Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Forum uyelerimizden sayin @jimmy-conway 'in deneyimleridir. Sorularinizi kendisine yoneltebilirsiniz.

    Amerika’da kredi karti ve bunun gibi sisteme olan borclar konusunda basimdan gecen olaylari anlatarak durumu ozetlemeye calisacagim. Sizlerin de bildigi uzere kredi karti borc sistemi; insanlarin belini buken, kimi zaman intahara surukleyen sinir bozucu bir durumdur. Insanin cebinden para cikmadan gonlunce alisveris yapma zevki dunyanin en buyuk zevki olsa gerek. Zamaninda bu zevke teslim olmus biri olarak, (ayrica gecirdigim kaza sonucu 3 ay boyunca calisamama durumum da dahil) 11 kredi kartinin canina okudum malesef. Borc o kadar birikti ki odeyemez duruma gelince (calisamadigimdan mutevellit) butun kredi kartlarim iptal oldu. Tabii, bankalar surekli aramaya baslayinca durum biraz ciddilesti benim icin. Dogal olarak Turkiye’deki durumlar da aklima gelince (hapis yatmak dahil) biraz pacam tutustu elbet. Birkac arkadasimdan da aldigim bilgiye dayanarak ‘’bankruptcy’’ yani iflasimi vermeyi dusundum.

    Iflasini verme yukumlulugu ise cok enteresan bir konu. Borcunu odeyemeyecek durumda oldugunu beyan ediyorsun, sana mahkeme tayin ediyorlar, hakim karsisina cikiyorsun ve iflas etme gerekceni hakime inandirmaya calisiyorsun. Tabii ki oncelikle borcunu odeyebilme ihtimalin uzerinde duruyorlar. Eger mahkeme durumunu gorur ve kararini iflasini onaylayacak sekilde verirse, o zaman butun borclarin tek seferlik olmak kaydi ile sifirlaniyor. Ayrica kredi skorun sifirlaniyor ve 7 yil boyunca hicbir kredi isleminden faydalanamiyorsun. Sistemde de 7 yil boyunca bu yapmis oldugun ‘’bankruptcy’’ gorunuyor.

    Gunler gectikce sikintili gunler ardi ardina gelmeye baslamisti. En sonunda is bulmustum, esim de calisiyordu. Biraz kisisel borclarimi odeyecek duruma geldim ve sonra ilk mektubumu aldim. Aldigim mektup, herhangi bir borclandigim bankalardan degil ‘’collections agency’’ denilen borc yapilandirma sirketlerinden geliyordu.

    Collections agency sistemi soyle isliyor; misal bir bankaya borcunuz var ise, o banka sizden temin edemedigi borcu bu tur sirketlere satiyor. Eger borc miktariniz bu sirketlere teslim edildiyse kredi skorunuz dusmeye basliyor. Iste film de buradan sonra basliyor. Bu tur sirketler o borclari var olan borcun belki de yari fiyatina bankalardan satin aliyor ve borclu ile bu asamadan sonra bu tur sirketler muhatap oluyor. Teslim aldiklari borclari borcluya uygun teklifler seklinde sunuyor. Misal; kredi karti borcunuz $3750. Bu sirket size diyor ki "Bu borcunuzu $1500 dolara indirdik. Eger bu miktari odediginiz takdirde butun borcunuz silinecektir." seklinde teklif mektuplari gonderiyor. Tabii bazen anlasma seklinize gore taksitlendirme de yapiyorlar. Tabi su konuya da deginmek gerek, bankanin bu durumda hicbir kaybi olmuyor. Bildigim kadariyla bankalar bu tur borclari sigortalatiyorlar ve bu sigortalattiklari borclarin taksitlerini de borcludan taksitli odemelerde veya toptan odemelerde bir sekilde yansitiyorlar. Yani bankanin bu durumda kaybettigi birsey yok. Bu tur sirketler, bu sekilde gorev yapiyorlar.

