Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Amerikada biliyorsunuz maaslar gross uzerinden hesaplaniyor. Bazi islerde ise saatlik hesaplama yapiliyor. Net maas ise sizin durumunuz(evli-bekar) gibi etmenler ile belirleniyor. Ben suan gitmedeb tahmini varsayimlar yapiyorum.

    Ornek olarak new york eyaletinde yilda $40.000 olan bir isin bana net aylik getirisini hesaplamak istiyorum. Bunun icin bazi siteler var ancak cok karisik ben anlamadim. Mesela allowance kismina ben 0 mi 1 mi 2 mi 3 mu yazmaliyim? (Ben ve esim)Bunu bilen kimse yok neredeyse. Varsa cok sevinirim. Mesela adam 2 yazmis geri odeme almis, 4 yazmis tam odenmis. Bunu onceden tahmin ederek yazmak imkansiz mi?
    Birde 401k(emeklilik) ve HSA diye birsey var bunlar zorunlu mu? Bunlarda maastan duserse kus gibi birsey kaliyor geriye:)

    Birde bunun ozel saglik sigortasi var.

    Tum bunlari hesaplayinca amerika sizce cok cazip mi bilemedim yani. Suan sadece arastirma asamasindayim. Yaza dogru gelecegiz ancak new york bu sartlarda zorluyacak gibi duruyor.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @berkpnt Ben şuradan hesaplama yaptığımda yıllık 40 bin için aylık net 2750 çıkıyor. Married, New York, NY, federal/state allowance 2'şer olarak girdim. Pre-tax ve post-tax deductions kısmını boş bıraktım.

    Allowance kavramı artık kullanılmayacak. 2020 itibariyle W-4 formları değişti, o nedenle endişe etmenize gerek yok. Ben geçen yıl allowance 5 girmiştim, vergi beyanında 8 dolar borçlu çıktım. Vergi iadesi almak yıl boyunca gereğinden fazla vergi ödemek anlamına geliyor.

    Emeklilik ve HSA/DCA gibi şeyler zorunlu değil ama vergilendirilebilir geliri düşürdüğü için vergi avantajı sağlıyor. Örneğin bizim 2700 dolarlık HSA hesabımız var ve tüm sağlık harcamlarını bu hesaptan yapıyoruz, yıl sonunda %30 civarında vergi avantajı oluyor.

    Düşük maaşla dünyanın hiçbir ülkesi cazip olmayacaktır. Ama ABD'de maaşı yüksek olan sektörlere yönelmek daha mantıklı. Sağlık sektörü bu konuda çok iyidir. Örneğin bir hemşire rahatlıkla yıllık 100 bin doların üzerinde kazanabilir. Evli ve çocuklu biri için yıllık vergi kesintisi de 5-6 bin dolar civarında oluyor. Bence vergi anlamında şikayet edilecek bir ülke değil ABD.


  • Ortalama olarak gross maasin yaklasik 1/3 orani kesintilere gider. Yani 30-35%. Bu durumda $40,000'nin $12 veya $13 bini kesilir. Geriye $28,000 kalsa, aylik net olarak $2,300 civari yapar.

    Bu arada, NY state ve city tax olan biryer, yani kesinti daha cok olur. Zaten $40,000 yillik maas orada cok dusuk kalir ve yetmez bence.

    Sayin @knnrn ninde belirttigi gibi, 401K veya HSA gibi planlari yapmak zorunda degilsiniz.


  • Bir diger konu ise ABD de maaslar veya ucretler Turkiye deki gibi hep aylik odenmiyor. Bazi yerler haftalik odeme yapar, bazilari iki haftada bir, digerleri ise aylik yapar.

    Cogunluk 2 haftada birdir. Oyle olunca da gross maasi 12 yerine 26 ya boleceksiniz. Cunku yil boyunca 26 defa maas alacaksiniz.


  • @MySea yukaridaki hesaplamada daha az gidiyor? Zaten burdaki problemde bu maasimi bir turlu hesaplayamiyorum:) bence asiri sacma bir durum bu. Turkiyede insan ne aldigini alacagini bilir.
    3 te 1 gidiyorsa cok fazla bu. %25 duymustum en fazla ama %30 gercekten fazla.
    Turkiyede suan butce raporlama isi yapiyorum. Cok Ileri duzeyde excel bilgim var. onun yaninda bazi BI toolarini kullaniyorum. Valla birakin 40bin dolarlik isi garsonluga raziyim yeterki is bulabileyim ilk basta. Ofis isi olsun 40bine hemen baslatim pazarlik dahi etmeden. Insallah bu forumda abd ye gelmek isteyen herkes diledigi ise bir an once kavusur.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @berkpnt, içinde söyledi: Amerikada Net Maas Hesaplama

    @MySea yukaridaki hesaplamada daha az gidiyor? Zaten burdaki problemde bu maasimi bir turlu hesaplayamiyorum:) bence asiri sacma bir durum bu. Turkiyede insan ne aldigini alacagini bilir.

    Aslında maaşların brüt olarak verilip verginin sonradan kesilmesi sayesinde herkeste vergi bilinci oluşuyor. Türkiye'de maaşlar net ifade edildiği için kimse neye ne kadar ödediğini, ne kadar vergi kesildiğini umursamıyor. Buraya geldiğiniz zaman maaşların bu şekilde olmasının değerini ve önemini anlayacaksınız.


  • Olabilir belki ancak bizim gibi ilk defa gelecek ve gecim derdinde olacaklar icin hesap yaparken biraz bilinmezlik yaratiyor.
    Siz %30 diyorsunuz, basi hesaplama yontemleri %25 diyor yani net degil. Iki farkli hesaplama sitesine ayni bilgileri yazdim yine farkli sonuclar verdi. Neyse, anladigim su, aldigin maasin ortalama yuzde 25 ini yoksay.


  • @berkpnt Bu sekilde belki size yardimci olabilir:

    Capture.PNG

  • ⭐⭐

    @MySea eski çalıştığım yer haftalık ödeme yapardı her hafta farkı aylığa göre yıllık hesaplanınca bir ay fazla maaş almış oluyordun :))

  • ⭐⭐

    @MySea toplam aylıktan vergiler ve sağlık vb. giderleri düştükten sonra kalan aylık teşekkürler paylaşım için


  • En iyisi bence 2 haftalik maas almak. Yilda 26 defa maas aliyorsunuz ve hayatinizi/fatura ve odemelerinizi ona gore ayarliyorsunuz. Cok buyuk kolaylik! 🙂


  • @haymatlos_ Rica ederim!

  • ⭐⭐

    @MySea ama toplu para herşeyi bir seferde ödemek için düşünülüyor birde ihtiyaç dışı harcanırsa 15 günlük para :))


  • Ben 2004'den bu yana hep 2 haftada bir maas aliyorum ve tum herseyim ona gore ayarlanmis durumda. Daha onceden ise hep haftalik aliyordum.


  • Sayin Mysea allowance kismina 2 2 2 yazmissiniz iste anlayamadigim sey de bu. Bu allowance nedir? Ve neye gore yazilmaktadir? 🙂


  • W4 formuna gore. Gerci simdi 2020 yilinda W4 formu degisti. Siz evli oldugunuz icin 1 sizin icin 1 de esiniz icin, 2 olmasi gerekiyor diye dusunmustum. Benim mesela evli-1. Normalde esim ve oglumuda goz onune alarak evli-3 seklinde vergilendirme yapilmasi gerekiyor ama ben evli-1 olarak vergilendirme yaptiriyorum, maasimdan vergi biraz daha yuksek kesiliyor ama yilsonunda tax return yaptigimda daha yuksek bir miktar refund olarak aliyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @berkpnt, içinde söyledi: Amerikada Net Maas Hesaplama

    Sayin Mysea allowance kismina 2 2 2 yazmissiniz iste anlayamadigim sey de bu. Bu allowance nedir? Ve neye gore yazilmaktadir? 🙂

    Ben önceki yıl kendim, eşim ve oğlum için allowance 3 girmiştim, yüksek miktarda vergi kesildi ve vergi iadesi aldım. O nedenle 2019 yılı için allowance 5 olarak güncelledim, bu yıl sadece 8 dolar borçlu çıktım. Deneme yanılma yoluyla bulacağınız bir şeydi.

    Yeni formda ise allowance yerine çocuk başına 2000 dolar, eşiniz çalışmıyorsa 500 dolar vergi indirimi giriyorsunuz sadece. Biraz daha sadeleştirilmiş sanırım.


  • Ohio için yıllık 100bin dolar gelir için evli tek çocuk eş çalışmıyor federal ve eyalet nekadar kesinti olur. Birde bu vergiyi maaştan kestirmek mümkünmü.yılsonu kendimiz uğraşmasak olmuyor mu.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @enemy, içinde söyledi: Amerikada Net Maas Hesaplama

    Ohio için yıllık 100bin dolar gelir için evli tek çocuk eş çalışmıyor federal ve eyalet nekadar kesinti olur. Birde bu vergiyi maaştan kestirmek mümkünmü.yılsonu kendimiz uğraşmasak olmuyor mu.

    Ohio için bilgim yok ama 2019 yılında sizinle aynı durumdaydım, evli ve tek çocuklu, yıllık 95 bin dolar kazanmışım. 6 bin federal vergi, 6 bin de Medicare ve federal emeklilik primi kesilmiş.

    Vergi maaştan düzenli kesiliyor zaten, yıl sonunda ödemek gibi bir seçenek yok. Yıl sonunda 1000 dolardan fazla vergi borcu çıkarsa cezası var çünkü.


  • @enemy Merhaba, aşağıdaki siteden hesaplama yaptırabilirsiniz ancak başlayacağınız şirketin İK sı ile de görüşmenizi öneririm, daha net bilgi vereceklerdir


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

99
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum