Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @knnrn, içinde söyledi: Dolar Çıldırdı

    @Tolgahan Bir dönem "X lira psikolojik sınır, onu aşarsa halk sokaklara dökülür" falan diyorlardı. Sanırım bu psikolojik sınır önce 3 liraydı, sonra 4 lira oldu, 5 lira oldu. Birkaç ay önce 7 liraydı. Şimdi 7.30 normal gibi görülmeye başlandı. Sanırım psikolojik sınır diye bir şey yok. Dolar çıkınca üç gün konuşuluyor, sonra konu değişiyor. Hatta bu "dolar çıkınca" ifadesi bile olayı yanlış anladığımızın göstergesi, doların bir yere çıktığı falan yok çünkü. TL düşüyor dememiz lazım.

    İnsanlar da artık akışına birakti ve hiç birşeye inancı kalmadı.


  • Yıl sonu kurun 10 TL bandında olacağı hakkında yazılanlar sizce doğru mu ? Gerçe heran herşey olabilir tabi de. Bundan 3-5 ay önce 7 lira olacağı doğru mu diye sorsaydık yok olmaz diye düşünebilirdik... Allah yardımcımız olsun.
    Neyse ki dolarla maaş almıyoruz ama Allah kısmet ederse alacağız..


  • @cenkduzum, içinde söyledi: Dolar Çıldırdı

    Yıl sonu kurun 10 TL bandında olacağı hakkında yazılanlar sizce doğru mu ? Gerçe heran herşey olabilir tabi de. Bundan 3-5 ay önce 7 lira olacağı doğru mu diye sorsaydık yok olmaz diye düşünebilirdik... Allah yardımcımız olsun.
    Neyse ki dolarla maaş almıyoruz ama Allah kısmet ederse alacağız..

    10 tl bandina cikarsa maalesef orada dolari tutacak herhangi bir durum ya da enstruman bulunmadigindan dolayi ucu acik olur. Tek kurtulus IMF kalir (su an icinde bana gore tek kurtulus o kaldi maalesef, cunku yabanci yatirimi baska turlu cekme sansimiz kalmadi. Uluslararasi guvenilir bir kurulusun denetimi olmadan kimse yatirim yapmaz ulkemize artik). Merkez bankasi net rezevleri -27 milyar dolar civarinda su an. Zincirleme batan sirketler olacagi ve dolayisi ile issizlik cok daha yuksek seviyelere cikacagi icin siyasi kargasa yasanabilir. Tuketim azligindan dolayi cari acik olmasa bile dis borc odemelerini ceviremeyip moratoryum ilan edilebilir. Bunlarin yasanmasini hic istemem ama Hazine ve Maliye Bakaninin katildigi programdaki konusmalarindan, aksi yonde herhangi bir ihtimal cikaramadim. Sanki bana ya ne yaptiklarini bilmiyorlar ya da bilerek ekonomiyi bu hale getirdiler gibi geldi. Konusmalarda bir bakan ciddiyeti goremedim. Sanki biz bosa endiseleniyoruz, o da bizimle dalga geciyor gibiydi. Son iki yilda, on yillar once kurulmus bir cok koklu firmanin battigini ve halkin alim gucunun iyice dustugunu dusunursek, endiselenmekte hakli oldugumuzu soyleyebiliriz.


  • @cenkduzum, içinde söyledi: Dolar Çıldırdı

    Yıl sonu kurun 10 TL bandında olacağı hakkında yazılanlar sizce doğru mu ? Gerçe heran herşey olabilir tabi de. Bundan 3-5 ay önce 7 lira olacağı doğru mu diye sorsaydık yok olmaz diye düşünebilirdik... Allah yardımcımız olsun.
    Neyse ki dolarla maaş almıyoruz ama Allah kısmet ederse alacağız..

    İstanbul depremi olmadıkça ve savaş/iç savaş çıkmadıkça yıl sonu dolar kurunun 10 olması bence zor.


  • Oyle yada boyle, surasi bir gercek ki TL'nin deger kaybetmesini durduramiyorlar. Disaridan yatirim gelmiyor, dis borc cok yuksek, uretim yok, o yuzden hersey ithal ediliyor, ekonomi ve hazine yonetiminde liyakat yok, hukuk yerlerde surunuyor ve herkes her alanda tek adamin dudaklarindan cikacak karari bekliyor.

    Eger covid vakalari ve olum sayisi artisa gecerse ki, su andaki goruntu aciklanan rakamlardan cok daha yuksek sekilde ilerledigini gosteriyor, sonbaharda halki, piyasalari ve ekonomiyi cok zor bir donem bekliyor.

    Bu durumda, TL daha da deger kaybedecektir. Zaten bana kalirsa, su anda maas odemelerini falan para basarak yapmayi devam ettiriyorlar. Enflasyon zaten aciklanandan cok daha yuksek ve her ay daha da yukseliyor. Issizlik yine oyle aciklanandan cok daha yuksek. Yani para basmadan maas falan odeme yapma durumlari daha da zorlasacaktir.

    Bankalarin durumu da cok kotu. Kredi aciklari ve yine doviz aciklari var. Merkez bankasi ile Dollar ve Euro'nun atesini dusurebilmek adina surekli swab yapiyorlar. Yani finansal pozisyonlari hic olumlu degil.

    Sonuc olarak, yil sonunda Dollar/TL durumu en az 8 TL olacak diye tahminde bulunmak hayalcilik olmaz. 10 TL'yi bulma ihtimali de tabii ki yukarida yazilan gelismeler cercevesinde her zaman var.


  • JP Morgan tahminine göre dolar 5,50 TL olursa gitmek isteyenlere de Ülkemiz için de çok güzel olurdu.Ama hayaller ve gerçekler işte


  • @BelmaSarvan, içinde söyledi: Dolar Çıldırdı

    JP Morgan tahminine göre dolar 5,50 TL olursa gitmek isteyenlere de Ülkemiz için de çok güzel olurdu.Ama hayaller ve gerçekler işte

    5,50 TL olsa ben turist olarak gezmeye giderdim 😂😂😂


  • JP Morgan tahminlerine ve analizlerine cok fazla itibar etmeyin. 2019 yilinda ise 2020 baslarinda $1 = 6.30 TL diye tahminde bulunmustu. Yandas medya bence JP Morgan ismini kullanarak piyasayi manipule etmeye ve yanlis bilgi vermeye calisiyor. Yani elinizdeki $ satin, yerine TL alin cunku JP Morgan'a gore 5.50TL'e kadar dusecek demek istiyorlar. 😃


  • @MySea, içinde söyledi: Dolar Çıldırdı

    JP Morgan tahminlerine ve analizlerine cok fazla itibar etmeyin. 2019 yilinda ise 2020 baslarinda $1 = 6.30 TL diye tahminde bulunmustu. Yandas medya bence JP Morgan ismini kullanarak piyasayi manipule etmeye ve yanlis bilgi vermeye calisiyor. Yani elinizdeki $ satin, yerine TL alin cunku JP Morgan'a gore 5.50TL'e kadar dusecek demek istiyorlar. 😃

    Jp Morgan elindeki doların çok az bir kısmını cikti.piyasayi yokladı sadece. Bir kademe daha ciksada bizim 15$ k doları toparlamamiza yardımcı olsa


  • Alıntıdır:

    "Kamu bankalarının elinde açık döviz pozisyonu hazineye devredildi hazine karşılığında dolar yazılı devlet tahlili çıkardı ve kamu bankalarına geri pasladı bu sayede kamu bankalarının açık döviz pozisyonu 12 milyar dolardan 8 milyar dolara indirdiler"

    Yapılan açıkça döviz borcuna hazine garantisiydi şahsen 8 lira hedefi benim için gerçekçiydi fakat yapılan sıralı sistem yanlışlar 9 lira bandını oluşturuyor 😞


  • @ugurfbtr, içinde söyledi: Dolar Çıldırdı

    Alıntıdır:

    "Kamu bankalarının elinde açık döviz pozisyonu hazineye devredildi hazine karşılığında dolar yazılı devlet tahlili çıkardı ve kamu bankalarına geri pasladı bu sayede kamu bankalarının açık döviz pozisyonu 12 milyar dolardan 8 milyar dolara indirdiler"

    Yapılan açıkça döviz borcuna hazine garantisiydi şahsen 8 lira hedefi benim için gerçekçiydi fakat yapılan sıralı sistem yanlışlar 9 lira bandını oluşturuyor 😞

    Bunu gecen hafta bir TV programinda katilimcilardan birisi guzelce acikladi. Ya HalkTV yada Tele1 deydi yanilmiyorsam.