    Ilk gelen mektubu actigimda normal borcumun $3822 gozuktugunu, fakat bizim icin bu borcun $1390’a dusuruldugu yaziyordu. Tabii esim ve ben calismaya baslayinca, ayni zamanda cumartesi ve pazar da calismaya baslayinca borcumuzu odeyebilecegimizi fark ettik. Tabii ki bu sekilde alacagimiz uygun teklifler sayesinde olacakti. Daha sonra buna benzer kredi karti borc yapilandirilmasini iceren baska mektuplar da almistik. O donemde taksitlendirme yapmadan direkt odeyebilme ihtimalimiz oldugu icin beklemeden 4 kredi kartinin borcunu sifirladik ve internetten kontrol ettigimizde kredi kartina olan borcun normal sayidan $0’a dustugunu gorduk. Bu sekilde 11 kredi karti borcunu tamamiyle sifirlamis olduk. Ilk 4 kredi karti borcunu tek seferde odemek icin arkadasimizdan yaklasik $5000 borc almistik.

    Ve simdi bu satirlari yazarken son borcum olan araba borcunu da bitirmek uzereyim. Belki inanamayacaksiniz ama arabaya olan borcum $21.000 iken bana sunduklari teklif yaklasik olarak $6330 civarindaydi. Su anda sadece ama sadece 2 taksidi kaldi ve bu ay 2 taksidi ayni anda verip Amerika’ya olan butun borclarimi sifirlamis olacagim.

    Son olarak bu konuya ek olarak deyinecegim bir durum daha var. Kredi karti borclarini odedikten sonra her bir bankadan mektup aldim. 1099-c formu... burada vergi islemleri yapanlar bilirler. Bu form su sekilde; misal bankaya olan kredi karti borcunuz $3570 dolar ama size yapilan teklif neticesinde siz $1500 odediniz bu sekilde aradaki fark size gelir olarak yansiyor ve bu gelir olarak yansiyan farki vergi beyannemesi duzenlerken belirtmek zorunda kaliyorsunuz. Yani bu size bir nevi kazanc olarak yansitiliyor... Gayet dogal bir durum olarak goruyorum, gelir gibi dusunun...

    Basimdan gecen olaylar bu sekilde. Eger bilmek istediginiz herhangi bir durum var ise buradan sorularinizi sorabilirsiniz. Benzer deneyimler edinmis arkadaslar varsa, onlarin da tecrubelerini konuda gormek isterim.


  • Çok çok geçmiş olsun. Ödemeleriniz bittikten sonra kredi skorunuzda nasıl bir değişim oldu. 7 yıl kredi sıfır şeklinde değildir sanıyorum.


  • 'kredi karti ile alakali skorun yukselmesi, hali hazirda mevcut olan ve kullanilmaya devam edilen kredi karti uzerinden islem gorur. Misal ; kredi karti borclarinizi odemediginiz takdirde kredi skorunuz duser, odediginiz zaman ise tekrar yukselir. Kredi kartlariniz borcundan dolayi kapandigi takdirde; kredi skorunuz duser, odediginiz zaman ise tekrar yukselmez.


  • Ayrica 7 yil olayi iflasi verdikten sonraki surec. Iste ozaman kredi karti almak bile sikinti olabiliyor.


  • Cevabınız için çok teşekkür ederim. Tekrar tekrar geçmiş olsun.


  • Türkiyedede var aynı sistem , Varlık yönetim şirketleri var. Bankalardan borçları satın alıyorlar. Kendileri tahsil ediyorlar, ama bizdekiler milleti günde 50 kere arayıp taciz ederek çözüm sunmaya çalışıyorlar 🙂


  • Ben Chapter 13 ,yaptim 2 yil bitti daha 1 yilim var cok faydasi oldu.Benim isimi kaybetmem kredi kartlarini dondurememe sebep oldu .Lokal`den bir Bankruptcy avukatiyla anlasarak dosyamizi olusturup iflas mahkemesine basvuru yaptik,mahkeme yaklasik borcumun yarisini odemeyi kabul etti diger yarisinida benim odemem icin 36 ay yapilandirdi.Cok zor bir islem deyil.Benim gibi kart borcu batagina girdiyseniz en kisa zamanda el frenini cekin...


  • @crazycells, içinde söyledi: Iflas etmek ve Kredi Karti borcu yapilandirilmasi

    Basimdan gecen olaylar bu sekilde. Eger bilmek istediginiz herhangi bir durum var ise buradan sor

    — Her ne kadar hayatin olagan akisinda bircok seyi kontrol edemesekte bu durumu ne yaparsak onlemis oluruz ? Yani defansif politika onerileriniz nedir ?


Benzer Başlıklar

  • 185
  • 1067
  • 3
  • 19
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

96
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum