Bu konuda simdiye kadar iki tane ornekle karsilastim. Ikisi de bence kotu tecrubelerdi.
Birincisi Kanada'ya basketbol bursu ile lise okumaya giden bir kiz arkadasti. 3-4 ay ancak dayanabilmisti. Oradan okulu birakarak Delaware'deki bir arkadasinin yanina gelmisti. Okulda diger ogrenciler ozellikle yurtta irkcilik yapmislar ve basketbol kocu ile arasi cok kotuymus. Ailesinden maddi olarak cok fazla yardim alamamis, arkadasi parasi olmadigi icin kapi disari etmis ve o sirada baska bir Turk vasitasi ile bize denk geldi. Esimle ben yardimci olduk, evimizde bir sure misafir ettik ve ucak biletini falan bile ayarlayip, geriye ailesine gonderdik.
Ikincisi ise Boston yakinlarinda yine basketbol bursu ile lisede okuyan bir erkek arkadasti. Benim Turkiye'den eski bir arkadasimin yegeniydi ve bizi de 3 yil once Noel tatilinde gelip ziyaret etmisti. Bu arkadas okula daha cok adapte olmustu ama bursa ragmen okul pahaliydi ve ailesi Turkiye'den para yetistirmede zorlaniyordu. Arkadas o yuzden hic mutlu degildi. Sanirim gecen yil birakip geri donmek zorunda kaldi.
Hatirlatmakta fayda var, bu iki arkadas da 17-18 yaslarinda lise ogrencileriydi. Malesef o yaslarda, eger aile destegi cok yerinde ve iyi degilse, ABD gibi bir yerde tutunmak, okumak cok zor. O yuzden cok iyi planlamak gerekiyor.