    Borclari hazineye devrediyorlar, karsiliginda Dollar tahvili veriyorlar. Yani hicbir karsiligi olmayan bir kagit parcasi. Bunu normalde ancak ABD yapabilir cunku Dollar basabilen tek ulke.

    Kamu bankalarinin doviz aciklarini bu sekilde kamufle ederek, yasaya uyduruyorlar. $10 milyardan yukarida yasaya gore doviz acigini 6 haftadan uzun sure tasiyamazlar, ceza almalari lazim.


  • Faizde artmıyo bu devlet parayı nerden döndürüyür nasıl ama nasıll????


  • @mahmutenis TL basarak ic piyasayi donduruyorlar. Yoksa maas bile odeyemeyecek durumdalar. Tabii ki TUIK yonetimi kendi adamlari oldugu icin gercek enflasyonu aciklamiyorlar. Buyuk ihtimalle gercek enflasyon en az 30-40%'larda...


  • @MySea, içinde söyledi: Dolar Çıldırdı

    @mahmutenis TL basarak ic piyasayi donduruyorlar. Yoksa maas bile odeyemeyecek durumdalar. Tabii ki TUIK yonetimi kendi adamlari oldugu icin gercek enflasyonu aciklamiyorlar. Buyuk ihtimalle gercek enflasyon en az 30-40%'larda...

    Tespit edilebilen Enflasyon

    https://i.imgyukle.com/2020/08/31/xofPLy.jpg


  • @MySea Cok tehlikeli oynuyorlar. Yabanci yatirimcinin ayagini iyice kesecekler. Vadesi gelince dolari nereden bulacaklar onu merak ediyorum. Bireysel olarak dolarlanma tarihin rekorunu kiriyor.


  • Rekabetçi kur politikası dünyada Çin’in yaptığı bir uygulamaydı ve türkiyede kendi boyuna göre deniyor.yanancı yatırımcı şimdi gelmezse ne zaman gelcek?? İçimde kalmıştı yazmak istedim.bnce meselemiz borsacı arkadaşların faizci arkadaşlarla derdiymiş😂saygılar


  • Bu uzun zamandir aslinda beklenen bir durumdu. Turkiye ekonomisi 2013'den bu yana cok kirilgan ve surekli kotuye dogru yelken acmis bir yorungedeydi. Ozellikle 2016'dan sonra zaten raydan cikmis bir goruntuye girdi ve Covid salgini tam bir vurucu darbe oldu.

    Bu saatten sonra da, ekonomi yonetimi bu sekilde devam ettigi ve gerekli yapisal degisiklikler yapilmadigi surece, bir duzelme veya iyilesme beklemek hayalcilik olur. En buyuk nedeni ise guven kaybi. Ekonomi yonetimine ve aciklanan ekonomik verilere (enflasyon, faiz oranlari, issizlik rakamlari, cari acik, MB reserveleri vs..) artik guven kalmadi cunku gerceklerden uzaklar...

    Demokrasi, adalet falan zaten tek kisiye baglandi.

    Siz yabanci yatirimci olsaydiniz, gidip bole bir yere paranizi goturup, yatirim yaparmiydiniz??


  • Cilginlik devam ediyor, $1 = 7.50 TL sinirlarina dayandi...


  • Yılbaşına kadar 10 TL'yi görebilir, durumlar bunu gösteriyor 🤦


  • yılbaşınıda bulmaya bilir.hatta 13 ve 14 tl rakamlarından bahsediliyor.ozaman işimiz çok zor...


Benzer Başlıklar

  • 11
  • 14
  • 50
  • 13
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

92
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum