana yol uzerinde, aldi evi, henuz bekar,eh ben biraz kendi basima yasiyacagim deyip evine tasindi ,okay,beraberce evi toplamaya basladik,, 5-6 senedir balkanlardan bir kiz arkadasi var birbirlerinden kopamadilar,2006 nin sonlarina dogru baba ben bu kizla evlenmek istiyorum dedi, yapacak fazla bir sey yok allah mesut etsin dedik,,eh soyle boyle bir turk usulu dugun yapmak isterdim,isterdim ama beni ise karistirmadilar, kendi kafalarina gore program yaptilar,.sehirin gobeginde liman koprusunun altindaki bir salonda ozi usulu dugun oldu,cevresi coktu,turk olarak 20-25 kisi balkanlilar oziler filan oglumun diger irklardan arkadaslari,,,gelenler hep zarf icinde para getirdiler,hemen hemen dugun masrafi cikti sayilir, pahali bir dugun oldu.

.....genclerde buck night bekarliga veda gecesi diye tore vardir, damadin arkadaslari dugunden bir muddet evvel damadi alip bir iki gunlugune baska sehire gotururler eylenirler,bizimkinide gold coast diye bir bolgeye goturduler bir iki gun kaldilar,oglumun son bekar arkadasi evlenene kadar hep veda partilerine gitti, bir seferinde bir tanesi arkadaslar benim partim las vegasta olacak diyor, durumu iyi vatandasin,bu defa hemen hemen 20 kisi las vegasa gittiler, oglum ya bu anda gidecek durumum yok diyor,biz yardim ederiz diyorlar...bir gazinoda bir tanesi cuzdanini unutuyor veya dusuruyor,birisi buluyor, kaybeden ertesi gun gazinoya gidiyor hic umit yok,kurusuna dokunmadan cuzdani teslim ediyorlar.,subat ayinda dugun yaptik,her yil subat ayinda balayi icin bir yere giderler.

....mayis ayindada kendimiz turkiye icin bilet aldik mayisin birinde yola cikacagiz 2 sinde istanbulda olacagiz, iyiki bir mayis gunu gelmemisiz her yer karismis, sokaklar yasaklanmis caddeler kapanmis,malezya hava yollari ile gittik,ilk etap ,kuala lumpur sehri,bir kac saat bekledikten sonra direk istanbul, evvelden malezya ucaklari dubai ye ugrarlardi,bir zaman sonra ugramaz olmuslar,bir yerde iyidir in kalk daha cok yorgunluk olur....

..istanbulda anamin evi var ama anam yasli, birazda muhit pek ic acici degil, bir cok seylere uzak,hatunun ablasi daha evvelden gelin bizde kalin demisti, dul,birde evlenmemis kizi var beraber kaliyorlar kiz calisiyor....hava alanindan dunurum aldi ve cevizliye getirdi, o zamanki ataturk hava alanindan cevizliye gelmemiz tam iki saat surdu, birde vitesli araba....

..geldik bir iki gun akrabalarla bulustuk, 3 aylik tatile geliyorum istanbulda durursak kafayi yeriz sehir cok kalabalik ve gurultulu..bir kac gun sonra ets turizm sirketi otobusuyle tur olarak nevsehir urgup goreme ye peri bacalarina gittik, galiba iki gece otelde kaldik,derin kuyu denen magara gibi evin icine girdik,ihlara vadisi var dere kenarina indik, velhasil gorulecek yerleri gorduk,havanin serin olmasina ragmen iyi gecti....tabi tatiller guzeldirler ama hep para ve vakit lazimdir, bizim vaktimiz cok,hic gelir olmadan 3 ay cepten yiyecegiz....sydneyde bir dul hanim komsumuz vardi, turkiyeye tatile gitmisti, yakinlari karadeniz turuna goturmusler,geriye gelince ballandira ballandira anlatmisti,, eh turkiyedeyiz hadi oyleyse bir de karadeniz taraflarini gorelim dedik,anamin babasi trabzonluymus,birinci dunya savasinda askere gitmis bir daha geri donmemis,nerde kayip oldugu bile belli degil.....maltepede yine ayni seyahat acentasi vardi, tur sordum ilk tur bu hafta sonu basliyor dedi,hemen iki bilet ayirdik,galiba cuma gecesiydi kadikoy evlendirme dairesi onunden otobuse bindik ilk tur oldugu icin 33 yolcu vardi cogu benim gibi yasli insanlar,10 gune yakin kardeniz sahillerini gezdik,karadan artvine gittik donuste sarp sinir kapisina ugradik.....rizede camlihemsin olacak ismi aklima gelmiyor meshur bir yayla var minibuslerle oraya cikmak cok heyecanli olmustu hatta bir kisim insanlar yolun bozuk oldugunu soyleyip geri donmuslerdi meshur ayder yaylasi olacak.....dede memleketi deyip karadeniz bolgesinide gormus olduk, evet gercekten yemyesil yerler ama arazi dimdik, duz arazi biraz deniz kiyilarinda var,yuksek yuksek tepelere camiler yapmislar, ya yasli insanlar bu camilere nasil giderler diyorum,erzurumu filanda gorduk meshur cag kebabi yedik,palan doken dagi eteginde polatin otelinde bir veya iki gece kaldik, sahane servisleri vardi..donuste son durak sinop olarak geri geldik,meshur sinop eski hapishanesini gorduk..guzel bir tatildi,turdaki insanlar hep ciddi kisilerdi hep beyefendi hanfendi, dogru durust senli benli olamadik.

• ....karadeniz gezisi turunda, samsun, ordu, giresun trabzon,erzurum,rize,kastamonu,sinop sehirlerini kisada olsa gorduk,son gunde, safranboluya ugradik,safranbolu evlerini gorduk,meshur lokumlarini yedik.guzel bir kultur turu oldu,tarihi yerler gorduk bilgi edindik, hani isitmek ile dinlemek arasinda cok fark vardir derler, bir yerde rehber uzun uzun anlatir,ama benim bir kulagindan girip obur kulagimdan cikar,cok dikkatle dinlemek istemem, dinlemek yerine bol bol resimler cekerim ve hatira kalir.

..tur bitip istanbula donduk,her kes ya 3 ay tatil olurmu diyor,2001 yilinda tek basima ege akdeniz turu yapmistim, tatsiz tuzsuz bir tur olmustu, hadi bu defa hatunla beraber bir ege akdeniz turu yapalim dedik, ne derler kadinlar kirli cikidir diye, hatunda zamaninda bir suru altin almis ufak tefek altinlar bilezikler filan,gelirkende cantasina koymus iyiki australya gumrugunde ortaya cikmadi,sydneyde evimiz soyuldugu icin altinlari bankada tutuyorduk ,bir seferde banka yandi,baska subelerinde altin aradik,,,turkiyedede paraya SIKISTIKCA ALTIN Bozdurduk,..... ege akdeniz turu ararken hey tur diye bir tabela karsima cikti, gittik cuma aksami turlari varmis,iyi dedik, onlarinda sezonun ilk turuymus, galiba 30 kisiden az yolcu vardi,herkes neseli insanlar kisa zamanda her kes birbirleriyle kaynasti,biz 7 kisilik bir gurup olduk,,,
    ..neseli sekilde ege ve akdeniz sahillerini gezdik, ayni sirketin baska bir turu daha varmis, onlarda bir yerde konaklayip gunduz dolasip aksam ayni yere gelirlermis 40 ksi kadar,bazen iki otobusun yolculari birlesti, teknelerde muzikle danslar oyunlar filan,otellerde her sey dahil,icebildigin kadar alkol al, ingilizler agizlarinin tadlarini biliyorlar hep her sey dahil otellere yerlesmisler, sabahdan icmeye basliyorlar coguda rakiya alismislar eh otelde havuzde var...

.....cok guzel bir ege akdeniz turu yaptik,kafa dengi insanlar vardi diyebilirim,bir yerde teknenin tepesinden atlama yarisi basladi,bizim sofer kaptanda atlamaya basladi,adam atliyor yine tekneye cikip bir daha atliyor,hizla yukari cikarken dustu ayagini incitti, turda doktor hanim varmis, teneke kutular meyva sulari ayagin etrasfina sardi,galiba sofersiz kalacagiz dedik, diger tur otobusunde iki sofer varmis, gunun sonunda o sofer otobusu otelimize kadar getirdi,sonra bizim kaptan otobus surecek hale geldi,gordumki tur soferleride cok sinirli insanlar,bir kamyon geciyordu otobusun aynasina carpti zarar yok, kucuk kamyon durdu, bizim sofer kosup adamin girtlagina sarildi, adami zor soferin elinden aldik,biraksak parcaliyacak garibani....

...ege akdeniz sahilleri gercekten sahane yerler,karadeniz taraflarinda cok yesillik gormustuk ege akdeniz taraflarinda o kadar yesillik goremedik.son durak antalyada bir selale idi ordan sonra ver elini istanbul, tabi bu arada bir nehirde rafting de yaptik cok heyecanli olmustu.sabahin erken saatlerinde kadikoyde olduk,kimileriyle kucaklasip vedalastik,birden hic tanimadigimiz insanlarla kaynasiyoruz ve kisa zaman sonra vedalasiyoruz biraz dokunakli oluyor.

... 3 ay kaldik ama istanbul icine gidip gezmedim,galiba iki sefer bogaz turu yaptik,tatiller guzeldirler ama cabucak gelip gecerler bizim tatilimizde oyle oldu, galiba 10 gun kadar evvel hadi bir tur daha yapalim dedik, bu defa kuzey ege,marmara bolgesi tarihi yerler canakkale gelibolu sehitlikleri filan, tesaduf ayni tur ile basladik,kucuk bir tur iki gece iki gunduz olabilir, yine gece yola ciktik, ayvalikdan basladik,truva bolgesini gorduk,yakinlarda gorulecek ne varsa gorduk, yine gunlugune bozcaadaya gittik, kimileri yuzdu,geri donduk, araba vapuruyla canakkaleden geliboluye gectik, canakkale deniz hastanesinde 17 ay askerlik yapmistim geminin en ust katinda sahillere bakarken hastaneyi gordum, vay anasini vay 40 yil ne kadar cabuk gelip gecmis diye dusundum.
    ..... gelibolu sehitliklerine gittik ziyaret ettik dualarimizi ettik,gozlerimiz yasardi,gec saatte donerken aradaki bir sehirde aksam yemegi yedik, gec saatte istanbulda olduk,ayni otobus ayni sofer karadeniz turuna gidecekmis yolcular bekliyormus,.

..2007 yili 3 aylik turkiye tatilinde iyi para harcadik bol bol gezdik, vatanin bir cok sehirlerini gorduk,ettigimiz masraflara degdi,,,,geri donuyoruz ataturk hava alanina geldik,gumrukden gecmeden mac donaldda bir seyler yiyelim dedik cepte 40 lira var,bir hamburger bile almiyor.gumrukten gectik ucaga alinmayi bekliyoruz,ama bir turlu boarding yapmiyorlar, ucakta ariza cikmis, tamire ugrasiyorlarmis, salonda sandavic ve drink verdiler, efendim bir parca lazimmis,yarin gelecekmis,, hadi bakalim tekrar bir bir pasaport girisi yaptik,otobuslere binip deniz kiyisinda bir otele goturulduk sahane bir otel aksam yemegi yedik, cikalim dolasalim diyorum ama cepte bir kurus turk parasi yok, bir gece kaldik sabahleyin kahvalti yedik oglen yemegi yedik ondan sonra otobuslere binip hava alanina gittik, ucagin tamiri veya bakimi yapilmis,bindik ucaga tabi herkesin koltuk numarasi degismis,neyse sag salim malezyaya geldik,ordanda sydney,e

• .1996 yilindan itibaren, turkiye tatillerime hep malezya hava yollari ucaklariyla gittim,programli tatillerde indirim zamanlarini bekledim, indirim yaptilar bilet aldim kimi zaman 6 ay evvelinden kimi zaman 8 ay evvelinden,indirim olunca karimizda cok oluyor, avrupada yaz sezonu baslayinca bilet fiatlarida yukseliyor.uzun yillar turkiyeye gitmemisiz sonra 6 ay evvelinden bilet almisiz bazen askerlikde gun sayar gibi oluyoruz.

..2014 yilinda yine turkiye icin 5-6 ay evvelinden indirimli bilet almistim,mayisin ortalarinda veya ilk haftasinda gidecegiz, aylardan mart gece bir ruya goruyorum,ucak var ucaga binecegiz ama savas ucaklarinda pilotlar icin asma merdiven vardir,bende bu asma merdivenle ucaga bir turlu cikamiyorum,allah allah ne bicim ruyadir bu diyorum,sabahleyin haberleri izliyoruz chine gitmekte olan malezya ucagi havada kayboluyor mh 370 iki yil ucak arandi hala bulunmus degil,birden moralim bozuldu. bu ruya beni o zamanlar cok etkilemisti...daha evvelde 2007 tatil donusunde ucak kalkmadan ariza yapmisti,

..2014 yilinda gunumuz geldi sydneyden bindik ucaga ilk durak malezya galiba 4 saat kadar orda bekliyecegiz, gece yarisi boarding yaptik,bizim kisma bakan bir hostes var,uyku sersemimi yoksa bir seymi kullanmis ne istesek asabi yuzle cevap veriyor,istedigimiz seyi cok gec getiriyor,lanet olsun dedim bir daha bunlarin ucagina binmem,geri donuste fazla problem yasamadik, australyaya geri donduk kisa bir zaman sonra ukrayna uzerinde malezya ucagi roketle vurulup dusuruldu,,,,benimde malezya hava yollari macerasi bitmis oldu, ondan sonra galiba istanbul seferlerini kaldirdilar sirket iflasin ucuna gelmisti..

.....2007 yili turkiyeye giderken iki hafta evvelinden biz tatile gidiyoruz issizlik parasi istemiyoruz diye forum doldurmustum,,,benim bolgedeki ofislerinde bir cok vietnam kokenli memur calisiyordu, bir tanesi isleri karistirmis, ne halt ettiyse borclu cikarmis, eve mektup gonderiyorlar telefon ediyorlar oglum konusuyor, dept collector diye acentelar vardir borclularin kapilarina adamlarini gonderirler esyanizi alacagiz arabanizi alacagiz filan derler,bu vietnamli memur salak herif birde dept collector bulmus adam da eve telefon filan ediyor....biz geri donduk oglum anlatti, ilk isim sosyal servise gitmek oldu, her seyi kitabina uygun yaptigimi soyledim vietnamli adam icin kim bu adam mahkemeye verecegim dedim, ismini soylemediler,para almadigimiz halde bizi borclu cikarmislar..immigration ofisi emeklilerin giris ve cikislarini sosyal servise bildirir,tehdit eden adami buldum sakin evimin civarina filan yaklasma kotu oluruz, sosyal servis yalnislik yapmis dedim...

.....sosyal servisde durumu duzelttiler,tekrar issizlik odenegine bagladilar,eee beles issizlik yok yine seni bir is bulma sirketine verecegiz onlar ilgilenecekler dediler fairfield denen bir muhite gonderdiler ozel is bulma ofisi issize is bulurlarsa hukumetten extra parada aliyorlar,haftada bir kac gun bu ofise gitmeye basladik, yine is ariyoruz,is aradigimiz firmalarin isimlerini yaziyoruz...hatuna pek dokunmuyorlar, emekli olma durumu var malulen emekli olma forumu aldim, aile doktoru doldurdu,forumu sosyal servise verdik,bir kac gun sonra randevu verdiler gittik, birde kibris kokenli turk tercuman getirmisler,bir kac soru filan adam doktor raporunu aldi, okay gidin dedi, ertesi gun telefon edip hatunu malulen disability emekli yaptik dediler....

.....bir muddet fairfield deki is arama ofisine gittim,usulen oyunumuzu oynadik, telefon et, fax gonder falan filan, dizimde biraz kireclenme vardi, ben normal calisamam dedim, bu sefer baska bir yere gonderdiler,,,,,bir kac yildir bilgi sayar kullaniyorum ama fazla bir bilgim yok, tafe diye yetiskinler icin kollejler var IT ogrenmek icin yazildim,issiz oldugum icinde para almiyorlar, haftada bir 3 gun 6 ay gidip bir seyler ogrendim, yani 60 yasimdan sonra talebe oldum,issizlik yine beni pek bos birakmadi,is arayacaksin, bu defa dizimde ariza var diye hafif is aratmaya basladilar gelenler hep guya ozurlu issizler,mecburen gidiyoruz...

6 aylik bilgi sayar kursunu bitirdim ama sinifi gecemedim bazi seyler kafama girmedi ona ragmen bilgi sayar hakkinda cok bilgim oldu,bir yillk baska bir kurs vardi ona yazildim basladik ama bu kada zor bana gore zor tabi, birde bir onumdeki bilgisayara bakiyorum birde karsidaki ekrana uzak yakin gozluk var birini cikar digerini tak olmuyor, 3 ay filan bu kursa gittim baktim altindan kalkamiyacagim ve biraktim,ogrenmek cok guzel bir sey ama bir yasdan sonra zor oluyor, zaten fazla bir tahsilim yok,sahane bir ingilizcemde yok,hatun emekli oldu aradan bir yil filan gecti,bir sansimizi deniyelim dedik,hatunun bakicisi olmak icin forum doldurdum,doktorumda yardimci oldu,iki hafta sonra sorgusuz sualsiz benide carer bakici emeklisi yaptilar, haftaligimada 50 dolar fazladan para odemeye basladilar, boylece sosyal servisin elinden kurtulmus oldum, temmuz ayindada yine ilave 600 dolar yardim yapmaya basladilar,bu yardim halen devam ediyor..

... 65 yas gelene kadar bakici emeklisi olarak kaldim ondan sonra normal yasdan emekli oldum, bakicilik yine devam etti, halende devam ediyor.

• .australyanin bassehri canberra dir capital city denir,federal hukumet ve meclis, ayrica cumhurbaskani pozisyonundaki sahisin konutuda burdadir,cumhurbaskani yoktur,general governer diye biri atanir.partiler aralarinda anlasarak bu sahsi secerler,bir nevi ingiltere hukumetinin temsilcisidir,hukumeti kovma yetkisi vardir....

.australyaya yeni geldigim yillarda pek neyin ne oldugunu bilmiyorduk canberra yi isittik guzel bir savas muzesi oldugunu ogrendim,sydneye 285 km kadar uzaklikta.ilk arabamin o uzun yola dayanamiyacagini dusunup gitmemistim ikinci aldigim araba daha guvenlikliydi,bir hafta sonu gece yola cikip bas sehire gittim, her yer saat 9, 00 dan sonra aciliyor,uzun saatler araba icinde uyuduk,kucuk bir sehir,tabi simdi cok buyudu, eski meclis binasi vardi,zannedersem o zamanlar ziyareci almiyorlardi...

.. savas muzesini bulduk,australyanin ilk savasi geliboluda oldugu icin,muzenin buyuk kismi gelibolu canakkale savasina ayrilmis,araziyi filan cok guzel canlandirmislar, esirler yaralilar,insani cok duygulandiracak bir muze.....gittik gorduk geldik.
    .....zamanla cocuklar cogaldi biraz buyuduler, baska bir arkadasimda canberrayi gormek istiyormus,yanimiza birde arabasiz aile alip gittik.gorulecek yerleri gorduk. eski meclis yerine cok buyuk bir meclis binasi yapiliyordu, goremedik......

..zaman gecti yeni meclis binasi acildi,bu defa sadece cocuklarimla gittim muzeyi dolastik,sonra meclis binasina girdik kucuk bir aramadan sonra bina icine girdik, kocaman bir meclis binasi,her tarafini gorduk, asagida basbakan ve bakanlar oturuyor bir yerde izliyeciler ve dinleyiciler oluyor,bazi yerlerde rehber var,meclisi dolastik, ust kati duz beton tavan, ustune cikip sehire biraz baktik,ilerde bir tepede tv kulesi vardi,bazi kulelere cikmaya musaade ediyorlar cikip etrafin resmini cekebiliyoruz,vakit gec oldu diye gitmedim.... 2000 lerde terror olaylari olunca meclis binasinin catisina cikmayi yasaklamislar,catida 3 ayakli koca bir direk var, otobus buyuklugunde bayrak dalgalanir.

.ilerki yillarda bir daha gittim.....amerika iraka ve afganistana girdi, australya askerleride var,hukumet icerde SIKI tedbirler aldi,cok manyak terror heveslileri var, ISID oldu australyadan bir suru genc kadinli erkekli suriye ve iraka gidip ISID a katildilar,kimisi icerden maddi yardim gonderdi,bu islere bakan polis servisi cogunu yakaladi, suriyeye gidenlerin cogu catismada hayatlarini kaybettiler, bazilari halen turkiyede kamp icindeler ve australyaya gelmek icin bekliyorlar, hukumet cogunun pasaportlarini iptal etti.beyinleri yikanmis insanlarin ne yapacaklari belli olmuyor..islamic terror olarak bir kac kucuk vaka oldu, bir kac kisi yasamini yitirdi....

..bir gun evimin onunde oturuyorum yasli bir adam geldi afganli kiliginda sac sakal karisik uzerinde uzun beyaz entari, su istedi, eee sen turksun degilmi muslumansin degilmi, allah allah kim bu adam diyorum,fazla yuz vermedim adam yuruyup gitti, allah allah bu muhitte boyle adamin ne isi var diyorum sonra kafama suphe girdi, CIA gibi australya hukumetinin ajani olabilir dedim...bir muddet terroristler bir sey yapmasin diye hukumet bir cok yerlerde tedbirler aldi..

• ..2006 yilinda oglum evini aldi,tabi %80 kredi,zaten burda kredisiz ev almak mumkun degildir, ev parasi biriktirilmesi zordur,buyuk is adamlari biriktirir ve alir ama normal vatandas bir kac yuzbin dolari biriktiremez,biriktiripde oyle ev alayim denilirken artan ev fiatlarina yetismekde zor olur..bir kac yil ev satislari durgunlasir,evler emlakcilarda musteri alici bekler.sonra bir patlama olur ev fiatlari ucusa gecer...

...buyuk kizimda esiyle beraber bir bucuk yila yakin bizim evde kaldi,ayaklari uzerinde duracak hale gelince hadi bakalim kiraya cikin dedim, bir ev kiraladilar,2006 sonlarina dogru dunurlerim turkiyeden gelip ogullarinin yaninda 6 ay kadar kaldilar,bos vakit buldukca gezdirdim,kizim az bir sey deposit yapinca ev almak istiyorum dedi,bir kac sokak otemizde bir ev bulduk, tabi ayni sekilde %80 den fazla banka kredisiyle ev aldilar, aslinda banka kredisi degil ev kredisi veren baska kuruluslar var,bankalar daha cok arastirirlar ve az deposite kredi vermezler,oglumaa yardim etmistim kizimada az bir sey maddi yardim ettim galiba sene 2008 di, aldiklari evde australyali kiraci oturuyor 13 yildir oturuyorlarmis sahibide gelip hic bakmamis zaten sahibi kanserden olunce mirascilari evi satisa cikarmislar,evdeki kiraci aile coluk cocuklari var evin icinde kopeklerle birlikte yasiyorlar.,insan yerdeki halinin uzerinde yurumeye bile cekiniyor, nasil bir ev kadiniysa her yer toz kapli olcmeye kalksak bir kac milim eder.

.....damadin eli her ise yatkin hep kendi isini kendi gorur,evi toplamaya basladik,benim yapacagim sadece pazi gucu.bir kac ay evin icinde ve disinda cok ugrastik,ev oturulacak hale geldi......evde birde kucuk kiz var bekar calisiyor para tutmasini bilmiyor, hadi bakalim seninde bir ev alman lazim deyip biraz zorladim, biraz daire baktik,daire hic bir zaman ev kadar deger artisi yapmaz,sehir icinde iyi yerlerde olursa degisik olur, daireden vaz gecip normal ev bakmaya basladik, 2o km uzakta bir ev bulduk 330 k filan biraz pazarlik edip evi aldik ayni sekilde buyuk ev kredisiyle,bu evde bakim istiyor,hep beraber evi topladik boyadik hazirladik ve kiraya verdik, cocuklarimin hepside ev sahibi oldular, oldular ama kredi veren sirkete son kurus borcu odiyene kadar tapu elimizde olmaz ve ev bizim diyemeyiz,hic birinede ne kadar borc odediniz , daha ne kadar borcunuz var diye sormam, her kes bir zaman sonra kendi ailesini baslatip kendi hayatlarini yasiyorlar,turkiye usulu kaynanalik kayinpederlik yapilmiyor,torunlar ozel okullarda okuyorlar,param biriktikcede torunlari okul masraflarina yardimci olmaya calisiyorum.

• ...2005 yilinda toyota dual cab ute aldim iyi araba yeni.onune nudge bar diye tampon koyalim dedik,arkada tampon diye bir sey yok,tanidik kaportaci var o ismarlarsa biraz indirimli oluyor,one ozel koruyucu arkaya basamakli tampon ikiside eve geldi,ondeki nudge bar icin kaportada hazir vida yerleri var dis acilmis, 4 tanede civata var hepsi ayni boy ayni dis gorunuyor.bir vidayi taktim guzelce girdi,ikinci vidayi aldim disler uymuyor,allah allah ne oluyor yahu diger civatayi aldim okay,iki civata kaldi acaba yalnis olan ne diyorum, civatalari bir birine yaklastirdim ve dikkaatli baktim dislerde fark var,adamlar iki civatayi metrik iki civatayida inch sistemi yapmislar,dis actiklari somun yerleride ayni,iyiki civatalari zorlamadim buda japon isi olmali dedim,arabanin arkasi acik orayada..sport guard ute-liner diye sert plastikten yapilmis liner aldik bos kasanin ici ve duvarlari kaplandi arka kapakda kaplandi benin yapabilecegim is degil kaportaciya goturduk dost isi 3 saat iscilik varmis 180 dolar aldi....

....yeni araba almistim emekli oldugum icin cok gezmedim, oglumun arabasi bozuldugu zamanlar emanet alip biraz km yukledi, arabayi 9 yil kullandim, 4 teker, bir aku.on disk frenler birde cam sileceklerindeki lastikleri degistirdim,5,000 km de servis yaptirdim bazen 5 bini bulmak bir yildan fazla oldu,yeni araba almanin avantajlarindan faydalanmis oldum, ilk defa klimali bir arabam oldu.....

.....2014 yilinda turkiyeye tatile gittik ve geri geldik,araba guzel ama vitesli henuz 54,000 km yapmisim.yillardir hep ya minibus yada boyle ute tipi arabalara biniyorum, en iyisi guzel bir aile arabasi alalim diye dusundum,toyotalarin burda kluger diye gecer 5 seat arka koltuklari kaldirinca 7 seat oluyor, soccer mum car derler,bir dealere gidip test yaptim guzel araba iyide fiati biraz yuksek o zamanlar 45,000 den satiliyordu,bir yil evvel spor mercedesi satip parasini bir kenara saklamistim,toyota ute yi satisa cikardim,temiz araba bir iki cizikleri vardi boyattim,,,,,,tasmanya adasindan bir telefon etti, oglumla konustular,arabayi check up yaptirayim okeyse alirim dedi, arabanin problemi yok, o gunlerde bu arabalarin market degerleri 14-15 bin arasindaydi galiba 14,000 dolara arabayi tasmanyaya gonderdik.....yeni araba galeriden ciktiktan sonra ikinci el olur,yeni araba yilda 2000 dolar deger kaybeder,gerci bu gunlerde ikinci el arabalar bir hayli deger kazandi......

.....oglumun bir arkadasi bir oto galerisinde calisiyor bir kac galerinin faiz islerine bakiyor, satis muduruyle konusuyor, adam bize koltuk cikti,yanlarina basamak taktirdik, one ozel tampon,cam kenarlarina yagmur siperligi filan,, ekstra accesuarlarla adam 42.000 e arabayi verdi.....bu arabada pek cok gezmedik uzak gittigim yerler en cok 250 km filan uzaklikta cok km yapmadik,sehir icinde devamli kullanilirsa benzinden zarar olur 100 km yi 14 litre ile filan yapar,uzun yolda 100 km yi 10 litre benzinle yapar.3,5 motor var.
    ...eylul ayinin basinda Arabanin trafige ciktigi zamandir, sigortasi ve rego su ayni tarihe gelir,gecen yil sigorta sirketleri yuzde yuz zam yaptilar, bir suru yer aradim hep yakin fiatlar 2000 dolarin uzerinde,bir sigorta sirketi buldum yilda 5000 km yi gecmezsen 800 dolar civarlarinda sigorta yaparim dedi, eyvallah deyip arabanin kac km de oldugunu bildirdik ve sigortayi yaptik,,,malum 2020 ve 2021 yili covit-19 ile gecti fazla bir yerlere gidemedik,arabanin km gostergesine bakiyorum bir yilda ancak 2000 km yol yapmisim......gelecek sigortayi 10.000 km limitli sigorta yapmak istiyorum, virus giderse bizde bol bol gezeriz uzaklara gideriz.10.000 limitli yaparsam galiba 400 dolar daha fazla olacak,.

• .....kulakligimi taktim muzigimi baslattim kahvemi yudumlarkende bir seyler yazmayi dusunuyorum

...victoria eyaletinde great ocean road diye bir yol var galiba 250 km uzunlukda dunya savaslarindan geri donen askerlere is ciksin diye hukumet kazma kurekle bu yolu yapmayi dusunmus,yol deniz kenarindan gider cok virajli ve zik zak lidir,bu yol uzerinde 12 apostles adli deniz icinde erozyon erimesiyle kalmis kayalar vardir doga harikasidirlar,2003 veya 2004 yilinda bu kayalari gormek icin yola cikmistik ,yolda program degisince rotayi baska yone cevirmistim...

..2008 yilinda bu yarim kalmis geziyi tamamlamak icin yola ciktim tabi hatunda yanimda anca beraber kanca beraber,bu defa melbourne sehrinide gormeyi plana kattik.
    dusuk km li kendi aracim var dual cab toyota, luzumlu esylari yukledikten sonra sabahin erken saatinde yola ciktik,trafik uyanmadan yol almak iyi oluyor,ilk etap yass kasabsinda mola vermek oldu, bir bardak cay bir iki dilim sandovic,petrol tankini full yaptik yola devam yine yol uzerinde hollbrook diye kucuk bir kasaba var,ordada biraz mola verdik.bu defa kucuk digtal kameram vardi onu aldim,durdugum yerlerde bir hayli resim cektim,malum country yollarinda gorulecek fazla bir sey yoktur,bir sonraki durak shepparton kasabasi, daha evvelki gezimde burda iki gece konaklamistim sydneye 700 km uzakta ve victoria eyalet sinirlari icinde melbourne sehrine 125 km uzakta,domates yetistirilen bir tarim kasabasi,, yine ayni karavan parkina girip iki geceligine kabin kiraladim bu defa kabin fiati 75 dolar olmus...

.....iki gece burda kaldik gorulecek cok bir sey yok, yakinda bir alis veris merkezi var bir iki sefer oraya gittik,dinlendik bol bol yuruyus yaptik,yine saatimiz geldi, sabahin er saatinde yola koyulduk,gidecegim yer deniz kiyisinda apolla bay diye bir kucuk kasaba,haritalara bakip oyle organize yapmistim,,,,, bir yerde yolu bos bulup gaza yuklendim, 140 km ye gelince araba sarsilmaya basladi, ticari araba sedan gibi olmuyor,, melbourne sehrinin disindan gectim ilerde yine victoria eyaletinin ikinci buyuk sehri olan geelong sehri var bunuda by-pass yaptim deniz kenarinda lorne diye sirin bir kasabaya geldik, bir taraf carsi karsisi plaj kimi agac altinda pik nik yapiyor kimi denizde yuzuyor,mevsim ilk bahar bazilari sezonu erken acmis olmalilar.

.....shepparton kasabasinda depoyu doldurmustum benzinin litresi 1,44 dolardi, bu kasabaya geldik benzin 1,64 olmus ilk defa bu kadar pahali benzin aldim,zaten mecburuz buyuk sehir degil benzin istasyonlari nadir olarak bulunur nerde bulursak mecburen alacagiz....lorne de biraz dinlendik galiba oglen yemegi yedik yola devam.
    ..lorne den apollo bay cok uzak degilmis ama virajli ve zik zakli yollar onune agir bir kamyon veya yasli bir sofer duserse kagni arabasi gibi gideriz,bazen km 100 olur bazen 40 a duser, torquay diye bir yerden gectik galiba meshur yol burdan basliyor,,,,, daha ilerde meshur bell beach var,dunyaca meshur plaj bazen dunya surf yarismalari burda yapilir,tabelayi gorunce cektim kenara bell beach a bakiyorum, tabi biz tepedeyiz asagi plaja inmek icin epey bayir inmemiz lazim,bir kac kisi surf yapiyordu,uzaktan bir kac resim cektim ve yola devam ettim,,,,shepparton ile apolla bay 375 km imis, ogle saatlerin i gectikten sonra apolla bay denen yere geldik kucuk bir balikcilik kasabasi, daha evvel bir karavan parkina telefon edip fiat ogrenmistim,buldum karavan parkini yine kucuk bir kabine yerlestik, burdada iki gece kalacagiz,girdik kabine esyalarimizi yerlestirdik, tabi kendi tenceremiz tavamiz caydanligimiz battaniyemiz carsafimiz var,boyle yola cikacagimiz zaman hatun her seyi arabaya doldurur.

..apollo bay kucuk bir yer uzun bir iskelesi var bir kac motel var iki dukkan bir veya iki super market,fazla yerlesim yok, kafa dinlemek icin bire bir yer,epey yuruyus yaptik ,iskele uzerinde tel sepetler var galiba istakoz yakalamak icin filan bir ikide balikci teknesi gorduk.bu bolgede bir selale varmis ama geri dondukten sonra ogrendim orman icinde gezilecek yerler varmis.bir dukkanda kucuk model eski minibus volkswagen gordum aldim kapilari filan aciliyor.bir kac yill evvel oglum babalar gununde ayni volkswagenin logo sundan alip bana hediye etti, o kadar cok parca varki benim toplayip araba haline getirmem cok zor yine ogluma verip sen bunu yap ve oyle getirdedim, logo olmasina ragmen o kadar orijinal yapmislarki hayran olmamak elde degil. apollo bay da gordugum her seyin resmini cektim

..arkasi yarin gelir ilgi duyup okuyanlara tesekkur ederim.

• Eğer fotoğraflar hala elinizde mevcut ise görmek isteriz @sir-altan

• @JessePinkman, içinde söyledi: Avustralya'da bir omur boyle gecti

Eğer fotoğraflar hala elinizde mevcut ise görmek isteriz @sir-altan

Evet fotolari bekliyoruz Sayin @sir-altan :)

Benzer Başlıklar

• EB-3 Vize Başvuru Sürecinde Avustralya'ya Gitmek

Pasifik
    3
    0 Oy
    3 İleti
    225 Bakış
    S
    australya hukumeti yabanci talebelere kolaylik gosteriyor,dil ogrenmek isteyenler icinde problem cikacagini zannetmiyorum.tabiki dil ogrenmek icin gitmek istediginizi kanitlamak lazimdir,normal bir fabrika iscisi ben australyaya dil ogrenmeye gidiyorum derse red alir.
  • ​Global Talent Independent Visa Program (Global Yetenek Vizesi) - Avustralya

Pasifik
    2
    4 Oy
    2 İleti
    657 Bakış
    gucarslanG
    yukarıdaki iletimde arkadaşımın başvuru yaptığından bahsetmiştim. başvurusu üzerinden 40 gün kadar geçti ve daimi oturum iznini dün itibariyle aldı kendisi. bahsettiğim gibi Energy and Mining Technology dalında yapmıştı başvurusunu. [image: 1611899281156-es3-a7svkaio_ng.jpg]
  • Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi

Pasifik
    14
    2 Oy
    14 İleti
    1k Bakış
    K
    Bu vize galiba yalan oldu bekleme süresi 1200 gün olmuş uzun süredir vize alan Türk yok. Avustralya bilerek bu vize başvurularıyla ilgilenmiyor bakalım ne olacak ben hala başvurmadım artık başvursam mı eminde değilim.
  • Green Card ile Avustralya Vizesi Almak

Taşındı Pasifik
    4
    0 Oy
    4 İleti
    2k Bakış
    gucarslanG
    @sir-altan merhaba, aramıza tekrardan hoşgeldiniz. deneyimlerinizi uygun başlıklarda aktarmasız bizler için de çok değerli. son dönemde cok fazla talep gören ülkelerin başında geliyor. sizin yerleşme sureciniz nasil oldu acaba? bu başlıkta aktarirsaniz cok memnun oluruz
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

20

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k